En overflødig kvinne

av (forfatter) og John Erik Bøe Lindgren (oversetter).

Cappelen Damm 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (20 terningkast.)

82 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

I en gammel leilighet i Beirut bor 72 år gamle Aaliya. Hun har blått hår og en bemerkelsesverdig historie å fortelle. Mens bombene falt i bygatene har Aaliya dyrket sin store lidenskap: bøker. Sine beste år har hun viet til å lese litteratur og oversette den. Hun har et mislykket ekteskap bak seg, og få venner, men har en særegen sans for humor og en rifle som trofast ledsager. Med stor innlevelse og sjarm tar Aaliya oss med på en reise gjennom livet sitt, belyst gjennom bøkene som har gjort sterkest inntrykk på henne, og forfattere som Bolaño, Sebald, García Márquez, Calvino, Nabokov og Dickens.

Aaliyas historie er både en personlig fortelling, en familiehistorie og et innblikk i Beiruts og Libanons historie. Samtidig gir romanen er gripende bilde av hvordan det er å falle utenfor et samfunn som er sterkt basert på tradisjonelle verdier.

Les mer her.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788202384630

EAN 9788202384630

Omtalt sted Libanon

Språk Bokmål

Sider 271

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 11 6 3 0 0

Bokomtaler

En velskrevet bok, med mange litterære referanser i denne boken om en eksentrisk 71 år gammel kvinnelig oversetter i Beirut, som ved bruk av feil shampoo fikk håret farget blått. Jeg ble svært overrasket da jeg mot slutten av lesingen oppdaget at forfatteren er en mann. Han skildrer kvinneverdenen slik bare en som har tilbrakt mye tid blandt kvinner kan skildre den.Kan anbefale denne til alle som elsker litteratur, og har kjent på hva ensomhet er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

herlig fortellerkunst av forfatteren. Koste meg med denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei historie og ein forfattar med mange gode idear og frisk fantasi, men for meg vart det ingen "levande" hovudperson ut av dette. Eg syntes det vert eit konstruert menneske - som eg ikkje kan tru ordentlig på. Referansane til annan litteratur blir også for overdriven, jfr s. 210 der ho skildrar mora sine føter: "Hun pleide å ha de sterke bena til hvem som helst av Javier Marias' kvinnelige romanpersoner"...Dette syntes eg blir jålete.. Eg likar betre dei partia der forfattaren ikkje trekkjer inn andre sine skildringar, men brukar sine eigne ord. Mange morsomme scener - td korleis damene i blokka lever side om side med kvar sine hemmeligheiter og problem. Eg skriv også inn eit sitat der eg syntes forfattaren er på sitt beste: Der Aaliya går i dei små bakgatene i Beirut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken ga meg en fin leseopplevelse. En bok jeg nok kan lese om igjen når det er gått en tid. Et innlegg om boken kan du lese her: Link til innlegget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aaliya bor i Beirut. Hun er 72 år, har blått hår, og er litt smågal - i hvert fall i følge familien og naboene. Heldigvis valgte hennes mann å skille seg fra henne etter kort tid, og hun har levd lykkelig alene med bøkene sine siden. Aaliya er en leser av rang, og i tillegg er hun oversetter, men det er det bare Aaliya som vet...

En interessant, lærerik og til tider morsom historie. Mulig man får mer ut av boken ved å være litt over snittet belest, da Aaliya til stadighet henviser til kjente forfattere og deres verker, men det er intet "krav".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Med andre ord tror de fleste av oss at vi er den vi er på grunn av avgjørelser vi har tatt, på grunn av hendelser som har formet oss, på grunn av valgene til dem omkring oss. Vi tenker sjelden på at vi også formes av avgjørelsene vi ikke tok, av hendelser som kunne ha skjedd, men som ikke gjorde det, eller av vår mangel på valg, for den saks skyld.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg liker outsidere, skygger som vandrer gjennom de spindelvevbefengte salene i det fortapte slottet der livet må leves.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Bena mine, det ene prøver å gå fortere enn det andre, fører meg bortover en sidegate. Til forskjell fra hovedgatene som skjærer seg gjennom byen med kjøttøks, kaster denne eldgamle nokså mye på hoftene. Den forhandler med nabolagene, den kjøpslår, gir og tar.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er lenge siden jeg overga meg til et blindt begjær etter det skrevne ord. Litteraturen er min sandkasse. Der leker jeg, bygger fort og slott, tilbringer herlige timer. Det er verden utenfor lekegrinden som volder meg bry. Jeg har rolig tilpasset meg - men ikke på noen konvensjonell måte - denne synlige verden, slik at jeg ubesværet kan trekke meg tilbake til min verden av bøker. For å forfølge metaforen: Dersom litteraturen er min sandkasse, så er den virkelige verden mitt timeglass - et timeglass som tømmes korn for korn. Litteraturen gir meg liv, og livet dreper meg.
Vel, livet dreper alle.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Fra Pessoa: "Å, det er savnet av ham jeg kunne ha vært som skremmer og splitter meg."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har forundret meg hvor mange det egentlig er. Dette er bare et utvalg av alle jeg har snublet over.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker å kunne se, på enkel måte, hvilke og hvor mange bøker jeg har fått med meg i løpet av ett år. Synes ofte at jeg får lest alt for lite, men når jeg ser listene mine har det jo blitt noen bøker. Likevel - skulle gjerne rukket så mye mer!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bålet - roman" av Pål Gerhard Olsen
 • "Sukkerplantasjen på Puerto Rico" av Esmeralda Santiago
 • "En verden av fremmede" av Zoë Ferraris
 • "Sjakkdronningen fra Katwe" av Tim Crothers
 • "Og festningen hadde ni tårn - en afghansk oppvekst" av Qais Akbar Omar
 • "Sommerfugl i lenker" av Zinat Pirzadeh
 • "Skjebnedansen" av Lucy Foley
 • "Kjærlighetens tango" av Carolina De Robertis
 • "Villfarelse - roman" av Michèle Roberts
 • "Hjertet brenner - roman" av Samuel Park
 • "Plommetreet - roman" av Ellen Marie Wiseman
 • "Den verden vi fant - roman" av Thrity Umrigar
Alle bokanbefalinger for dette verket