Sjakkdronningen fra Katwe

av (forfatter) og Sidsel Mellbye (oversetter).

Juritzen forlag 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

22 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Sjakkdronningen fra Katwe er den sanne historien om Phiona Mutesi, en fattig jente fra slummen i Kampala i Uganda. Phiona bor sammen med sin mor og tre søsken i et falleferdig skur. Familien må streve for hvert enkelt måltid, Phiona har nesten ingen skolegang, og hun kan knapt lese og skrive - men hun har et skjult talent, hun er en meget begavet sjakkspiller. Talentet hennes fører henne ut av slummen. Hun får representere Uganda i verdensmesterskapet i sjakk i Sibir. Phionas drømmer om mesterskap og titler står i sterk kontrast til hverdagslivet - hun rives mellom drømmen og virkeligheten. Er det mulig for et menneske å leve ut sine drømmer i så dyp fattigdom? I denne medrivende fortellingen står Phiona som et eksempel på alle de som drømmer om å løfte seg ut av fattigdom og elendighet - og som et symbol på det å ta sitt liv og skjebne i egne hender. Dette er en historie som vil inspirere og røre deg!

Bokdetaljer

Forlag Juritzen forlag

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788282053556

EAN 9788282053556

Omtalt sted Uganda

Omtalt person Phiona Mutesi

Språk Bokmål

Sider 238

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 2 0 0 0

Bokomtaler

Phiona vokser opp i slummen i Uganda. Hver dag er en kamp for å overleve, og hun har oddsene mot seg. Da hun en dag sniker seg etter broren, havner hun hos en gjeng som spiller sjakk. Hun blir tatt inn i varmen av treneren og det viser seg snart at hun har et talent utenom det vanlige. Hun blir etterhvert juniormester og senere nasjonal mester. Dermed er hun kvalifisert for sjakk-OL i Russland.

Selv om dette er historien om Phiona, er det også Ugandas historie, og leseren får et godt innblikk i hvordan det er å bo i slummen Katwe.

Jeg krysser fingre for at verden får høre med fra Phiona i framtiden!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg begynte å bli klar over at sjakk er det beste verktøyet for barn i slummen, sier Katende. "Jeg tror at når de spiller sjakk, kan de overføre prinsippene som brukes i spillet til sitt daglige liv. Med det samme motspilleren gjør et trekk, er det som om han utfordrer deg, og hele poenget er å tenke, "Hva kan jeg gjøre for å overvinne dette?" Det er akkurat det samme som de utfordringene de møter hver dag. De må tenke over hvordan de kan overvinne dem også. Jeg sa til dem at de aldri kan gi opp i et sjakkspill, aldri gi opp før de blir sjakk matt. Der er sjakkbrettet akkurat som livet. Der ligger magien i spillet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Phiona syntes ikke det var skremmende å spille mot gutter, for hjemme var hun eneste jente. Mens hun holdt på å utvikle seg som spiller i begynnelsen, påvirket av mannlige motspillere, spilte hun for skjødesløst, angrep blindt uten særlig tanke på følgene, akkurat slik hun gjorde i slåsskamper i nabolaget. Hun ofret ofte avgjørende brikker i vågale forsøk på å kapre brikker så fort som mulig, selv når hun spilte svart - hvit starter alltid - hvor man normalt legger an en defensiv holdning i åpningen.

Jeg lærte at sjakk er veldig likt livet mitt," sier Phiona. "Hvis du gjør smarte trekk, kan du holde deg unna fare, men du vet at en dårlig beslutning kan bli din siste. Da jeg først begynte å spille, tapte jeg mange partier før guttene overtalte meg til å oppføre meg mer som en jente og spille rolig og tålmodig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Kanskje danser vi i morgen" av Ruth Hogan
 • "I det siste regnet" av Janesh Vaidya
 • "Min hemmelige Mandarin" av Sara Sheridan
 • "En dame med sykkel i Kashgar" av Suzanne Joinson
 • "Familiene på Cavendon Hall" av Barbara Taylor Bradford
 • "I Mikkels lys - en pappas fortelling" av Torgeir W. Skancke
 • "Fjellkvinnen - en roman" av Eowyn Ivey
 • "Blodrose" av Mariela Årsandøy
 • "Skjebnens makt" av Lucinda Riley
 • "Smaken av honning - en Carson Springs-roman" av Eileen Goudge
 • "Søsken til evig tid" av Ivar Myklebust Longvastøl
 • "De heldige" av Rachel Cusk
Alle bokanbefalinger for dette verket