Powwow

av (forfatter) og Torleif Sjøgren-Erichsen (oversetter).

Aschehoug 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (33 terningkast.)

73 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

«Tommy Orange debuterer med sterk og tankeutvidande roman om urbane cheyenne-indianarar i Oakland. Han er sjølv ein av dei.» Marta Norheim, NRK

Et voldsomt, sint, hjerteskjærende og morsomt portrett av et USA få av oss kjenner
Powwow er en stor sammenkomst for den amerikanske urbefolkningen. Denne romanens powwow knytter på intelligent vis sammen ulike menneskeskjebner i et kor av fortellinger.
En nykter Jacquie Red Feather prøver å finne tilbake til familien sin. Edwin leter etter sin ekte far. Opal Viola Victoria Bear Shield er der for å se den unge Orvil danse. Han har lært seg tradisjonell indianerdans på YouTube og skal opptre offentlig for første gang.
De kommer til å oppleve fellesskap og hellige tradisjoner. Men også tap, oppofring og heltemot.
Romanen er kritikerrost og Orange er hyllet som en ny stemme i den amerikanske samtidslitteraturen. "Powwow" omtales allerede som en moderne klassiker.

«... en intens skildring fra den forsømte, underpriviligerte tilværelsen slik den nå kan arte seg i de nedre lag av forsømte USA-innvånere.» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788203375675

EAN 9788203375675

Omtalt sted California

Språk Bokmål

Sider 335

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 15 11 1 1 0

Bokomtaler

Byindianere finnes de?

Amerikanske indianere lever vel på prærien eller reservater? Nei, skriver Orange, USAs urbefolkning lever i stor utstrekning som en ukjent minoritet i storbyene. Og der har de det ikke godt i denne romanen. Det er sterk kost om brutte familier, fattigdom, rusmisbruk og tidlig død. Dette er likevel en gripende fortelling om ungdom, men også eldre, som søker sine slektsbånd og kulturelle røtter. Det er mange personer å følge, men forfatteren har laget en liste foran i boka med kort omtale av de viktigste karakterene vi blir kjent med.

Jeg leste originalutgaven, There There. Den preges av korte setninger og et klart, lettilgjengelig språk. Nesten utrolig at dette er en debutroman.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

There, There er om moderne native amerikanere. Et tema jeg kan lite om. Å lese boka gjorde meg litt klokere og nysgjerrig på å finne ut mer. Boken viser leseren at native amerikanere ikke er en homogen gruppe og forfatteren holder seg unna stereotyper og klisjeer.

Vi følger livet og historiene til 12 personer. Alle har en tilknytning til Oakland i California, og til hverandre. De har ulike opplevelser og problemer. De er hverdagsmennesker. Ekte mennesker.
Orange skriver om tunge temaer som alkoholisme, FAS og vold. Om splittede familier og utfordringer med identitet og tilknytning. Om smerte og skam. Men også om kjærlighet og håp. Hjertet mitt knuste flere ganger under lesingen, men det er også mye humor, varme og styrke i teksten.

Språket er poetisk, men ujålete. Boken har korte kapitler og en intensitet som gjør boken rask å lese. There There er nødvendig og sterk lesing. Jeg anbefaler boken til alle. Les den!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hvordan er det å være indianer i dagens USA? Her møter vi en rekke mennesker fra urbefolkningen. Det skal være en Powwow i Oakland, det skal danses, synges og spilles, og konkurreres om store premier. Alles historie er unik, men de knyttes også sammen på ulike vis. Veldig interessant å lese om identitetsproblem knyttet til å tilhøre en urbefolkning som mange av dem vet lite om. De er indianere hver dag, men hvorfor føles det som å kle seg ut som indianer når de danser i tradisjonelle drakter? Det er mye alkoholproblemer, fattigdom, rasisme og elendighet. Vekslingen mellom de fargerike karakterene gir denne boka et godt driv, den er overraskende, både rå og rørende!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er utrolig mye fint å si om denne boka. Den er rå og ekte, den går rett inn i kjernen av folkemordet på indianerne og hvordan folkemordets armer strekker seg langt inn i nåtiden. Den tar oss med inn i en tilværelse preget av rus, rotløshet, rasisme, vold og sorg over å ha mistet seg selv som folk.

Personene i boka har alle indianerbakgrunn, men noen av dem er knapt opptatt av det, for andre er det gjennomsyrende. Noen søker fellesskapet i ha en felles kultur og identitet mens andre mest er opptatt av at de kan tjene penger på indianerkulturen. Mange av karakterene går rundt med et raseri over det som er tatt fra dem, men som de ikke får uttrykt. Over alt som ikke er der. Den engelske tittelen viser dette godt: "There there". En setning som går igjen, fra en frase lånt av globetrotter og forfatter Gertrude Stein: "There is no 'there' there". Alle stedene som SKULLE ha vært der, indianernes steder, er borte. Og alt de har igjen er en tilværelse nederst på rangstigen i landet som ville utrydde dem.

Samtidig var det ting jeg syns ble forvirrende i boka - 12 er nok for mange karakterer. Jeg hørte boka på lydbok og da var det lett å gå i surr, det er vanligvis bedre i en vanlig bok der du kan bla fram og tilbake. Jeg syns også slutten var noe uforløst, samtidig føler jeg det var i tråd med boka - med de uforløste livene til den amerikanske urbefolkninga, som kunne vært noe annet, levd andre liv. De overlevende etter massakren, folkemordet. Som nå kan være sin egen verste fiende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvert kapittel i boka har en fortellerstemme. Felles for dem er at de her helt eller delvis innfødte - dvs indianere. Det er Edwin som leter etter faren sin, Jacquie Red Feather som er på vannvogna - igjen, Orvil som har lært seg indianerdans i hemmelighet, Opal Viola Victoria Bear Shield - Orviles grandtante og halvsøster til Jacquila, og Blue som arrangerer årets happening - powwow. Powwow er en stor sammenkomst for Amerikas urbefolkning. Der skal det blant annet danses, og noen har også uhederlige hensikter.

Det er i Oakland det hele foregår, og hver stemme er unik. Interessant, annerledes og lærerik. Spenningen steg mot slutten, men synes det hele ble et antiklimaks egentlig.

Boka ble nominert til Pulitzerprisen, og er månedens bok i En slags bokklubb.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"We know the sound of the freeway better than we do rivers, the howl of distant trains better than wolf howls, we know the smell of gas and freshly wet concrete and burned rubber better than we do the smell of cedar or sage or even fry bread."

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Our heads are on flags, jersey, and coins. Our heads were on the penny first, of course, the Indian cent, and then on the buffalo nickel, both before we could even vote as a people — which, like the truth of what happened in history all over the world, and like all that spilled blood from slaughter, is now out of circulation.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

We are Indians and Native Americans, American Indians and Native American Indians, North American Indians, Natives, NDNs and Ind's, Status Indians and Non-Status Indians, First Nation Indians and Indians so Indian we either think about the fact of it every single day or we never think about it at all.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tid er ikke noe vi har, kjære nevø, det er tiden som har oss. Den holder oss i kjeften slik en ugle holder en markmus den har fanget. Vi skjelver av skrekk. Vi spreller for å slippe løs, og så hakker den ut øynene og tarmene våre og spiser oss, og så dør vi som markmus.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det du må lese – Aschehougs lesesirkel

Aschehoug arrangerer flere leseutfordringer i løpet av året.

Lesing sommeren 2019:
Macbeth av Jo Nesbø
Dronen av Unni Lindell,
Motiv X av Ahnhem med flere

Våren 2020 leste vi 6 stemmer på Instagram
Sommeren 2020: Seksukerslesing med blant annet bøker av Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen. Høsten 2020 kom det nye bøker å lese.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er bøkene jeg har lest som medlem i Lesesirkel 2014 på Bokelskere.no -
Fra april 2021: Lesesirkelen av 2021

Bli med da vel!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

2020 Reading Challenge

1 A book with a title that doesn't contain the letters A, T or Y
2 A book by an author whose last name is one syllable
3. A book that you are prompted to read because of something you read in 2019
4 A book set in a place or time that you wouldn't want to live
5 The first book in a series that you have not started
6 A book with a mode of transportation on the cover
7 A book set in the southern hemisphere
8 A book with a two-word title where the first word is "The"
9 A book that can be read in a day
10 A book that is between 400-600 pages
11 A book originally published in a year that is a prime number
12 A book that is a collaboration between 2 or more people
13 A prompt from a previous Around the Year in 52 Books challenge
14 A book by an author on the Abe List of 100 Essential Female Writers
15 A book set in a global city
16 A book set in a rural or sparsely populated area
17 A book with a neurodiverse character
18 A book by an author you've only read once before
19 A fantasy book
20 The 20th book [on your TBR, in a series, by an author, on a list, etc.]
21 A book related to Maximilian Hell, the noted astronomer and Jesuit Priest born in 1720
22 A book with the major theme of survival
23 A book featuring an LGBTQIA+ character or by an LGBTQIA+ author
24 A book with an emotion in the title
25 A book related to the arts
26 A book from the 2019 Goodreads Choice Awards
27. A history or historical fiction
28 A book by an Australian, Canadian or New Zealand author
29. An underrated book, a hidden gem or a lesser known book
30 A book from the New York Times '100 Notable Books' list for any year
31 A book inspired by a leading news story
32 A book related to the 2020 Olympic Summer Games in Japan
33 A book about a non-traditional family
34 A book from a genre or sub genre that starts with a letter in your name
35 A book with a geometric pattern or element on the cover
36 A book from your TBR/wishlist that you don't recognize putting there, or put there on a whim
37 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #1
38 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #2
39 A book by an author whose real name(s) you're not quite sure how to pronounce
40. A book with a place name in the title
41 A mystery
42 A book that was nominated for one of the ‘10 Most Coveted Literary Prizes in the World’
43 A book related to one of the four horsemen of the apocalypse
44 A book related to witches
45 A book by the same author who wrote one of your best reads in 2019 or 2018
46 A book about an event/era in history taken from the BillyJoel song "We Didn't Start the Fire"
47 A classic book you've always meant to read
48 A book published in 2020
49 A book that fits a prompt from the list of suggestions that didn't win
50 A book with a silhouette on the cover
51 A book with an "-ing" word in the title
52 A book related to time


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tyll - roman" av Daniel Kehlmann
 • "Rasmus Rebellen - roman" av Øystein Orten
 • "Lanny" av Max Porter
 • "Veneziansk spaserstokk med elefanthode - 4. råk" av Tor Åge Bringsværd
 • "Om foreldre og barn - roman" av Emil Hakl
 • "Når du minst venter det - fragmentroman" av Tor Åge Bringsværd
 • "Sophie Starks liv og død" av Anna North
 • "Tabita" av Iben Mondrup
 • "Snø fra Brasil" av Adriana Lisboa
 • "Gildra - roman" av Hilde Susan Jægtnes
 • "Død og oppstandelse - roman" av Bjørn Vatne
 • "Kart over Canada - noveller" av Dorthe Nors
Alle bokanbefalinger for dette verket