Når landet mørknar

roman

av (forfatter).

Samlaget 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.17 (48 terningkast.)

136 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Sissels eksemplar av Når landet mørknar - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Historisk skjønnlitteratur

Lesedato

2019

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Storslått historisk roman! Året er 1293. Den unge guten Arnar Vilhjalmson ror i si første kvalrossjakt. Etter jakta står der ei jente framfor han. Ho kastar eit blikk på dyret han har felt. Blikket hennar er trassig, og orda er hånande. Etterpå snur ho seg og spring, utan å sjå seg tilbake. Ho heiter Eir. I den norrøne Vesterbygda på Grønland har ei uro snike seg inn. Kvalrossen som gjorde folket her rike, har trekt seg unna. Skipa som segla hit frå Noreg og Island for å drive handel, er sjeldnare å sjå. Grønlendingane sine eigne farkostar er i forfall. Menneska spør seg: Er dette dei siste tider? Arnar drøymer om ein dag å byggje seg eit skip og segle mot landa i vest, der tømmer og jern og trua på framtida finst. Og i den draumen finst Eir. I jakta på framtida er Arnar villig til å trasse både sin eigen høvding, sine eigne gudar og lovene i landet.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788252193923

EAN 9788252193923

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1200-tallet

Omtalt sted Grønland

Språk Nynorsk

Sider 450

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Brageprisen Skjønnlitteratur 2018 Sørlandets litteraturpris 2019

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 18 8 2 0 0

Bokomtaler

Det siste kalendaråret har eg dagleg jobba med digitalisering av Grønlands historiske minnesmerker 1-3 på heimskringla.no, dvs. ei bortimot komplett samling av tekstar og dokument med kommentarar og fotnotar relatert til det norrøne Grønland, samt at eg elles har lese mykje om emnet i tillegg - så då var det kanskje ikkje så rart at eg kasta meg over Tore Kvæven si bok "Når landet mørknar", ein roman som handlar om det norrøne Grønland seint på 1200-talet, då landet var på veg inn ei krisetid. Kvalrossen som gjorde grønlendingane rike er mest ikkje å sjå meir, og handelsskipa frå Noreg og Island uteblir. Folk spør seg om dette er dei siste tider.

I sentrum for forteljinga står den unge Arnar Vilhjalmson. Han drøymer om å sigla mot landa i vest, der det finst både jarn og tømmer. Og han drøymer om den unge kvinna Eir. Og for å realisera draumane må han trossa både sine eigne gudar, hovdingar og lover i landet.

Dei historiske skildringane er så detaljerte og byggjer på så mykje kunnskap at det er beint fram imponerande. Aldri er vel historia til dei norrøne grønlendarane blitt fortald meir inngåande, sjeldan ser ein så mykje presis kunnskap formidla i ein historisk roman. For det andre er det spent opp eit breitt lerret med svært mange personar og dels parallelle handlingar, for det tredje yrar det av skjønnlitterære perler og betraktningar, og overraskande tekniske grep. Forfattaren gir seg god tid gjennom dei 450 sidene. Kort sagt - terningkast 6 og eit must for alle med interesse for norrøn kultur!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ei innlevande skildring av dyr og menneske i ein ugjestmild og krevjande natur. Dei karakterfaste, uredde hovudpersonane, Arnar og Eir, framstår med stor viljekraft og framtidstru, men stangar mot ustyrleg natur, bygdehøvdingar og brytningar mellom gamal og ny tru. Stor lesnad, ein annleis roman – les og nyt skildringane og språket.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Interessant oppbygging, imponerende research og nydelig språk, men jeg blir aldri engasjert! Så fireren gjelder møtet mellom meg og boka. Tror andre vil kunne ha mer vellykka opplevelser med den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når jeg gleder meg til hver gang jeg åpner boken.... når fortellerevnen og språket fasinerer meg.... og jeg er uendelig takknemlig for at det enda er mange sider og kapitler igjen av boken..... DA er det en FANTASTISK GOD bok... Stor takk til Tore Kvæven for dette mesterstykket av en bok om livet på mitt kjære Grønland på 1200-tallet

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En nydelig skrevet bok! Språket til Tore Kvæven er svært poetisk og skildrende. Tore Kvæven er den nye metaforkongen!

Uten at jeg vet mye om Grønland på 12-1300-tallet, så er det tydelig at Kvæven har gjort meget godt forarbeide.

Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når landet mørknar, er bok nummer to fra forfatteren Tore Kvæven. Knallfin oppfølger til debutboka, Hard er mitt lands lov, dette! Begge er uavhengige historier, men henger likevel sammen. Derfor, les først, Hard er mitt lands lov.

Når landet mørknar... vi snakker en beintøff skildring fra Grønland på 1200-tallet. Nordmenn og skrælinger, brutale oppgjør, strid, drap, hevn, isbjørn, hvalrossjakt og korthugne meldinger fra fåmælte tøffinger. Brutale greier, det hele, men samtidig, et nydelig poetisk nynorsk og en uforglemmelig kjærlighetshistorie. Dessuten, en Story/ handling det er umulig å gjette utfallet av.

Knallbra, det hele. Terningkast seks og en av mine absolutte favorittbøker! Les denne boka!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Grønland, den mektige polarøya lenger vest i havet, var lenge ukjent, men så trådte Eirik Raude frem. Han kom fra Jæren. Sammen med sin far utvandret han til Island og slo seg til der, men etter en tid røk han uklar med mektige slekter. Det endte med at han ble dømt fredløs og måtte flykte fra landet. Han seilte vestover havet, oppdaget Grønland og organiserte en ekspedisjon av utvandrere som slo seg til på vestkysten av det nye landet. Dette samfunnet på Grønland skulle vokse og bestå i ca 500 år for så gåtefullt å forsvinne.
Som en naturlig følge av den gradvise norrøne ekspansjon vestover Atlanderhavet hendte det så at Leiv Eiriksson omkring år 1000 e.Kr. seilte til havs fra gården Brattalid på Grønland og oppdaget Amerika. Vestervegen var fulgt helt frem.»

Sitatet er fra boken jeg skrev om i innlegget:
Oppdagelsen av det nye land av Helge og Anne Stine Ingstad - om de norønnes oppdagelse av Nord-Amerika.

Romanen til Tore Kvæven Der landet mørknar vant Brageprisen 2018, og den begeistret kritikerne, ikke minst for hans skildring av dyr og natur. Handlingen er lagt til de norrøne bosetningene på Grønland, derfor sitatet fra boken over. Er du nysgjerrig på romanen, anbefaler jeg denne episoden fra NRK bok;

«Når landet mørkner" er Tore Kvævens andre roman. Læreren og sauebonden fra Sirdal debuterte for sju år siden med "Hard er mitt lands lov". Begge romanene er historiske mastodonter, begge fikk kritikerne til å juble. Reporter Kjartan Årsand ble med Tore Kvæven på skitur. Hør også litteraturkritiker Anne Cathrine Straume, historiker John McNicoll og programleder Otto Haug.»

Jeg har lest flere bøker av Helge Ingstad, bl a Øst for den store bre, om Ingstads opphold på Grønland. Hans beskrivelse av dyr og natur skapte så klare bilder, det samme gjør Kvæven i romanen Når landet mørknar. Samtidig er boken mer enn dette. Den er spennende fra første til siste side. I tillegg er den interessant, og jeg får lyst til å lese flere bøker om den tiden denne historien er lagt. Jeg vet at jeg har likt en bok når jeg tenker at den kunne jeg ønsket var blitt filmatisert. I dette tilfellet med Arnar og Eir i hovedrollen. Arnar med en fremdrift som jeg liker å lese om. Han som på slutten av romanen sier til Eir:

«Høyr Eir. Dei fleste av dei vala ein får i livet, er så små at dei knapt set merke etter seg. Men der finst blant dei somme som er større. Og sviktar ein der, så blir alt verdilaust, alt det andre ein stod for.»

Kopi fra et blogginnlegg - mer her

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg var spent då eg begynte på boka. Fleire kvinner var passe begeistra, mens mennene kasta terningar til yatzy. No har eg lese og møtt både dyr og menneske. Det måtte eg blogge om:
Mannebok eller ei stor bok om menneske og maktene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Og sjeldan, berre svært sjeldan, blir framtida slik menneska trur ho skal bli.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I den verda der han hadde levd, og i dei draumane han hadde skapt, hadde framtida lege open for han, og enno hadde han ikkje forstått at draumar kan vera av luft og menneske av fjell.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Slik Orri låg her den gongen, flat og daud, slik ligg hella hans no.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Anbefalt historisk litteratur. For det meste faglitterære utgivelser.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vær med å stemme på Tiårets beste norske roman


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skjønnlitteratur der handlingen er lagt til Grønland.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

For de som ønsker å lese nynorsk


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her samler vi mange gode historiske romaner. Se også den mer spesifikke listen om middelalderromaner som vi har laget!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg vil lese.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er 55 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fysisk lesesirkel (Vi møtes)
Bøker jeg har lest sammen med "Lesesirkel for samtidslitteratur"?
Sted: Litteraturhuset i Bergen


Godt sagt! (0) Varsle Svar

2020 Reading Challenge

1 A book with a title that doesn't contain the letters A, T or Y
2 A book by an author whose last name is one syllable
3. A book that you are prompted to read because of something you read in 2019
4 A book set in a place or time that you wouldn't want to live
5 The first book in a series that you have not started
6 A book with a mode of transportation on the cover
7 A book set in the southern hemisphere
8 A book with a two-word title where the first word is "The"
9 A book that can be read in a day
10 A book that is between 400-600 pages
11 A book originally published in a year that is a prime number
12 A book that is a collaboration between 2 or more people
13 A prompt from a previous Around the Year in 52 Books challenge
14 A book by an author on the Abe List of 100 Essential Female Writers
15 A book set in a global city
16 A book set in a rural or sparsely populated area
17 A book with a neurodiverse character
18 A book by an author you've only read once before
19 A fantasy book
20 The 20th book [on your TBR, in a series, by an author, on a list, etc.]
21 A book related to Maximilian Hell, the noted astronomer and Jesuit Priest born in 1720
22 A book with the major theme of survival
23 A book featuring an LGBTQIA+ character or by an LGBTQIA+ author
24 A book with an emotion in the title
25 A book related to the arts
26 A book from the 2019 Goodreads Choice Awards
27. A history or historical fiction
28 A book by an Australian, Canadian or New Zealand author
29. An underrated book, a hidden gem or a lesser known book
30 A book from the New York Times '100 Notable Books' list for any year
31 A book inspired by a leading news story
32 A book related to the 2020 Olympic Summer Games in Japan
33 A book about a non-traditional family
34 A book from a genre or sub genre that starts with a letter in your name
35 A book with a geometric pattern or element on the cover
36 A book from your TBR/wishlist that you don't recognize putting there, or put there on a whim
37 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #1
38 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #2
39 A book by an author whose real name(s) you're not quite sure how to pronounce
40. A book with a place name in the title
41 A mystery
42 A book that was nominated for one of the ‘10 Most Coveted Literary Prizes in the World’
43 A book related to one of the four horsemen of the apocalypse
44 A book related to witches
45 A book by the same author who wrote one of your best reads in 2019 or 2018
46 A book about an event/era in history taken from the BillyJoel song "We Didn't Start the Fire"
47 A classic book you've always meant to read
48 A book published in 2020
49 A book that fits a prompt from the list of suggestions that didn't win
50 A book with a silhouette on the cover
51 A book with an "-ing" word in the title
52 A book related to time


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Reading Challenge 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det er vakrest når det skumrer - roman" av Camilla Bøksle
 • "Døden er et slit" av Khaled Khalifa
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
 • "Bonita Avenue" av Peter Buwalda
 • "Reisen til livsvannet" av Bergsveinn Birgisson
 • "Hard er mitt lands lov - roman" av Tore Kvæven
 • "Due og drone - roman" av Kjartan Fløgstad
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
 • "Manhattan Beach" av Jennifer Egan
 • "Djevelens rytter - roman" av Jan Ove Ekeberg
 • "Når vi mister oss selv" av Matthew Thomas
 • "Min kinesiske farmor" av Lars Saabye Christensen
Alle bokanbefalinger for dette verket