Shantaram

av (forfatter) og John Erik Frydenlund (oversetter).

Press 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (988 terningkast.)

3069 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Maja Raaen Hisdals eksemplar av Shantaram

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

I 1978 var Gregory David Roberts heroinmisbruker og ble dømt til 19 års fengsel for en serie væpnede ran. Etter to år rømte han fra et høyrisikofengsel på høylys dag og ble Australias mest ettersøkte mann. Roberts søkte tilflukt i Bombay, der han slo seg ned i slummen: først med en improvisert praksis som doktor blant slumbeboerne, senere som Bombay-mafiaens våpenpusher, smugler og falskner. Shantaram er Roberts egen medrivende beretning om et liv helt i ytterkanten av det menneskelig mulige, om frihetens pris, om betingelsene for en ny begynnelse, om kampen mellom det gode og det onde, om kjærlighet - om de store valg i livet.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788275472876

EAN 9788275472876

Serie Shantaram (1)

Omtalt sted India

Språk Bokmål

Sider 909

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

447 354 136 30 13 8

Bokomtaler

Livets oppturer og nedturer.

Eks-fangen Gregory David Roberts havnet i helvete da ekteskapet gikk i oppløsning og han mistet foreldreretten til datteren. Livet hans faller i grus, og i all elendigheten begynner han med dop og raner banker. En dag blir han tatt. Han blir dømt til 20 år i fengsel, men allerede etter to år klarer han å rømme fra et av Australias best sikret fengsler. Han klarer bokstavelig talt å rømme midt på lyse dagen! Han havner i Bombay, og lever alltid i redsel over å bli avslørt og tatt. Som rømling må han kutte all bånd fra familie, venner og alle han var glad i. Han er etterlyst og kan ikke risikere å bli tatt. I Bombay blir han kjent med mange spennende mennesker, og lærer mye om kultur i byen. Han opplever mye i Bombay. Han ender opp med å bo i slummen sammen med hans nye, gode venner, starter en legepraksis der, og den stillingen gjør ham kjent i byen. Til og med mafian blir interessert i ham og han skaper et bånd med dem også. Vil han føle seg som hjemme i Bombay eller vil han alltid bli sett på som en utlending?

Fikk denne i bursdagsgave i januar og tenkte å drøye den til det ble sommerferie med tanke på tykkelsen av boka og kose meg med den når jeg hadde bedre tid. For dette er en murstein på 910 sider. Har ikke lest en så tykk bok siden i fjorsommer da jeg leste IT av Stephen King som var på over litt 1000 sider (!) Men tykke bøker skremmer ikke meg. Jeg liker både tynne og tykke. Ja takk, begge deler! Og denne har jeg hatt lyst til å lese lenge for denne boka har fått mange lovord og da blir jeg nysgjerrig! Man lurer jo da på hva “alle” snakker om.

Jeg må innrømme at jeg slet meg gjennom de 200 første sidene. Da var det mange navn og mye å forholde seg til, men etter å ha kommet meg gjennom den biten, ble det veldig mye lettere og ting begynte å skje! Vi blir kjent med svartebørsen, slummen, og mafiamiljøet.

Så vidt jeg vet er filmatiseringen godt i gang og Johnny Depp skal være hovedrollen, noe jeg er fullstendig uenig i. Jada, han er en dyktig skuespiller osv, men jeg kan bare ikke se for meg Johnny Depp som Gregory David Roberts. Jeg syns det blir helt feil. Det virker som to helt forskjellige personer. Hvem jeg ville ha valgt, er vanskelig å si, men i alle fall ikke Johnny Depp. Jeg er også litt lei av å se Johnny Depp i nesten alle moderne filmer. På tide med litt nye fjes i filmbransjen så lenge det ikke er noen Disneyfabrikerte – skuespillere, hvis du skjønner hva jeg mener?

Shantaram er en varm, god og oppriktig bok om oppturer og nedturer i livet. Om en mann som lar livet gå videre uansett hvordan det måtte gå og prøve å legge fortiden bak seg. Hans vennskap og samtaler med Prabaker er ubetalelig, hans kjærlighet for Karla er rørende, og måten han håndterer møtet med en annen kultur enn den han er vant til – er imponerende. Dette er en bok med mye diskusjon om livsfilosofi, om det å høre hjemme et sted og prøve å ta rette valg. Shantaram er en bok som bare må leses for å skjønne hvor fantastisk den er for det er en bok som er vanskelig å beskrive! Og uttrykket bjørneklem kommer aldri til å bli den samme. Les boka og du skjønner hva jeg mener. Alle burde lese denne. Det er en utrolig fascinerende, røff og sjarmerende bok! En bok som passer godt for begge kjønn!

Jeg er veldig spent på hvordan filmen blir til tross for at jeg er uenig i hovedrollevalget.

Og jeg skulle gjerne ha fått tak i lydbok hvor forfatteren leste selv. Har sett noen youtube-videoer av Roberts og han har så behagelig stemme! Hadde vært spennende å høre ham lese fra boka. Og vil dere vite mer om forfatterens liv da han var på rømmen, kan dere se et intervju med CNN. I disse klippene snakker han både om boka og viser oss stedene han befant seg da han var i Bombay. Veldig interessant og verdt å få med seg. Roberts er en tøff fyr!

Det var ikke meningen å bruke nesten en måned på å lese ut boka, men dette er en bok som trenger å fordøyes og ikke egner seg til å rushe gjennom. Det er en bok til ettertanke bare så dere vet det på forhånd.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Fantastisk bok! Boken er som en lang reise som tar deg med på livets eventyr. Denne boken er en skatt, så vakker!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tror jeg må si dette er den beste boken jeg noengang har lest! Hadde ikke lyst å legge fra meg den ett sekund, men med så mange sider var det bare godt å ta frem boken for å vite at jeg hadde igjen mange sider å lese.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fantastisk bok. Kjenner enda lukten av krydder, slummen,med godt samhold. Skurken, som jeg ble så utrolig glad i. 900 sider, ikke en side for mye.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En veldig god bok. Jeg brukte lang tid på den, men det var fordi jeg ønsket den skulle vare lengst mulig. En nydelig reise gjennom landskap, både sjelelige og naturlige. Anbefaler!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Et fyrverkeri av en bok!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

De fleste (om ikke alle) følelsene som er kjent for mennesket er dekket i historien om Shantaram . Det er en episk fortelling om kjærlighet og vennskap, om kriminalitet og fattigdom, og om hevn og eksil. Den forenklede skrivestilen resulterer i en nesten perfekt fortelling av den episke historien som er Shantaram. Ulike forviklinger, inkludert de subtile, som utgjør den indiske kulturen er vakkert fanget. Den detaljerte beskrivelsen av , Bombay både bokstavelig og billedlig, vil garantert få leseren til å bli forelsket i byen, gitt at de ikke allerede er forelsket i den.
En bok som MÅ leses!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fantastisk bok som fenger fra første side. Skildringene er så virkelige at man kan lukte og føle seg frem i tykkeste India. Inneholder det meste, og skrivemåten er bra og uttrykksfull. En bok man lett trekker frem som favorittbok uansett sjanger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kjempefin bok ... virkelig å anbefale ... spennende fra første side

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så var det gjort.
910 sider, og det har tatt litt tid, men en leseropplevelse rikere.
Underveis i lesingen var jeg veldig nysgjerrig på hva slags tekst dette er. Er det virkelighet, eller fiksjon? Etter det jeg har funnet ut, er det litt av begge deler.
Jeg tenker tilbake på denne boka som en kompleks fortelling. Den rommer både spenning og romantikk, filosofi og religion, reiseberetning og opplevelse av kultur. For min del har boka til tider vært for kompleks til at jeg har orket å plukke den opp og lese videre. Men et godt råd kan være å ta den med når du er på ferie eller har litt tid til å lese. Lesingen min har intensivert seg i feriene og i de helgene hvor jeg har hatt tid.
Selv om det jeg skriver kan oppfattes som et sukk, må jeg si at Shantaram har vært en glede å lese også. Det er noe med de tykke romanene og vinteren og følelsen av at man har masse igjen å se fram til. Og jeg må vel også innrømme at lysten til å se India ikke har blitt mindre av denne boka. Lykke til for dere som har tenkt å lese boka i framtiden!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En av grunnene til at vi higer etter kjærligheten og søker den så desperat, er at kjærligheten er det eneste som kan lindre ensomhet, skam og sorg. Men noen følelser skjuler seg så dypt i hjertet ditt at det bare er ensomheten som kan hjelpe deg å finne dem igjen. Noen sannheter om deg selv er så smertefulle at det bare er skammen som kan hjelpe deg å leve med dem. Og enkelte ting er så triste at det bare er sjelen din som kan gråte over dem for deg.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Du kan ikke være noen andre enn deg selv. Jo mer du prøver å være som en annen, jo mer står du i veien for deg selv.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

"God morgen, Linbaba!" sa Prabaker overstrømmende. "Jeg må si du virkelig har en fantastisk snork! Så høy og fin! Som en ungokse i denne skuren din! Johnny synes også det."

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Fortiden reflekteres alltid i to speil, lysets speil, som viser oss våre ord og gjerninger, og mørkets speil, som er fullt av tingene vi aldri sa eller gjorde.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Det finnes ikke noe mer deprimerende enn gode råd, og det ville glede meg stort om du lot være å belemre meg med dem!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hjertet mitt beveget seg i tause, dype farvann. Ingen, ingenting, kunne gjøre meg noe galt. Ingen, ingenting, kune gjøre meg særlig glad. Jeg var tøff. Og noe tristere er det neppe mulig å si om et menneske.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

-"Her, Lin" peste han. "Du er så stor fyr, jeg håper vi kan få den passe godt. Disse kommer fra feite Satish. Han er så stor, jeg tenker den kanskje passer for din. Jeg fortalte ham historie, og så han ga denne to par til deg. Jeg sa du hatt litt løse mager på den tur, og at du fikk så søl i overunderbukse at vi måtte kaste den." -"Du sa altså til ham at jeg hadde bæsjet i buksa?" spurte jeg. -"Ja! Å ja, Lin! Jeg kunne jo ikke si til ham at du ikke har overunderbukse!" -"Nei. Selvfølgelig ikke." -"Hva han kunne tro om deg?! Du forstår."

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Nå vet jeg at når de ømme, oppriktige øyeblikkene inntreffer, så må man gripe dem, og gi uttrykk for dem, for de kommer kanskje aldri tilbake. Disse ekte og sanne følelsene vil bare smuldre opp og visne, hvis de ikke blir gitt liv, ikke får noen stemme, før man for sent prøver å gripe etter dem.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

'The truth is that there are no good men, or bad men,' he said. 'It is the deeds that have goodness or badness in them. There are good deeds, and bad deeds. Men are just men - it is what they do, or refuse to do, that links them to good and evil.'

Godt sagt! (10) Varsle Svar

You can only ever be yourself. The more you try to be like someone else, the more you find yourself standing in the way.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Av og til leser du en bok som får deg til å skratte på bussen. Noen ganger sitter du med tårevåte øyne. Andre ganger tenker du "wow, jeg lever i en fantastisk verden, i et fantastisk solsystem, i en utrooolig stor galakse...i et tilsynelatende uendelig, mindblowing og fremdeles ekspanderende univers!!! I morgen skal jeg fortelle en venn hvor vakker han/hun er. Alt er så vakkert! Herregud, sa jeg det høyt?"


Godt sagt! (28) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

..fordi jeg vil få den førstegangsopplevelsen igjen og igjen og igjen og igjen!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Varme steder, varme følelser: Bøker å varme seg på. God høst:)


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker med handling fra India eller om indere


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker med handling fra India eller om indere


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er så populært for tida og sette opp lister over de 15 bøkene man har lest som har gjort mest inntrykk.

En formidabel oppgave å velge, men jeg har fundert gjennom noen søvnløse timer, og valgt ut 15 bøker som har endret kursen på livet mitt i ei anna retning, eller åpenbart en sannhet for meg på noe vis.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har du lest Hoem sin utvandrerserie, og ønsker mer? Finn dem her :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker eg hugsar som gode leseopplevingar i 2010.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fatimas hånd" av Ildefonso Falcones
 • "Vinter i Madrid" av C.J. Sansom
 • "Maleren fra Shanghai" av Jennifer Cody Epstein
 • "Balansekunst" av Rohinton Mistry
 • "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith
 • "Vindens skygge - reiseguide" av Sabine Burger
 • "Huset ved moskeen" av Kader Abdolah
 • "Den blinde mannen i Sevilla" av Robert Wilson
 • "Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill
 • "Kjempenes fall" av Ken Follett
 • "Glassblåseren fra Murano" av Marina Fiorato
 • "I all evighet" av Ken Follett
Alle bokanbefalinger for dette verket