Livets oppturer og nedturer.

Eks-fangen Gregory David Roberts havnet i helvete da ekteskapet gikk i oppløsning og han mistet foreldreretten til datteren. Livet hans faller i grus, og i all elendigheten begynner han med dop og raner banker. En dag blir han tatt. Han blir dømt til 20 år i fengsel, men allerede etter to år klarer han å rømme fra et av Australias best sikret fengsler. Han klarer bokstavelig talt å rømme midt på lyse dagen! Han havner i Bombay, og lever alltid i redsel over å bli avslørt og tatt. Som rømling må han kutte all bånd fra familie, venner og alle han var glad i. Han er etterlyst og kan ikke risikere å bli tatt. I Bombay blir han kjent med mange spennende mennesker, og lærer mye om kultur i byen. Han opplever mye i Bombay. Han ender opp med å bo i slummen sammen med hans nye, gode venner, starter en legepraksis der, og den stillingen gjør ham kjent i byen. Til og med mafian blir interessert i ham og han skaper et bånd med dem også. Vil han føle seg som hjemme i Bombay eller vil han alltid bli sett på som en utlending?

Fikk denne i bursdagsgave i januar og tenkte å drøye den til det ble sommerferie med tanke på tykkelsen av boka og kose meg med den når jeg hadde bedre tid. For dette er en murstein på 910 sider. Har ikke lest en så tykk bok siden i fjorsommer da jeg leste IT av Stephen King som var på over litt 1000 sider (!) Men tykke bøker skremmer ikke meg. Jeg liker både tynne og tykke. Ja takk, begge deler! Og denne har jeg hatt lyst til å lese lenge for denne boka har fått mange lovord og da blir jeg nysgjerrig! Man lurer jo da på hva “alle” snakker om.

Jeg må innrømme at jeg slet meg gjennom de 200 første sidene. Da var det mange navn og mye å forholde seg til, men etter å ha kommet meg gjennom den biten, ble det veldig mye lettere og ting begynte å skje! Vi blir kjent med svartebørsen, slummen, og mafiamiljøet.

Så vidt jeg vet er filmatiseringen godt i gang og Johnny Depp skal være hovedrollen, noe jeg er fullstendig uenig i. Jada, han er en dyktig skuespiller osv, men jeg kan bare ikke se for meg Johnny Depp som Gregory David Roberts. Jeg syns det blir helt feil. Det virker som to helt forskjellige personer. Hvem jeg ville ha valgt, er vanskelig å si, men i alle fall ikke Johnny Depp. Jeg er også litt lei av å se Johnny Depp i nesten alle moderne filmer. På tide med litt nye fjes i filmbransjen så lenge det ikke er noen Disneyfabrikerte – skuespillere, hvis du skjønner hva jeg mener?

Shantaram er en varm, god og oppriktig bok om oppturer og nedturer i livet. Om en mann som lar livet gå videre uansett hvordan det måtte gå og prøve å legge fortiden bak seg. Hans vennskap og samtaler med Prabaker er ubetalelig, hans kjærlighet for Karla er rørende, og måten han håndterer møtet med en annen kultur enn den han er vant til – er imponerende. Dette er en bok med mye diskusjon om livsfilosofi, om det å høre hjemme et sted og prøve å ta rette valg. Shantaram er en bok som bare må leses for å skjønne hvor fantastisk den er for det er en bok som er vanskelig å beskrive! Og uttrykket bjørneklem kommer aldri til å bli den samme. Les boka og du skjønner hva jeg mener. Alle burde lese denne. Det er en utrolig fascinerende, røff og sjarmerende bok! En bok som passer godt for begge kjønn!

Jeg er veldig spent på hvordan filmen blir til tross for at jeg er uenig i hovedrollevalget.

Og jeg skulle gjerne ha fått tak i lydbok hvor forfatteren leste selv. Har sett noen youtube-videoer av Roberts og han har så behagelig stemme! Hadde vært spennende å høre ham lese fra boka. Og vil dere vite mer om forfatterens liv da han var på rømmen, kan dere se et intervju med CNN. I disse klippene snakker han både om boka og viser oss stedene han befant seg da han var i Bombay. Veldig interessant og verdt å få med seg. Roberts er en tøff fyr!

Det var ikke meningen å bruke nesten en måned på å lese ut boka, men dette er en bok som trenger å fordøyes og ikke egner seg til å rushe gjennom. Det er en bok til ettertanke bare så dere vet det på forhånd.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Jeg har nå endelig fått lest ferdig denne tykke boka, og sitter nå her og prøver å fordøye alt det den inneholder. Det er neimen ikke lite!

Dette er India på godt og vondt. En skikkelig overveldende røverroman, en fantastisk historie om å leve og overleve, om å kjempe seg videre i livet, om å søke friheten, og om å finne ekte vennskap og samhold.
Boka inneholder det meste av alle sider ved livet, når man har forlatt det "normale" livet man en gang hadde, med familie og barn, og sklir ut i tøffere forhold, der de sterkeste og smarteste overlever. Tøffe fengselsforhold, mafiagjenger, narkotikalangere, bordeller, slumliv og landsbyliv i India. Fra India til krigssituasjonen i Afghanistan, med alle klanene som kjemper om makta der, samtidig som de kjemper enten for eller imot russerne. Lengsel etter meninga med livet, lengsel etter noe det er verdt å kjempe og leve for. Lengsel etter noen å bry seg om. Tøffe menn har også mange forskjellige følelser...
Her blir vi kjent med mange mennesker vi blir glad i og føler sympati for. Mange gode dialoger. Se bare på alle sitatene som mange har funnet det bryet verdt å skrive ned fra boka! - Og selvsagt er boka også krydret med noen kjærlighetshistorier.
Jeg er ikke spesielt glad i å lese detaljerte beskrivelser av hvordan menn ødelegger hverandre med sadistisk tortur og i brutale slåsskamper, gjengslagsmål og krigssituasjoner, men kan levende tenke meg at dette også er temmelig nært opp til virkeligheten i miljøene som blir beskrevet i boka.

Enig med deg i det meste av det du skriver om Shantaram og forfatteren Gregory David Roberts. Ja, han er en god forteller, han har absolutt en behagelig stemme, og han er en tøffing (det måtte han vel være, som faktisk gikk inn og levde i slummen i Bombay), og man får et sterkt inntrykk av at han virkelig må ha opplevd temmelig mye av det han skriver om i boka si.
Jeg har ikke brukt fullt så lang tid på å lese disse sidene som deg, - har vel brukt ca. 2 uker på alle de 910 sidene, og såpass med tid føler jeg at jeg trengte.

Ja, Shantaram er ei bok som nok kommer til å "forfølge meg" ei tid framover, det er jeg sikker på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skulle ønske jeg fikk sjansen til å lese Shantaram for aller første gang igjen. Vakker og vond bok om du skjønner hva jeg mener.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye vakkert ja, men også mye vondt. Jeg vred meg i pine hver gang han skildret volden, og de brutale, detaljerte slåsskampene. Jeg kunne godt ha unnvært slike beskrivelser. Og jeg tok meg noen pauser fra boka noen ganger der. Men vi vet jo at slik smerte, brutalitet og ondskap også finnes der ute i virkeligheten. Så da behøver det ikke nødvendigvis alltid bare være negativt at slikt også blir skildret i bøker, som deler av en historie.

Gregory David Roberts kan kunsten å holde meg som leser fast med historiene sine, og det er jo blant annet derfor vi leser bøker!
- Og vi får håpe at det kommer flere bøker fra hans hånd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var nettopp derfor boka var så vakker. Den var så ærlig og åpen både på det gode og det vonde som skjedde. Ærlig og brutalt. Skulle ønske det var flere slike bøker og jeg håper han ikke gir opp forfatterkarrieren med bare denne boka for han har skrivetalent. Ingen tvil om det:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har akkurat lest denne boka selv, en fantastisk bok som jeg kommer til å huske for alltid.
Du har helt rett, en bjørneklem fikk en helt ny betydning. Jeg tok meg i å le det ene øyeblikket og filosofere det neste. Boka inneholder for meg alt en bok trenger. Det er spenning, romantikk, vennskap, krig og ikke minst er det basert på en sann historie.

Har prøvd å finne info om filmen tidligere, det nærmeste jeg kom var ett rykte om at de hadde begynt filmingen, men tror ikke det stemmer. Ser ut som filmen er lagt på is utfra det jeg har lest på nettet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, boka er bare fantastisk! Jeg tenkte først, hvordan er det mulig å skrive så mange sider, men når jeg først kom meg ordentlig i gang med boka så fløy de avgårde. Endelig en bok om livet i en annen kultur uten at det blir chick lit. Jeg bare elsker skrivemåten hans. Den er så fortrolig og det var mange spennende karakterer involvert. Jeg bare håper at Roberts skriver flere bøker.

Synd at det virker som om filminspillingen er lagt på is. Jeg hadde gledet meg. Det hadde vært interessant å se hvordan det hadde blitt (selv om boka oftest er bedre uansett).

Uansett så er det en bok som det er lett å falle pladask for og den bjørneklem scenen måtte jeg bare le av og det var også flere komiske scener i boka. Syns også samtalene mellom Lin og Prabaker var nokså festlige:)

Boka er en klar favoritt for meg. En av de som hjemsøker lenge etterpå og slike bøker har jeg stor sansen for:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, jeg leste den på norsk og det var en flott oversettelse. Fikk faktisk lyst til å lese den på originalspråket og:-) fikk til og med lyst til og dra til India, noe jeg absolutt ikke har hatt lyst til før. Falt også litt for Abdullah, mafiasoldaten, en person man kanskje ville holdt seg unna i virkeligheten, men i boka virket han som en spennende fyr(hvis du ser bort ifra at han var i mafian selvfølgelig)

Dette er en sånn bok jeg la fra meg for å fordøye for å ta den opp igjen 5 minutter senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Abdullah er også en av mine favoritter. En kul fyr selv om han kan være ganske så farlig med tanke på at han er i mafiaen. Jeg er ikke generelt interessert i filosofi, men å diskutere det med Abdullah og Lin tror jeg ville ha blitt svært så interessant. Det hadde vært en morsom opplevelse. Og det hadde også vært kjekt å kjenne både Abdullah og Lin i virkeligheten. Havner man i trøbbel så vet vi i alle fall hvem man kan kontakte. Akkurat som du fikk jeg også veldig lyst til å dra til India og oppleve kulturen der selv. Det hadde vært noe! Jeg fikk til og med lyst til å bo i slummen en stund, men jeg tror ikke jeg hadde overlevd der noe særlig lenge skal jeg være helt ærlig. Syns også Afghanistan-delen også var spennende å lese om, men syns den delen var dessverre altfor kort.

Jeg er ikke noen lydbokfan (ennå) men skulle gjerne ha hattt lydbok (hvis Roberts leser selv). Har forelsket meg i stemmen hans;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har faktisk ikke hørt stemmen hans før, men nå måtte jeg jo sjekke det ut, og du har helt rett. Han har en behagelig stemme som du blir fascinert av. Det jeg liker med historien og måten Roberts skriver historien på er at man får ett annet blikk inn i denne mafiagruppen. Han forteller rett ut at dette er farlige folk, men han forteller også om lojaliteten de har ovenfor hverandre.

Har reist i Asia og vært innom noen steder som ikke var spesielt turistvennlige, men har alltid bodd og sovet ordentlig. Hadde vært spennende og levd i slummen, men jeg er nok som deg. Hadde holdt med en snartur tenker jeg:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av og til er jeg nysgjerrig på forfattere og søker dem på youtube. Og da jeg så et intervju av Roberts så ble jeg veldig glad i stemmen hans. Den er så behagelig å høre på. Og du har så rett så rett i måten Roberts skriver. Det er så ærlig og jeg likte hans fremstilling om mafiaen. De er muligens brutale og har sine fiender, men det er utrolig lojale overfor hverandre. Det imponerte meg veldig hvor mye de stolte på hverandre, og stilte opp for hverandre. Nesten rørende:)

Selv har jeg ikke en gang vært i Asia, men det hadde vært utrolig spennende!

(Hvis du ikke hører mer fra meg er det pga lite strøm på pc. Strømledningen er på et annet rom og den gidder jeg ikke å hente. Jeg er for lat:)Så mener ikke å være arrogant ved å la være å svare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det behøver du ikke tenke på, er en bedagelig person sjølv:-). Går litt til og fra så jeg blir litt borte innimellom. Nå fant jeg f.eks. ut at jeg måtte ha sjokolade så da var det bare å lage seg det..

Leste ett sted at Roberts hadde fått kritikk for at boken romantiserer mafia og kriminalitet, men her synes jeg bare han er helt ærlig. Han forteller da like mye om de negative sidene, personlig synes jeg ikke tortur i fengsel, skuddvekslinger eller heroinrunden hans er særlig romantisk.

En ting er sikkert, han har ikke hatt ett kjedelig liv:-) Han har selv sagt at noe er sant og annet har han funnet opp, men har han opplevd halvparten av det som står i boka så er vel det mer enn de fleste kan si.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Romantiserer mafia og kriminalitet. Ja, nå har jeg hørt det også;) Det eneste som var romantisk var vel hvor glad i han var i byen og den kjærligheten han hadde til Karla:) På omslaget innenfor boka tror jeg at han måte skrive Shantaram to ganger for utkastene hans ble kastet/ødelagt eller noe i den duren. Han skrev jo overalt så det var sikkert noen som var redd for et eller annet ikke skulle komme ut i offentligheten. Selv om delere av boka er fiction hadde det vært interessant å få vite hva som er sant og ikke. Men det får vi vel nok aldri vite:( Uansett hva i boka han har opplevd eller ikke, så har han jo uansett levd et tøft liv. Bare tenk på å forlate det gamle livet i frykt for å bli tatt og samtidig savne alle de han var glad i. Litt av en påkjenning må jeg si og det har vel heller ikke bare vært solskinnsdager i fengsel heller tror jeg. Roberts virker som en fyr som tåler en god del. Men kjedelig liv har han i alle fall ikke hatt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var faktisk fengselsvaktene i Australia som ødela boka. Han skriver jo ikke spesielt fordelaktig om dem, så mulig det er derfor. Kan ikke engang tenke meg hvordan noen klarer å leve på rømmen og hele tiden måtte se seg over skulderen. Å begynne helt på nytt i en ny by uten noen du kjenner. Klarer du det så er du tilpasningsdyktig. Det å ikke vite hva som er ekte eller ikke er nok noe av fantasien så det vil han sikkert ikke avsløre:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, fengselsvaktene i Australia hadde nok ikke rent mel i posen og god del å skjule de også, tenker jeg. Så skjønner ikke hvor Roberts hadde motet fra da han skrev boka. Skulle ønske det fantes andre bøker i likhet med Shantaram. Tar gjerne i mot forslag, men det er vel vanskelig å sammenligne en bok med Shantaram siden den er så unik;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Får inntrykk av at han er en ganske fryktløs type som sikkert ikke bryr seg spesielt mye om hva andre mener, er nok derfor han turte å skrive den. Det er helt klart den eneste boka jeg har lest av denne typen, men ser at vi har ganske lik boksmak så skal vi ifra hvis jeg kommer over noe lignende:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Regner med at han ikke lar seg skremme så lett. Han har vel mye mot, og setter pris på om du kommer over en lignende bok og sier i fra. Da er det bare å rope ut:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Readninggirl20EckhoffEdvard Granum DillnerRufsetufsaLailaSusan StensrudKay NilsenTrineLeseberta_23HeleneMartinenBeathe SolbergEvaHegeJohn LarsenNinaNorseBattleFairyVigdisStineMarteritaolineAudhildErikAnjaLibraritas vTor Arne DahlGVHarald KmgeThomas Heie H.PerSpelemannMargrethe  HaugenEster MahlumHanneGitte FurusethRune U. FurbergcupcakeChrissieJulie StensethLene Andresen