Veggen

roman

av (forfatter) og Unn Bendeke (gjendikter).

Gyldendal 2003 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.32 (41 terningkast.)

131 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En middelaldrende kvinne reiser til en avsidesliggende hytte. Like etter innser hun at hun er fanget inne i dette vesle, ubefolkede området av en slags vegg. Det er umulig å komme ut. Hun må etterhvert prøve å tilpasse seg livet alene, kun med selskap av hunden sin og en villkatt.

Omtale fra forlaget

Veggen står tilbake som et av de sterkeste og underligste verkene i tyskspråklig etterkrigslitteratur. Romanen kom først ut i 1962, og den har siden stadig funnet fram til nye, begeistrede lesere på en rekke språk. Veggen er en enkel og på samme tid forbløffende virkningsfull bok. En middelaldrende kvinne reiser til en avsidesliggende hytte. Like etter innser hun at hun er fanget inne i dette vesle, ubefolkede området av en slags «vegg». Det er umulig å komme ut. Hun må etter hvert prøve å tilpasse seg livet alene, kun med selskap av sin hund, Luchs, og en villkatt. Man skulle kanskje tro at det var umulig å skrive en roman med dette som utgangspunkt. Men Marlen Haushofer (1920.1970) har klart det. Til gangs. «En god roman kan leses på flere måter. Veggen er en spennende robinsonade, men også et dyptfølt innlegg i debatten om vår klodes fremtid. Det er imidlertid undersøkelser av et kvinnesinn som har rørt avgjørende ved denne leser.» Terje Stemland, Aftenposten «Veggen er en vidunderlig roman.» Doris Lessing

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2003

Format Heftet

ISBN13 9788205309210

EAN 9788205309210

Serie Gyldendals små grå

Språk Bokmål

Sider 236

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 17 4 1 0 0

Bokomtaler

En middelaldrende kvinne er på hyttetur med et vennepar. På ettermiddagen går venneparet en tur, men kvinnen blir igjen i hytta. Hun regner med at paret havner på vertshuset, og går og legger seg. Da hun våkner et hun alene med parets hund. Venneparet har ikke kommet tilbake. Hunden finner veggen først, og det blir et ublidt møte. I løpet av natten har en gjennomsiktig vegg blitt dannet rundt henne.
Kvinnen skriver en slags dagbok, og gjennom den blir leseren kjent med hvordan hun har gått fram for å overleve den ufrivillige isolasjonen.
Det er en stillferdig historie, men uhyre velskrevet og interessant.

Dette var en helt ukjent bok/forfatter for min del. Heldigvis hang jeg meg på månedsutfordringen til Trondheim leser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ei av dei absolutt beste bøkene eg har lest. Sjølv historia er vanvittig spanande, men det er det indre livet til hovudpersonen ( ei kvinne utan namn) som er det mest besettande for meg, samtidig som eg får mange tankar om korleis eg ville ha takla ei liknande situasjon.
Kvinna er på hyttetur, venene ho er saman med er i landsbyen ein tur, men dei kjem aldri tilbake. Ho går ut og møter ein usynleg vegg... eg vil ikkje si meir om handlinga.
Hurra: oppdatering 2022: Boka kjem i nytt opplag!
Boka er filmatisert med den eminente skodespelaren Martina Gedeck: http://lesekreis.org/2010/06/08/literaturverfilmung-marlen-haushofers-die-wand-im-kino/

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Verda har kanskje gått under, det er ikkje godt å seie. Uansett så er hovudpersonen, medan ho er på hyttetur, blitt fråskilt frå resten av verda av ein usynleg vegg og på utsida av veggen virkar det som om all aktivitet har gått i stå. Boka dveler ikkje ved, eller spekulerer i, kva som kan ha skjedd, men fortel om korleis hovudpersonen omstiller seg frå eit konsument-liv i øvre middelklasse til å skulle greie seg på eiga hand ute i skogen. Litt som Robinson Crusoe.

Det kan høyrast ut som eit litt dafft plott, men det er meisterleg gjennomført. Dama hadde med seg ein hund på hytta, og får etter kvart også selskap av ein katt og ei ku. Ho grev seg ikkje ned i tankar om kva som har skjedd utanfor veggen, men fokuserer på kva ho må gjere for å overleve innanfor. Det kan virke som om drivkrafta hennar rett og slett er omsorg for dyra.

Nøkternt sett kan ein kanskje seie at dette er ei handbok i sjølvberging i tempererte strok, men den er mykje meir enn det. Det er også ei stillferdig og flott skildring av samspelet mellom natur, dyr og menneske, eit truverdig innblikk sinnet til ei isolert middelaldrande dame og ei vakker historie om sjølvrealisering. Sjølvrealisering? Innanfor ramene som lagnaden har gitt henne må ein vel seie at dama har funne ein indre styrke til å meistre situasjonen, eg fann ikkje noko betre ord i farta enn sjølvrealisering.

Eg las denne saman med den dystopiske lesesirkelen, det virka om om dei fleste av dei andre også var begeistra for denne boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg sit at med eit sjeldan djupt inntrykk etter å ha lese denne boka og føler verkeleg at den fortener langt meir oppmerksemd i den litterære kanon. ALLE bør lese denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg er jo ikke annet enn litt tynn hud over et lass av minner.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg er en utenforstående, som helst ikke bør blande seg inn. Av og til kan jeg ikke motstå fristelsen til å leke forsyn; jeg redder et ungt dyr fra den visse død, eller jeg feller et dyr fordi jeg trenger kjøtt. Jeg fusker altså litt i faget, men skogen overlever det. Et dyr lever opp, et annet løper like lukt i fordervelsen. Jeg er en fredsforstyrrer, men det er ikke så farlig. Neslene bak fjøset overlever, uansett hva jeg gjør for å utrydde dem. De kommer til å overleve meg. De har meget mere tid enn jeg har. En dag er jeg borte, ingen kommer til å slå engen, den vil gro igjen av kratt, og snart vil skogen trenge frem helt bort til Veggen og ta tilbake det land menneskene har røvet fra den. Ofte går det nesten helt rundt for meg, det er som om skogen har slått røtter i hodet mitt og tenker sine gamle, evige tanker i min hjerne. Skogen ønsker ikke at menneskene skal vende tilbake.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Min eneste lærer er uvitende og ulærd, for jeg er selv min eneste lærer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Katter lever i det hele tatt efter et nærmest bysantisk seremoniell, og de tar det ille opp hvis man forstyrrer deres mystiske ritualer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg hadde tapt det gamle og fant ikke frem til det nye, det lukket seg for meg, men jeg visste at det fantes. Jeg vet ikke hvorfor, men denne tanken fylte meg med en søt, litt sky forventning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et slag for tysk litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Heime hadde eg liggande ein del av desse bøkene, så eg tenkte eg skulle sette dei opp i ei liste.. så her er lista, lest og ulest..


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker utgitt i Gyldendal sin serie kalt vita, vet man ikke hva man skal lese er det bare å plukke en herfra.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Listen Skjønnlitterære katter ^..^ inneholder skjønnlitterære voksenbøker hvor katter spiller en av hovedrollene. Kom gjrne med tips så vi får med alle på listen. Både skjønnlitterære titler og historier fra virkeligheten er velkomne.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker eg hugsar som gode leseopplevingar i 2010.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
 • "Aske og jord" av Atiq Rahimi
 • "Mesteren - roman" av Colm Tóibín
 • "Døden er et slit" av Khaled Khalifa
 • "Sommerhus, senere - fortellinger" av Judith Hermann
 • "Den avstengte øya" av Sigríður Hagalín Björnsdóttir
 • "Skabelon - roman" av Malin C.M. Rønning
 • "Adresse ukjent" av Kressmann Taylor
 • "Agaat" av Marlene Van Niekerk
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
Alle bokanbefalinger for dette verket