Drømmen om Amerika

av (forfatter).

Aschehoug 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.06 (77 terningkast.)

280 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er første bind i forfatterens romanberetning om den norske utvandringen. Vi møter kvekeren Håvard som gifter seg med den foreldreløse Elise. Han vil ta med seg henne og hennes bror Ansgar over havet. Redde, fattige og uvitende kommer søskenparet til den nye verden. Og i en nybyggerkoje ved Ontariosjøen føder Elise Håvards datter.

Omtale fra forlaget

Hvem var de, de 53 nordmennene som reiste over havet til Amerika med sluppen Restauration i 1825? Hvilke drømmer drev dem til å våge den strabasiøse overfarten i en altfor liten båt?
Mot en bakgrunn av historiske personer og hendelser står de oppdiktede hovedpersonene. Kvekeren Håvard vil ta med seg det foreldreløse søskenparet Ansgar og Elise over havet. Håvard gifter seg med Elise, men blir arrestert for tyveri natten før avreisen. Redde, fattige og uvitende kommer søsknene til den nye verden. Og i en nybyggerkoje ved Ontariosjøen føder Elise Håvards datter.
Drømmen om Amerika er første bind i Toril Brekkes store beretning om den norske utvandringen. Med sin evne til å kombinere dokumentarisk kildestoff med levende person- og miljøskildringer, har hun etablert seg som en av våre fremste forfattere av historiske romaner.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788203190735

EAN 9788203190735

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 329

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 23 29 20 2 0

Bokomtaler

Håvard drømmer om å dra til Amerika. Året er 1825. Før han reiser, forelsker han seg i Elise, og de to gifter seg. Planen er at hun og broren Ansgar skal bli med til Amerika.

Natten før avreise blir Håvard arrestert for tyveri. Da amerikabåten er i ferd med å forlate Stavanger, oppdager Elise og Ansgar at Håvard ikke er med og de får høre om tyverianklagene. De møter den nye verden alene og uten penger. Elise oppdager at hun er gravid, og har ingen anelse om hun noen gang kommer til å treffe Håvard igjen.

I boka møter vi en rekke historiske personer, men hovedpersonene er oppdiktede. Dette er historien om en håndfull nordmenn som søkte lykken i Amerika, og vi får høre hvordan det gikk med denne gjengen med kvekere i deres første år i det nye landet.

Boka er i og for seg interessant, men den kjedet meg. Det hadde intet med Anne Krigsvolds opplesning å gjøre. Kanskje er det forfatterens ambisjon om å skrive en dokumentarisk og noen lunde korrekt historisk roman som tok knekken på nerven i boka. Jeg opplevde aldri å komme helt inn på personene i boka. Det er selvsagt befriende med et moderne svar på Ole E. Rølvågs bøker over samme tema, men jeg tror ikke jeg kommer til å lese oppfølgerne til boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Amerika, vet du vel. Det var jo derfor vi kom hit, for å ha frihet i troen. Men denne friheten gjør jo at alle kan tenke sitt, og tenke høyt, og stå for det, mens andre vil stå for noe annet. Så blir friheten viktigere enn samholdet og enheten."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.

På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!

For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Har du lest Hoem sin utvandrerserie, og ønsker mer? Finn dem her :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her kommer jeg til å fortløpende legge inn de bøkene jeg har lest i år.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønnlitteratur satt i historiske omgivelser. Fra romaner satt til eldre historiske omgivelser (f.eks. Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson satt til Middelalderen), til nyere historiske omgivelser (f.eks. Anne Karin Elstads slektskrønike "Folket på Innhaug" satt til 1800-tallet, og Erling Pedersens slektskrønike om Anna og Johan satt til 1900-tallet).


Godt sagt! (0) Varsle Svar

**

Uthevet tekst

**


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Gullrush - roman" av Toril Brekke
 • "Det lovede landet" av Toril Brekke
 • "Bergskatt - roman" av Toril Brekke
 • "Granitt" av Toril Brekke
 • "Brostein - roman" av Toril Brekke
 • "Sara - roman" av Toril Brekke
 • "Den hemmelige elven" av Kate Grenville
 • "Marmor" av Toril Brekke
 • "Siste brev hjem 1. Velsignet kvinne" av Vilhelm Moberg
 • "Siste brev hjem 2. Nelson Settlement" av Vilhelm Moberg
 • "Nybyggerne 1" av Vilhelm Moberg
 • "Elvens datter - en slektssaga fra Australia" av Merice Briffa
Alle bokanbefalinger for dette verket