Gullrush

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.19 (47 terningkast.)

168 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Året er 1843 og Brenda er helt alene i den nye verden og tjener til livets opphold i et vertshus i Chicago. Faren Håvard, som har sittet mange år i fengsel i Norge, utvandrer til Midtvesten med ny kone og hennes sønn Hølje. Brenda har et håp om å bli tatt opp i den nye familien, men det er bare stebroren som bryr seg om henne. Dette er den andre boka i trilogien om den norske utvandringen til Amerika. Den følger norske innvandrere fra gullrushet til den amerikanske borgerkrigen og slaget ved Chickamauga, Georgia i 1863.

Omtale fra forlaget

Gullrush er annet bind i Toril Brekkes stort anlagte romantrilogi om den norske utvandringen til Amerika. Året er 1843, og bokens hovedperson Brenda tjener til livets opphold som prostituert i Chicago. Faren hennes, kvekeren Håvard, har kommet til Midtvesten med sin nye kone og hennes sønn Hølje. De bygger seg en liten koje på prærien, og dit drar Brenda i håp om å bli tatt opp i familien. Men det er bare stebroren som bryr seg om henne. Når ropet om gull lyder fra California i 1849, er det mange fra "det norske" Midtvesten som gir seg i kast med den strabasiøse turen fra Missouri til gullfeltene. Også Brenda og Hølje. Alle har de drømmer om et bedre liv for seg og sine, om lykken som gullet kan gi.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788203194047

EAN 9788203194047

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 410

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 18 21 7 1 0

Bokomtaler

Spennende å lese om folkevandringen mot gullet! Det er vanskelig å forestille seg hvilken menneskelig drivkraft ryktene om gullet iverksatte, og helt utrolig hvor tapre folk var på de tilsynelatende endeløse vandringene mot målet. Mangel på mat og vann førte til sykdommer og død, og det hendte en ble tvunget til å velge mellom å pleie/trøste en syk medvandrer og å forlate vedkommende døende for selv å komme raskere frem til gullet.. Jeg liker hovedpersonene og deres historier som gjør boken fengende og lettlest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

..i stedet kjente han en varme i seg, for Amerika, dette landet han var blitt kastet så tilfeldig inn i. For Amerika rommet mer enn ensomhet og tyver, visste han i dette øyeblikket, det rommet mer enn drap og iskalde vinder, det rommet ølhøner. Og vennskap..-

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.

På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!

For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Kun en time igjen av tre-dagers-salget; likevel fikk jeg sikret meg åtte bøker.

Brorparten er "klassikere" - jeg krysser fingrene for at jeg faktisk får lest alle, så jeg vet hva det er snakk om når jeg støter på henvisninger til disse verkene og/eller forfatterne...


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

**

Uthevet tekst

**


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det lovede landet" av Toril Brekke
 • "Drømmen om Amerika" av Toril Brekke
 • "Bergskatt - roman" av Toril Brekke
 • "Aske - roman" av Toril Brekke
 • "Granitt" av Toril Brekke
 • "Brostein - roman" av Toril Brekke
 • "Sara - roman" av Toril Brekke
 • "Marmor" av Toril Brekke
 • "Kneleren" av André Brink
 • "Kongens merke" av Erling Pedersen
 • "Vindens sang" av Tamara McKinley
 • "Besettelsen - thriller" av Vidar Sundstøl
Alle bokanbefalinger for dette verket