"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.

På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!

For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Fint du likte tipsene:) Fin liste du laget foresten.. Er litt nysgjerrig på bøkene til T. Brekke også, men Farvel Norge vil jeg nok snart skaffe meg og gi en kommentar her inne. Min bestefar og hans lillebror dro etter 3 søsken til USA for ca 90 år siden, men kom (heldigvis) tilbake etter ca 3 år. Hvis du søker etter aner som dro over, kan du prøve "immigrant ships transcribers guild" Der kan du bl.a søke i passasjerlister fra ulike båter som fraktet immigranter. Min bestefars søsken byttet etternavn, men før eller etter ankomst er usikkert. Jeg har lett der i timesvis etter mine, men desv forgjeves..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leter også etter emigrerte forfedre og har funnet flere på the olive tree genealogy. Er å anbefale hvis du ikke har prøvd det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker for det:) Er også inne der faktisk. Har fått treff på Norske aner, håper på treff på noen "over there" også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset, skal ta en titt på den hjemmesiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var visst ganske vanlig at navnebytte skjedde som følge av at utålmodige immigrant officers var ganske omtrentlige når de skulle registrere innvandrerne ved ankomst, så de skrev det navnet de trodde de hørte, og ikke det som var riktig... Jeg har selv et sett med oldeforeldre som bodde noen år i Chicago før de endte opp i gamlelandet igjen, men jeg finner heller ikke noen av "mine" i skipsregistre der borte fra. (Heller ikke på nettsiden du tipser om - men det var verdt et forsøk, så takk!) Så der er du og jeg i samme båt, altså.

Kan absolutt anbefale Toril Brekke, hun skriver så bra. Men ellers har jeg nå hele Johan Bojers utvandringsfortelling under vesten, og vil på nytt slå et slag for ham også. "Vår egen stamme" fortjener å komme frem fra glemselen!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott liste! Sjølv har eg berre lese "Den lange reisen" av Torill Thorstad Hauger, som eg synes var svært bra (då eg las den for ca 10 år sidan), men det var også mykje anna som frista her =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha! Min ferskeste anbefaling er Bojers "Vår egen stamme", for den har jeg nettopp lest ferdig, og den får terningkast seks av meg... Men som du vel har sett, er det masse på listen som ikke jeg heller har lest - så jeg har funnet nye fristelser, jeg også! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brevet hjem - En samling brev fra norske utvandre.

Drømmenes tid - Første bok i en serie på 52(!) bøker. Vi følger en familie fra Trøndelag som utvandrer og skaper seg et nytt liv over dammen. Her er det både gårdsarbeid, indianere, borgerkrig og western-liv og litt av hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsomt at begge disse har rot i Trøndelag, i og med at jeg i dag ble ferdig med Bojers "Vår egen stamme"; Bojers romanfigurer utvandrer fra en trøndersk kystbygd, nemlig. Jeg setter dine tips opp på listen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har boka "Farvel Norge" av Sverre Mørkhagen på min ønsker meg liste. Det er også en som heter "den store boken om Amerikabåtene" av Yngve Holm med samme tema som nevnt - fascinerende emne med tanke på at så mange nordmenn utvandret til USA. Skal ta en titt på nettstedet du ref til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...og jeg skal ta en titt på bøkene du nevner! Er plass til mye på en slik liste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fin liste! Kom på ei bok jeg hørte om for litt siden, tror det var et innslag om den i NRK-programmet Førkveld. Boka heter Ørkenen Sur, er skrevet av Thor Gotaas og Roger Kvarsvik og omhandler norske utvandrere som møtte en ublid skjebne i 1920-1930-åras New York. Har ikke lest boka selv, men skrev meg den bak øret siden den hørtes spennende ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips - denne visste jeg ikke om, men Thor Gotaas har jo skrevet om mange interessante temaer. Jeg har blant annet lenge tenkt å låne boken hans om tatere i Norge fra min mor... Og denne som du fortalte om nå, må jeg definitivt sjekke ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleser