Marmor

av (forfatter).

Aschehoug 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (79 terningkast.)

153 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788203358081

EAN 9788203358081

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 413

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 46 20 4 1 0

Bokomtaler

Romanen starter med en begravelse, og fortsetter med at Carla tenker tilbake på familiens historie, fra gründeren Foro kom til Norge fra Italia for å lage søyler i marmoretterligning.

En fantastisk godt skrevet roman som følger mange av familiemedlemmene og skildrer barn som ikke blir sett eller forstått, og forteller hvordan de prøver å klare seg på ulikt vis.

Ei av høstens beste bøker.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bestemor Gudny bisettes fra Paulus kirke på Grünerløkka. Barnebarnet Carla sitter på andre rad og tenker gjennom både sitt eget og bestemorens liv. Gudny fikk Carla til å love at hun ikke måtte få barn. "Vi må få stoppa arva etter dissa gærne ittaljenera", sa bestemoren til Carla.

En herlig slektssaga fra et miljø som jeg visste lite om fra før. Full av fargerike skikkelser man ikke kan unngå å bli fascinert av!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En solid, god og såå lærerik slektsroman! Lærerik med tanke på tidsperioden og omgivelsene handlingen foregår i og ikke minst når det kommer til skildringer av virkelig interessante mellommenneskelige relasjoner.

Vekslingen mellom tidsepokene og de ulike generasjonene kan til tider være litt utfordrende å holde styr på, så jeg tegnet tidlig et slektstre for hver generasjon og brukte dette som bokmerke - anbefales :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Marmor sto dessverre ikke til forventingene. Marmor en en generasjonsroman i mange ledd, og rommer kanskje alt for mye? Jeg ble nysgjerrig på boka fordi den skal handle om galskap og normalitet og gærne ittaljenera, -tematikk som vanligvis fenger meg. Jeg har også lest en roman av Brekke før, som jeg likte godt, Bergskatt. Dessverre fenget ikke Marmor meg like godt som Bergskatt.

Flere anmeldere og noen bloggere har skrevet veldig bra om boka. Mange har nok likt den bedre enn meg. Skjønt, det er ikke egentlig det at jeg ikke likte den, men den fenget meg ikke ordentlig. Det kan hende at det hadde noe med skrivestilen å gjøre . Den inngir distanse, selv om karakterene blir godt tegnet. Men det er utenpå, vi kommer ikke så mye inn i dem. Og jeg er vel mer glad i dybde, og færre personer å forholde meg til, hvis skrivestilen treffer. Her treffer vi slekta til fortelleren Carla i mange ledd, fra Toro; Gudnys bestefar og Carlas tippoldefar, og nedover til Carla som sitter der i begravelsen til bestemor Gudny og minnes hva hun har opplevd, hørt om slekta og sett.
Romanen er uten tvil frodig, og kan være tankevekkende om hva som ligger i slekta, hva som føres videre, og om hvilken innvirkning traumer har på omsorgsevne blant annet.
Jeg likte vel best Gudnys historie, fra da hun var lita jente og ungdomstida. Ellers synes jeg nok det ble veldig mye om mange, og det kan hende Brekke har forsøkt å favne for mye på 400 sider. Det gikk trått etterhvert. I alle for denne leseren.

Mitt blogginnlegg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Utrolig bra skrevet. Fascinerende med bra personkarakteristikker. En annerledes slektsroman.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Mora er ikke der, forstår barnet. Bare kjolen hennes. Bare stemmen. Og fanget, og ansiktet. Men ikke kvinnen selv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

De var fem øyer som gled langsomt forbi hverandre på vei mellom badet og sine egne værelser (...). Carla var også en øy, lenge. Man blir som de andre. En flytende øy, slik de faktisk fins i en eller annen sjø, et eller annet hav, biter av land med gresset som hår hengende etter i den våte strømmen. (...) blikket hennes hektet seg aldri i noe ved de andre, bare gled forbi, som i distraksjon, forbi en annens øreflipp, kinnskjegg eller hullete ullsokk, øynene så hun aldri direkte på, som om de var dører mot noe forbudt og hellig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette tenker jeg på, her jeg sitter i kirken og ser på de vakre blomstene på bestemors kiste. På at mødre kan føles som et barns nederlag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her legges alle bøker jeg har lest i 2014 inn. Et mål for i år er å lese mer skjønnlitteratur, for jeg begynner å bli lei av alle krimbøkene!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her vil jeg legge alle bøkene jeg leser i 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kulturfondbøker - Norsk skjønnlitteratur 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Adresse Alberta" av Victoria Bø
 • "Håp i høstfarger" av Susan Meissner
 • "Klangen av frihet - roman" av Toril Brekke
 • "Eiketreet" av Sofia Lundberg
 • "Kobrahjerte - roman" av Toril Brekke
 • "Hannahs brev - roman" av Sissel Værøyvik
 • "Heretter er jeg ingen" av Hanne-Vibeke Holst
 • "En blå kjole fra Herr Hitler" av Toril Brekke
 • "Snø på hennes ansikt - roman" av Thorstein Thomsen
 • "Ensomheten - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Kaldere mot natten" av Britt Karin Larsen
 • "Reisen til Bella Coola" av Kari Nygaard
Alle bokanbefalinger for dette verket