Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

av (forfatter) og Elisabeth Bjørnson (oversetter).

Piratforl. 2010 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.72 (1079 terningkast.)

2631 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

lillevills eksemplar av Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Allan Karlsson har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen hans nærmer seg og feiring med pomp og prakt, ordfører og lokalavis venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut av vinduet, og med en motorsykkelbande og politiet i hælene legger han ut på en måneds lang reise gjennom Sverige. Samtidig er boka en reise gjennom Allans liv på 1900-tallet.

Omtale fra forlaget

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet. Boken handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige. En reise som kompliseres ved at han kommer på kant med både politiet og en motorsykkelbande som han dessverre kom til å stjele en verdifull koffert fra. Men boken er også en reise gjennom det forferdelige 1900-tallet, den uendelig sorgløse Allan Karlssons livsreise. Det viser seg at Allan Karlsson ikke bare har deltatt i, men også forårsaket flere av 1900-tallets store begivenheter. Han har vært innblandet i utviklingen av atombomben, blitt god venn med formann Maos unge hustru og både planlagt og avverget et attentat mot statsminister Winston Churchill.

Bokdetaljer

Forlag Piratforl.

Utgivelsesår 2010

Format E-bok

ISBN13 9788281433274

EAN 9788281433274

Genre Humor

Omtalt tid 2000-2009 1900-tallet

Språk Bokmål

Sider 381

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

264 444 234 89 39 9

Bokomtaler

Fornøyelig bok. Bør leses på svensk! Jeg lå hele tiden og oversatte til svensk i hodet, - med Astrid Lindegren stemme. Jeg syns humoren minner om Astrid Lindgren, Astrid Lindgren for voksne om man vil. Minnet meg også om Arto Paasilinna`s "kollektivt selvmord" som har et lignende skjevt syn på samfunn og byråkrati. Lun humor. Mye humring. Anbefales!

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Denne boken var en gjennomført fryd! For en fortellerkunst! Jeg lo og koste meg gjennom alle sidene! Hele familien har lånt den før den kom hjem igjen til meg, og vi er elle enige; denne anbefales! Underholdende til tusen!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Forfattaren har laga ein nydeleg dedikasjon som introduksjon til denne forteljinga;

Ingen kunne trollbinde sitt publikum mer enn morfar der han satt på
ljugebenken, lett bøyd fram over stokken og med munnen full av snus
- Nei, men … er det sant, morfar? sa vi barnebarn forundret.
- Dem som bare sier det som er sant, ern’te verdt å høre på, svarte morfar.
Denne boken er til ham.

Dermed er premissa for forteljinga lagt. Boka veklser mellom å fortelje historia om hundreåringen Allan som rømer frå gamleheimen, stel ein koffert som viser seg å vere full av pengar og legg ut på flukt frå gangsterar og politi saman med eit aukande knippe medsamansvorne, og å fortleje livshistoria til Allan som på Forrest Gump-aktig vis slumpar til å ta del i mange av dei viktigaste globale hendingane på 1900-talet. Gjennom begge forteljingane klarer Allan med sitt optimistiske sinnelag og omgjengelege veremåte, samt ein skvett brennevin no og då, å snu ubehagelige situasjonar til å bli rett trivelige.

Det kan virke som om forfattaren har god kunnskap om dei aktuelle historiske hendingane Allan tok del i, og fiksjonen og fakta glir godt saman. Sjølv måtte eg ty til Wikipedia ved nokre høve for å finne ut av kva som var oppspinn og kva som var basert på verkelege personar eller hendingar.

Eg har ein mistanke om at god kjennskap til svensk populærkultur kan gi ein ekstra dimensjon til leseopplevinga. Albert Einstein sin fiktive halvbror, Herbert, har ein rolle i boka. Eg kan ikkje forstå anna enn at navnevalet til halvbroren må vere ein referanse til den svenske komiserien «Albert og Herbert» som gjekk på TV for rundt 30 år sidan. Skal tru om der ikkje er fleire referanser av denne typen som eg gjekk glipp av undervegs? Men uansett, boka er triveleg og underhaldande lesing for alt det er verdt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Fantastisk morsom bok, jeg humret meg igjennom boken. Gir et morsomt innblikk i hvordan livets små hvite løgner kan lede til de underligste møter og situasjoner. Gode karakterer og fantasifulle beskrivelser gjorde at jeg ikke kunne legge i fra meg boken.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hehe. Denne er morsom ja :D Men HVORFOR I HULESTE STÅR DET AT DEN ER FOR VOKSNE?!?! Jeg er 12 år. Jeg forsto hvert * ord, og humoren var helt topp! Ta ned aldertingen!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hysterisk morsom! Hysterisk gjennomgang av verdenshistorien fra første verdenskrig. For de som leser svensk, les den på originalspråket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For å sitere forfatterens onkel Hans: "Jeg har lest verre skit enn dette".
Takk for en lystig stund.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nyere verdenshistorie fortalt av en svenske. Sykere og fjernere fra virkeligheten kommer man ganske enkelt ikke. En fantastisk bok. Jeg storkoste meg gjennom hele boken!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

”Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant” av Jonas Jonansson 26.08.12 Det er sikkert litt dumt å skrive om en bok jeg ennå ikke e r ferdig med. Men på den annen side, eller for å være mer nøyaktig; side 123, klarer jeg ikke å la være. Og da håper jeg at dere skjønner at jeg leser en helt utrolig bra bok. Hvis Erlend Loe skulle ha skrevet om verdenshistorien, flettet inn Brødrene Dal og Forrest Gump - ja da tror jeg den ville ha liknet på " Hunderåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Utrolig gode bilder, fantastiske "tilfeldigheter", som blir sydd sammen på en morsom og underfundig men svært så utmalende måte. Løp og kjøp.
Hundreåringen er en veldig fornøyelig humrebok, som passer til de fleste. Den begynner med at Allan Karlsson skal feire hundreårsdagen sin på gamlehjemmet med mye pump og prakt og ordføreren tilstede. Dette gidder ikke Allan å være med på, så han klatrer ut gjennom vinduet i tøflene sine og drar på en reise. På denne reisen klarer han å rote seg bort i noe kriminelt, og får både politiet og en motorsykkelbande etter seg - og det blir veldig spennende. Det som er like spennende er tilbakeblikkene i Allan sitt liv. Forfatteren, veksler mellom flukten og tilbakeblikkene, og klarer på en utrolig god måte å skrive Allan inn 1900 - tallets store historiske hendelser – og jeg humret meg gjennom hele boka. Passer for alle, og den burde bli brukt i historietimene på ungdomsskolen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I starten virket den bare dårlig skrevet. Etter 50 sider tenkte jeg "hmmm", og da boka var ferdiglest etter to dager hadde jeg ikke ledd så mye av litteratur på år og dager! Fantastisk bok!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Emne

Nyeste post av


Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Av alle enigheter her på jorden, er nok trenigheten den jeg er minst interessert i, sa Allan

Godt sagt! (17) Varsle Svar

"Det er som det er og det blir som det blir!" Allan Karlson

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Etter fem år var det kjent i leiren hvor lite som rørte seg i hodet på fange 133, og at det som tross alt rørte på seg, så ut til å kollidere med seg selv der inne.

Godt sagt! (12) Varsle Svar
 • Jeg var riktignok ikke edru, sa fylliken. - Men så full at jeg sier nei til fire flasker vin, blir jeg aldri.
Godt sagt! (11) Varsle Svar

Den dårlige nyheten, sa Julius og senket stemmen litt. -Den dårlige nyheten er at vi nok var såpass fulle i går at vi glemte å slå av viften i fryserommet. -Og så? sa Allan. -Og så ... er han der inne temmelig død av seg nå. Allan klødde seg bekymret i nakken før han bestemte seg ikke å la den slags slendrian formørke dagen. -Det var ille, sa han. - Men jeg må si du har lyktes perfekt med eggene, ikke for harde og ikke for bløte.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Livet fungerte jo slik at det riktige ikke nødvendigvis var det som var riktig, men det som den som bestemte, sa var riktig.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Allan syntes det hørtes underlig ut at folk som levde på 1600 tallet, skulle ta livet av hverandre. Hvis de bare hadde roet seg litt , kom de jo til å dø med tid og stunder uansett.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

-Jeg har tenkt på en ting, sa Allan. -Hva da? sa Stalin sint. -Burde du ikke ta og barbere av deg den barten? Dermed var middagen over, for tolken besvimte.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som barn hadde Allan lært å være mistenksom overfor dem som ikke tok seg en dram når anledningen bød seg. Han kunne ikke ha vært mer enn seks år da faren la hånden på den lille skulderen hans, og sa:
- Prester skal du se opp for, gutten min. Og dem som ikke drikker brennevin. Verst av alt er prester som ikke drikker brennevin.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

"Huff da", tenkte Allan. Han lengtet virkelig etter noe å spise og en seng. Livet tok på kreftene når han endelig hadde bestemt seg for å leve litt til. Man kunne si hva man ville om aldershjemmet, men han ble i alle fall ikke støl der.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.


Godt sagt! (35) Varsle Svar

Jeg og en venninne kjøper bøker til hverandre annenhver gang og snakker om dem. Vi tipser allerede hverandre om gode bøker og fant ut at vi likesågodt kunne lese dem samtidig og dele tankene om dem.

Kommer til å legge til de bøkene vi leser i en egen liste.

Kanskje noen andre venninner inspireres til å gjøre det samme?


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mange av de beste romanene, nå til dags, handler om gamle mennesker som ser tilbake på barndommen. Noen av mine favoritter også.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Morsomme bøker for voksne


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en liste med bøker jeg har lest i 2013. Målet er 20 000 sider.

Mål nådd 19. november (20 154 sider)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tror det kunne blitt noen interessante turer, forhåpentligvis med mange artige opplevelser :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

desse bøkene vil eg anbefale om du treng å få godfølelsen på plass :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er titler jeg liker å anbefale hvis folk kommer og spør etter noe hyggelig. Stort sett er det bøker jeg har lest selv. Håper jeg kommer på flere etter hvert, og tar gjerne i mot tips!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Analfabeten som kunne regne" av Jonas Jonasson
 • "Sirile gentlemen søkes" av Karin Brunk Holmqvist
 • "Mormor hilser og sier unnskyld" av Fredrik Backman
 • "Britt-Marie var her" av Fredrik Backman
 • "Rapsgubbene" av Karin Brunk Holmqvist
 • "En mann ved navn Ove" av Fredrik Backman
 • "Tirsdagsdamene - reisen til Lourdes" av Monika Peetz
 • "Dandy" av Jan Guillou
 • "Mors gaver - roman" av Cecilie Enger
 • "Alene sammen" av Verghese. Abraham
 • "Den usynlige broen" av Julie Orringer
 • "Brente skygger" av Kamila Shamsie
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver