Et glass melk takk

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (281 terningkast.)

944 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dorte er femten år, ikke spesielt eventyrlysten og bor på landsbygda i Litauen. Da hun får tilbud om å dra til Stockholm for å jobbe på restaurant, sier hun mot alle odds ja. I stedet for den jobben Dorte har blitt forespeilet, blir hun et offer for trafficking. Romanen handler om håpløshet, drømmer og overlevelse, og om å klare seg gjennom prøvelser ikke noen mennesker skulle utsettes for.

Omtale fra forlaget

Ny, stor roman av Herbjørg Wassmo Dorte har aldri drømt om det store eventyret. Hun er 15 år og bor på landsbygda i Litauen, og hennes drømmer er konkrete og tett innpå. Ikke om prinser og hester, men om Nikolai, bakerens sønn, om litt mindre fattigdom, om en far som ennå lever.Derfor er tilbudet om å reise til Stockholm, i smug, for å jobbe på restaurant, noe hun nesten ikke kan tro at hun slår til på. Kan nesten ikke tro at det er henne som sitter i baksetet på den store Audien gjennom Litauen. Audien med vinduene som ikke lar seg åpne.Wassmos roman er en nesten uutholdelig leseopplevelse. En roman om håpløshet, drømmer og overlevelse.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788205358195

EAN 9788205358195

Omtalt sted Norge Sverige Litauen

Språk Bokmål

Sider 396

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Havmannprisen 2006

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

65 139 62 11 2 2

Bokomtaler

Livet blir ikke allitd slik man forestiller seg.

Dorte er en helt vanlig jente på 15 år som kommer fra fattige kår. Hun er forelsket. Drømmer om en bedre fremtid og har et sterkt ønske om å tjene penger for å hjelpe moren og søsteren hennes. Men det er lettere sagt enn gjort. Det er ikke mye å leve av der hun kommer fra. Og når en venninne begynner å snakke om Stockholm, om hvor lettere det er å tjene penger der, sier Dorte nølende ja til å være med. Hun kan jo alltids dra hjem igjen etter noen måneder med hardt arbeid. Det vil kanskje gjøre moren og søsteren hennes glade. Familien har nå slitt lenge med å tjene penger etter at faren til Dorte døde. Nå er det tross alt hennes tur til å hjelpe til. Men da hun setter seg i bilen til noen "kompiser" av venninnen, får hun bange anelser og hun får en mørk fremtid i møte.

Nå er det lenge siden jeg har lest noe av norske forfattere genrelt. Hvorfor aner jeg. Det har bare vært andre bøker og andre forfattere som har fristet mer. Men tenkte det var på tide å lese litt norsk litteratur igjen og ikke forsømme det helt og Et glass melk takk har stått noen år og ventet på meg i hylla. Så hvorfor ikke? Hadde heller ikke lest noe av Herbjørg Wassmo tidligere og tenkte det kanskje det var på tide å gjøre noe med det.

Visste ikke så mye om boka og hadde heller ikke de store forventingene da jeg begynte på den. Visste bare at den handlet om et alvorlig tema; menneskehandel som dessverre skjer altfor ofte. Hver dag blir mennesker lurt, kidnappet og truet til å tjene penger på en ufyselig måte. Skjønner ikke hvordan slike ting kan skje eller at noen har guts til å lure mennesker på den måten bare for å tjene penger. Det er motbydelig! Det var mange ganger boka gjorde meg sint og provosert. Enkelte ganger fikk jeg lyst til å bare slenge boka i veggen for dette skjer jo ikke bare i bøker. Det er en påminnelse om at dette skjer også i virkeligheten, dessverre.

Det som forbauset meg mest var hvor positiv Dorte var. Selv om hun gikk gjennom en vanskelig tid hadde hun en venninne som hun møtte som bygget opp selvtilliten og sammen prøvde de så best de kunne å prøve å se det positive i det hele. Det er jo en bragd i seg selv med tanke på hvilket helvete de to jentene gikk gjennom. Måten de holdt sammen på og prøvde å takle det hele på en voksen måte. Det var imponerende å lese.

Et glass melk takk er en sterk roman om et tema som gjelder den dag i dag.Wassmo skriver godt og ærlig om hvor fæl den industrien er. En tankevekker.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dorte er ei 15 år gammel jente fra landsbygda i Litauen. Faren er død, og familien lever i stor fattigdom. Det livet de lever er like fullt preget av verdighet. En dag får hun tilbud om å jobbe på restaurant i Stockholm, og stikk i strid med hennes natur takker hun ja. Hun håper at hun skal kunne hjelpe familien sin, som står i fare for å bli kastet ut av leiligheten de bor i.

Det viser seg snart at Dortes reise ut av Litauen blir starten på et mareritt. Hun blir offer for menneskehandel og tvinges inn i prostitusjon. Vi følger Dorte gjennom noen måneder, som til slutt ender i Oslo. I mellomtiden blir hun utsatt for den mest uverdige behandling.

Boka er helt hjerteskjærende. Det verste er at handlingen ligger skremmende nær det man ofte kan lese om i avisene; om jenter som har levd i fangenskap i lang tid, utsatt for voldtekter og tvangsprositusjon. Jeg så filmen "Lilja 4 ever" for et par år siden, og boka har klare paralleller til denne filmen.

Ingen sitter uberørt tilbake etter en slik rystende beretning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En vond og sterk historie om 15 årige Dorte som blir lurt til å tro at hun skal jobbe på cafe men i stedet blir solgt som hore. Spesielt var den første voldtekten grusom å lese, og jeg måtte legge bort boka ei lang stund. Det er en rystende historie, men verre er det at det her og nå er mange unge jenter rundt omkring som opplever det samme som Dorte, derfor ei bok som er like aktuell i dag som da den ble skrevet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

God og tøff historie. Men boka kunne med fordel vært halvparten av hva den er, færre ord. Skummet meg gjennom mye.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Livet består av øyeblikk som vi ikke har kraft til å se, fordi vi er så opptatt av uro for fremtiden

Godt sagt! (18) Varsle Svar

En morgen forsto hun at hun var blitt syk av all ydmykelsen. Hun kastet opp. Det var latterlig å streve for å skaffe penger til mat når man bare kastet den opp.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Helvete er ikke et annet sted, men på jorden

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Alt i livet dreier seg om en endeløs rekke av ting som man ikke har greie på, men likevel må igjennom.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Livet består av øyeblikk som vi ikke har kraft til å se, fordi vi er så opptatt av uro for fremtiden,..."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen bøker setter spor, noen blir man forelsket i og noen grubler man litt på. Disse tenker jeg å lese en gang til. Ikke nå i de nærmeste dager eller måneder men èn gang.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

"spiselige" titler.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fortsettelse lese bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Flukten fra Frank - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Det sjuende møte - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Disse øyeblikk - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Hundre år - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Karnas arv - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Tora" av Herbjørg Wassmo
 • "Hjem" av Anne Karin Elstad
 • "Andrea D - roman" av Margaret Skjelbred
 • "Lykkens sønn - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Hudløs himmel" av Herbjørg Wassmo
 • "Aldri mer fri" av Liza Marklund
 • "Det stumme rommet" av Herbjørg Wassmo
Alle bokanbefalinger for dette verket