Damenes detektivbyrå nr. 1

av (forfatter) og Toril Hanssen (oversetter).

Cappelen 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.35 (203 terningkast.)

897 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Har du et problem du ikke kan hanskes med er det lurt å oppsøke Precious Ramotswe, kvinnelig detektiv og med eget byrå. Precious har kanskje ikke helt stuerene metoder, men med sin usedvanlige intuisjon klarer hun å løse oppdragene med å finne igjen bortkomne familiemedlemmer, avsløre utroskap og falske identiteter. Dette er den første boka om Damenes detektivbyrå nr. 1.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788202231668

EAN 9788202231668

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted Botswana

Språk Bokmål

Sider 214

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

14 91 62 26 9 1

Bokomtaler

Hvis du er en av dem som ennå ikke har stiftet bekjentskap med Mma Precious Ramotswe er det på høy tid å bli bedre kjent med denne tøffe damen fra Botswana.

Etter å ha mistet faren sin benytter Mma Precious Ramotswe sjansen til å oppfylle en av sine livslange drømmer, å starte et detektivbyrå. Det finnes ingen andre kvinnelige detektiver i Gaborone, hovedstaden i Botswana, og dermed blir Mma Ramotswes Damenes detektivbyrå nr. 1.

Precious Ramotswe elsker alle mennesker (og mat), men spesielt elsker hun Botswana og sine landsmenn. Hun har vært heldig i livet, med unntak av et uheldig ekteskap og vil gjerne hjelpe sine medborgere med deres problemer. Hun er snartenkt og nytenkende og ikke redd for å ta sjanser. Dermed klarer hun å løse en god del av sakene hun etterforsker, om ikke på de mest tradisjonelle måtene.

Sammen med sin sekretær Mma Grace Makutsi og bilmekanikeren J.L.B. Matekoni farter Mma Ramotswe rundt i det eksotiske landskapet i Botswana for å løse mysterier.

Her finner du tradisjonelle saker med utro ektemenn, innbruddstyver og fedre som vil overvåke sine døtre, men også savnede ektemenn, bedragere og mye, mye mer. Den herlige settingen i fargerike og eksotiske Botswana gir bøkene en helt annen stemning enn i det vanlige krimmiljøet man ofte er vant til og i Damenes detektivbyrå er det også rom for humor. Her er det riktignok ikke kaldblodige mordere som skal fakkes, men heller hverdagslivets mysterier som skal løses.

Bokserien til Alexander McCall Smith har tatt verden med storm og Mma Ramotswe blir stadig sammenlignet med Agatha Christies herlige figur Miss Marple.

Damenes detektivbyrå er perfekt for deg som vil ha en annerledes krimserie. Selv anbefaler jeg denne serien sterkt til alle, enten du liker krim eller ei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En koselig og ikke alt for spennende bok. Flott bok når man trenger ro i kropp og tanke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mma Precios Ramotswes detektivbyrå er ikke stort. Men hun har alt hun trenger til et detektivbyrå. Hun er også den eneste kvinnen i hele Botswana som jobber som detektiv. Hun åpnet detektivbyrået etter farens død da hun arvet hele hans kuflokk som var verdt ganske så mye penger. Hun kjøper både et hus, og et detektivbyrå. På starten i livet som detektiv møter hun mye kritikk, for hvordan kan vel en kvinne være detektiv? Men etterhvert strømmer det på med mennesker som trenger hjelp til å løse sine problemer. Som leser blir man kjent med henne, hennes familie og deres liv, på godt og vondt. Vi lærer om denne usedvanlige tøffe kvinnen og hennes liv frem til og etter detektivbyrået åpner. Vi blir også vitner til oppklaring av flere små og store mysterier, og får følge henne mens hun undersøker og avdekker sannheten gang på gang. Gjennom mysteriene blir vi kjent med alle slags type mennesker, kona til mannen som ble spist av en krokodille, læreren som har en forsvunnet sønn, datteren til Botswanas rikeste mann, men også Ramotswes far, tante og henne selv.
Jeg simpelthen elsket den fantastiske kombinasjon av roman og krim, og gir boken en velfortjent, sterk 5.

Les mer her (En prosjektblogg der målet er å lese en bok fra hvert land på jorda)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min favorittserie! Alexander McCall Smith har en lett penn, og han beskriver Afrikas kultur på en måte så en får følelsen av å være der. Personskildringene er enkle og kjære. Lydbøkene på engelsk er topp!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke min type bok.... Syns den ble kjedelig og altfor mange saker i en bok der hver sak fikk bare noen få sider. Ikke en serie jeg kommer til å følge!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

She stopped. It was time to take the pumpkin out of the pot and eat it. In the final analysis, that was what solved these big problems of life. You could think and think and get nowhere, but you still had to eat your pumpkin. That brought you down to earth. That gave you a reason for going on. Pumpkin.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det har mange ord for å skyve, flytte, dytte, bære og laste, men ingen ord for å elske eller for lykke eller for fuglekvitteret på morgenkvisten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi glemmer ikke, tenkte Mma Ramotswe. Vi har kanskje små hoder, men de er like fulle av minner som himmelen kan være full av svermende bier, tusenvis av minner, om lukter, steder, små ting som vi har opplevd og som kommer tilbake når vi minst venter det, så vi skal huske hvem vi er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

'You go back home to your wife', he said. 'If a man leaves his wife too long, she starts to make trouble for him. Believe me. Go back and give her more children.'

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"We don't forget, thought Mma. Ramotswe. Our heads may be small, but they are as full of memories as the sky may sometimes be full of swarming bees, thousands and thousands of memories, of smells, of places, of little things that happened to us and which come back, unexpectedly, to remind us who we are. And who am I? I am Precious Ramotswe, citizen of Botswana, daughter of old Obed Ramotswe who died because he had been a miner and could no longer breathe. His life was unrecorded; who is there to write down the lives of ordinary people?"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.


Godt sagt! (34) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Morsomme bøker for voksne


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøkene jeg leste i 2011 i kronologisk rekkefølge. Tilsammen 28425 sider, og 270 timer og 21 minutter lydbok. Et bra leseår.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

desse bøkene vil eg anbefale om du treng å få godfølelsen på plass :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Livets godteskap" av Alexander McCall Smith
 • "Damer med hjerterom" av Alexander McCall Smith
 • "Skrivemaskinkurs for menn" av Alexander McCall Smith
 • "Blå sko og lykke" av Alexander McCall Smith
 • "Den gode ektemann" av Alexander McCall Smith
 • "Moral for vakre piker" av Alexander McCall Smith
 • "Sjiraffens tårer" av Alexander McCall Smith
 • "Miraklet på Speedy Motors" av Alexander McCall Smith
 • "Beindoktorens datter" av Amy Tan
 • "Døden i ishuset" av Minette Walters
 • "Olive tok en øks" av Minette Walters
 • "Nattdykk" av Kim Småge
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver