Dei sju dørene

roman

av (forfatter).

Samlaget 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.77 (132 terningkast.)

318 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Torill Elisabeth Revheims eksemplar av Dei sju dørene - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norske romaner&klassikere

Lesedato

2020

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Frå forfattaren av «Fugletribunalet»!

Litteraturprofessor Nina Wisløff er i ei brytingstid. Arbeidet hennar kjennest mindre og mindre relevant, og huset hennar skal snart rivast. Mannen er travel helsebyråd, og forholdet til den kyniske legedottera er ikkje det beste.

Då leigebuaren deira, Mari, forsvinn sporlaust, går det ikkje lang tid før politiets etterforsking stansar opp. I det stille begynner Nina å nøste opp i kva som kan ha skjedd, og det ho finn, får store ringverknader.

«Dei sju dørene» er ein urovekkande roman om mørke løyndommar og farleg nysgjerrigheit.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788252199109

EAN 9788252199109

Omtalt sted Bergen

Språk Nynorsk

Sider 249

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 73 40 3 0 0

Bokomtaler

Dei sju dørene. Agnes Ravatn.
Eg elskar, altså er eg.
Vel, ser at boka vert omtalt som ein kriminalroman, og det kan vel være rett; for her skjer urett og kriminalitet, som hovedpersonen, litteraturproffessoren Nina, vil etterforske. Det er spanande, irriterande og til dels imponerende, men fram for alt er boka ei flott bok å være i. Agnes skriver med snert, og har eit blikk og formuleringsevne om omverda som berre dei store kan, og denne boka kan nok også etterkvart bli omtalt som ei bok som tar inn over seg metoo-problematikken - i form som ei gresk tragedie.
Agnes Ravatn er ein av våre absolutt største samtidsforfattarar, ho er ennå ung; så eg gleder meg som ein unge til hennar neste prosjekt.
Har du ennå ikkje lese noko av ho; kan du kanskje begynne med essaysamlinga Stillstand.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Morosam, og ikkje minst spanande. Litteraturvitaren Nina Wisløff får uventa høve til å prøve ut fagteorien sin på å løyse ei kriminalsak. Her vert både eventyret om riddar Blåskjegg og overføringsteoriane til Freud og Jung tekne i bruk i fullt alvor, men med høgst tvilsam nytteverdi. Mysteriet vert likevel løyst på dramatisk vis. Ravatn skriv sers godt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nina er lei. Av jobben som litteraturprofessor, av at barndomshjemmet skal rives, av å lese boligannonser, av den arrogante legedatteren, av manglende barnetekke ovenfor barnebarnet.

Mads, Ninas mann, har arvet et hus, og det leier han ut til en ung alenemor. Legedatter, Ingeborg, og ektemannen har fått skjeggkre i leiligheten. Ingeborg er hysterisk. Her skal det selges fortere enn svint! Det utleide huset passer perfekt inn i planene hennes. Nina prøver å argumentere med at det faktisk bor noen i huset, men Ingeborg er ikke til å rikke. Hun vil på "visning".

Få dager senere leser Nina i avisen at leieboeren er forsvunnet. Kan det ha noe med henne og Ingeborg å gjøre? Da Nina endelig kommer på hvor hun har denne Mari fra, blir mysteriet med forsvinningen enda større. Nina innleder sin egen etterforskning da politiet gir opp. Nysgjerrigheten hennes avdekker mørke hemmeligheter.

For en sidevender av Ravatn! LES!!!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

«Meiner du alvor?» spør han.
Alvor? Seier Nina. Sjølvsagt! Ein kan ikkje overlate noko så viktig som politiarbeid til politiet! Ein litteraturvitar kan i like stor grad, og truleg endå større, vurdere spørsmål som: Heng dette påståtte motivet på greip, eller er det kanskje etterforskinga som er på villspor? Kva kan ordvala til den avhøyrde avsløre, kva fortel det om psyke, bakgrunn, livshaldning? Ein litteraturvitar kan betre enn nokon avgjere om historia politiet fortel seg sjølv, er truverdig eller ei, undervegs i etterforskinga.» Litteraturviter Nina Wisløff tar litt ekstra tak i en litteraturdebatt her, og hun blir vår helt i denne lekkerbisken av en liten krimthriller. Agnes Ravatn er rå, alt hun tar i blir til godsaker. Denne var snop. Krim på elegant vis, som får deg til å gyse på slutten- virkelig så det grøsser. Og eventyret «Ridder Blåskjegg» er en av mange element som underbygger handlingen. På de siste sidene hørte jeg formelig døra til slottet hans slo igjen. Sier ikke mer. Les den!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Smart, morsom og etterhvert ganske så uhyggelig. Ravatn på sitt beste!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Me too-historie med krimtilsnitt. Likte personskildringene, den grublende hovedpersonen midt i en oppbruddsfase, den ufyselige dattera, den fraværende mannen og alt som graves opp rundt den forsvunne leieboeren. Og stemningen! Førjuløstid i Bergen med mørke og vær, innekos og manglende kos.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ble svært begeistret for Agnes Ravatn som forfatter etter å ha lest "Fugletribunalet", så jeg var ikke i tvil om at jeg måtte ha boken da jeg så at hun kom med ny bok "Dei sju dørene".
Jeg ble også svært begeistret for denne boken, som på noen måter er krim, men ikke tradisjonel krim. Agnes Ravatn har virkelig noe å tilføye. Hun har et flott språk og en humoristisk snert. Den er smart, morsom og her er god stemning. Anbefales!

Lytt ti Norsk Litteraturfestival sin podcast hvor forfatteren leser fra boka

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det som fascinerte meg mest med denne boken var hovedpersonens mange hypoteser for hva som kunne ha skjedd og forholdet mellom det intuitive og det som etterhvert blir avklart på grunn av tilfeldigheter og faktiske bevis. Dette skaper spenning og driv. Samtidig kjenner jeg meg igjen - hypoteser blir til i det intuitive - hvis ikke de avkreftes blir de til sannhet. Etter min oppfatning er boken derfor også troverdig og gir grunnlag for innlevelse. Og så skriver Ravatn veldig godt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Underholdende. Særlig skildringene fra universitetet er lattervekkende. Kriminalhistorien er helt grei.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne er bra, men ikke fantastisk. Boken er en slags krim-/ekteskaps-/relasjonsroman som treffer sånn passe godt på alle tre. Språket er godt og lett å lese, og slett ikke uten humor. Humoren kommer fram i ulike situasjoner som oppstår, og i måten hovedpersonens grenseløst selvsentrerte datter skildres. De mer sentrale personene i romanen blir jeg faktisk mindre kjent med. Noen bøker lider under at de er for lange. Denne kunne derimot godt vært lengre, rett og slett for å bli bedre kjent med karakterene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Verdas eldste yrke er forteljar.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Alle skjønar jo at hovudpoenget med litteratur er å skremme barn til å halde kjeft og oppføre seg. Og til å få dei til å sove. Men det er jo faktisk utruleg viktig!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Innlevingsevne, seier ho. Å lese skjønnlitteratur er å leve seg inn. Einige? Folk som ikke les bøker, dei får rett og slett ikke nok trening i å leve seg inn i andre menneske. Resultatet? Dei forstår seg ikkje på folk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nokre av studentane tar notat, det må ho jo kunne gå ut frå, men ho førestiller seg at det store fleirtalet sit og bestiller klede på nettet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ødipus ser ingenting før han . Men no når han ser det, at han har gifta seg med mor si og drepe far sin, då søker han mørket.

Gifta seg med mor si? kjem det frå første rad. What?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Klokka er to. Ute er det merkeleg stilt. Inne like stilt, bortsett frå ei svak summing frå kjøleskapet. Det slår henne at ho burde sitje oppe om natta oftare, det er noko der ein går glipp av når ein alltid legg seg til å sove.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg tenker at - begynner han, denne ultimate formuleringa for å varsle om at no kjem det noko lite gjennomtenkt, ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Liste over bøker i utfordringen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Popsugar


Godt sagt! (3) Varsle Svar

For de som ønsker å lese nynorsk


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uthevet tekst


Godt sagt! (1) Varsle Svar

En leseutfordring med 25 bøker på Facebook

LESEUTFORDRING 2020

1. Bok utgitt i 2020: "Syng, gravløse, syng" av Jesmyn Ward

2. Bok anbefalt av lokale bokhandel: "En plutselig frigjørende tanke" av Kjell Askildsen

3: Bok på under 100 sider: "Verda er ein skandale" av Agnes Ravatn

4: Afrikansk forfatter: "Things fall apart" av Chinua Achebe

5: Vinner av Bokhandlerprisen

6: Bok du hadde tenkt å lese i 2019

7: Russisk klassiker

8: Favorittbok fra da du var barn/ ungdom: "To Kill A Mockingbird", by Harper Lee

9. Bok du ikke klarte legge fra deg: "Blodleie" av Johan Theorin

10: Bok av forfatter som har skrevet mer enn 20 bøker

11: Bok med gult cover: "Catch-22" av Joseph Heller

12: En bruktbok

13: Bok der noen blir drept: "Gravrøys" av Johan Theorin

14: Bok med kart i: "Vestlandet" av Erlend O. Nødtvedt

15. Bok fra tiåret 2010-2019: "Dei sju dørene" av Agnes Ravatn

16: Bok med kosedyr på coveret

17. Bok som ikke har en lykkelig slutt: "Medmenneske" av Olav Duun

18: En fantasyroman

19: Bok med fottøy i tittelen

20: Bok med terningkast seks på coveret

21: Bok om psykisk helse

22: Bok som inneholder et oppdiktet språk

23: Bok om sport

24: En vinterbok: Eit vintereventyr av Jan Roar Leikvoll

25: Bok om skeiv kjærlighet: "On Earth We're Briefly Gorgeous" av Ocean Vuong


Godt sagt! (1) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herHer er listen for 2020


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en liste over alt jeg har lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

2020 Reading Challenge

1 A book with a title that doesn't contain the letters A, T or Y
2 A book by an author whose last name is one syllable
3. A book that you are prompted to read because of something you read in 2019
4 A book set in a place or time that you wouldn't want to live
5 The first book in a series that you have not started

6 A book with a mode of transportation on the cover
7 A book set in the southern hemisphere
8 A book with a two-word title where the first word is "The"
9 A book that can be read in a day

10 A book that is between 400-600 pages
11 A book originally published in a year that is a prime number
12 A book that is a collaboration between 2 or more people
13 A prompt from a previous Around the Year in 52 Books challenge (Link)
14 A book by an author on the Abe List of 100 Essential Female Writers (link)

15 A book set in a global city
16 A book set in a rural or sparsely populated area
17 A book with a neurodiverse character
18 A book by an author you've only read once before
19 A fantasy book
20 The 20th book [on your TBR, in a series, by an author, on a list, etc.]
21 A book related to Maximilian Hell, the noted astronomer and Jesuit Priest born in 1720
22 A book with the major theme of survival
23 A book featuring an LGBTQIA+ character or by an LGBTQIA+ author
24 A book with an emotion in the title
25 A book related to the arts
26 A book from the 2019 Goodreads Choice Awards
27. A history or historical fiction
28 A book by an Australian, Canadian or New Zealand author
29. An underrated book, a hidden gem or a lesser known book
30 A book from the New York Times '100 Notable Books' list for any year
31 A book inspired by a leading news story

32 A book related to the 2020 Olympic Summer Games in Japan
33 A book about a non-traditional family
34 A book from a genre or sub genre that starts with a letter in your name
35 A book with a geometric pattern or element on the cover

36 A book from your TBR/wishlist that you don't recognize putting there, or put there on a whim
37 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #1
38 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #2
39 A book by an author whose real name(s) you're not quite sure how to pronounce
40. A book with a place name in the title
41 A mystery
42 A book that was nominated for one of the ‘10 Most Coveted Literary Prizes in the World’
43 A book related to one of the four horsemen of the apocalypse
44 A book related to witches
45 A book by the same author who wrote one of your best reads in 2019 or 2018
46 A book about an event/era in history taken from the BillyJoel song "We Didn't Start the Fire"
47 A classic book you've always meant to read
48 A book published in 2020
49 A book that fits a prompt from the list of suggestions that didn't win (link)
50 A book with a silhouette on the cover
51 A book with an "-ing" word in the title
52 A book related to time


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hardanger - noveller" av Marit Eikemo
 • "Der det finst fuglar - roman" av Maren Uthaug
 • "Stoisk uro - og andre filosofiske smular" av Agnes Ravatn
 • "Svartstilla - roman" av Susanne Skogstad
 • "På randen av Vigeland" av Roy Jacobsen
 • "de - roman" av Helle Helle
 • "Svart vann" av Joyce Carol Oates
 • "Hjemsøkelse - roman" av Jenny Erpenbeck
 • "Maskiner som meg - og folk som deg" av Ian McEwan
 • "Tre vegar til havet - roman" av Brit Bildøen
 • "Hvor lenge varer vi" av Mari Andreassen
 • "Dyret" av Heidi Furre
Alle bokanbefalinger for dette verket