Krystallslottet

en selvbiografisk roman

av (forfatter) og Nina Aspen (oversetter).

Pantagruel 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.99 (260 terningkast.)

671 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Turid Kalvatn Schøyens eksemplar av Krystallslottet - en selvbiografisk roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2011

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boken forteller forfatteren om sin oppvekst med eksentriske foreldre som stadig var på flyttefot for å unngå pengeinnkrevere og ansvar. Faren Rex er alkoholiker og moren Rose Mary er en smågal kunstner som er mer opptatt av å lage kunst enn middag til barna. Dette er en sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.

Omtale fra forlaget

Et familieportrett utenom det vanlige - en selvbiografisk roman. Walls skriver om sin oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren Rex er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Hun prioriterer maling og litteratur fremfor morskap: "Hvorfor bruke en ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer evig?" spør hun. Dermed er det duket for kattemat, melon og popkorn til middag. Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig. Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot. Foreldrene er i stor grad motivert av innfall og paranoia, så barna; Jeanette, hennes bror og to søstre, er mye overlatt til seg selv. Gjennom fantastisk historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls kjærlighet til foreldrene - tross deres selvopptatthet - lyser fra alle sidene i boken. En sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.

Bokdetaljer

Forlag Pantagruel

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788279004530

EAN 9788279004530

Omtalt sted USA

Omtalt person Jeannette Walls

Språk Bokmål

Sider 303

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

74 132 38 11 3 2

Bokomtaler

Boka er forfattaren si forteljing om sin eigen mildt sagt kaotiske oppvekst, i ein ungeflokk på 4 med ein alkoholisert far og ei halvgal mor med kunstnarambisjonar. Familien flakkar omkring i små ørkenbyar på vestsida av USA før dei etter kvart slår seg ned i ei rønne i tjukkaste hillbilly-land i West Virgina. Heile tida i djup fattigdom og med ein far som mellom fyllekulene fantaserer om fantastiske oppfinningar han skal gjere og ei mor som er opptatt av å ofre seg for kunsten heller enn å skaffe mat til familien. Dette er ei historie som lett kunne vært fortalt med bitterheit og sjølvmedynk. Men Walls skildrar sjølv dei mest horrible hendingane med nøkterne ordelag, tildels også med ein viss humor, og i omtalen av foreldra skin også kjærleiken hennar til dei igjennom.

Trass fattigdomen og omsorgssvikten så var foreldra opptatt av verdien av kunnskap og kultur, og på ulike måtar så stimulerte dei barna til å bli skuleflinke. Det var ikkje fritt for at eg under lesinga av boka måtte reflektere ein del over kva som er den viktigaste ballasten ein som forelder gir ungane sine. Sjølv om Walls-ungane mangla det meste av materielle goder og tryggleik under oppveksten så gjekk det godt med dei. Dette er neppe fasiten for fleirtalet av dei som lever i fattigdom, anten det er i USA eller andre stadar. Men historia i denne boka har styrka trua mi på at skulegang er den beste måten å få folk ut av fattigdom på.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

En velskrevet og gripende, virkelighetsnær selvbiografisk roman.Til tross for at forfatteren vokser opp med en far med alkoholproblemer og tidvis voldelig atferd samt en psykisk ustabil mor, beholder hun kjærligheten til sine foreldre. Ting ble satt i perspektiv for undertegnede gjennom lesingen av denne boka. Historien vil bli husket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er no over eit år sidan eg las denne boka, og den sit framleis godt igjen inni meg. Av dei femti bøkene eg las i fjor er det denne eg hugser best og som eg framleis tenker tilbake på i ettertid. Den var sår og fin, full av kjensler. Vi følgjer houvedpersonen, som også er forfattaren, gjennom oppveksten med to stykk foreldre av ein sjeldan sort. Alkoholproblem, avhengighet, arbeidsledighet, kriminalitet og fattigdom preger den vesle familien i stor grad. Dei flyttar frå plass til plass, dei har oppturar som gjer borna håp og påfølgande nedturar som knekker dei. Vi får sjå korleis forholda mellom karakterane utveklar seg etterkvart som hovedpersonen vert eldre og skjøner meir av kva foreldrene faktisk driv på med. Til tross for alt det vonde og for sinnet og skammen knytta til familien sin, er det utan tvil enormt mykje kjærleik også her. Nei ... dette er rett og slett ei bok som berre må lesast!! Den er basert på ein sann historie, og det merkes! Enkelte av situasjonane er såpass absurde at det neppe ville kunne blitt dikta opp av sjølv den mest kreative personen,

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En bok jeg valgte i "forbifarten" på en ferie, og som viste seg å være oppslukende i sin fortelling om en oppvekst man ikke kunne forestille seg faktisk har funnet sted. En bok jeg vil huske for alltid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ærlig og rørende bok. Denne kommer til å sitte en god stund. Denne likte jeg godt og takker til dem her på bokelskere som anbefalt den til meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette var virkelig en tankevekkende historie som setter ting i perspektiv, mildt sagt... Les hele omtalen min ved å klikke her

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En nydelig bok. Den forteller en veldig sterk historie, men med så mye humor at den ikke blir tåredryppende. Boken ble hengende igjen i tankene mine, både mens jeg leste den og etterpå. Jeg tok meg selv stadig i å tenke på noen linjer jeg hadde lest eller deler av historien. Det er utrolig hva barn kan overleve og hvordan de kan tilpasse seg de mest umulige situasjoner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En fantastisk bok, men også en grusom bok. Hvordan foreldrene til forfatteren drev på var ikke hyggelig lesning, og for meg som far er det helt uforståelig at folk kan oppføre seg slik. Sterke personligheter som kommer seg helskinnet gjennom en slik oppvekst. Boka gjorde virkelig inntrykk, så takk for lånet Synnøve!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dystert men virkelighetsnært. Hjerteskjærende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig fin bok :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Emne

Nyeste post av


Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Velg din favorittstjerne", sa pappa den natten. Han sa jeg kunne få beholde den for godt. Han sa det var julegaven min. (...)Vi lo av alle barna som trodde på julenissen og ikke fikk annet til jul enn en haug med billige plastleker. "om noen år, når alt det søppelet de fikk, er ødelagt og glemt for lengst, sa pappa, "har dere fremdeles stjernene deres."

Godt sagt! (15) Varsle Svar

"Det går som oftest bra til slutt."
"Hva om det ikke gjør det?"
"Det betyr bare at det ikke er slutt ennå."

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Dessuten visste nesten alle i Welch hvor dårlig det sto til med familien Walls, mens sannheten var at alle de andre også hadde problemer - de var bare flinkere til å skjule dem. Jeg ville at verden skulle få vite at ingen levde fullkomne liv, at selv folk som så ut til å ha alt, hadde sine hemmeligheter.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Livet er et drama fullt av tragedier og komedier

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mamma var ikke så glad i å lage mat - Hvorfor lage mat hele ettermiddagen når maten uansett er borte på en time sa hun til oss, når jeg på samme tid kan male et bilde som vil vare for bestandig?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Livet er for kort til å bekymre seg hva andre tror,sa mamma.De burde uansett akseptere oss for dem vi er.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og hva skal jeg egentlig fortelle folk når de spør om foreldrene mine? Bare si som sant er,sa mamma.Det er vel enkelt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den sommeren anså han meg fortsatt som sin største støttespiller, og jeg var antagelig det også, tatt i betraktning hvor liten konkurransen var.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De andre ungdommene kastet såpestykker mot henne, dyttet hverandre så de dultet borti henne, og skrev graffiti om henne på doveggene. Til gjengjeld skjelte hun dem ut på latin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi hadde ikke råd til å kjøpe møbler, så vi måtte improvisere. En haug med digre trespoler, sånne som industrikabler er rullet på, var blitt dumpet på siden av togskinnene ikke så langt unna huset, så dem trillet vi hjem og snudde dem så de kunne brukes som bord. "Hvilke tullinger er det som kaster bort penga på å kjøpe bord når de kan få disse her gratis?" sa pappa idet han dundret neven oppå spolene for å vise hvor stødige de var.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bokomslag har vært omtalt her inne før. Muligens har det også vært laget lister over "trendy" bokomslag fra de siste ti- tolv åra. Hvordan skapes slike trender, montro? Denne lista inneholder et flertall oversatte bøker, mange svært populære, som alle har omslag som viser en eller flere personer i kontrast mot en bakgrunn; ofte er de på veg ut av bildet. Har noen pønsket ut at slike omslag fremmer salget?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Bokhyllene hjemme er så fulle at de flyter over og vi har satt bremsene på når det gjelder bokkjøp. Bremsene er fortsatt på, men idag sviktet de meg helt, og det resulterte i 11 bøker til meg selv og 4 til barna. Posesalg er rota til kaos i hjemmet vårt ;)

Oppdatering 13.mai:
Jeg ga ei bok fra meg, og kom hjem med 15, FEMTEN, bøker....De finner du fra og med bok nr 16 på lista :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker som får meg til å le, gråte, føle sinne..ja rett og slett få kjenne på hele følelsesregisteret!! Noen er basert på historier fra virkeligheten, noen ikke. Men for meg er kjernen i en god bok at den vekker sterke følelser i meg, og er så god at det er vanskelig å legge den fra seg.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøkene som blir referert til i OITNB! Minus et par fagbøker jeg ikke gadd å legge til (ikke var det plass heller!) ;)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøkene som har holdt meg med selskap på godt og vondt, vår, sommer og høst 2011 - i tilfeldig rekkefølge=)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

En liste over bøker jeg ønsker å lese dette året...


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er de bøkene jeg har lest i 2017. Boktitler blir lagt inn etterhvert som de er lest.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her følger en oversikt over bøker jeg har lest i 2012.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uthevet tekstdetter er noen av de bøkene jeg vil lese nå i sommer.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sølvstjernen - en roman" av Jeannette Walls
 • "Ville hester" av Jeannette Walls
 • "Over de hundre fjell - roman" av Reyna Grande
 • "Midt imellom" av Jean Kwok
 • "Helbredelsen" av Jonathan Odell
 • "Etterpå - en roman" av G. Musso
 • "Historien om vakre jente" av Rachel Simon
 • "Mandeltreet" av Michelle Cohen Corasanti
 • "Perla" av Carolina De Robertis
 • "Smaken av eplekjerner" av Katharina Hagena
 • "Der drømmene møtes" av Kimberley Freeman
 • "Solfuglen - roman" av Christie Watson
Alle bokanbefalinger for dette verket