Ved elven

av (forfatter) og Christian Rugstad (oversetter).

Font 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.42 (161 terningkast.)

356 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Adam Chase vender tilbake til sin barndoms by fem år etter at han ble frikjent for drap. Men i hjembyen tror likevel mange at han er skyldig. Når nye lik dukker opp, vender hele byen seg mot ham. Han oppdager at menneskene han har kjent hele livet, bærer på hemmeligheter, og at sannheten er mer skremmende enn han kunne ha forestilt seg.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Font

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788281691001

EAN 9788281691001

Genre Thrillere

Omtalt sted Sørøstlige stater

Språk Bokmål

Sider 316

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 63 59 19 4 0

Bokomtaler

Det er ikke alltid like lettt å stole på folk ...

Adam Chase er en ung mann med en trøblete fortid. Han har ikke vært hjemme hvor han vokste opp på fem år. Han ble frikjent for mord i den lille småbyen og sverget på at han aldri ville komme tilbake. Men en telefonsamtale fra en gammel venn gir ham ikke mye valg. Etter mye om og men, vender han tilbake til tross for at han lovte seg at han aldri ville sette sin fot der igjen. Å møte gamle venner, famile, og gammel kjæreste gjør det ikke lett. Vonde minner og følelser dukker opp igjen. Han støter også på mennesker som fremdeles tror han er skyldig - at han er en morder. Ting blir heller ikke lettere for Adam når nye lik dukker opp etter hans ankomst. Hvordan skal han bevise at han ikke er den som står bak mordene, og vil han og resten av familien bli det samme igjen eller er alle forholdene ødelagte?

Jeg har mange, både leste og uleste bøker i hyllene, men som den bokelskeren jeg er har jeg aldri for lite bøker, bare for lite hyller ... Til påsken ville jeg bestille meg en krimbok, gjerne av en forfatter jeg aldri hadde lest noe av tidligere, og det angrer jeg meg ikke på at jeg gjorde. På den måten oppdaget jeg John Hart. Jeg har lagt merke til navnet hans mange ganger, men aldri lest noe av bøkene hans. Men jeg er glad for at jeg har gjort det nå. Av og til har jeg en tendens til å lese bøker av de samme forfatterne, gjerne innenfor krim, men det gjør godt å forandre litt på både forfattere og sjangre for å utvide horisonten som leser. Og på denne måten oppdaget jeg John Hart.

I dette tilfellet var det ikke selve krimsaken som var det mest spennende med boka, men heller persongalleriet. Hart skriver meget fengslende om mange av karakterene og det gjorde det lettere for meg å knytte meg til dem, spesielt hovedkarakteren Adam Chase. Han prøver bare å gjøre det som er rett her i livet, men istedet går mye galt. Han minner meg litt om meg selv. Hart skriver også om de andre karakterene med stor innlevelse og empati. Vi blir godt kjent med hvordan de ser ut, hva de tenker og føler, og hvorfor de gjør som de gjør. Det gjør hele boka så medmenneskelig eller hvordan jeg skal forklare det uten at jeg høres gal ut... Jeg får sympati for disse menneskene og håper bare at alt vil gå bra til slutt til tross for at alt ser fryktelig mørkt ut.

Som sagt begynte jeg på denne boka i påskeferien og jeg brukte lang tid på å lese den, ikke for at den var kjedelig, men fordi jeg ville ikke at boka skulle ta slutt så fort. Derfor drøyde jeg boka så lenge som overhode mulig. Jeg ville ikke gi slipp på denne Adam Chase så fort og alle de andre. Mange ganger var det som å være i boka. Det føltes ikke ut som om man leste, men at man selv var i selve storyen og prøvde å legge bitene på plass sammen med persongalleriet. Jeg ble til og med så begeistret for Harts skrivestil at jeg bestilte meg Brødrene fra Iron House før jeg var ferdig med Ved elven. Så jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på flere av hans bøker!

Dette er en bok bestående av solid persongalleri, miljøskildring, og spenning. Hart skriver med stor innlevelse og lar oss få gå i dybden på karakterene. Ved elven er min første bok av Hart, men definitivt ikke den siste!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spenningsroman av ypperste klasse.
Dette er andre bok av John Hart, og visse særtrekk ved hans fortellerstil begynner å tre frem.
Familiære intriger synes å være et basis element i de fleste (alle?) hans bøker og i jakten på gjerningspersoner dukker både den ene og den andre familiære hemmelighet opp. De kriminelle handlinger er mange og det hele blir temmelig komplisert egentlig, uten at dette forringer den store lesergleden jeg finner i bøkene hans. Historien denne gang foregår i en liten bygd i North Carolina, hvor Adam Chase etter fem år i New York vender tilbake etter å ha blitt rettslig frifunnet men dømt av både familie og bygdedyret for et mord han ikke hadde begått. Og verre skal det bli. Adam, hvis stolthet grenser til det paranoide (synes nå jeg) vikler seg inn i den ene kompliserte situasjonen etter den andre og om ikke han selv er første-mistenkt til enhver tid, dukker det stadig opp nye kandidater fra den nære familie og hushold. Men Adam gir seg ikke, aldri!
Boka er proppet med overraskelser og persongalleriet gjøres særs levende og troverdig. Ikke mange, om noen, gjør dette bedre enn J.H.
Den som leter, vil også finne en del symbolikk fra både kultur og religion i f.eks. navnbruk og diverse andre detaljer. Får ikke helt tak i verdien av dette egentlig.

Det eneste jeg kanskje vil pirke på er følgende to forhold:
- Hovedpersonen, i dette tilfelle Adam Chase, gjøres nok til mer av en idealist og på sett og vis moralist, enn hva jeg finner troverdig. Her er pragmatisk et "ikke eksisterende" begrep.
- Etter hvert som de gåtefulle synder og kriminelle handlinger avdekkes, og boka går mot sine siste sider, sitter jeg likevel igjen med en god del spørsmål. Som leser får vi liksom ikke alle svarene. Kanskje er det bare jeg som ikke har fulgt godt nok med i egen lesing, men da siste side var lest, satt jeg fremdeles igjen med noen spørsmålstegn.

Likevel, en femmer fra meg.
(Er i gang med neste bok, Løgnenes konge)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var ei skikkelig bra bok!
Og egentlig trenger jeg ikke å skrive noe mer…

Men jeg må jo det…
Jeg har hørt den som lydbok, og det betyr at den har vært med meg lenge, fordi jeg sjelden finner tid til å høre lydbøker – og det hadde denne boken virkelig fortjent.
Forfatterens måte å beskrive mennesker, hendelser og omgivelser på er så vakker at man er i handlingen hele tiden, og tar det med seg også når man ikke leser. (Jeg har hatt samme følelsen når jeg har lest Steinbeck) … og den følelsen er sjelden i min verden. Dette er i utgangspunktet en thriller/spenningsbok, men dette er også en skikkelig god roman. Publishers Weekley skrev: «Ved elven burde én gang for alle avgjøre spørsmålet om thrillere og spenningsbøker også kan være stor litteratur» – og jeg må si meg fullstendig enig. Det var en fryd å følge historien, og det var ikke noe problem at det tok lang tid å komme fram til hva som egentlig hadde skjedd og hvorfor, fordi veien fram dit var så godt skrevet at det ikke var noe ønske fra min side å bli ferdig med boken.

Anbefales på det aller sterkeste, med andre ord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utgaven jeg har lest er en pocket. Hvorfor i huleste forlag velger så små skrifttyper er for meg en gåte. Det påvirket helt klart min leseopplevelse i negativ retning. Jeg blir irritert. Mest på meg selv som aldri lærer at jeg må sjekke skrifttypene før jeg kjøper pocket. Uansett; dette skal bli kort. Merker at det lett kan bli litt for mye syting.

Jeg liker best krimbøker med kontraster. Det vil si at ikke alt er traurig i livet til de som er deltakere. Samtidig forstår jeg at det blir slik når handlingen, som i dette tilfellet, foregår over en relativ kort periode selv om ondskapen i denne romanen har røtter tilbake i tid.

Forlaget Font har linket til anmeldelsene – gode. Les de. Jeg mislikte ikke romanen, men den fenget meg ikke helt. For meg ble det litt for mange «transportetapper» der det skjedde lite, eller det som hadde skjedd tidligere ble gjentatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hart skriver veldig godt og fengende. En bok man absolutt ikke har lyst til å legge fra seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Noen ganger er alt som det skal

Godt sagt! (5) Varsle Svar

...og da øynene våre møttes, ble rommet mellom oss plutselig fylt, som om vi var forbundet med utallige ledninger som begynte å summe og dure samtidig.

"Planen min er en prat med deg," sa jeg...Smilet gled av ansiktet hennes og tok det meste av fargen med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bokhyllene hjemme er så fulle at de flyter over og vi har satt bremsene på når det gjelder bokkjøp. Bremsene er fortsatt på, men idag sviktet de meg helt, og det resulterte i 11 bøker til meg selv og 4 til barna. Posesalg er rota til kaos i hjemmet vårt ;)

Oppdatering 13.mai:
Jeg ga ei bok fra meg, og kom hjem med 15, FEMTEN, bøker....De finner du fra og med bok nr 16 på lista :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Veldig mange bøker har ordet "elv" i selve tittelen, andre har elvens navn. Jeg har prøvd å samle de, etter min mening, gode bøkene jeg har lest, eller ønsker meg, som relateres til elver. Dette er bøker hvor elven på en eller annen måte står sentralt. Håper lista kan inspirere andre til å sette seg ned å lese bøkene ved elven.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er et knippe bøker jeg har tenkt å komme igjennom i løpet av sommermånedene. Her forventer jeg å finne nokså ny, men litt "umoderne" krim - det vi si krim/spenning med handling litt tilbake i tid og/eller i rustikke og naturnære omgivelser. Og med dertil hørende typer mennesker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Løgnenes konge" av John Hart
 • "Syndenes forlatelse" av John Hart
 • "Brødrene fra Iron House" av John Hart
 • "På en brennende bro" av Val McDermid
 • "Min søsters grav" av Robert Dugoni
 • "Død i morgen" av Peter James
 • "Avsporet" av Michael Katz Krefeld
 • "Demonen som gråt" av Lotte Hammer
 • "Svin - krim" av Carl-Johan Vallgren
 • "Mørke dager" av Belinda Bauer
 • "Døden to ganger" av Chelsea Cain
 • "Tørke" av Jane Harper
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver