Rom

av (forfatter) og Inge Ulrik Gundersen (gjendikter).

Gyldendal 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.01 (139 terningkast.)

352 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Jack blir fem år og skal feire bursdagen sin sammen med moren som er den eneste han kjenner. De bor sammen i Rom, som er tre ganger tre meter og har et vindu og en låst dør. For Jack er Rom alt som finnes, samt skumle Gamle Nick som kommer på besøk om nettene. Men en dag må moren innrømme at det finnes noe på utsiden.

Omtale fra forlaget

Bare 19 år gammel blir en ung kvinne bortført. De neste syv årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får. Rom er en vakker og urovekkende fortelling om en mor og et barn og kjærligheten som holder dem i live.

Jack er på mange måter en typisk femåring. Han liker å lese bøker, se på tv og spille spill med Mamma. Men det er én stor forskjell på Jack og andre femåringer: Jack har levd hele livet sitt i Rom, sammen med Mamma og en skummel nattlig gjest som han kjenner som Gamle-Erik. For Jack er Rom den eneste verden han vet om, men for Mamma er Rom et fengsel hvor hun forsøker å skape et normalt liv for sønnen sin. Når deres øylignende verden plutselig utvider seg til utenfor de fire veggene, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme.
Til tross for den dypt urovekkende tematikken, er Emma Donoghues Rom fyllt med vakre øyeblikk av kjærlighet, håp og en hardnakket vilje til å leve, selv under de mest fortvilede omstendigheter. Det er blitt en overveldende og annerledes roman om overlevelse, isolasjon og fangenskap, skrevet i et enkelt, poetisk og kraftfullt språk. Du som stiger inn i Rom, vil garantert forlate det forbløffet, som om du ? på lik linje med Jack ? ser verden for aller første gang. For hva om det var deg det gjaldt? Hva om det var ditt barn? Hva ville du gjort?

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788205409583

EAN 9788205409583

Språk Bokmål

Sider 328

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

43 61 31 2 1 1

Bokomtaler

Hjerteskjærende bok fortalt gjennom en fem år gammel gutts øyne. Om kjærlighet og hat, om å bli holdt til fange og frihet.
Det tok meg et par sider før jeg ble vandt til skrivestilen, men så var jeg solgt. Jeg måtte stoppe flere ganger mens jeg leste for å tenke. Midtveis i boka var det så spennende at jeg leste uten å puste.
Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jack og Mamma bor i Rom.
Rom måler 3x3 meter, har et takvindu, og ikke minst en låst dør.
Jack er 5 år, og elsker å se TV. I TV er alle vennene hans; b.la Dora Utforskeren.
Om natten kommer ofte mannen, Gamle-Erik, og da holder Jack til i Klesskap.
En dag forteller Mamma at det ikke er verdensrommet som er utenfor døren. Det er den virkelige verden, som Jack aldri har opplevd, for han er født i Rom. Mamma ble bortført av Gamle-Erik lenge før Jack ble til.
Jack blir mer og mer forvirret desto mer han får vite om verdenen utenfor Rom. Kan de noen gang komme ut dit?

Dette kunne blitt en fæl leseropplevelse med tanke på temaet, men i og med at historien er skrevet ut fra en femårings synspunkt, blir det mer til å holde ut.
Interessant og tankevekkende bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sterkt! nydelig bok, hjerteskjærende, troverdig. Det som gjør den ekstra spesiell, er at det meste av historien er sett fra barnets side. Anbefales

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka og "tilfeller" som Joseph Fritzl får meg til å undres hvilken verden vi lever vi, når privatlivets rett er så stor og man skal være så åpen og tolerant for alt at man ikke stiller spørsmålstegn ved ting som helt klart er unormalt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

De små kortene med masse tall på heter lotteri, idioter kjøper dem og håper å bli tryller om til millionærer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan er jeg? Hun banker på pannen min i Speil, fingeren hennes lager et rundt merke. Som snytt ut av nesa mi. Hvorfor er jeg snørret ditt? Det runde merket forsvinner. Det betyr bare at du ligner på meg. Jeg antar at det er fordi du er lagd av meg, akkurat som snørret mitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som treffer deg som et knyttneveslag i magen, som stikker som en kniv og som aldri slipper tak i deg igjen. Jeg begynte med bøker jeg selv hadde lest, men har lagt til noen flere etter forslag fra andre.

Jeg tenker ikke legge til flere bøker på lista basert på andres anbefalinger, men folk må selvsagt stå fritt til å komme med forslag fra egne leseerfaringer basert på listas tittel.

Det finnes mange tragiske skjebner, og det kan være både vondt og vanskelig å lese om disse. Det var allikevel ikke primært dette jeg hadde i tankene da jeg satte opp lista, da var det mange andre bøker som hadde blitt med, om mishandling, krig, voldtekt og annen jævelskap. Denne lista kunne hett "Forferdelige fortellinger fra virkeligheten" eller noe i den duren.

Skillet blir nødvendigvis ikke vanntett, og var nok ikke fullstendig gjennomtenkt da jeg først lagde lista (da hadde vel ikke "Fange i natt og tåke" vært med). Men altså bøker som "gjør vondt", hva var det da jeg mente? Den opprinnelige beskrivelsen har fått stå, men nå uten direkte oppfordring til å komme med egne forslag.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Bokhyllene hjemme er så fulle at de flyter over og vi har satt bremsene på når det gjelder bokkjøp. Bremsene er fortsatt på, men idag sviktet de meg helt, og det resulterte i 11 bøker til meg selv og 4 til barna. Posesalg er rota til kaos i hjemmet vårt ;)

Oppdatering 13.mai:
Jeg ga ei bok fra meg, og kom hjem med 15, FEMTEN, bøker....De finner du fra og med bok nr 16 på lista :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er bøker jeg har planlagt å lese denne sommeren. Jeg åper jeg rekker alle, og det kan jo ende det blir noen endringer underveis :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ville hester" av Jeannette Walls
 • "Historiefortelleren" av Jodi Picoult
 • "De blåeste øyne" av Toni Morrison
 • "Olive Kitteridge" av Elizabeth Strout
 • "Jeg heter Lucy Barton" av Elizabeth Strout
 • "En uvanlig leser" av Alan Bennett
 • "Den syvende bølgen" av Daniel Glattauer
 • "Vinter i Maine - roman" av Gerard Donovan
 • "Det blå rommet - roman" av Susan Henderson
 • "Mørkets symmetri" av Audrey Niffenegger
 • "Hvor ble du av, Bernadette" av Maria Semple
 • "Blacklands" av Belinda Bauer
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver