Hvor ble du av, Bernadette

av (forfatter) og Eivind Lilleskjæret (oversetter).

Bastion 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.41 (96 terningkast.)

219 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Kritikerrost, morsom og intelligent om et varmt mor og datterforhold utenom det vanlige, et kaldt cruise til Antarktis og et utrolig forsvinningsnummer. Nominert til flerfoldige litteraturpriser og topper listene over årets beste bok både i USA og England. Ute på norsk i april.

"Jeg slukte denne boken med intens glede" - Jonathan Franzen
"En fantastisk morsom og mangesidig roman" - New York Times
"Like intelligent og opplysende som den er sjarmerende" - ELLE

Bokdetaljer

Forlag Bastion

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788290583939

EAN 9788290583939

Omtalt sted Washington Antarktis

Språk Bokmål

Sider 343

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 38 35 12 1 1

Bokomtaler

Feelgood med en vri!

Bernadettes datter Bee er uvanlig intelligent, og har blitt lovet et cruise til Antarktis om hun får toppkarakterer i alle fag. Det får hun selvsagt og kaoset er i gang. Bernadette er nemlig menneskesky og liker ikke å bevege seg ut av huset mer enn nødvendig.

Absolutt lesverdig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er lenge siden jeg har blitt så oppslukt i en bok, som jeg ble av denne! Jeg klarte virkelig ikke å legge den fra meg. Ikke bare er selve historien original og interessant, men karakterene er utrolig fascinerende og morsomme.

Historien blir stort sett fortalt gjennom e-mailer og brev, som i starten minner litt om den siste boken i Bridget Jones-serien, bare at her får man høre fra flere personer - og ikke bare fra én.

Boken handler i grunn om hvor merkelig og spesiell Bernadette er, og hvordan det får henne til å havne i rare situasjoner, som til slutt utløser det som ser ut som et stort forsvinningsnummer. Jeg tok meg selv i og ikke vite om jeg skulle synes synd på Bernadette for at hun muligens led av noen psykiske lidelser, eller fordi ingen forsto henne... Men det spiller egentlig ingen rolle! For midt oppi alt rotet av rare hendelser og rare personligheter, er det en rørende kjærlighetshistorie om Bernadette og mannen hennes Elgie, og om hvordan han har stått ved hennes side gjennom alle disse årene, og at han elsker henne akkurat slik hun er.

Dette er virkelig tidenes komedie, og jeg kan garantere deg at du kommer til å le deg igjennom hver eneste side!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en forfriskend eog underholdende roman som virkelig fenger leseren! Boken har et godt persongalleri, og tar for seg hvordan det er å være litt misforstått og utenfor samfunnet. Den er også skrevet på en litt anderledes måte, ved bruk av eposter og dokumenter innimellom den skrevne historien. Det er ikke uten grunn dette har blitt en internasjonal bestselger! Jeg likte boken veldig godt, og anbefaler den på det varmeste!

Mer utfyllende mening om boken

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boken var ikke forutsigbar..!! Og det likte jeg. Moderne litteratur på en måte. Kan anbefalles om du vil lese "noe annet" Nesten hele boken er en mailkomunikasjon..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

People don't go to Antarctica. They're called to Antarctica står det på omslaget til en av bøkene Bee leser før hun drar nettopp dit. Jeg visste ikke at denne romanen skulle handle om Antarktis før jeg begynte på den. Jeg kan faktisk ikke huske hvorfor jeg hadde skrevet den ned som noe jeg ville lese, kanskje var det fordi Jonathan Franzen, som jeg liker så godt og faktisk leste like før jeg begynte på denne, har sagt dette om Where'd You Go, Bernadette: "I tore through this book with heedless pleasure."

Jeg nevner dette fordi: 1. Man hører på Franzen. Selv om han alltid er sur og hater Twitter. 2. Jeg elsker Antarktis og å bli stasjonert der som forsker hadde vært en drøm som gikk i oppfyllelse. I boka er de nemlig innom de amerikanske forskerstasjonene, og bare det er interessant. Hovedpersonen Bee er like fascinert av Antarktis som meg, og det er fint: Sometimes it was so great I couldn't believe how lucky I was that I got to be me. We'd pass icebergs floating in the middle of the ocean. They were gigantic, with strange formations carved into them. They were so haunting and majestic you could feel your heart break [...] [S]ometimes there was a lone emperor penguin, giant, with orange cheeks, standing on an iceberg, and you had no idea how he got there, or how he was going to get off, or if he even wanted to get off. On another iceberg, a smiling leopard seal, sunning herself, looked like she wouldn't hurt a fly, but she's one of the most vicious predators on earth, and she'd think nothing of leaping up and grabbing a human in her razor teeth and pulling him into the freezing water and shaking him until his skin slid off. [...]Hardly anyone in the world gets to see any of this, which put pressure on me to remember it especially well, and to try to find words for the magnificence.

Vakkert og mektig, men også verdens hardeste sted: I got a huge knot in my stomach because if Antarctica could talk, it would be saying only one thing: you don't belong here.

Men det som skjer er ikke bare sett fra Bees side. Boka er bygd opp av brev, E-poster, små snutter (tredjeperson og førsteperson). Av og til virker det kunstig, for noen av brevene forteller så mange detaljer at det virker unaturlig; møter ikke disse menneskene hverandre i det daglige, da trenger de vel ikke å skrive alle disse tingene i brev/E-post til hverandre? Men dette tenker jeg bare av og til, og stort sett synes jeg det funker, kanskje fordi det er balansert med "vanlig" fortellermåte innimellom.

Noen ganger mens jeg leser tenker jeg på Extremely Loud & Incredibly Close av Jonathan Safran Foer, minus det at familien det handler om i Where'd You Go, Bernadette ikke er noen jødisk middelklassefamilie i New York, men en familie uten noen spesielle røtter som av grunner som etterhvert kommer fram, har flyttet fra Los Angeles til regnfylte Seattle. (USAs Bergen.) Mye mer interessant enn New York. (Uten at New York er helt uinteressant, jeg skrev jo nettopp at jeg liker Franzen.) Og nå burde jeg kanskje ha sagt noe om hva som skjer i boka, men siden den er veldig handlingsdrevet og det føles umulig å si noe om hva som skjer uten å ødelegge spenningen og overraskelsesmomentene, lar jeg være og nøyer meg heller med å si at dette er den perfekte sommer-i-hengekøya-lektyre. Relativt lettfordøyelig, men med mer enn nok alvor. Så kan vi tenke på at det er omtrent nå at det er vinter på Antarktis og keiserpingvinhannene står i vind (Antarktis er verdens mest forblåste kontinent) og kulde på -60 grader C og passer på eggene til våren kommer. For at de, når de klekkes ut, skal komme til en verden hvor det er sommer og lys.

Opprinnelig skrevet på http://kathleen-bean.blogspot.com

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Elendigheten begynner i førskolen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å havne i slåsskamp med folk får hjertet mitt til å hamre. Å ikke havne i slåsskamp med folk får hjertet mitt til å hamre! Jeg ligger i sengen, og så kommer hamringen, som en invasjonsmakt. Det er en nifs, mørk masse, som monolitten i 2001, selvopprettholdende men fullstendig uerfarbar, og den tar seg inn i kroppen min og slipper ut adrenalin. Som et svart hull suger den til seg de godartede tanker som måtte rulle gjennom hjernen min, og hekter en instinktiv panikk på dem. For eksempel, om dagen kan jeg tenke at jeg burde putte mer frisk frukt i Bees matboks. Om natten, når Hamreren kommer, blir det til: JEG MÅ PUTTE MER FRISK FRUKT I BEES MATBOKS!!! Jeg føler irrasjonaliteten og angsten tappe meg for kraft som en batteridrevet racerbil som durer i vei i et hjørne. Dette er kraft jeg trenger til å komme meg gjennom neste dag. Men jeg ligger bare i sengen mens den brukes opp, sammen med ethvert håp om en produktiv morgendag. Farvel oppvask, farvel matbutikk, farvel trening, farvel henting av søppeldunkene. Farvel grunnleggende mennskelig vennlighet. Jeg våkner opp så gjennomvåt av svette at jeg sover med en mugge vann på nattbordet, ellers kunne jeg dødd av væskemangel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nærmer du deg meg, selv med kjærlighet, klorer jeg deg til blods.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Finnes mange vakre kvinnenavn i titlene.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene fra bokklubben til Lauren Conrad, pluss andre anbefalinger ♥


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Vi som hadde en familie" av Bill Clegg
 • "Siste samling på jentenes bensinstasjon - roman" av Fannie Flagg
 • "Tigre i rødt vær" av Liza Klaussmann
 • "Ingen savner Edward Niema" av Eivind Sudmann Larssen
 • "Ønskelisten" av Grégoire Delacourt
 • "Bittelitt vidunderlig" av Dawn French
 • "Alt jeg ikke sa" av Celeste Ng
 • "Nathalie" av David Foenkinos
 • "Et utrolig sammentreff" av Gavin Extence
 • "Shotgun lovesongs" av Nickolas Butler
 • "Hagen for små begynnelser" av Abbi Waxman
 • "Biter av lykke - en roman om kjærlighet, håp og sjokolade" av Anne Ch. Østby
Alle bokanbefalinger for dette verket