En uvanlig leser

av (forfatter) og Ragnfrid Stokke (oversetter).

Pax 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.66 (76 terningkast.)

211 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ved en tilfeldighet møter Dronning Elisabet II en bokbuss i nærheten av slottet, og hun låner pliktskyldigst en bok. Ikke lenge etter er hun forvandlet til en bokorm med altoppslukende interesse for litteratur. Hvordan skal det gå når regenten foretrekker bøker fremfor kongelige sysler?

Omtale fra forlaget

Dette er en festlig fortelling om hvordan dronning Elizabeth II legger seg til en uhørt last på sine eldre dager, nemlig boklesing. Det begynner med at de kongelige bikkjer drar med seg monarken bort til en bokbuss parkert ved kjøkkenregionen på Buckingham Palace. Der blir hun kjent med Norman, kjøkkengutt og pasjonert bokleser. Han forfremmes etter hvert til dronningens "amanuensis"; han skaffer henne bøker, og hun blir mer og mer hekta. Som andre bokormer dreier dronningen nå alltid samtalen inn på litteratur og lesning, enten samtalepartneren er en menig undersått, statsministeren eller utenlandske prominenser. Alan Bennett er en mester i vittige scener og dialoger. Med innsikt og humor behandler han lesningens psykologiske og sosiale sider. Dette er en stilistisk finslepen bok til nytelse og ettertanke for alle boklesere.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788253031378

EAN 9788253031378

Genre Humor

Omtalt sted Storbritannia

Språk Bokmål

Sider 117

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

14 29 26 7 0 0

Bokomtaler

Da denne boken kom ut i 2007, bragte den engelske avisen The Guardian en anmeldelse med denne tittelen: This little gem is the best thing about the jubilee.

Jeg slutter meg fullt og helt til ovasjonene; "The Uncommon Reader" er en liten perle for bokelskere. Søt og underholdende - og litt uærbødig sarkastisk. Fra meg har den fått terningkast seks - og jeg har prakket den på flere som også har likt den godt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dronning Elisabeth II har hele sitt liv vært en pliktoppfyllende kvinne og monark. Fordi kalenderen hennes i alle år har vært fylt til randen av plikter og offisielle opptredender, har hun aldri tillatt seg selv å ha en hobby eller personlig interesse. Nei, hennes rolle har alltid vært å være interessert i hva andre er opptatt av. Dette har hun avfunnet seg med, og det har heller ikke plaget henne. Med liv og lyst har hun gått løs på oppgavene, om det så bare har handlet om å åpne en svømmehall eller lignende.

På en tur i parken sammen med hundene sine, støter hun ved en tilfeldighet bort i Bokbussen på Windsor. Aller høfligst låner hun en bok. Denne boka kjeder henne veldig, men som det pliktoppfyllende mennesket hun alltid har vært, leser hun boka ferdig. Etter dette låner hun en ny bok, mest av høflighet også denne gangen. Gradvis blir hun mer og mer hektet på litteratur. Dronningen oppdager at kjøkkenassistenten Norman er en interessant mann å diskutere litteratur med, og etter hvert forfremmer hun ham til sin litterære rådgiver. Han er imidlertid stort sett opptatt av homofile forfattere, og det er slik litteratur han forer dronningen med i begynnelsen. Da dronningen skal konversere med den franske presidenten i forbindelse med et statsbesøk, og hun kun vil snakke om (den homofile) forfatteren Jean Genet, opplever staben rundt henne dette som ytterst pinlig.

Etter hvert som dronningen gir seg litteraturen i vold, begynner hun å forstå andres følelser. Hun som aldri har brydd seg om at hun såret tjenerskapet sitt når hun bjeffet ordre til dem, begynner plutselig å bli opptatt av hva de tenker og føler. Og de tidligere så interessante pliktene begynner ikke bare å bli et ork. De fremstår som de reneste meningsløsheter. Hun er dessuten ikke lenger så opptatt av etikette og legger ikke så mye energi ned i at påkledningen skal stemme ned til den minste detalj som tidligere. Dronningen vil nemlig bare hjem til den boka hun til enhver tid holder på med.

Vi følger dronningen gjennom ulike stadier i en lesers utvikling. Hvordan hun nokså kritikkløst leser hva som helst i begynnelsen, og utvikler kritisk sans og en personlig smak etter hvert. Gradvis går hun over til mer krevende forfattere, og gjenlesning av den aller første boka hun lånte på Bokbussen gir henne nå så mye, mye mer enn ved første gangs lesning. Hun turnerer dessuten flere bøker på en gang, og noterer underveis ned tanker hun gjør seg om det hun leser. Dessuten opplever hun panikken ved ikke å ha noe å lese på når hun er ute på reiser, og hennes nærmeste rådgivere har lagt kjepper i hjulene for henne mht. bøker hun planla å ta med seg. Men i stedet for en mer fokusert dronning, opplever de en sur og grinete dronning som savner bøkene sine.

Dronningens nærmeste rådgivere begynner å lure på hva som er galt med henne. Hun er kun opptatt av hva folk leser, og er ikke dette temmelig ekskluderende? Tidligere kunne folk forberede seg på hva en samtale med dronningen med stor sannsynlighet ville handle om, men de tider er det slutt på. Hun er jo blitt fullstendig uforutsigbar. Dessuten sprekker tidsskjemaene hele tiden når dronningen plutselig skal ha samtaler med innhold med folk. Er hun i ferd med å bli senil? Dronningen har imidlertid aldri vært skarpere i topplokket. Hun begynner at på til å bli kritisk ikke bare til sin egen rolle, men til hele monarkiet. På et tidspunkt begynner hun – handlingsmennesket Elisabeth II – å fundere på om hun skal skrive en bok. Hvordan skal dette ende?

Denne lille boka er fantastisk fornøyelig! Vittighetene kommer tett, samtidig som det også er et dypere alvor i boka. For selv om interessen for litteratur absolutt kan ta overhånd hos enkelte, beskrives også hva litteraturen gjør med mennesker. Hvordan det mange ganger er enklere å forstå hva andre føler, hvordan det blir enklere å ta inn over seg at andre mennesker er forskjellige osv. Dessuten var boka tankevekkende på flere plan. Ønsker vi f.eks. virkelig å bli styrt av folk som aldri har tid til å lese en bok? Ikke til å undres over at denne lille perlen av en satirisk roman har blitt en bestselger i England, der det gis sleivspark i alle retninger og hvor spesielt politikere og den engelske overklassen får gjennomgå!

Riktig fin var denne boka! Jeg gir terningkast fem.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dronning Elisabeth II kjem på eit tilfeldig besøk i ein bokbuss, og like tilfeldig blir ho ein lesar. Eg har humra, ledd høgt og kost meg gjennom denne vesle boka, først på engelsk for mange år sidan, og no igjen på norsk. Her finst skråblikk både på monarken og på tenarskapet hennar, og her finst litterære referansar og generell glede over litteraturen og det å lese. Dette er ei må-lese-bok for oss bibliofile!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den britiske dronningen har alltid sett på lesing som noe andre gjør. Selv har hun kun lest for å forberede seg til møter med diverse mennesker, men aldri for fornøyelsens skyld. Da hun en dag oppdager en bokbuss ved siden av slottet, blir hun forbløffet. En av kjøkkenstaben ser ut til å være den eneste låneren, og dronningen føler at hun ikke kan være dårligere. Dessuten ville det være uhøflig å gå uten å låne en bok.
Dette blir starten på en ny epoke etter 50 år på tronen. Plutselig bruker hun hvert ledige minutt på å lese, til stor frustrasjon fra alt til hundene, via ansatte, og til den innerste kretsen. Alle hun møter blir utspurt om bøker eller forfattere hun forventer at de kjenner til. Uroen ved hoffet og blant statsledere er til å ta og føle på.

En ørliten bok, som er utrolig underholdene. De sosiale og psykologiske sidene ved lesing, blir beskrevet med innsikt og humor.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva er det som får folk til å frivillig lese bøker? Hvorfor finner noen så mye glede i å lese? Hva kan litteratur lære oss? Dette er noen av spørsmålene det blir fokusert på i denne lille skatten av en bok. Dronning Elizabeth II kommer en dag over bokbussen og låner pliktskyldig en bok. Hun liker den ikke noe særlig, men leser den for å være høflig. Hun leverer den og låner nok en bok for å være høflig, men denne boka faller faktisk i smak. Hun vil lese enda en, og enda en og vips så er Storbritannias monark blir forvandlet til en bokorm. Hun vil heller lese enn å gjøre sine plikter som monark. Hun vil diskutere forfattere og bøker med alle hun møter, til familien, statsministerens og stabens store frustrasjon. Kan ikke dronningen slutte med all lesingen? Det kan da ikke komme noe godt ut av dette. Hva blir det neste?

Dette er en meget spesiell bok. Den er liten i format, pen å se på og innholdet er rett på sak. Jeg vil tro at enhver leser vil kunne kjenne seg i igjen i mange av tankene hennes majestet gjør seg mens hun leser. Selv om dette er ren fantasi ble jeg stadig sittende å forestille meg Elizabeth II sittende og lese til enhver tid. Jeg ville det skulle være sant, for jeg så det hele så levende for meg mens jeg leste. Tenk deg, en lesende monark!?!

CLG

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Fortell hele sannheten, men gjør det på skrå, suksessen ligger i omveiene.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Folk flest, stakkar, leser jo ingenting

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Iblant har man følt seg som et velluktende vokslys som sendes ut for å parfymere et regime eller friske opp en policy, som om monarkiet nå til dags bare var en luktfjerner til bruk for regjeringen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var ingen trøst for statsministeren i den tanken at de fleste som erklærer at de vil skrive en bok, aldri får gjort det, for med dronningen og hennes skrekkelige pliktfølelse var det nok garantert at hun ville få gjort det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Du løper ærender, du bytter bibliotekbøker, du slår opp vanskelige ord i ordboken og finner sitater for meg. Vet du hva du er?"
"Før var jeg kjøkkengutt, ma'am."
"Vel, nå er du ikke en kjøkkengutt. Du er min amanuensis."
Norman slo opp i ordboken som dronningen nå alltid hadde liggende på skrivebordet. "En som skriver til diktat, kopierer manuskripter. En litterær assistent."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Yann Martel, forfatteren av Life of Pi, fant ut at den kanadiske statsministeren trengte kulturelt påfyll. Han har sendt ham én bok hver 14. dag i snart 4 år, med følgebrev.

What is Stephen Harper reading?

Følgebrevene er på ca 2 sider tekst, og har bakgrunnen for hvorfor de er med i lista. Jeg har følgelig ikke brukt mye tid på å skrive omtale her, men henviser til Martels omtale istedenfor.

Prosjektet er nå avsluttet, etter 100 bøker. De utgavene som Harper fikk tilsendt kan du finne på linken over. I denne listen har jeg brukt norske oversettelser så langt som jeg klarte. Der jeg ikke fant norske utgaver har jeg brukt engelske.

Lister her på bokelskere kan inneholde 100 bøker, som i utgangspunktet skulle være tilstrekkelig. Imidlertid består noen av bøkene på Martels liste av mer enn en bok, og iblant har jeg tatt med både norske og engelske utgaver. Jeg har derfor bare fått med tom. nr 93 på Martels liste. De resterende er:

 • Book Number 94: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie

 • Book Number 95: Cakes and Ale, by W. Somerset Maugham

 • Book Number 96: Six Characters in Search of an Author, by Luigi Pirandello

 • Books Number 97: Paul à Québec, by Michel Rabagliati, Le géant de la gaffe, by André Franquin, and Le lotus bleu, by Hergé

 • Book Number 98: Sir Gawain and the Green Knight

 • Book Number 99: A History of Reading, by Alberto Manguel

 • Book Number 100: Scorched, by Wajdi Mouawad, translated from the French by Linda Gaboriau

Kanskje jeg skal bruke lista som leseliste for meg selv også?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Har i det siste kommet over bøker hvor bøker har en sentral plass i handlingen. Alle bokelskeres drøm eller;-) Tenkte det kunne være morsomt å lage en liste på det, her er en start. Trenger hjelp til å fylle på...


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker i lite format som egner seg godt å lese på farten, og som er små nok til å ligge blant nøkler, mobil og andre essensielle ting i vesken.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange titler som berører bøkenes verden


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Klassikeren" av Ola Jostein Jørgensen
 • "Lyden av leselykke - en bokelskers bekjennelser" av Anne Fadiman
 • "Lakunen - roman" av Barbara Kingsolver
 • "Den lille piken som elsket fyrstikker" av Gaétan Soucy
 • "En bokhandlers dagbok" av Shaun Bythell
 • "80 romaner for deg som har det travelt" av Henrik Lange
 • "Jordmora" av Katja Kettu
 • "Monsteret kommer" av Patrick Ness
 • "Biblioteket om natten" av Alberto Manguel
 • "Småting som dette" av Claire Keegan
 • "Miniatyrmakeren" av Jessie Burton
 • "Leksikon om lengsel - roman" av Hilde Østby
Alle bokanbefalinger for dette verket