Den lille piken som elsket fyrstikker

av (forfatter) og Sissel Lie (oversetter).

Gyldendal 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.28 (25 terningkast.)

102 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Vi møter to barn som har levd isolert på en herregård. Barna er fullstendig uten kjennskap til hvordan man omgås andre mennesker. En morgen finner de sin far død. Dette selvmordet setter i gang en brutal og voldsom handling. Fortelleren legger ut på jakt etter en trekiste, mens den andre blir hjemme for å passe liket. På sin ferd opplever fortelleren et regulært kultursjokk, og alt barna har trodd, kullkastes. Dette blir den dramatiske begynnelsen på slutten for det isolerte livet de har levd.

Omtale fra forlaget

En tankevekkende og original roman om to barn som vokser opp med en far som isolerer dem fullstendig fra omverdenen, og om hva som skjer når far plutselig dør. Tittelen henleder oppmerksomheten på et kjent eventyr, men romanens handling er mer grotesk enn eventyrlig. Den utspiller seg i den fransktalende delen av Canada. To barn har levd isolert på en herregård. Barna er fullstendig uten kjennskap til hvordan man omgås andre mennesker. En morgen finner de sin far død. Dette selvmordet setter i gang en brutal og voldsom handling. Fortelleren legger ut på jakt etter en trekiste, mens den andre blir hjemme for å passe liket. På sin ferd opplever fortelleren et regulært kultursjokk, og alt barna har trodd, kullkastes. Dette blir den dramatiske begynnelsen på slutten for det isolerte livet de har levd. Ikke minst språklig er denne romanen unik. Den isolerte livssituasjonen har satt sitt preg på barna. Deres språklige uttrykk er begrenset, men svært dannet, fordi det er bygget på ridderromaner, Spinozas filosofi, Bibelen og farens autoritet, barnas eneste kilder til kunnskap. Landsbyboerne rystes ikke mindre av møtet med barna. Denne gåtefulle romanen har en nesten uvirkelig skjønnhet, samtidig som den er angstskapende. For de involverte, men også for leseren. Boka har gått sin seiersgang over store deler av verden og er oversatt til mer enn ti språk.NOEN DANSKE OMTALER:«Køb denne lille roman og få på én og samme gang en fabel, et eventyr, en allegori, en sprogfilosofisk undersøgelse, en surrealistisk gothic tale og først og sidst en fremmedfortrolig sprogbehandling, der pudser dine øjne, mens du pudser din næse, snart af grin, snart af bevægelse.».; Lilian Munk Rösing, Information «Det er en uafvendelig bog .; en af den slags romaner man aldrig glemmer .; men derimod har lyst til at alle ens venner og bekendte også får læst i en fart. Og møder denne originale stemme, der ikke lyder som andre og som hverken kender hemmeligheden om sit liv .; eller om sig selv.».; Steen Bille, Kulturnyt / DR «Det er intet mindre end et lille pragtværk, forlaget Politisk Revy har sendt på gaden i dansk oversættelse, seks år efter at bogen høstede langstilkede anmelderroser i den fransksprogede presse og siden blev hædret med det canadiske akademis skønlitterære pris.».; Lilian Munk Rösing, Information «Gaétan Soucy har fortjent en plass blant de beste franskskrivende romanforfattere av i dag.».; Le Monde «En sjelden bok som kun kan skrives én gang i livet. En ubeskrivelig bok, full av tristesse og forhåpninger, glede og ensomhet.».; Le Nouvel Observateur

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788205345942

EAN 9788205345942

Serie Marg

Omtalt sted Canada

Språk Bokmål

Sider 176

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 11 2 1 0 0

Bokomtaler

Dette er en liten bok, med et stort og vanskelig tema. To tenåringer vokser opp uten annen kontakt med omverdenen enn faren. De bor langt fra folk, og jenta som er hovedpersonen i denne romanen utvikler en egen måte å kommunisere på.
Når faren plutselig dør, må disse ungdommene for første gang ta kontakt med andre mennesker. I møte med menneskene får vi et innblikk i hvor forfallent og forvrengt de to ungdommenes syn på seg selv og verden er.
Noen anmeldere har sammelignet denne historien med Fritzl-saken. Det er jeg enig i.

Selv om denne romanen beskriver vonde ting, så er det noe med språket i fortellingen som gjør dette til en unik leseopplevelse. Les den!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Totalt ukjent forfatter for min del. Leste boka da jeg kom tilfeldig over en anbefaling. Kort sakt er dette boka for deg som vil ha noe annerledes, noe du ikke har lest noe liknende til ørten ganger før. Mye sårt, samtidig fortalt med litt humor gjennom fortellerens stemme (iallfall slik jeg tolket det). Boka starter med at vi møter to søsken som mister sin eneste slektning: faren. Hva skal de gjøre uten ham?! Og enda mer haltende: hva gjør man med en avdøde kropp? Kjøper kiste vel... Problemet er bare det at ingen av søsken har forlatt hjemmet sitt før. Noensinne.

Stort pluss for språkbruk som skiller seg ut - på en god måte

Godt sagt! (2) Varsle Svar

To barn bor i et hus i skogen med sin far. En morgen finner de ham død. Ingen av barna har kontakt med landsbyen i nærheten, og de blir rådville når faren ikke lenger kan fortelle dem hva de skal gjøre. Etter litt rådslagning blir den yngste igjen hjemme med liket, mens den andre går til landsbyen for å få tak i en kiste.
Alt barna har trodd om verden blir snudd opp ned. Ingenting er som faren har fortalt. Det hele er ganske skremmende for de isolerte søsknene.

Underlig språk og oppførsel, gjør meg nysgjerrig på hvordan det hele ender, og på hvordan det ble som det ble fra begynnelsen. Hvor er mor? Hvorfor isolerte faren barna osv?
Svaret er både tragisk og sjokkerende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En liten bok med en voldsom historie. Boken forteller rått og nakent om en helt spesiell oppvekst til to barn. Kan man en gang kalle det omsorgssvikt? Boken overrasker hele veien, og gir leseren en oppklarende slutt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Forvridde planker sto lent mot bakveggen, som selv var av planker som ikke forventet noe av noen. Resten av veggene var av fuktige steiner. Ingen av plankene var brukbare. Det var ikke jeg som skulle lage en dødskasse for pappa med dem! Jeg satt på en planke av bakhonved og laget i det minste et slags kors som kunne brukes, selv om de to plankene ikke passet sammen, den ene sa faen til den andre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Stig Sæterbakken tar godt og grundig for seg melankolsk-obskøn litteratur. Dette liker jeg.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

korte bøker som er usedvanlig søte, sære eller sjarmerende. Korte bøker med store fortellinger gil tross for få sideantall.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har aldri likt beskrivelsen av bøker som "klassikere", så på rein trass lager jeg min egen klassiker-liste over bøker som på en eller annen måte har berørt meg såpass at de forblir levende i meg lenge etter at de er lukket, bøker jeg kan lese igjen og igjen, bøker som får meg til å endre syn på ting, bøker som får meg til å føle. Dette er bøkene jeg definerer som klassikere. (PS: lista kommer kok til å være i stadig endring)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som har gjort et sterkt inntrykk på meg, i positiv forstand.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ifølge Pereira - et vitnesbyrd" av Antonio Tabucchi
 • "Mesteren - roman" av Colm Tóibín
 • "Morels oppfinnelse" av Adolfo Bioy Casares
 • "Brodecks rapport" av Philippe Claudel
 • "Skjønnhet er et sår" av Eka Kurniawan
 • "Dødens uteblivelse" av José Saramago
 • "Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen - minner om morfar" av Nikanor Teratologen
 • "Hvem har ligget i denne sengen? - og andre noveller" av Raymond Carver
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "Uhellet" av Friedrich Dürrenmatt
 • "Om kunsten å lese og skrive" av Olof Lagercrantz
 • "Dirty things - essays" av Stig Sæterbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket