Blå

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (302 terningkast.)

674 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Sissels eksemplar av Blå - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

I 2015 tok Maja Lunde verden med storm med Bienes historie. Nå følger hun opp suksessen med en ny roman om menneskenes og naturens sårbarhet. Denne gangen står kampen om det mest livsnødvendige som finnes: vann.

2017: Signe er snart 70 år, men lar seg ikke skremme av havet. Alene seiler hun vekk fra barndomsbygda på Vestlandet, for å konfrontere mannen hun en gang elsket. Det er bare henne, båten og en underlig last.

2041: David kjenner seg for ung til å være far, likevel er han blitt alene med sin lille datter. De to er på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa, hvor nord står mot sør, og det ikke lenger finnes nok vann til oss alle. Alt forandres den dagen de oppdager en seilbåt i en forlatt hage langt inne i landet.

"Blå kan seile like langt som Bienes historie. Kanskje til Hollywood?"
Marie L. Kleve, Dagbladet Terningkast 5

"En ny roman på verdensarenaen ... I sum er Blå solid og imponerende, om ikke direkte revolusjonerende. Boken er skrevet med en fylde, visuell sans og evne til å følge opp en tydelig idé, som gjør den til en svært velturnert roman ... Blå befester Lundes stilling som en engasjert forteller å regne med."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"Historier som holder vann"
May Grethe Lerum, BOK365 Terningkast 5

"... også «Blå» viser flere steder hvilken god og medrivende forteller Lunde på sitt beste kan være."
Arne Hugo Stølan, VG

"Historiene i «Blå» er spennande. Dei er dessutan bygde på kunnskap om emnet og ikkje minst på eit sterkt engasjement. Dette vil sikkert føre boka fram til mange lesarar og kanskje til og med inspirere til dyst og dåd."
Marta Norheim, NRK

"Maja Lunde gjør miljøvern og klimakrise til god underholdning."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788203361838

EAN 9788203361838

Omtalt tid 2000-tallet

Omtalt sted Frankrike Vestlandet

Språk Bokmål

Sider 367

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

37 143 90 29 2 1

Bokomtaler

Verdig oppfølger, realistisk scenarie om klimakrise og vannmangel og klimaflyktninger, men ikke så intens og fullt så engasjerende som som Bienes historie. Les gjerne mer her

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Blå, er på en måte en enklere bok enn Bienes historie, noe som gjør den enda mer skremmende. Bier og vann, begge deler helt nødvendig for oss mennesker, Maja Lunde roper et kraftig varsko om hva klimaødeleggelsene kan føre til i en aldeles nydelig bok.
Blå beskriver en fremtid som også kan bli oss priveligerte nordeuropeere til del, en fremtid som mange allerede lever midt i, enten ved at de lever i ekstreme tørkeområder eller i områder med stadig villere vær.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (5) Varsle Svar

En fengslende fortsettelse på serien, men ikke like god som Bienes Historie. Får litt følelsen av å bare lese midt inne i en bok, at den mangler en start og en slutt. Godt og interessant skrevet, jeg vil vite mer! Jeg vil vite hvordan det går med dem!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

kjemperealistisk -og godt skrevet!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Global oppvarming er i ferd med å tørke ut planeten. Folk er desperate etter vann, det har brutt ut krig og det mangler også mat. Jeg ble nesten like redd av denne boken som av bienes historie. Jeg hørte lydboka og tok oppvasken samtidig og fikk dårlig samvittighet på grunn av vannet jeg brukte. Likevel ble jeg ikke like fenget av personene i denne boka. Det var interessant å følge dem, men det manglet litt kjøtt på beinet, og kanskje en tredje historie? Det var egentlig så mye jeg ville ha svar på. Hva slags krig var det? Hva skjedde mellom 2017 og 2041? Og hva skjedde med Anna og August?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Grei historie og godt skrive, men som oppfølgjar til «Bienes historie» er det ein nedtur. Mens den første var både kunnskapsrik og fengende blir denne noko kjedelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blå av Maja Lunde er en sterk miljøroman hvor man følger to jeg fortellere i kampen om vannet. Signe er en aldrende forfatter, journalist og miljøaktivist. Hun søker tilbake til vestlandsbygda for å ta hevn. Etter en bitter kamp om å legge elva i rør, føler Signe seg sviktet på verste vis.
David er en ung, fransk familiefar, som sammen med datteren sin kommer frem til en flyktningeleir. Året er 2040 og de har flyktet fra tørke og branner i Syd-Frankrike. Under flukten har de kommet bort fra to andre familiemedlemmer. Denne boken når ikke helt opp til Bienes Historie for meg, men er absolutt en bra bok. Maja Lunde skriver godt. Terningkast 4

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jippi! var min umiddelbare reaksjon da jeg ble klar over at Maja Lunde hadde satt seg ved tastaturet og klimpret ned nok en bok som tar for seg globale utfordringer, denne gangen om tilgang på ferskvann. Den godeste Lunde har i tillegg funnet en genial tittel på historien om en fornybar ressurs som kanskje skal vise seg å bli ganske så ufornybar i årenes løp, i hvertfall for de mest utsatte områdene på kloden.
Romanen blir båret fram av to jeg- fortellere. Signe og David. Signe er en fargeklatt på Vestlandet, som ser seg nødt til å aksjonere da eksmannen blant annet selger bygda, bit for bit i form av eksklusive isbiter fra en isbre, som "krydder" til utenlandske rikingers drinker. Signe kidnapper islasten, og setter kurs mot Frankrike. En farefull seilas, der hun martres både av egen tankevirksomhet og dødelige stormkast.
David og datteren skildres i en fremtidens Frankrike som er herjet av skogbranner. Deres bestrebelser for overlevelse, og letingen etter den andre halvparten av familien, i form av mor og sønn, belyses på en spennende, om enn litt forutsigbar måte. Spenningen ligger i om de finner mor og sønn, og hva som egentlig skjedde den dagen de forsvant. Forutsigbarheten ligger i det de finner på en tur i skogen en dag. Mer ønsker jeg ikke å røpe om funnet, - de som leser boka vil skjønne hva jeg sikter til her. Livet i flyktningeleiren de søker trygghet i beskrives på en troverdig måte som maner til ettertanke langt over bokens fortelling. Fremtidens Frankrike flettes sammen med fortidens Norge og Signe, den andre jeg-fortelleren, på en overraskende måte helt til slutt i boka. Det er her styrken til "Blå" ligger. Alle løse tråder veves sammen og danner et tankevekkende hele.
Kjære Maja Lunde, - hvor du kan skrive! Du har nok en gang rettet søkelyset mot et tema som burde bekymre og få større politiske konsekvenser. For en nydelig slutt du har kreert, - en avslutning som ganske enkelt er genial! Mitt eneste ankepunkt er at Signes strabaser på havet blir litt for mye utbrodert og at forholdet mellom fortid og nåtid ganske fort avslørt. Dette funnet i skogen kunne med fordel kommet litt senere i boka.
Uansett har du sjarmert meg nok til at terningen ganske så bastant lander på en litt svak femmer. Gleder meg til neste bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Signe vokste opp i ei vestlandsbygd. Moren drev bygdas hotell, og hadde stor innflytelse. Hun var en av pådriverne for å legge den store elva deres i rør. Faren var sterkt imot menneskelig inngripen i naturen, noe som fikk sterk innvirkning på Signe. Nå, i 2017, er hun tilbake i barndomsbygda; snart 70 år. Med seg har hun båten sin, Blå. Hun skal gjøre noe ulovlig før hun oppsøker han hun en gang elsket for en siste konfrontasjon.

David er på flukt med datteren Lou. De er på jakt etter Davids kone og lille sønn. Gjennom brunsvidd landskap tar de seg til en flyktningeleir. Året er 2041, og i Sør-Europa er det nesten tomt for vann. Det regner aldri mer, og de fleste pakker sakene sine for å flytte nordover der det ennå er levelig. David synes det er både belastende og slitsomt å plutselig være alenefar, men en dag finner han og Lou en stor båt i en forlatt hage, og alt forandres.

Nok en tankevekkende og interessant bok om natur og miljø.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Følelsen av å være på vei, det er det beste med en båt, å vite at man kommer frem, men ikke når, å ha et mål, men ikke være der ennå.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva drømmer man når man er lita jente og ikke veit hvordan livet vil bli ?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det finnes mennesker som lever hele livet med lys i øynene, de beveger seg rolig, går trygt gjennom verden, evner å glede seg over en god middagsrett, en kveld i godt selskap, en skogstur med mennesker de bryr seg om, samler på slike opplevelser, bærer dem i seg og vender tilbake til dem når livet butter, holder fast i dem, bruker dem, varmer seg på dem. Jeg tror denne evnen må være medfødt, genetisk, som talent for tall eller ord.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hele livet er vann, hele livet var vann, overalt hvor jeg snudde meg, var det vann, det strømmet fra himmelen som regn, eller snø, det fylte de små innsjøene i fjellene, lå som is i breen, det strømmet nedover de bratte fjellsidene i tusenvis av små bekker, samlet seg til elva Breio, det lå flatt foran bygda i fjorden, fjorden som ble til hav når man fulgte den vestover. Hele min verden var vann. Bakken, fjellene, beitemarkene var bare bitte små øyer i det som egentlig var verden; og jeg kalte min verden Jorda, men tenkte at den egentlig burde hett Vannet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg kan kanskje slå av en prat med henne nå; underlig uttrykk, "slå av", som om praten egentlig er noe man skal ende så fort som mulig...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Men hvordan kan noen eie vann?"
- "Hva mener du?"
- "Hvordan kan man eie noe som renner sin vei?"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Under (den engelske) kanalen går en tunnel, det er ubegripelig, hver eneste time passerer hundrevis av mennesker i tog under meg, med millioner av liter med vann over hodet. At de tør, de som hver dag setter seg på et tog og med vitende og vilje lar seg lede ned under havbunnen, et mer innesperret, nedgravd sted kan man vel ikke være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sånne som henne, sånne som Magnus, de tror alt er enkelt, at bare man kjøper stort nok plaster, vil såret gro, men det hjelper ikke så lenge det ikke er renset, så lenge det sitter fast skitt, småstein og støv i kjøttet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva snakker man om i en flyktningleir? Hvordan småprater man når livet har gått til helvete?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den som ikke velger side er jævlig ensom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Legger inn bøker jeg vil lese og føle jeg burde å lese. Enten har tenkt å låne dem, kjøpe dem eller har den i hyllen ulest. Gi gjerne tips om du har noen gode bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som tar opp tematikken klima, miljø og økologi.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker legges til lista i den rekkefølge de fullføres.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste over bøker lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva skjer når klimaet forandrer seg og verden ikke lenger er slik vi kjenner den? Her har vi samlet romaner som handler om hvor skremmende verden kan bli dersom vi ikke får stoppet klimaødeleggelsene.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Egen oversikt over leste bøker i 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min lesing dette året


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Przewalskis hest - roman" av Maja Lunde
 • "Pust for meg - roman" av Cecilie Enger
 • "Som pesten - roman" av Hanne-Vibeke Holst
 • "Den som ser - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Sang for sekstiåtte forrædere - roman" av Gaute Heivoll
 • "Felemakaren - roman" av Edvard Hoem
 • "Alle elsket moren din - roman" av Toril Brekke
 • "Jeg foreslår at vi våkner - roman" av Beate Grimsrud
 • "Talte dager - roman" av Heidi Linde
 • "Zoo Europa - roman" av Gert Nygårdshaug
 • "Hekneveven - roman" av Lars Mytting
 • "Nøtteskall" av Ian McEwan
Alle bokanbefalinger for dette verket