Sirkelens ende

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.58 (358 terningkast.)

1206 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den første boka om Bjørn Beltø.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788203183614

EAN 9788203183614

Serie Bjørn Beltø (1)

Genre Krim Thrillere

Språk Bokmål

Sider 375

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

58 148 112 26 11 3

Bokomtaler

Det ødela nok litt for meg at eg hadde lest DaVincikoden før, og hadde lest om kontroversen mellom dei... Men eg syns egentlig at denne boka var betre enn DVK, konspirasjonsteoriane var meir truverdige, og dei menneskelige relasjonane ektare. DVK var mykje meir kommersielt retta, og det likar vi ikkje...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er noe ved denne romanen som gir anstøt til fornyet viten og tro på kristendommen. Eller for å si det rett ut, jeg får en fornemmelse av at viktige historiske hendelser faktisk foregikk slik det beskrives i denne boka. Det er ingen liten antydning, og som påstand vil den vel for noen være uhyrlig.

Romanen er fra midten og utover en inspiratorisk forfriskningskilde, fordi den tar mål av seg til å rydde opp i en del av det jeg har vondt for å tro faktisk skjedde den gang for et par tusen år siden. Sannheten formes jo til alle tider først og fremst av mennesker, og mest av dem som tok seg bryet med å skrive det ned snarest etter at det skjedde. Men hvor kjappe på labben var de egentlig den gang. Hvem vil i dag feste stor lit til 100 år gammel journalistikk, tuftet på utallige ledd av muntlige overleveringer?

Tom Egelands fortelling foresvever meg å kunne være både sann og sunn. Jeg liker historien og forklaringene. Forfatteren skriver i etterordet at boka er fiksjon fra ende til annen. Greit. Jeg opplever historiens kjerne bedre og mer sannsynlig enn originalens klimaks. Det betyr imidlertid ikke at det nye testamentets hovedperson svekkes i sin unike karakter. Nei. Han var garantert klok, karismatisk, tøff, snill, empatisk, ung, glup og lynende intelligent - med et utpreget anlegg for helbredelse. Dette sammen med en uvanlig sterk og høyst uvanlig evne til innsikt i, og beherskelse av eget og andres følelsesliv - på alle plan. Den som eier den evnen må etter mitt skjønn være uslåelig, også i dag. Jeg våger den påstand at den som eier en slik egenskap med stor sannsynlighet vil være i samme posisjon som både romanens og nytestamentets hovedperson. Noen få fins kanskje, men neppe noen i dét formatet. Slike blir omtrent uten unntak gjenstand for oppmerksomhet fra folk som trenger hjelp for en eller annen lidelse. De representerer i sjel og sinn unntakene, slik vår hjemlige religions hovedskikkelse, også vandret omkring som et gedigent unntak for et par tusen år siden.

Så Egeland har kanskje truffet spikeren eksakt på hodet. Med hensikt og nobel viten?

Dette er en roman som godt kunne inspirere til et stort møte mellom religiøse forskere og psykologer - i samme rom - med mål om gjensidig enighet. Det halter som mange vil vite en god del i det faktum at det er for få Mysterier i psykologien, og altfor lite klok Psykologi i utøvelsen av religion. Alle mennesker har de samme grunnbehov, selv om kulturer er helt forskjellige.

Jeg har i mitt stille sinn tenkt at Eckhart Tolle er den som har skrevet den nye bibelen for folks innsikt i sinn og psyke. Tom Egelands roman Sirkelens Ende inspirerer og inviterer til et blikk på de mer historisk spesifikke og sentrale punkter i en hel religion. Han fjerner på sett og vis det største mysteriet, men åpner for nye sofistikerte undringer som for meg representerer en spennende psykologisk betraktning. Det var på tide.

Her får vi en historie hvor kjernen er at hovedpersonen i vår hjemlige religion var et uvanlig menneske, et utviklet og utsøkt ideal for etterslekten som heldigvis kom seg vekk fra sine fiender "just in time." Egeland har etter min mening skrevet både betydningsfullt og bevegende. En stor idé er gjennomført. Forfatteren greier å gjøre fortellingen synlig og spennende, ikke minst for den som vil pirres av hendelser fra den eksistensielle del av menneskets historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bjørn Beltø er ein ung arkeolog som har fått i oppgåve å vere kontrollør under ei internasjonal utgraving ved Værne kloster i Østfold. Det blir gjort eit funn av eit skrin, og den engelske leiaren for utgravinga stikk av med skrinet på ureglementert vis. Beltø blir indignert over dette, og greier å skaffe skrinet tilbake og å gøyme det unna medan han prøver å finne ut av kvifor det etter kvart er så mange som er så ivrige etter å få tak i skrinet, og kvifor norske myndigheiter ikkje vil gripe inn for å sikre at skrinet blir i Norge.

Beltø er ein sympatisk helt. Sympatisk i den forstand at han har skavankar av ulikt slag og som det derfor er lett for den jevne lesar, som statistisk sett ikkje er lytefri, å identifisere seg med. Som albino stikk han seg reint fysisk ut frå mengda, og han har også vært innlagt med psykiske plager. Langt frå nokon James Bond, altså. Men ein ting har han til felles med agent 007, dei køyrer begge 2CV (sjølv om det for Bond sin del kun var i eit nødsfall og i ein enkelt film).

Eg leste på førehand at det skulle vere mange likskapar mellom denne boka og den noko meir kjende Da Vinci-koden av Dan Brown. Det var lenge uklart for meg korleis nokon kunne tenke i desse baner, sjølv om det blei tydelegare mot slutten av boka. Likevel meiner eg bøkene er så ulike at alle påstandar om at Brown skulle ha plagiert Egeland er urimelege.

Når eg ikkje trillar høgare terningkast enn 4 så er det mest fordi ting blir forklart litt for omstendeleg i boka. Egeland har ein tendens til å la Beltø spørje opp att og opp att om dei same tinga, som for liksom å vere heilt sikker på at lesaren får med seg kva han vil få fram. Beltø framstend også til tider som litt for pubertalt obsternasig etter min smak, sjølv om han som nevnt er ein sympatisk type. Men boka er likevel bra den. Eg hadde bestemt meg for å lese igjennom alle Beltø-bøkene eg ikkje har lest hittil (hadde lest berre Nostradamus Testamente frå før) i løpet av dei nærmaste månadane, og har ikkje endra meining etter å ha lest denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den første boka i Bjørn Beltø-serien. Spenningsbok om arkologi, hemmelige artefakter, og mystiske sekter. Hva skjer om hemmeligheter blir avslørt? Finnes det hemmeligheter som avslører feil i bibelen? Står kristendommen for fall? Noen er i alle fall ivrige på å holde på hemmeligheter, mens andre lurer på hva hemmeligheten(e) er. Pageturner!

Likte du DaVinci-koden, liker du nok denne, som sannsynligvis ga Dan Brown ideen om å skrive DaVinci-koden. Denne er bedre, DaVinci-koden er et strømlinjeformet bestillingsverk. Der Tom Egeland maler med et bredt speker av farger og syr historien mesterlig sammen, sliter Dan Brown med å samle trådene i sin mer sort/hvite fortelling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vad ska man översätta overkill med? Det är liiite för fantastiskt för mig. En albino som kör en CV4 med rosa prickar eller vad det nu var och som ska jaga skurkar i snabba bilar. Nää jag slutade lyssna efter ett tag och bryr mig inte om att ta upp boken igen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Man skal respektere sine vaner. Selv de vaner man har problemer med å holde i hevd. Jeg er glad i å hvile middag. Selv når jeg ike har spist middag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Den overraskende kjølige ørkenluften har en mildt berusende virkning. Som om det rett rundt svingen står en luring av en kaktus og lekker narkotiske gasser og safter."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har ingen Jaguar. Bilen min kan minne om en badeleke som et barn har blåst opp og glemt igjen på stranden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Hva slags bibliotek er dette?" spør jeg.
"Mest faglitteratur. Historie. Teologi. Filosofi. Arkeologi. Kulturhistorie. Matematikk. Fysikk. Kjemi. Astronomi. Sosiologi. Geografi. Antropologi. Arkitektur. Biografier. Og så videre ..."
"Ah," sier jeg, "tilværelsens trivialiteter."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og overalt: kvinner og menn lukket inne i sine egne verdener av sære spesialiteter og fagområder, mennesker hvis identitet er å være verdens ledende ekspert på de mest obskure emner - sumeriske kileskrifttavler, Pentatevkens egentlige forfattere, tolkning av gammel-babylonske myter og egyptiske dødsriters påvirkning av førkristne dogmer. Rundt om i denne eter av kunnskap vandrer jeg som en forvirret liten skolegutt som ikke riktig vet hvor han skal gjøre av seg. Jeg er ikke ekspert på noe som helst. Og mistrøstig begynner jeg å undre meg over vår grenseløse higen etter kunnskap om det forgangne. Jeg er med ett arkeologen som spør hvorfor vi trenger å vite så mye om fortiden, når det er så mye vi ikke vet om verden av i dag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Selger både engelsk og norske bøker. Har hatt de liggende ute på Finn lenge, men liten respons. Jeg legger ved bøkene på listen og fjerner de som blir solgt. Enkelte av bøkene er litt forskjellig i forholdt til bokelskere sine bilder. Send PM og jeg kan sende bilder.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Elsker å gå på loppemarked å se på bøker. Denne gangen føler jeg meg ekstra heldig! Fikk alle disse bøkene for kun kr 170,-


Godt sagt! (0) Varsle Svar

1,


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokserier som, etter min mening, holder god kvalitet gjennom hele serien, eller så lang i serien jeg har kommet.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ulike bøker jeg ønsker meg :


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Åndebrettet - thriller" av Tom Egeland
 • "Stien mot fortiden" av Tom Egeland
 • "Trollspeilet - thriller" av Tom Egeland
 • "Skyggelandet" av Tom Egeland
 • "Ulvenatten" av Tom Egeland
 • "Paktens voktere - spenningsroman" av Tom Egeland
 • "Nostradamus' testamente - spenningsroman" av Tom Egeland
 • "Djevelmasken" av Tom Egeland
 • "Den 13. disippel" av Tom Egeland
 • "Fedrenes løgner - roman" av Tom Egeland
 • "Lucifers evangelium - spenningsroman" av Tom Egeland
 • "Pergamentet - kriminalroman" av Gert Nygårdshaug
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver