Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen

av (forfatter) og Nils Ivar Agøy (oversetter).

Tiden 1998 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.20 (1038 terningkast.)

3522 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boka er forløperen til Ringenes herre.

Omtale fra forlaget

Tolkiens morsomme og berømte bok Hobbiten danner forspillet til hans store verk Ringenes Herre. Dette eventyret handler om hobbiten Bilbo Lommelum som lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under Bakken. Men en dag dykker trollmannen Gandalv opp, sammen ned tretten dverger, og vil ha han med på eventyr! Dvergenes plan er å røve den veldige skatten som voktes av Smaug den skrekkelige, en svær og ytterst farlig drage. Bilbo bli bare motstrebende med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv med sin rådsnarhet og sine ferdigheter som innbruddstyv.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 1998

Format Heftet

ISBN13 9788210043000

EAN 9788210043000

Genre Fantasy Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 282

Utgave 4

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

426 428 153 27 3 1

Bokomtaler

I eit hòl i marka budde det ein hobbit. Ikkje eit ufjelgt, skitvore og
vått hòl, fylt med makk og sure eimar, og heller ikkje eit turt, bert
sandhòl utan noko å sitje på eller ete; det var ei hobbithole, og det
tyder trivsel.

Ein dag får den svært heimekjære og ordentlege hobbiten Bilbo Skrepping uventa besøk. På dørhella står tretten dvergar og ein trollmann, som vil ha han med på eventyr. Og ikkje kva eventyr som helst – dei skal vinna attende ein tapt skatt frå dragen Smaug. Dei set ut saman, men støyter på mange hindringar og farar allereie før dei når Einsamberget og drageskatten. Den minste av dei alle viser seg ofte å vera den motigaste, og til slutt den som kan stå i mot freistinga frå drakeskatten.

Hobbiten er ei barnebok, og sjølv om den på mange måtar skil seg frå den noko moralistiske tendensen i mange barnebøker skrivne tidlegare (særleg i viktoriatida), er det kanskje ikkje kampen mot tussar, dragar og troll som er verst, men kampen mot havesykja. Eg var på eit seminar om insiprasjonskjeldene til Tolkien i høve Hobbiten, og der vart det påpeikt at me svært ofte les Hobbiten i lys av Ringenes herre (The Lord of the Rings, Ringdrotten), og dermed vert det fokusert meir på ringen, på alvane, på tussane (seinare: ork) og plasseringa av hendingane her i høve den store soga. Det har eg prøvd å unngå i lesingi denne gong, og finn at i nett språket i min versjon gjer det noko enklare. Ringen, som Bilbo vinn her, og som vert so sentral i Ringenes herre, måtte Tolkien legga til på eit seinare tidspunkt.

Opninga sitert over er ei av dei best kjende i litteraturen, og starten på eit eventyr som enno varer mange tiår etter. Og opninga tek seg ikkje dårleg ut i omsetjinga til Eilev Groven Myhren heller, som har utnytta fleksibilteten i nynorsk (utover dagens grenser) til å presentera folkeslag og eventyr på ein levande og engasjerande måte. Det noko konservative språket til forteljarstemma passar godt med miljøet i romanen, som er plassert lenge før vår eigi tid, om enn kanskje i vår eigi verd (det er fleire av kommentarane til forteljarane som kan leia til ei slik tolking). Skal ein lesa noko anna enn originalen, byr denne omsetjinga på mange vakre stunder.

(fyrst publisert her)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har akkurat hørt en fantastisk versjon på lydbok. Lest på vakreste britisk med melodi til sangene. God oppkjøring før filmen! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I et hull i bakken bodde det en hobbit. Ikke et ekkelt, skittent, fuktig hull med gjørmete lukt og hvor det krøp mark i veggene, heller ikke et tørt, nakent, sandete hull hvor det ikke fantes noe å sitte på eller å spise: det var et hobbithull, og det betyr hygge.

Bilbo Lommelun drar motvillig med på reisen til Ensomfjellet for å kreve tilbake riket til dvergene og atter få en konge under fjellene.
På resien møter Bilbo og hans følgesvenner mange farer. De må gjennom Tåkefjellene, og Myrkskog. De møtte skogsalvene og alvene i Kløvendal.

"Aldri le av levende drager, Bilbo din tosk!"

Jeg synes alle dvergnavnene var morsomme, spesielt da det var så mange: Balin, Dvalin, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili og Thorin Eikenskjold. De møter mange venner på reisen og mange som vil dem vondt, men det ender alltid godt til slutt.
Dette var en bok som jeg koste meg veldig med, og jeg anbefaler den til alle som elsker fantasy.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en fantastisk bok! De lange sangene var litt trøttene men ellers var den veldig spennende , var vanskelig å legge fra seg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En klassiker som bare MÅ leses!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Not all those who wonder are lost.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

‹‹Aldri le av ein levande drake, Bilbo, din tulling!›› sa han til seg sjølv, og seinare vart det eit av dei munnhell han nytta mest, og det vart til eit ordtak.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

[Oksebrøler] angrep hæren til tussene fra Gramfjellet under Grønneng-slaget, og slo hodet på kongen deres, Golfimbul, rett av med en trekølle. Det seilte hundre meter gjennom luften og havnet i et kaninhull, og på denne måten ble slaget vunnet og golfspillet oppfunnet i samme stund.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

"Good Morning!" said Bilbo, and he meant it. [...]
"What do you mean?" he said. "Do you wish me a good morning, or mean that it is a good morning whether I want it or not; or that you feel good this morning; or that it is a morning to be good on?"
"All of them at once," said Bilbo.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvis flere av oss satte mat og gammen og sang høyere enn spinket gull, ville det være en lystigere verden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Dette er rett og slett mine mest fantastiske fantasy favoritter! Har prøvd å begrense meg til en eller to av hver enkelt forfatter,for ellers hadde listen blitt veldig lang. Listen er ikke redigert med tanke på hvilken bok jeg liker best,rekkefølgen er tilfeldig. Kommer nok flere etterhvert.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Utvalget i denne listen er helt og holdent subjektivt. Jeg leste sikkert også andre ting, men det er disse bøkene jeg husker klarest og som gir meg nostalgiske minner.

Jeg har ofte tenkt over at hvilke bøker som gjør mest inntrykk i barndommen egentlig er ganske tilfeldig på det viset at det ofte kom an på hva som var tilgjengelig. Tenker også at det ikke bare er selve historien som gjør at man husker en bok, men også hvordan man opplevde å lese den, f.eks. når noe ble veldig spennende eller morsomt. Kort sagt hvem man var da man leste den for første gang.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Silmarillion" av John Ronald Reuel Tolkien
 • "Atter en konge - tredje del av Ringenes herre" av J.R.R. Tolkien
 • "To tårn - andre del av Ringenes herre" av J.R.R. Tolkien
 • "Ringens brorskap - første del av Ringenes herre" av J.R.R. Tolkien
 • "En kikkert av rav - den mørke materien III" av Philip Pullman
 • "Den skarpe eggen - den mørke materien II" av Philip Pullman
 • "Ringenes herre" av John Ronald Reuel Tolkien
 • "Nordlys - bind 1 i serien Hans mørke materialer" av Philip Pullman
 • "Den uendelige historie" av Michael Ende
 • "Dracula" av Bram Stoker
 • "Amerikanske guder" av Neil Gaiman
 • "A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, Book 1)" av George R.R. Martin
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver