Verdens øye

tidshjulet første bok

av (forfatter) og Olaf Havnes (oversetter).

Tiden 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.07 (150 terningkast.)

537 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Den første boken i den mesterlige fantasy-serien Tidshjulet. Inneholder Flukten fra Emondsmark (1996) og Stormens øye (1996). Tidshjulet dreier langsomt, tidsaldrer avløser hverandre, Skjebnekampen mellom det gode og det onde om verdens fremtid er begynt. Rand al.Thor og hans følgesvenner Matt og Perrin, tre unge menn fra den fredelige landsbyen Emondsmark, oppdager snart at de er tildelt avgjørende roller i kampen mot de mørke kreftene. De kastes ut i et storslagent eventyr med verden og sine egne liv som innsats. En spennende saga om om makt, lojalitet, rettskaffenhet, og med et vell av merkverdige fremtoninger og mystiske hendelser. Robert Jordan (f. 1948) regnes som den fremste blant fantasyforfattere som har tatt opp arven etter Tolkien, og er en ubestridt ener innen genren. Han har bakgrunn som ingeniør og som offiser i den amerikanske marine. Tidshjulet-serien er verdens mest solgte fantasyserie.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788210048630

EAN 9788210048630

Serier Tidshjulet (1) The wheel of time (1)

Genre Fantasy

Språk Bokmål

Sider 704

Utgave 3

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

55 60 30 2 1 2

Bokomtaler

Dette er en omtale for The Wheel of Time-serien. The Eye of the World får "bare" en femmer, noe de aller fleste bøkene i serien får. Totalt sett får dog serien en soleklar sekser. Hvordan dette matematisk kan rettferdiggjøres, vet jeg ikke, men samma det.

Disclaimer: Jeg er en såkalt "fanboy" av denne serien og det er min favorittserie innenfor fantasysjangeren.

WoT er og forblir en av verdens mest kjente og populære fantasyserier selv med masse negativ omtale og kritikk. En bokserie på 14 bøker, hvor de tre siste ble ført til pennen av en annen forfatter, og hvor de fleste bokene er minst 600 sider, virker kanskje avskrekkende. Legg til mye negativ omtale av seriens utvikling, om forfatterens skrivemåte og hans fremstilling av kvinner, er det egentlig litt rart hvor populær serien er.

Hvorfor er den så populær? Noe av forklaringen er at når Jordan bøkene først begynte å komme var markedet langt fra så overfylt som det er nå. Det var plass til Jordan. Videre er historien en klassisk fantasyfortelling med en klar helt og en klar fiende, slik at den passer for mange. Historien appelerer til mange. Legg til at de første bøkene er veldig gode, er det ikke rart at serien ble populær.

Hvorfor er den blitt så kritisert? I dagens fantasymarked kan serien føles utdatert. Med langt mørkere, mer gritty fantasy (aSoIaF, Malazan) innenfor episk fantasy, kan serien virke noe enkel og gammeldags for mange. Jordan er heller ikke verdens beste forfatter, det er det bare å erkjenne. Han har en tendens til selvmotsigelser, utragninger i under- og sideplot, har lange sekvenser som ikke føles som tilfører historien noen ting. Når også seiren inneholder 3-4 bøker hvor det ikke skjer så mye, tempoet er lavt, fremstår nok serien som mindre tiltalende enn mange andre fantasyserier. Jordan har også en evne til å ha med veldig irriterende karakterer. Særlig kvinnene. Jordan har prøvd å skape mektige, slagkraftige kvinneskikkelser med bein i nesa, men de fremstår som sutrende, bedrevitende og arrogante.

Hvorfor liker jeg serien så mye? Jeg anerkjenner seriens svakheter og Jordans manglende egenskaper som forfatter. Allikevel er det noe med historien som Jordan maler frem som jeg finner helt fantastisk. Rand, Matt og Perrin er mine favorittkarakterer noen sinne. Verdenen Jordan har skapt er også utrolig fascinerende. Det er ikke alltid enkelt å skulle forklare hvorfor man liker noe når man kanskje ikke har så mye håndfast å henvende seg til. Men noen ganger liker man bare noe bedre enn annet uten å kunne forklare det på en god eller overbevisende måte. Sånn er det kanskje for min del når det kommer til WoT. Jeg digger serien. Jeg elsker den. Andre må få mislike den, kritisere den så mye de vil, men jeg forandrer ikke mitt syn.

Til slutt noen om ord om Brandon Sandersons fullføring av serien. Sanderson skal ha stor og stående applaus for arbeidet sitt. Uten han er det ikke sikkert vi ville ha fått vite hvordan det gikk med Rand, Matt og Perrin. Vi hadde i hvert fall ikke fått en så grundig avslutning. En bok ble til tre. Man merker godt forskjell mellom Jordan og Sanderson og jeg personlig mener Sanderson gjør flere feil og glipp. Han ødelegger feks noen karakterer. Tidvis virker det som om Sanderson bedriver avskrysning på et skjema for hva som må være med, andre ganger bruker han veldig langt tid på ting som virker ufornuftig. Men hva kan man forvente? En fyr får i oppgave å fullføre et så stort prosjekt. Jeg hadde ikke klart det. Sanderson hadde ballene til det. Og han gjør det på en godkjent måte. Takk Brandon Sanderson.

Men størst takk til Robert Jordan for en fantastisk bokserie

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en serie jeg gledet meg til å lese. Boka var grei, men ikke god nok til at jeg vil legge ut på denne lange serien. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Storslagent mesterverk innen fantasy sjangeren, som faktisk kan måle seg med Ringenes Herre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest mye fantasy, men aldri gitt meg i kast med denne serien. Usikker på om jeg skal lese den på engelsk eller norsk? Det som kanskje slår meg med de norske versjonene er de relativt glossy forsidene. Gir litt preg av kiosklitteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er første bok i tidshjulet serien. Til tross for at serien er på over 10000 sider starter jeg nå på nytt. Serien er lang, men Jordan forteller flere historier i denne boken. Til tider kan det være litt frustrerende at han «bytter» karakter hvis det er særlig spennende på den han skrev om. I første bok er det dog lite av det.

Verden han har skapt er stor og godt beskrevet, karakterskildringer er gode og man blir glad i karakterene. Bøkene er spennende og historien god.

Serien anbefales, men det er en maraton av en serie. Hører den på lydbok nå, kontra første gang da jeg leste selv. Ser for meg den vil gå litt raskere da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

In wars, boy, fools kill other fools for foolish causes

Godt sagt! (2) Varsle Svar

What is already woven cannot be undone. It will not make the trees grow again for you to bring the building down on our heads.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Run when you have to, fight when you must, rest when you can.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He sat there as if there were no one else in the room but him - and Rand and Mat. Them he wathched over steepled hands that glittered with a ring on each finger. He watched them with a smile of satisfied recognition

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gode, men ikke nødvendigvis så kjente engelske fantasybøker jeg mener fortjener annerkjennelse eller i hvert fall at bokelskere vet om dem. Alle bøkene unntatt Airman har etterfølgere.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er så populært for tida og sette opp lister over de 15 bøkene man har lest som har gjort mest inntrykk.

En formidabel oppgave å velge, men jeg har fundert gjennom noen søvnløse timer, og valgt ut 15 bøker som har endret kursen på livet mitt i ei anna retning, eller åpenbart en sannhet for meg på noe vis.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette er rett og slett mine mest fantastiske fantasy favoritter! Har prøvd å begrense meg til en eller to av hver enkelt forfatter,for ellers hadde listen blitt veldig lang. Listen er ikke redigert med tanke på hvilken bok jeg liker best,rekkefølgen er tilfeldig. Kommer nok flere etterhvert.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her er noen av bøkene jeg anbefalte til en VG1 klasse her i dag - tror alle disse ble lånt ut :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er de bøkene jeg syns er de beste innen fantasy


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den gjenfødte dragen - tidshjulet tredje bok" av Robert Jordan
 • "Skyggen stiger - tidshjulet fjerde bok" av Robert Jordan
 • "Den store jakten - tidshjulet andre bok" av Robert Jordan
 • "Himmelens flammer - tidshjulet femte bok" av Robert Jordan
 • "Kaosets herre - tidshjulet sjette bok" av Robert Jordan
 • "Sverdkronen - tidshjulet syvende bok" av Robert Jordan
 • "Dolkenes vei - tidshjulet åttende bok" av Robert Jordan
 • "Vinterens hjerte - tidshjulet niende bok" av Robert Jordan
 • "The Dragon Reborn - Book Three of 'The Wheel of Time'" av Robert Jordan
 • "Drømmenes kniv - tidshjulet ellevte bok" av Robert Jordan
 • "Skumringens korsvei - tidshjulet tiende bok" av Robert Jordan
 • "Ung vår - en forløper til tidshjulet-serien" av Robert Jordan
Alle bokanbefalinger for dette verket