Tollak til Ingeborg

roman

av (forfatter).

Cappelen Damm 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.14 (404 terningkast.)

812 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Frank Rosendahl Slettebakkens eksemplar av Tollak til Ingeborg - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norsk

Lesedato

2020

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit. Det er på tide å fortelje.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788202645625

EAN 9788202645625

Språk Nynorsk

Sider 167

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokhandlerprisen 2020 Bokbloggerprisen. Årets roman 2020 Nynorsk litteraturpris 2020

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

137 201 53 12 1 0

Bokomtaler

Tollak er en mann av få ord. Han er sint, sta, og liker ikke at verden og tiden går framover. I tillegg er han periodedranker, originalen i bygda og full av kjærlighet til kona Ingeborg.
Det er ikkje slik, sa eg, at om eg ikkje seier stort, så er eg ordlaus..
Nå er hans tid kommet, og det er på tide å fortelle. I boka følger vi han mot samtalen han skal ha med ungene før han dør.

Tore Renberg skriver godt, og denne korte boken er både velskrevet, mørk og vakker. Den rommer mye, både sagt og usagt, på noen få sider. Boka kan leses i ett jafs, men les sakte og dvel ved intensiteten og drivet i fortellingen.

Jeg må tenke litt mer på Tollak og Ingeborg før jeg begynner med en ny bok, kjenner jeg. Skulle gjerne hørt Ingeborgs fortelling også, om hvordan det var å være kona til Tollak. Dette er en bok som varer lenge etter den er slutt. Anbefales!

Godt sagt! (29) Varsle Svar

For en skildring av en persons indre, et liv som ikke ble som man hadde tenkt, og valg man må bære med seg resten av livet, uansett. Et nydelig språk, så enkelt fortalt, så vakkert.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Om denne er det bare en ting å si - Les den! Jeg klarte ikke å legge den fra meg og leste den uten opphold. Brutal, vond, vakker, rystende og nydelig. Et mesterverk rett og slett. Det beste jeg har lest på lange, lange tider.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

«Eg er Tollak til Ingeborg.
Eg høyrer fortida til.
Eg har ingen planar om å finne min plass nokon annan stad.»

Allerede i innledningskapitlet plasserer Tollak seg som en som har meldt seg ut og ikke deltar i samfunnet rundt seg. I et nydelig nynorsk språk beskrives en innesluttet mann av få ord. Han er bitter og ensom og vet at han snart skal dø. Nå har han sendt bud etter de voksne barna sine, Hillevi og Jan Vidar, for å snakke med dem før han dør. Mens han venter, tenker han tilbake på tida før kona Ingeborg forsvant, og han prøver å holde seg unna brennevinsflaska i skapet.

Ingeborg var den som brakte normalitet inn i Tollak liv. Hun hadde lett for å le, mens han var den tause og svartsynte som jevnlig hadde raptuser med drikking. Etter at byggevareutsalget etablerte seg nede i bygda, mistet Tollak kundene til saga på gården, og det ble smått med inntekter. Han sier selv: «Eg vende den nye tida ryggen for lenge sidan. Eg heldt meg her oppe i dalen, med Ingeborg, med saga, med markene og fjella, med hendene mine, med øksa, og no kjem slutten. Eg har ikkje lenger mi Ingeborg, så det vesle lyset eg har hatt i livet, det er slokna, men eg har noko att: Eg er den eg er.» (s. 13)

Dette er en vond historie. Tollak blir en slags representant for dem som ikke greier å kommunisere med ord, som er redd for å uttrykke følelser, som ikke greier å omstille seg til nye tider og som tyr til selvmedisinering for innimellom å lette på trykket. Her er det problemer som går i arv, og det lyse sinnet til Ingeborg får dårlige kår etter hvert som Tollak mislykkes.

Språket i boka kler fortellingen svært godt, en knapp stil og et ordvalg som gjør at jeg ser Tollak levende for meg. Denne boka går rett inn på lista mi over gode bøker på under 300 sider !

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Strålende bok!
Den går rett inn blant mine "favoritter".
Få ord og korte setninger. Men, du verden som hvert ord og hver setning veier. En gripende fortelling fra "bygda" om stabeisen og einstøingen Tollak. Han er en lukket, stri person og nærmest avhengig av sin høyt elskede kone Ingeborg som med sitt lyse sinn og utadvendte vesen gjør hverdagene levelig. I hvert fall for familien.
Som ofte er kan gamle løgner være tunge å bære.
Og tidens tann vil gjerne ha sannhetene fram, uansett hvor grufull den måtte være.
Må leses!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Eg slo ikke i hel den eg elska, eg slo i hel det ho sa." (s.105). Et samfunn i endring kan være utfordrende, det samme å bli konfrontert med meninger man ikke liker. En høyst relevant og lesverdig bok på flere plan for den med interesse for samfunnet og hvor det er på vei!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg las ut boka i løpet av ein dag, så derfor gjev eg terningkast 6. Tidvis kjende eg meg sjølv att i Tollak, uten å gå meir inn på detaljane. Boka får godt fram nokre menneskeskjebner og korleis det er vanskeleg å kome unna den ein er, eller har blitt. Truverdig, sårt, vakkert. God nynorsk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er skrevet så mye flott om denne boken, og godt er det, for det fortjener historien og Renberg virkelig.
Det gjør det også vanskelig å si noe om den uten å repetere noen. Men jeg må liksom si noe, for fortellingen er så intens og ærlig og blir sittende i kroppen lenge etter at boken er fullført.
Jeg vil si at romanen i hovedsak handler om hvor utfordrende, vanskelig og umulig kjærlighet kan være for noen. Jeg får følelsen av at Tollak er full av den, men at han ikke evner å bruke de rette ordene eller handlingene eller andre deler av kjærlighetens språk for å vise den. Istedenfor kanaliseres følelsene ut i irritasjon, aggresjon, frustrasjon og antagelig en stor porsjon skam. Mannen har stor rettferdighetssans og liten selvinnsikt og blir kun elsket av Ingeborg. Boken får tydelig fram at alle personligheter har en tålegrense, tror faktisk alle hovedkarakterene i boken når grensen for hva en kan/bør tåle, de tar valg, med og uten hell, bevisst eller ubevist og det får ulike konsekvenser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka reiv og sleit i meg. Hulkegrein ei stund til og med. Fantastisk bra bok til å være så kort.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er ikkje slik, sa eg, at om eg ikkje seier stort, så er eg ordlaus.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Det tar så lang tid å komme overeins med seg sjølv.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Anger gjer ikkje om på fortida

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når to menneske møtest og fell inn i hverandre, då skakar jorda, og store ting hender.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eg gjorde mykje skit før eg møtte deg, sa eg. Viss du får høyre nokre historier, så kan det hende det er sant.
Ho varma hendene på koppen, liksom falda dei om han.
Men eg er ikkje slik lenger, sa eg. Eg har ingen grunn for å vere slik lenger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det tar så lang tid å komme overeins med seg sjølv. Men så gjer ein det. Til slutt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.


Godt sagt! (31) Varsle Svar

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lista viser de siste bøkene i spalta «Klok på bok» i ukeavisa «Dag og tid». Ansvarlig «Medikus Libri» sier dette i utgaven for 26. januar: «For boklækjaren er livet enkelt, eg er her for å få folk til å lese bøker. Gode bøker. Gjerne bøker du ikkje ville lese, om det ikkje var for Klok på bok.»


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

For de som ønsker å lese nynorsk


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fabel - abonnement på lydbøker har en lyttesirkel. som heter:
Vi som fabler - som elsker å lytte på lydbøker

Jeg ble oppmerksom på denne lyttesirkelen i helgen, og denne måneden (mars 2021) leser de en av mine favorittfortattere. Det må jeg bli med på tenkte jeg.

Dette er ingen reklame, men siden jeg registrerte meg på et prøveabonnement for å lytte til en bok det var vanskelig å få tak i ellers, tenkte jeg at jeg skulle prøve litt i en periode.
Det virker gøy å lytte og diskutere bøkene sammen med andre lyttere.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vil du lese bøkene som nomineres til bokbloggerprisen

Samlesingsplanen

bilde


Godt sagt! (1) Varsle Svar

2023 Challenge
1. A book with a subtitle
2. Featuring an inheritance
3. Title starting with the letter “G”
4. Title starting with the letter “H”
5. Title starting with the letter “I”
6. Under 200 pages
7. A city or country name in the title
8. Dystopian Fiction
9. A book with a dedication
10. Takes place during the roaring twenties
11. A book about secrets
12. High Fantasy
13. Published posthumously
14. A survival story
15. Set in Australia
16. Featuring one of the “seven deadly sins”
17. By a Caribbean author
18. Set during a war other than WWI or WWII
19. Typographic cover
20. A book about siblings
21. A second-hand book
22. A body-positive message
23. An alliterative title
24. Nordic Noir
25. A fashionable character
26. Has an epilogue
27. Newbery Medal Winner
28. Includes a funeral
29. Sends you down a rabbit hole
30. An author with a same name as you
31. Set in a workplace
32. Published by Macmillan
33. A banned book
34. Featuring mythology
35. A book you meant to read last year
36. Chapters have cliffhangers
37. Written in present tense
38. An enemies-to-lovers plot
39. The final book in a series
40. Written by a comedian
41. A character who is a refugee
42. Time in the title
43. A book “everyone” has read
44. A contemporary setting
45. First word in the book is “The”
46. Script font on the spine
47. Set in the city of Dublin
48. A book by Octavia E. Butler
49. Books on the cover
50. Related to the word “Murder”
51. A book that doesn’t fit any of the other 51 prompts
52. Published in 2023

https://www.the52book.club/2023-reading-challenge/


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en bokklubb for alle som er interessert i bøker og lesing, og du er velkommen inn i gruppa uansett om du har tenkt til å lese bøker sammen med oss eller om du bare ønsker å være en del av gjengen vår.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Assalamu alaikum - roman" av Tore Renberg
 • "Ti amo - roman" av Hanne Ørstavik
 • "Jeg plystrer i den mørke vinden - roman" av Maria Navarro Skaranger
 • "Ingen tid å miste - roman" av Tore Renberg
 • "Kirurgen - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Flukt - roman" av Carl Frode Tiller
 • "Drøm om de levende - roman" av Gaute Heivoll
 • "De siste kjærtegn - roman" av Kjersti Anfinnsen
 • "Overleverne - roman" av Alex Schulman
 • "Mine venner - roman" av Monica Isakstuen
 • "Vi dro opp med mor" av Karin Smirnoff
 • "Stjernenes knitring" av Jón Kalman Stefánsson
Alle bokanbefalinger for dette verket