Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Jeg hadde en god oppvekst. Far døde da jeg var tolv. Mor la seg tidlig. Jeg var enebarn. Slik åpner Lars Saabye Christensen sin nye roman, et kammerspill som finner sted i de brede gatene bak Slottet, midt på sekstitallet. Fortelleren beretter om sin oppvekst, fra han er tolv til sytten, i et hjem som er en brønn av hemmeligheter, forstillelser, taushet og unnlatelsessynder. Faren, en patentingeniør, tar livet av seg på første side, mens moren legger seg for godt, og den unge fortelleren må vokse opp med en mager Tante, som ikke gjør tilværelsen lys for noen. Og i en scene fra en sommerferie sier en av farens oppfinnere som er på besøk uforvarende til ham: "Du er din fars rareste patent."
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2004
Format Innbundet
ISBN13 9788202235130
EAN 9788202235130
Serie Cappelens storbøker
Omtalt tid 1960-1969
Språk Bokmål
Sider 284
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Fineste boka jeg vet om. Så mørk, trist og dyp, men allikevel så uendelig vakker. Språket er ut av en annen verden, ofte måtte jeg lese samme setningene flere ganger bare for å ta innover meg hvor flott det er. Les den!
Dette er en vakker bok med et poetisk språk. En type bok hvor det står så mye mellom linjene, altså en bok som gir meg mye og som jeg tenker jeg kan lese flere ganger for å få med meg alt. Slutten er også åpen for tolkning og jeg er veldig nysgjerrig på hvordan andre tolker dette. Dyp og nydelig bok som gir mye rom for ettertanke.
Dette var en vakker bok, med unike karakterer det er lett å knytte bånd til, men umulig å forstå seg på. Karakterene bygger opp om en innholdsrik historie som finner sted på 60-tallet, slik et knippe av Saabye´s andre bøker også gjør. I likhet med Halvbroren har denne boken en dyster og mørk underliggende stemning som er vanskelig å forklare, men lett å kjenne på kroppen. Språket er billedrikt og uttrykksfullt, med mange bemerkelsesverdige setninger. Jeg syntes også at det er imponerende hvordan handlingen flyter og danner et helhetlig bilde, selv med de mange skiftende overgangene mellom fortid og fremtid. Dette er med på å danne et veldig velfungerende inntrykk av et ellers godt stykke skrivekunst!
En far dør, en mor blir syk av sorg, en tynn og streng tante flytter inn og en en ung gutt preges sterkt av livet som har tatt en uventet endring, eller, flere endringer kan en vel si. Vi følger hovedpersonen gjennom barne-og ungdomsårene.
Saabye leverer igjen. Denne gang sitter jeg imidlertid igjen med mange ubesvarte spørsmål etter å ha lagt den bort. Ting er ikke krystallklart her angående flere hendelser, hva hendte egentlig?? Er minnene hans uklare, dikter han ting opp med vilje, er enkelte ting for vanskelige å snakke om? Kanskje en kombinasjon?
At ting til tider må tolkes, eller forbli ubesvart, er ikke noe jeg anser som negativt. Av og til trenger man slike bøker også, bøker med åpne muligheter, bøker som lar leserens egen fantasi og tanker spille en rolle. Dette er en bok jeg kommer til å lese igjen senere, for jeg er nesten hundre prosent sikker på at jeg vil oppleve den annerledes ved en ny gjennomlesing. Med andre ord er det mange lag i denne boka.
Enn så lenge gleder jeg meg til å se filmatiseringen av denne ganske så snart!
Ei slags oppvekstskildring, men veldig skakkøyrd. Dysfunksjonelle familier på 60-talet i Oslo verkar å vere ein av Christensen sine spesialitetar, og han skuffar på ingen måte i denne boka. Forteljarstemma tilhøyrer ein var og søkande gut, som er einebarn i ein i utgangspunktet velståande heim. Ein fylgjer oppveksten i nokre få år i overgangen mellom barn og ungdom, og i gryande seksualitet. Dette er nok ein vanskeleg fase for dei aller fleste, men for hovudpersonen så er det forhold som gjer det ekstra vanskeleg.
Tonen i boka er ei blanding av nostalgi og tristesse, og den blir mørkare etter kvart som handlinga skrid framover. Kanskje det mørkaste eg har lest av denne forfattaren så langt. Miljøskildringane er som alltid overtydande, ein ER i Oslo på 60-talet når ein les denne boka. Det blir også klart at guten, som ein også ER i hovudet på, har lyter som ikkje berre er kroppslege. Det meste av dette er underforklart av forfattaren, noko eg likte veldig godt. God bok.
Rar, men alikevel litt fengende
Uvitenhet er drivhuset der de forferdeligste blomster gror.
Verdens største depresjon er på 439 000 kvadratkilometer og heter Det Kaspiske Hav. Lenge visste jeg ikke at depresjon også betyr områder som ligger lavere enn havflaten, såkalt negativ høyde. Språket og menneskene er fulle av misforståelser.
Og noen sier at utseendet ikke spiller noen rolle, at skjønnheten kommer innenfra. Det er bare de pene som sier det. Og de pene lyver.
Er kanskje ikke overflaten dypest av alt, for det er der avgrunnen begynner?
Uvitenhet er drivhuset der de forferdeligste blomster gror
Og kanskje var det akkurat da, i det øyeblikk mor sa at jeg skulle skamme meg, at min skamløshet så tydelig stod for meg. Den er min brist, og det har hendt at jeg har spurt: Er det der lyset kommer inn eller alt mørket flommer ut?
Jeg eier ikke skam.
Men det man ikke får se, blir enda verre for våre øyne. Det vokser. Det forsvinner aldri. Uvitenhet er et drivhus der de skrekkeligste blomster gror.
Stemmen var også hvit, som en tynn, utydelig strek i munnen. Gud hadde ikke rukket å fargelegge henne. Gud hadde glemt henne. Vi lignet hverandre.
Og hvem kan måle lidelse? Det som er som et myggstikk for noen kan fortone seg som den elektriske stol for andre.
For hvor mye ensomhet kan et enkelt menneske løfte? Aldri mer enn sin egen vekt.
I dag var jeg på Fretex og fant 10 gode bøker - 100 kr samlet. Å, hvor jeg elsker følelsen i magen når jeg finner en bok jeg har lett etter!
Bøker jeg ønsker å få lest i løpet av dette kommende året. Oppdateres.
Alt som leses i 2017 havner her, i den rekkefølgen lesingen avsluttes i.
Skriver kortfattet notater om boka:
-handling / tematikk
-leseropplevelse
-favorittsetning
-nye ting jeg lærte
-annet jeg biter meg merke i
Mange finner lesergleden først på ungdomsskolen, og når de skal videre til videregående skole, får jeg ikke lenger fortalt dem om alle de fine bøkene der ute som de bør prøve å få lest i årene som kommer. Få av bøkene på denne listen vil overraske, men det bør være noe for en hver her. Det er litt tilfeldig hva som er lagt inn av norske og engelske utgaver, og bøkene er så pass ulike at de slettes ikke vil passe alle. Beskrivelser vil bli lagt til etter hvert, sammen med flere bøker. Rekkefølgen er nokså tilfeldig.
Er du lei av å høre at du burde ha lest Ibsen og Hamsun? Her er bøker fra A til Å som absolutt er verdt å lese, selv om de ikke nødvendigvis er på skolepensumet. 29 bøker du bør lese før du dør. Lista er hentet fra side2.no og er fra 2007 :)
Det er så flott når venner, bekjende og ukjende legg ut ein heil haug av bøker på Facebook og blogger, og skriv at dei skal seljast. Alle bøkene på denne lista kosta mellom 5-35 kroner. Eg fekk karra til meg fire bøker som eg har tenkt at eg skal skaffe meg. Alt saman for 80 kroner :)
I år har jeg lest langt færre bøker enn ønsket, men disse fem titlene kommer til å bli værende i minnet veldig lenge. Isabel Allendes magiske fortelling, Richard Yates skarpe debutroman, Lars Saabye Christensens uhyggelige, men samtidig sterkt gripende bok, Alaa Al Aswanys interessante skildring av dagens Kairo og Håkan Nessers underholdende krimgåte har alle vært med på å utgjøre litterære høydepunkter for mitt vedkommende i året hvis slutt nærmer seg.
Godt nyttår til alle bokelskerne!