Ready player one

av (forfatter) og Pål Stokka (oversetter).

Vendetta forl. 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.19 (121 terningkast.)

238 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

USA, år 2044. Verden er preget av energikrise og fattigdom, og er nærmest ubeboelig. Som alle andre bruker Wade Watts hver ledig time på virkelighetsflukt i form av onlinespillet Oasis, en livaktig virtuell utopi. Oasis' skaper har gjemt en rekke gåter knyttet til åttitallets populærkultur i spillet, og som alle andre drømmer Wade om å være den som løser gåtene og vinner en formue.

Omtale fra forlaget

Året er 2045. Verden er blitt et tilnærmet ubeboelig sted der lovløshet, store korporasjoner, fattigdom og energikriser har drevet en hel befolkning over i en massiv virkelighetsflukt. Wade Watts gjør som resten av verden og rømmer de nedtrykkende omgivelsene ved å bruke hver våkne time koblet inn i OASIS, et virtuelt utopi som lar deg være hvem du vil, hvor du vil. Et sted der du kan leve, spille, lære og forelske deg. Og i denne virtuelle verdenen har OASIS' skaper skjult en rekke umulige gåter som kan gi den som løser dem en enorm formue, og enda større makt. I årevis har millioner deltatt i jakten på den absolutte pris, og i årevis har jakten ført de lenger bort fra den bistre virkeligheten som omgir dem. For å finne løsningen på gåten har OASIS' geniale, og gale, opphavsmann sørget for at alle må fordype seg i hans egne besettelser for å finne løsningen. Og besettelsen? Åttitallets populærkultur. Men virkelighetsflukten blir et spill om liv og død da Wade Watts en dag plutselig snubler over løsningen på den første gåten. Referansene strekker seg fra John Hughes komplette filmografi til Pac-Man, og gjør Ready Player One til en hysterisk morsom og tankevekkende hyllest til tiåret alle elsker å hate.

Bokdetaljer

Forlag Vendetta forl.

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788293059288

EAN 9788293059288

Genre Science fiction

Språk Bokmål

Sider 463

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

49 52 14 6 0 0

Bokomtaler

Dei fleste liker historier om ein askeladd som vinn prinsessa og halve kongeriket mot alle odds. I denne boka heiter askeladden Wade Owen Watts, i staden for å rote i aska så gøymer han seg vekk på vaskeromet i den råtne slum-boligen til tanta si, der han allernådigst får bu, for å få halde på med PC i fred og ro.

Året er 2044, verda er råka av energikrise, økonomien har kollapsa, og folk flest har eit møkkaliv. Heldigvis finnest det ein virtuell røyndom, OASIS, der Wade gjeng på skule når han må, og ellers nyttar all tid til å drive skattejakt. Det har seg nemleg slik at skaparen av OASIS, som nyleg er avliden, har offentleggjort (post mortem) i ein videosnutt at det er bygd inn ein serie utfordringar som skal leie fram til ein gigangisk skjult skatt, eller «påskeegg», i denne virtuelle verda. Ein viktig føresetnad for å løyse dei ulike utfordringane er at ein er god i gamle dataspel. Enter Askeladd.

Boka er ein gedigen hyllest til 1980-talet, og spesielt til alt som har med arkade-spel og PC-spel å gjere. Eg var sjølv ein frisk og kjekk ungdom i ’80-åra, men det overraska meg kor lite av dei nostalgiske referansane som traff meg. Dette skuldast nok i stor grad at eg ikkje hadde pengar til å spele på arkade-spel, og heller ikkje så ofte anledning til å reise til stadar der slike spel var å finne. (Slike stadar var kjenneteikna av at det fantest lyskryss og bygningar med rulletrapp, og var alminneleg kjent som «by».) Langt mindre hadde eg pengar til å skaffe meg spelkonsoll eller PC. Når musikken eg høyrde på i tillegg stort sett var litt på sida av det som presenterast i boka, så blei graden av attkjenning litt lavare enn eg hadde vona.

Eg las denne saman med den dystopiske lesesirkelen, artig med slike diskusjonstrådar. Miljøet i boka sin røyndom er rett nok av dystopisk karakter, men eg er usikker på om det er rett å klassifisere boka som dystopi sidan det aller meste av handlinga gjeng føre seg i eit virtuelt miljø. Science fiction passar heller ikkje heilt. Men båsen er ikkje så nøye, boka er for all del god likevel, det er eit interessant plot, og eg kosa meg veldig med den. Det skal for øvrig lagast film av boka, det skal bli moro å sjå den når vi kjem så langt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har sett på denne boka lenge, men ikke helt visst om det var noe for meg. Science Fiction med masse åttitallreferanser og handling rundt et internettspill. Jeg visste ikke helt. Men så skulle de lese den i en Goodreadsgruppe jeg er med i, så jeg bestemte meg for å lese den. Jeg er glad jeg gjorde det. Ready Player One er veldig spennende og interessant, og referansene til åttitallet var et genialt virkemiddel. Det var veldig morsomt å se hvor mange jeg kjente til, og det var en del. Det var referanser til mange kjente forfattere som; Tolkien, Pratchett, Vonnengut osv..., kjente regissører som Peter Jackson og bøker, filmer, tv-serier. Til og med Doctor Who ble referert til! Dessverre kjente jeg nesten ikke til noen av spillreferansene, men det gjorde ikke noe. Alt i alt ble det nesten i overkant litt mye åttitall. Handlingen skjedde jo i 2044, men det var ikke stort jeg lært om det året.

Mesteparten av handlingen foregår inne i et online simulatorspill, OASIS. Da skaperen av OASIS døde, sa han at den som greide å løse oppgaven han hadde lagt inn i spillet, ville vinne hele formuen hans. Fem år senere var det fortsatt ingen som hadde løst oppgaven. I historien følger vi Wade Owen Watts (Parzival heter han i OASIS), som er den først som løser den første delen av oppgaven.

Jeg liker tanken på OASIS. Det virker som et veldig interessant spill, (jeg spiller ikke i det hele tatt, så det sier litt). Jeg fikk lyst til å prøve det. Det er et simulatorspill hvor du bruker ett par briller som viser deg hva du ser og et par hansker som du styrer med. Det er gratis å lage en OASIS-bruker, men det koster å kjøpe nye ting og dra til nye planeter.

Wade er rett og slett en skikkelig nerd. Han er fast bestemt på at han skal løse oppgaven og finne Hallidays påskeegg. Han er litt overvektig og bruker mesteparten av tiden sin i OASIS. Men det gjør de fleste andre menneskene også. Wade er en av få hovedpersoner jeg har lest om som ikke er supertrent, kjempeflink i idrett og har masse venner. Han er ikke flink til å snakke med andre mennesker i virkeligheten, på OASIS er det derimot noe helt annet. Han er overvektig, og den eneste treningen han får er å gå fra tantas campingvogn til skjulestedet hans. Men jeg liker ham likevel!

Det var aldri mulig å gjette seg til hva som kom til å skje videre. Det skjedde stadig vekk nye nytt og uventet. Det er flott, fordi boka da ikke blir kjedelig. Jeg liker veldig godt når det er umulig å gjette hva som kommer til å skje.

Jeg likte Ready Player One veldig godt og anbefaler den!

Innelgget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Wade Watts er en av mange millioner som flykter fra det elendige stedet verden har blitt i 2045 og inn i den virtuelle virkeligheten OASIS. Wades generasjon er født inn i den store energikrisen. Han har ingen foreldre, og bor hos den fæle tanta si, i ett av de fattige områdene. Det er trangt, og ingen har noe privatliv. Derfor har Wade funnet et annet sted – et lastebilvrak – der han kan sitte mens han beveger seg rundt i det enormt store OASIS-universet. Det meste av livet er virtuelt: skolen, handel, jobber, forhold. Alt.

Når James Halliday, OASIS’ skaper dør, blir hele formuen han lovet bort til den som løser gåten hans og finner “påskeegget”. Mannen var helt ufattelig rik, og alle hiver seg naturligvis på jakten. Men etterhvert som årene går, faller flere og flere av. Det er for vanskelig. Snart er det bare en kjerne av “eggere” igjen. Wade er en av dem, og han har lest, sett og spilt alt av åttitalls-produkter mange ganger på jakt etter ledetråder. Så en dag finner han den første ledetråden, og plutselig gjør han seg selv til mål for en hensynsløs korporasjon hvis eneste mål er å finne påskeegget og forvandle OASIS til noe helt annet enn det Halliday designet det som.

Om du tenkte Charlie og sjokoladefabrikken, så er du nok ikke den eneste. Hvem er den verdige arvtageren til verdens mest innovative spillskaper?

Å herregud. Denne boka har mer eller mindre alt. Den har en hovedperson det er lett å like. Wade, eller Perzival som avataren hans heter er en helt vanlig fyr. Han er en av veldig mange som ikke eier fem flate øre; som har blitt overvektig og bleik i virkeligheten, men som har en litt kjekkere og slankere avatar uten kviser. Han er ikke spesielt flink med mennesker i virkeligheten, men i OASIS er det lettere. Han er en skikkelig nerd, og appellerer til geeks everywhere. Han er smart, ressurssterk, noe sosialt awkward og morsom.

Jeg så en rekke YouTube-videoer av søte, nerdete jenter som spilte åttitallscovere på ukulele. Teknisk sett var ikke dette en del av mine undersøkelser, men jeg hadde en skikkelig fetisj når det gjaldt søte, nerdete jenter som spilte ukulele, noe jeg verken kan forsvare eller forklare.

Plottet er spennende, boka er nesten umulig å legge fra seg. Romanen er proppfull av referanser til både spill og populærkultur fra åttitallet. Jeg får ut ifra at jeg ikke er den eneste personen som sikler på OASIS. For et fantastisk spill det må være. Med alle verdnene fra tidligere spill spredd rundt på de forskjellige planetene, med uendelig mange muligheter til årevis med utforskning… (I allefall om man ser bortifra konspirasjoner osv).

Denne boka passer for deg som oppfyller en av følgende:
- du som er eller har vært glad i spill, enten det er Pacman eller WoW.
- du som opplevde åttitallet, eller av en eller annen grunn har en greie for det.
- du som liker spenning og konspirasjoner.
- du som liker bøker.

Sånn. Det dekker vel stort sett alle. Jeg tviler på at denne omtalen er god nok til å formidle hvor mye jeg likte denne boka, men jeg synes dere skal prøve dere på denne. Jeg hadde i allefall problemer med å legge den fra meg. Den er kanskje ikke lynende intelligent og innfløkt, eller revolusjonerende og rystende, men du og du, så underholdende den er. Full pott.

Denne omtalen ble først publisert på bloggen min, og jeg har fått boka av forlaget i bytte mot en ærlig anmeldelse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For en fest av en bok! Ja, den blomstrer godt med litt gaming i bagasjen, om enn bare sidemannens koffert. (Kan min kjære registrere to kvelder med e-læring, tro?) 80-tallsreferansene setter to feite streker under denne leseropplevelsen og gjør Ready Player One til en virtuell virtuos!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en utrolig morsom, smart og ikke minst gjennomført roman. Jeg er imponert over alle detaljene og referansene som er tatt med uten at det blir masete eller kjedelig. Selv er jeg født i 1980 og har dermed opplevd hele tiåret som først og fremst hylles i denne boken, men jeg må innrømme at det er mange av referansene jeg ikke tar. Jeg er ganske sikker på at det er mulig å la seg underholde av boken uten å ha et forhold til 80-tallet da jeg tror den appellerer til nerden i oss alle. Jeg kan bare forestille meg hvor moro dette er for de som har et sterkere forhold til flere av 80-tallets filmer, TV-serier og aller helst dataspill der jeg har minst å fare med. Dette er absolutt underholdning på høyt nivå, ideen er spennende og jeg lar meg rive med. Det er i grunn en stund siden jeg har hatt det så morsomt mens jeg leste en bok og jeg merket at jeg gruet meg til at den skulle ta slutt selv om den etterhvert var så spennende at jeg bare måtte komme meg videre. Jeg ble vel ikke revet med i boken fra første side, men etterhvert i aller høyeste grad.

I motsetning til en del andre dystopier synes jeg ikke boken er like mørk og heller ikke at samfunnskritikk er det essensielle. I det at mange lever livet sitt mer og mer online ligger det en viss parallell til vårt samfunn og også energikrisen som har slått til, men jeg synes det er mer som en bakgrunnshistorie som rettferdiggjør at historien skjer inne i OASIS i denne sammenhengen. Selv om OASIS virker forlokkende også for leseren, ser vi at dette ikke er virkelig og aldri kan erstatte ekte menneskelig kontakt. Denne boken har derimot det meste en bok som i hovedsak skal underholde bør ha. Den har spenning, vennskap, kjærlighet, et godt plot, karakterer å bli glad i og en dose humor. Det aller beste med denne boken er likevel at forfatterens lidenskap for det han skriver om skinner gjennom på hver eneste side. Det er tydelig at han både kan det han skriver om og ikke minst brenner for det. Det er også en hyllest til alle nerder og jeg føler jeg er med på laget;-)

Dette er ikke gitt ut som en ungdomsbok, men den fikk i 2012 YALSAs Alex Award for bøker med spesiell appell til unge lesere. Den kunne nok like gjerne vært en ungdomsbok, men da hadde nok mange voksne leserne gått glipp av den. Forhåpentligvis går ikke potensielle unge lesere glipp av den nå.

Omtalen ble først publisert på bloggen Så rart

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

I watched a lot of YouTube videos of cute geeky girls playing '80s cover tunes on ukuleles. Technically, this wasn't part of my research, but I had a serious cute-geeky-girls-playing-ukuleles fetish that I can neither explain nor defend.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg visste ikke mer om hvem Aech var i den virkelige verden, men jeg fikk følelsen av at han ikke hadde det så bra hjemme. I likhet med meg, virket det som om han brukte hver ledige time innlogget i OASIS.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var en plass i hver labyrint, rett over startposisjonen, der det var mulig å "gjemme" Pac-Man i opptil femten minutter. På den plassen kunne ikke spøkelsene finne ham. Ved å bruke dette trikset hadde jeg klart å ta to raske mat- og dopauser de siste seks timene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (50) Varsle Svar

Har atter en gang nyttårsforsett som innebærer å lese ei bok i uka, med visse smutthull. Nemlig at det jeg trenger for å fullføre nyttårsforsettet er å ha lest 52 bøker før året er omme, trenger ikke være slavisk en i uka.

Jeg legger til bøker etterhvert som de blir lest :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker om hvordan nettet påvirker oss.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg bestilte eit eksemplar av Ready Player One frå bokklubben i 2016, og oppdaga at boka som kom i posten var signert av forfattaren Ernest Cline. Dette tykte eg var særs moro, og det trigga meg til å prøve å skaffe fleire signerte bøker i framtida. Frå før har eg Gunn Marit Nisja sine romanar med trivelege helsingar inni, samt eit signert eksemplar av ei av Arne Holstad sine bøker. Skulle antalet auke i åra som kjem kan det vere greit å halde oversikta, derfor denne lista.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Erebos" av Ursula Poznanski
 • "Menneskebarnet" av M.R. Carey
 • "Ett sekund om gangen" av Sofia Nordin
 • "Bian Shen" av Torbjørn Øverland Amundsen
 • "Metro 2033" av Dmitry Glukhovsky
 • "Fordi overlevelse ikke er nok" av Emily St. John Mandel
 • "Snow crash" av Neal Stephenson
 • "The Martian - A Novel" av Andy Weir
 • "Silo" av Hugh Howey
 • "Kraften" av Naomi Alderman
 • "Høsten" av Jan Henrik Nielsen
 • "Overgangen" av Justin Cronin
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver