Bernhard Hvals forsnakkelser

roman

av (forfatter).

Cappelen Damm 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.32 (168 terningkast.)

700 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Bernhard Hval, født 1900, utdanner seg til lege. Men tvangstanker og visse uvaner gjør legegjerningen vanskelig. I 1980 sitter han i sin leilighet i Oslo, og ser tilbake på et helt århundre. Han forteller om trekanthistorien mellom ham selv, kona Sigrid og kappgjengeren Notto Fipp fra Evje i Telemark. Det er en historie om vennskap, lidenskap, galskap og skandaler.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788202330491

EAN 9788202330491

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 586

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 60 54 25 5 4

Bokomtaler

Fornøyelig og absurd!

Året er 1980 og Bernhard Hval nærmer seg åtti år. Han skjønner at han ikke har lenge igjen, og nå sitter han altså sentralt i Oslo og memorerer over det som har vært hans liv. Utdannet lege, tvangsnevrotiker og med et udiagnostisert Tourettes syndrom som arter seg slik at det kommer ukontrollerbare tirader - såkalte tics - med ukvemsord trillende ut av ham når det aller minst passer seg ... Med en eneste sann venn - Notto Fipp - som hadde det med å gå av seg sine frustrasjoner, og med en kone som det må ha vært besværlig å elske ...

Nokså tidlig i Bernhard Hvals liv viser det seg at han er alt annet enn gjennomsnittlig. Vi forstår også at han ikke har vært et spesielt høyt elsket barn - med en mor som var nokså livsfjern og en far som stort sett kritiserte ham så snart anledningen bød seg. Det var kanskje ikke så rart at han og Notto Fipp fant hverandre - noen merkelige skruer som de begge i grunnen var, hver på sin måte.

Gjennom et helt liv lever Bernhard på at han var den beste i sitt kull på medisinen. Når livet blir for hardt og uutholdelig, er det dette han klamrer seg til - at han tross alt var den beste i sitt kull. Blant annet øker hans aksjer i forhold til Sigrid, som finner ham attraktiv og gifter seg med ham. Etter hvert kan man saktens spørre seg hva som egentlig binder dem sammen - hun en kvinne av det virkelig giftige slaget, besk og forbitret, han en mann som er livredd for å sette barn på henne og som gjør alt som står i hans makt for å unngå å gjøre henne gravid ...

Vi følger Bernhard Hval, hans kone Sigrid og vennen Notto Fipp gjennom mange tiår. Verdenskrigene og spesielt den siste, som får et nokså trist endeligt for noen ... Bernhard gjør karriere som rettsmedisiner, men ender etter hvert opp som det han har hatt mest lyst til etter krigen, nemlig som allmennlege.

Mange har slitt med denne kolossen av en bok, og det er ikke få som har gitt opp underveis. Om det var det forhold at jeg hørte den som lydbok med Kim Haugen i sin kanskje aller beste oppleserrolle noen gang, eller om det var humoren i boka som traff meg spesielt, er jeg ikke helt sikker på, men faktum er at jeg elsket denne boka fra første stund! Noen ganger ga jeg meg ende over og lo så jeg hikstet. Oppi all humoren er det likevel en del tristhet. Oppleser Kim Haugen tolker Bernhard Hval så glitrende, toppet av rasende utbrudd med tics, at jeg aldri har hørt maken! Beskrivelsen av Hvals forsøk på å holde sine skammelig tics i sjakk, er rørende.

Det er slett ikke første gang Lars Saabye Christensen skriver om skrudde personer, men denne gangen gjør han det så til gangs at jeg ble fullstendig oppslukt i Bernhard Hvals univers. Og selv om han er totalt annerledes alle jeg noen gang har kjent, og også var veldig spesiell - på grensen til det uspiselige - likte jeg ham og følte godhet for ham. Kanskje særlig når hans kone Sigrid drev ham til det ytterste med all sin urimelighet ... Historien er absurd, på grensen til det urealistiske, og sånn sett minner denne romanen lite om hans foregående romaner, som stort sett har hatt mer hverdagsrealisme i seg. Det får meg til å tenke at Lars Saabye Christensen virkelig er en forfatter som er i stand til å fornye seg! Jeg er for øvrig ikke enig med dem som hevder at denne boka er for lang eller at det blir for mange gjentakelser. Jeg mener at boka fortjener terningkast fem - et sterkt sådan!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Vittig og levende rik beskrivelse av et liv levd av en som har har erfart livest skyggesider. Mye humor og, men for meg litt for mye drøye inngående beskrivelser av grusomme ting.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jo lenger legevitenskapen kommer, desto sykere blir vi.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg senket mitt legeme i barndommen og målte den nøyaktige vekten av sorg.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hva betyr det å være forelsket, rent faglig sett? Og nevn ikke hjertebank og drifter for meg. Det holder dessverre ikke. Det går under betegnelsen lidenskap og lidenskapen er omskiftelig som vær og vind og politikk. Lidenskapen er for de gode dagene, forelskelsen for de onde. Og kjærligheten, den må man ty til når ekteskapet passerer polarsirkelen og frosten slår rot.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

...denne stormannsgale Vigeland som tok seg til rette og var i ferd med å befolke denne i sin tid skjønne park med sine nakne kolosser smadret ut i bronse og norsk granitt og plassert i de mest ufordelaktige stillinger. Men verst av alt var denne stolpen på 120 tonn som utelukkende bestod av klatrende menn, kvinner og barn, nakne de også, alle som én; visstnok var det Vigelands åpenbaring at disse stakkarne strebet mot lyset. Jeg fant det mer åpenbart at de fortvilet prøvde å komme seg unna Vigeland.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å tenke på noe annet er ikke annet enn å få enda mer å tenke på, for vi kan ikke gi slipp på det vi allerede har tenkt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det blir sjeldent tid til å lese så mye som jeg ønsker i ferien, men disse vil bli prioritert.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sommeren er en tid man kan kose seg på stranda , på hytta , på flyet, eller hjemme i godstolen med en god bok. Disse har jeg lest i sommer.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Følger trenden og lager liste


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stedsans - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Sluk - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Visning" av Lars Saabye Christensen
 • "Magnet - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Noen som elsker hverandre - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Saabyes cirkus" av Lars Saabye Christensen
 • "Jubel" av Lars Saabye Christensen
 • "Oscar Wildes heis - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Den misunnelige frisøren - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Natten drømmer om dagen - roman" av Ingvar Ambjørnsen
 • "Vingetyven - roman" av Tove Nilsen
 • "Modellen - roman" av Lars Saabye Christensen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver