Przewalskis hest

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (189 terningkast.)

451 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anne Maries eksemplar av Przewalskis hest - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2022

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Maja Lunde har erobret verden med sine storslåtte romaner om mennesker og naturen, om foreldre og barn. Etter den internasjonale suksessen med Bienes historie og Blå er Lunde tilbake med en episk og varm fortelling om menneskene og naturens sårbarhet. Przewalskis hest er historien om verdens eneste sanne villhester, de som ble malt i huler i Frankrike, som levde i århundrer på de mongolske steppene, men som i løpet av det 20. århundret ble utryddet alle andre steder enn i europeiske dyrehager og reservater. Gjennom tre sterke fortellinger følger vi zoologen Mikhail fra St. Petersburg som på 1880-tallet reiser til Mongolia for å jakte på hestene, veterinæren Karin, som leder arbeidet med å bringe villhestene tilbake til steppene etter Sovjetunionens fall, og Eva, som i 2064 kjemper for å kunne bli boende på et nedlagt naturreservat i Norge mens samfunnet og naturen rundt henne går i oppløsning. Livet kan ikke fortsette som før, verken for menneskene, dyrene eller villhestene i innhegningen.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788203364099

EAN 9788203364099

Serie Klimakvartetten (3)

Omtalt tid 1990-1999 1850-1899 2050-2099

Språk Bokmål

Sider 553

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 104 54 8 2 1

Bokomtaler

Trolig den beste av klimakvartettbøkene hittil. Selv om både den første og den andre boka var mer dystopiske og viste mer hvordan samfunnet kollapser, er den tredje boka på noen måter bedre på det rent menneskelige. Noe av styrken i boka, syns jeg, er at selv om boka handler om bevaring av en art så viser den også hvor irrasjonelt det er. Den viser mennesker som velger hestene foran menneskene, som neglisjerer sitt eget liv og sine egne kjære for dyrene. Den viser dem som gjør dumme valg, valg som går utover alle rundt dem, fordi de ønsker ar hestene skal leve videre.

I bunn og grunn handler vel boka om menneskets kamp for å bevare noe, å holde fast på noe, å ha kontroll når alt rundt oss er kaos. Og samtidig viser det det utrolige i hva mennesket kan få til - og hvor lite det betyr, når alt kommer til alt. Når ingenting er igjen å bevare. Når naturen uansett får siste ord. Boka stiller også en rekke ubehagelige spørsmål: hjelper vi, eller ødelegger vi? Hvis mennesker ikke hadde forsøkt å redde ville arter gjennom å fange dem og sette dem i bur, ville de da i det hele tatt blitt truet? Om vi ikke hadde handlet med dem og jaktet på dem? Hva om vi, selv med de beste intensjoner, ødelegger? Samtidig har boka også en tone av håp: om at det alltid vil finnes kjærlighet, nytt liv, at våren alltid vil komme.

Lunde leverer en bok av svært høy klasse med denne.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Den beste i klimakvartetten hittil. Kryper under huden... fargerikt miljø fra dyrehage i St Petersburg til øde sletter i Mongolia og Görings Carinhall under annen verdenskrig. Tett på mennesker som gjennomlever sine personlige drama og setter alt på spill for å redde den utdøende hesterasen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tredje bok i klimakvartetten.

Tre mennesker, tre historier. Felles for dem er urhesten, kalt Przewalskis hest.

På 1880-tallet reiser zoologen, Mikhail, til Mongolia. Der skal han, og den erfarne jegeren, Wilhelm Wolff, jakte på hestene, for deretter å ta dem med tilbake til Europa. Der skal de selges til rike godseiere og dyrehager.

I 1992 reiser veterinæren, Karin, med åtte urhester til Mongolia. Flere skal følge etter. Karins plan er å slippe hestene ut i villmarka igjen. Med seg på reisen har hun også sin voksne sønn, som nok en gang er avruset.

I 2064 kjemper Eva for tilværelsen på familiegården. Det er bare henne og tenåringsdatteren, Isa igjen. Samfunnet har kollapset, og de fleste er på vandring nordover i Norge. Nesten alle gårdsdyrene er borte, men hestene verner Eva om. De MÅ reddes! Men, hun går snart tom for fôr, og også menneskelig føde. Så dukker Louise opp, og maten må deles på tre.

Skremmende, interessant, og godt skrevet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Joda. Hadde jeg ikke lest Bienes historie, ville jeg nok vært veldig fornøyd, men nå synes jeg mest denne er en svakere versjon. Jeg klarer ikke å opparbeide meg interesse for særlig mange av personene og da blir utfordringene deres mer av teoretisk art.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lunde fortsetter i det samme sporet som romanen "Blå". For meg handler de tre historiene kanskje mest om hvor sårbare vi mennesker er alene uten de vi er glad i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første av Lunde eg har lest,og ja, absolutt lesverdig sjølv om eg ikkje eigentleg er glad i bøker der kvar person har sitt kapittel og det vekslar mellom dei. Så eg leste kvar historie for seg, Det er framtidshistoria som fengar meg mest, skulle gjerne ha lest ei heil bok berre om personane i den. Ein fordel å vera interessert i hestar når det gjeld dei to andre kanskje... Lunde har ein litt distansert skrivestil tenker eg.. kjem ikkje heilt under huda på personane. Sikkert ei interessant bok å ha i lesesirkel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok om relasjoner og omsorg, både god og ikke god nok. Om hva som skal til for å bare overleve og hva som trengs for å ha et godt liv, både for mennesker og hester.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da ble jeg ferdig. Det tok sin tid. Tredje bok i klimakvartetten til Lunde, bygd på "samme lest" med tre ulike tidsperioder. Den dystopiske fremtidsdelen er den mest skremmende og knugende. De to andre engasjerer fint lite. Dette var vel på grensen til litt kjedelig lesning, rett og slett. Kjærlighetshistoriene inni her er de mest interessesante. Alt det om hester engasjerte meg rett og slett ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

For det er virkelig sant at tiden leger sår, derfor vil naturens endringer -som egentlig ikke er endringer, men en sirkelbevegelse, hvor det samme skjer igjen og igjen - også endre et menneskes indre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

[...] det eneste som ikke forandrer seg, er det at alt skal forandres.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg gikk ikke ut av bilen med det samme, men ble sittende og se meg rundt. Havna lå stille. Det var flere år siden butikken stengte. Flere år siden jeg sluttet å bruke penger. Jeg betalte stort sett med melk og egg, som vi hadde nok av hele året. Om sommeren og høsten hadde vi også ofte mais og en del grønnsaker og frukt, men denne sesongen hadde mye regnet bort. Grønnsakene og frukten vi høstet, beholdt vi alltid selv, de var dyrebare, blomstene måtte befruktes for
hånd. Det fantes fremdeles noen ville insekter som hjalp til, men bikubene hadde jeg for lengst gitt opp. De stod på låven nå, fremdeles hang den søte lukten av honning og bivoks i dem, den var svakt nærværende i hele det store rommet, og det hendte jeg gikk bort til hjørnet hvor kubene stod, trakk luften inn gjennom nesen, kjente duften fylle meg, og undret meg over hvor lenge den satt i, den lukten som var minnet om alt vi hadde mistet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bitte små hender som griper rundt våre voksne fingre, lubne never som tviholder i hendene dine når de første skrittene tas, engstelige barnehender som smyger seg inn i dine når verden truer. De holder fast, før de en dag slipper. Og så er det noen som holder fast i dem, for deres hånd har blitt den store. Slik er hendene menneskenes bånd, og den som ikke kan få oppleve å holde i et annet menneske, eller å bli holdt, lever ikke ordentlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det sånn med alle foreldre? Du vokser opp, de passer på deg, er rundt deg hele tiden, vet alt om deg. Men så vet du ingenting om dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Etter mer eller mindre tilfeldig å ha lest flere dystopier, har jeg fått øynene opp for denne sjangeren.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nyttårsforsett: Les 12 bøker i 2020 (lydbøker teller ikke).


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det du må lese – Aschehougs lesesirkel

Aschehoug arrangerer flere leseutfordringer i løpet av 2019-2020:

Lesing sommeren 2019:
Macbeth av Jo Nesbø
Dronen av Unni Lindell,
Motiv X av Ahnhem med flere

Våren 2020 leste vi 6 stemmer på Instagram
Sommeren 2020: Seksukerslesing med blant annet bøker av Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen. Høsten 2020 kom det nye bøker å lese.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oversikt over leste bøker 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samme mål som i fjor, å lese 52 bøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mommy Mannegren

2020 Reading Challenge
52 Books in 52 Weeks: mangla én bok her.

1. A book with the letter “W” in the title: «Przewalskis hest»
2. A hardcover: Zeyn Joukhadar - "Et kart av salt og stjerner"
3. By an indigenous author: Tommy Orange - "There there" (norsk tittel Powwow)
4. Set in winter: Naomi Novik - "Spinning silver"
5. A character who is a senior: Kathy Reichs - «Bones never lie» (moren til Brennan)
6. Written in the 1970’s: Carl Sagan - "Cosmos" (trolig, gitt ut i 1980)
7. An author local to you: Lars Saabye Christensen - "Byens spor"
8. Orange on the cover: Fredrik Backman - "Bjørnstad"
9. Set in space: Aliette Bodard - «On A Red Station, Drifting»
10. A bestseller: Jo Nesbø - "Kniv"
11. A book that leaves you thinking: Fredrik Backman - "Vi mot dere"
12. A “guilty pleasure”: Kathy Reichs - "Bones are forever"
13. Written by a female author: Erin Morgenstern - "The starless sea"
14. Book in a series: Robin Hobb - "Royal Assassin"
15. Book with romance: Agatha Christie - "Den åpne graven"
16. Borrowed from a friend: Sally Rooney - "Normal people"
17. Written by more than one author; Amir Levine; Rachel Heller - "Attached"
18. Published in 2020: Emma Lord - «Tweet Cute»
19. A Stephen King novel: Stephen King - «The stand»
20. An author whose last name starts with the same initial as yours: Leigh Bardugo - "Ninth house"
21. Written by a blogger or journalist: Rebecca Skloot - "The immortal life of Henrietta Lacks"
22. A character that frustrates you: Kathy Reichs - "Bones never lie" (Slidell, Brennan selv i blant)
23. Title beginning with A: Agatha Christie - "And Then There Were None"
24. Title beginning with B: Maja Lunde - "Blå"
25. Title beginning with C: Sayaka Murata - "Convenience Store Woman"
26. A strong “friendship” theme: Shobha Rao - "Girls burn brighter"
27. A comic book: Lise Myhre: «Nemi - Skumle damen»
28. Literary Fiction: Toni Morrison - "Beloved"
29. An award-winning novel: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six" (Goodreads award best historical fiction, Glass bell award for fiction)
30. A book with recipes inside: Elizabeth Acevedo - "With the fire on high"
31. A book featuring royalty: Diana Gabaldon - «Dragonfly in Amber»
32. A spy novel: Brandon Sanderson - "Mistborn"
33. A book containing poetry: Diana Gabaldon - "Drums of autumn"
34. A book with illustrations: Lisa Aisato - «Livet - illustrert»
35. An author’s debut book: Alex Michaelides - "The silent patient"
36. Written in first person: Ransom Riggs - «Miss Peregrine’s home for peculiar children»
37. A book featuring the medical profession: Jodi Picoult - "A spark of light
38. Set in the future: Frank Herbert: - "Dune Messiah"
39. A book used in a celebrity book club: Delia Owens "Where the crawdads sing" (Reese's book club)
40. A book on the Mensa reading list for grades 9-12
41. Published when you were 20: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
42. Reuse a prompt from a past year; Blake Crouch - "Dark Matter" (prompt: featuring time travel)
43. Set in a country you’ve never visited before: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (USA og Afghanistan)
44. “Recommended” to you by Amazon: Samantha Shannon - «Priory of the orange tree»
45. A book that cost you less than $5: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
46. By an author used in an earlier category: Lars Saabye Christensen - "Byens spor: Maj"
47. Story takes place on a form of transportation; Diana Gabaldon - "Voyager" (a bit of a stretch, men mye av handlinga foregår på skip)
48. Character who wears glasses: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
49. About a World Leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib blir leder for planeten Arrakis)
50. An author you previously disliked: Suzanna Clarke - «Piranesi»
51. A genre you don’t normally care for: Bram Stoker - "Dracula"
52. A book with a Foreword: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes" (Audible-versjonen, med forord av Stephen Fry)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest/hørt i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

H


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Drømmen om et tre - roman" av Maja Lunde
  • "Lukkertid - roman" av Maja Lunde
  • "De første dagene" av Maja Lunde
  • "Den beste av alle verdener - roman" av Anthony Doerr
  • "Alt som er ødelagt" av John Boyne
  • "Langsomt lukker jeg døren" av Linda Olsson
  • "Powwow" av Tommy Orange
  • "I morgen og i morgen og i morgen" av Gabrielle Zevin
  • "Mitt menneske - roman" av Herbjørg Wassmo
  • "Museum for mordere og redningsmenn - roman" av Simon Stranger
  • "304 dager - roman" av Simon Stranger
  • "Over havet" av Isabel Allende
Alle bokanbefalinger for dette verket