2013
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Helt fram til 1950-tallet ble «upassende» kvinner deportert til den lille øya Sprogø, der misbruk, tvang og svik var hverdagskost. Dit kom også den unge Nete Hermansen, og derfra klarte hun å unnslippe - trodde hun. Den dagen fortiden innhenter henne, blir også starten på en av Avdeling Q's mest kompliserte saker. Hva skjuler seg i Netes fortid? Hva skjedde med henne, og hvor ble det av menneskene omkring henne? Flere av dem blir sporløst borte. Hvem sto bak forsvinningene? Samtidig som etterforsker Carl Mørck er kommet i en svært vanskelig situasjon i forbindelse med en drapssak som involverer ham personlig, gjenåpnes den 23 år gamle saken. Den skal vise seg å handle om overgrep på det aller groveste. Overgrep som tilsynelatende fortsatt finner sted. Og en ny, kaldblodig morder kommer på banen. Om "Journal 64": "Avdeling Q er på saken, og historien tar noen vendinger som er helt på Jo Nesbø-nivå. Dette er den fjerde boken om avdeling Q, men hver bok står fjellstøtt alene. Liker du krim, er dette en forfatter du burde merke deg (...) Denne kan ta nattesøvnen fra deg. Ikke fordi den skremmer vettet av deg, men fordi historien er så godt fortalt, er den umulig å legge fra seg. Den har en underfundig og lun humor." Eva Glorvigen, Norsk Ukeblad " 'Journal 64' bør være like selvsagt som Kvikk Lunsj i påskebagasjen!" Gert Larsen, Bokstaver.no "Forfatteren skriver drivende godt (...) plotet er spennende og veldrevet" Anne Schäffer, Tara (6 t-er) "Adler Olsen er en forfatter med humor; han tilfører sin Carl Mørck en selvironi som får romanfiguren til å vokse og nyanserer spenningsnivåene i boka." Leif Ekle, NRK P2 "Jussi Adler-Olsen er ikke bare en dyktig plotmaker, han er også befriende frekk og freidig, og om historiene hans er alvorlige nok, så skriver han likevel med et fandenivoldsk glimt i øyet." Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende "... den gir en leseopplevelse som få andre klarer å frambringe." Helge Kjøniksen, Moss Avis
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2012
Format Innbundet
ISBN13 9788203216114
EAN 9788203216114
Serie Avdeling Q (4)
Genre Politi og detektiver Krim
Språk Bokmål
Sider 489
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg liker denne gjengen i avdeling Q. Det er en krim med mye humor også. for min del var slutten overraskende, jeg likte den vrien.
Jeg har nylig vært i Danmark og sett den helt ferske filmatiseringen av Journal 64. Jeg anbefaler filmen som jeg synes er drivende god. Av alle Jussis bøker om avdelingen Q er det akkurat denne som har sjokkert meg på grunn av fortellingen om kvinneanstalten på Sprogøe, en konsentrasjonsleir der unge "løsaktige" kvinner ble plassert, ble i realiteten fengslet og antagelig ofte også misbrukt. Jeg tar med dette fra Wikipedia: "I 1922 ble Sprogø forpaktet og dannet rammen om et hjem som «De Kellerske Anstalter» drev for kvinner som var umyndiggjort på grunnlag av evneveikhet, men som i virkeligheten ofte bare - ut fra datidens moralbegreper - ble ansett som seksuelt løsaktige av myndighetene. Stifteren Christian Keller, som også opprettet Livø-anstalten for menn, definerte dem i 1919 som «…den klassen av lett åndssvake kvinner, hvis erotikk frembyr en vesentlig fare i det frie samfunn for utbredelse av kjønnssykdommer». Et tvangsophold på hjemmet varte gjennomsnittlig om lag syv år. Der var plass til rundt femti kvinner.
I et leserbrev i Politiken i april 1922 skrev formannen for Den antropologiske komité, Søren Hansen, om nødvendigheten av å opprette anstalten: «...særlig fordi det avkommet de bringer til verden, gjennomgående er av meget ringe kvalitet», og at øy-anstaltens «viktigste oppgave nettopp skal være å forminske den store økonomiske byrden som det åndelig defekte avkommet er for samfunnet, og at den altså i det lange løp skulle lønne seg». Doktor i spesialpedagogikk Birgit Kirkebæk har skrevet Sprogø-jentenes historie, basert på atten journaler. På Sprogø var kvinnene isolert fra resten av samfunnet, og drev Sprogø som landbrukseiendom. Kvinnehjemmet på Sprogø fungerte i knapt førti år, idet den siste kvinnen forlot anstalten 1. april 1961."
Akkurat dette sjokkerte meg dypt da jeg leste boken for flere år siden, den samme reaksjonen hadde jeg på filmen. Dette er nær fortiden.
Filmen er også fantastisk fotografert med vakre bilder av København på en sur og kold årstid. Anbefales!
Igjen en god bok om Carl, Assad og Rose, men denne når ikke helt opp til de forrige bøkene etter min mening. Det beste med denne boken er alt rundt de tre på avdeling Q, herlige typer som jeg smiler godt av :-)
Den beste jeg har lest av Jussi og en av de beste i genren "krim" jeg har lest på veldig lenge.
Det som skiller denne, etter min mening, fra både Flaske post og "Fasan dreper(e)ne (!)" er tre forhold:
Store deler av Journal 64 kunne vært klassifisert som roman, - og det av høy klasse.
Historien, med svært få unntak, er meget troverdig. Tipper kjernen i den er hentet fra faktiske forhold.
Oversettelsen er klasser bedre enn de tidligere. (trass i at den samme oversetter, mr. Krogstad fikk litt "kritikk" av meg etter jobben med Flaskepost. Hastverk?)
Boka er selvfølgelig spennende så det holder, - det er vi jo vant til fra Jussi. Men her får vi i tillegg servert en meget gripende og troverdig historie om Nete Hermansen, som etter overgrep og aborter i ung alder havner på Sprogø hvor nye overgrep venter, både fra bestyrelsen og de innsatte. Det offentliges ubarmhjertighet overgås bare av legevitenskapens skråsikkerhet. Det hele er nesten ikke til å fatte.
Slikt kreerer sterke følelser, og hat, noe som blir bokas drivende kraft framover.
Det verste av det hele er at øya finnes. Det gjør også denne kvinneanstalten: "De farlige kvinders ø" . Opprettet i 1923 og i drift helt fram til 1961.-
Anstalten var opprettet for å beskytte samfundet mot:
"Kønslig ustyrlige og let aandsvage Kvinder, hvis Erotik frembyder en væsentlig Fare i det frie Samfund for Udbredelse af Kønssygdomme og for en Forøgelse af Samfundets aandelige Individer gennem Barnefødsler."
- Og jeg som trodde Danmark var et liberalt land.
Som krim må det jo krydres litt ekstra, så også her. Boka er ikke fri for det jeg oppfatter som overdrivelser. Likevel ikke mer enn at det får passere, men sekser'n glipper såvidt.
Glimrende krim, spennende fra begynnelse til slutt.
Spennende! Burde lese mer krim, aberet er bare at jeg ikke klarer å legge de ifra meg når jeg først har komt inn i boken. Jeg kommer til å lese mer av Adler-Olsen!
Her er min bloggomtale av boka:
Bokbloggeir om Journal 64
Historien var like spennende som de andre og karakterene like fabelaktig herlige. Men på slutten tok Adler-Olsen noen unødvendig korte snarveier. Utrykk og replikker satt heller ikke helt som de skulle i denne boken. Men jeg gleder meg til den neste og vil for alltid være en svoren fan av Karl og Assad. Og måtte lydbøkene fortsette å bli lest av Helge Winther-Larsen.
Jeg etterlyser imidlertid en oversettelse av bok nr to i serien; "Og hun takkede guderne" (2008) Hvor ble det av den?
Ferdig med Journal 64 av Jussi Adler-Olsen. Meget bra bok. Kanskje den beste av Jussi så langt. En fornøyelse å høre på og spennende fra første stund. Etter denne tror jeg det blir Tom Egerland og Katakombens hemmelighet. - Men har også Marco Effekten av Jussi Adler-Olsen liggende på bordet. Så får vi ta tak i Buens Mestere av Conn Iggulden litt inn i mellom. Meget bra bok det og forresten.
Olsen leverer solid "håndverk" også denne gangen. Kan godt forstå at denne har ligget høyt oppe på listene over tid. En studie i menneskelig ondskap der nøkkelen til løsningen som vanlig ligger langt tillbake i tid.
Jeg er ikke i humør til å dele paraply med noen,tenkte han, helt til han sto ved utgangen av betongkassen og så at noen hadde dratt ut bunnproppen i himmelhavet så han ikke kunne se ti meter foran seg.
Da er jeg spent på å høre hva du jobber med, Ronny. Har du etablert deg som profesjonell utsprenger av undertøy i størrelse small?
Og vet du hva? Jeg hater det, sa han. Hater at noen føler seg bedre som menneske enn andre. Og raselære, om å dele opp folk, at noen er verdifull og noen ikke så verdifull.
Det var alltid moralsk oppløftende å se at andre var verre ute å kjøre enn en selv.
Hva i granskauen har du i den vesken, Rose? Brostein? hvisket han foran innkjørselen til Curt Wads hus mot Brøndbyøstervej.
"Er du gal. Det er Shakespeares samlede verker i skinninnbinding."
Og så vidt jeg vet har det aldri vært kriminelt å være dum i Danmark. Da hadde det ikke vært mange på frifot av den regjeringen som sitter i dag.
Der ute var det mennesker som ikke fortjente å puste.
Han nøt stillheten i den andre enden. Tenk at hun kunne bli så taus. Det var som å få julaften to dager på rad.
Bøker jeg har lest av forskjellige grunner i år. Alle hjerter gleder seg! :)
Det kommer stadig nye bøker jeg bare må ha og ønskelista blir stadig lengre og lengre. Siden jeg fortsatt har mange bøker som ligger i lesekø, haster det jo ikke med å kjøpe flere bøker.... men.... må ha det, bare må ha det! Bøker kjøpt pr. 25/12 :)
Satte ned årets mål litt på grunn av skole, så årets mål er 15 000 sider.