Det finnes ingen helhet

av (forfatter).

Aschehoug 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.94 (232 terningkast.)

549 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

JBs eksemplar av Det finnes ingen helhet

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Romaner

Lesedato

2019

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den tredje boka om bygda som mistet 3 gutter på oppdrag i Afghanistan.

Omtale fra forlaget

Helga Flatland har begeistret kritikere og lesere. Nå fullfører hun sin trilogi om bygda som mistet tre gutter på oppdrag i Afghanistan.

Det er desember 2012. Fem år har gått siden Tarjei, Trygve og Kristian ble drept av en veibombe i Afghanistan.
Ragnhild, bygdas lege, vet mye om hva som fikk guttene til å reise, og hva dødsfallene har gjort med dem som ble igjen. Hvordan livet etterpå fortoner seg for foreldreparet Karin og Hallvard, eller for Bjørn, som kom levende tilbake - uten heltestatus.
Gjennom Ragnhilds blikk ser vi hvor ulikt menneskene forholder seg til tap, erkjennelse og overlevelse. Hennes fortelling viser også hvordan hjelperen selv kan bli avhengig av de som skal hjelpes.
"Det finnes ingen helhet" er en roman om forsoning, om veien videre etter en stor katastrofe og en stor sorg.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788203354977

EAN 9788203354977

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 219

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

45 132 51 4 0 0

Bokomtaler

Om sorg og forsoning

(Dersom du fremdeles ikke har lest bok nr. 1 og 2, bør du kanskje ikke lese videre fordi noe av spenningen kan bli ødelagt.)

Helga Flatland (f. 1984) og utviklingen av hennes forfatterskap er noe av det mest spennende som har skjedd innenfor norsk litteratur i de senere år! Hun debuterte i 2010 med "Bli hvis du kan. Reis hvis du må." - bare 24 år gammel!

Med stor menneskelig innsikt skildrer hun ei lita bygd som mister ungguttene Tarjei, Trygve og Kristian. Disse tre guttene som av ulike grunner valgte å verve seg som soldater som skulle kjempe i Afghanistan, men som aldri kom hjem igjen ... Mens vi i bok nr. 1 fikk vite hva som gjorde at guttene valgte å dra, fikk vi i bok nr. 2 - "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake." - høre mer om hva som skjedde med dem som ble igjen, som skulle leve videre med sorgen. I bok 3 - "Det finnes ingen helhet" - har det gått noen år, og spørsmålet er om de som mistet sine sønner klarer å leve videre med dette og komme i gang med livene sine ...

Vi introduseres for en rekke av personer i disse tre bøkene, og ikke bare veksler det mellom ulike jeg-personer, men vi beveger oss også mellom målformene bokmål og nynorsk, frem og tilbake i tid og mellom ulike perspektiver på det som har skjedd og fremdeles skjer. Rent bortsett fra at jeg i sin tid leste bok nr. 2 før bok nr. 1 og kanskje nettopp av den grunn slet litt med å holde tunga rett i munnen, vil jeg si at det aldri er vanskelig å følge tråden i historiene.

"Det finnes ingen helhet" er først og fremst sentrert rundt foreldrene til Tarjei og deres lille familie, som nesten ble revet i stykker av det som skjedde. Tarjeis søster Julie - odelsjenta - har omsider overtatt gården etter at det nesten holdt på å gå fullstendig galt for faren Hallvard, som en periode havnet på psykiatrisk etter et nervesammenbrudd. Julie får skikk på gården og har til og med fått kjæresten Mats til å flytte sammen med henne, etter at forholdet fikk en temmelig turbulent start. Dermed får Solveig, barnebarnet til Karin og Hallvard, vokse opp i en familie som holder sammen.

Vi kommer også tett inn på Bjørn, den fjerde gutten som reiste til Afghanistan sammen med de andre guttene, men som hadde flaks og var syk den dagen de andre kjørte ut og ble sprengt i stykker av en mine. Bjørn som skulle ha vært sammen med dem, og som nærmest er usynlig når han kommer hjem. Hva med ham? Hva gjør det med ham når bildene av de tre guttene, som for lengst har fått heltestatus, stadig blir trukket frem i avisene? Burde han ha dødd sammen med dem? Ville dét ha gitt mer mening?

Og sist men ikke minst kommer vi tett inn på Ragnhild, bygdas lege, som på mange måter utgjør navet i bygda, men som egentlig blir stående sørgelig alene når det kommer til stykket. Hun har aldri giftet seg, men deler bo med pusekatten Pus. Hun og Tarjeis mor Karin har på sett og vis vært venninner i mange år, innflyttere som de begge alltid vil være - helt til Karin reiser på seminar i Bergen, og etter hvert gradvis forsvinner for henne. Hva er det som egentlig skjer? Og hvem trenger egentlig hvem mest, når det kommer til stykket?

Igjen imponerer Helga Flatland meg med sin dype menneskelige innsikt. Jeg elsker måten hun formidler sine historier på uten å bli for overtydelig. Vi får rett og slett ikke alle svarene. Dette utfordrer oss som lesere til å tenke selv. Historiene som fortelles er så såre og vonde, samtidig som det heldigvis er noen lyspunkter i sikte. I alle fall er det i all hovedsak den følelsen som sitter igjen etter at hver av hovedpersonene i boka har sagt sitt.

Den som tror at de relativt tynne flisens av noen bøker som inngår i denne trilogien, er lettleste, tar fullstendig feil. Teksten er krevende, og det nytter ikke å feie gjennom sidene dersom man skal få noe mer ut av bøkene enn kun den ytre historien. Her står det nemlig så mye mellom linjene som man må ta inn, fordøye og kjenne på, og det krever at man roer ned lesetempoet. Samtlige av bøkene fremstår språklig godt gjennomarbeidet, floskler glimrer med sitt fravær og jeg tenker rett og slett at dette er stor litteratur! Og hvem vet - kanskje kommer det en bok til? Uansett gleder jeg meg til å følge Helga Flatlands forfatterskap i årene som kommer!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg kan ikke få sagt det nok: Helt utrolig hvor fint og lett det er skrevet om det som oppleves som tungt og vanskelig, om sorg, kjærlighet vunnet og tapt, vennskap og det å miste seg selv og om sykdom, fellesskap og ensomhet. Disse bøkene rommer så mye og MÅ bare leses! Samtidig skrevet på en lettfattelig og med fint språk, være seg på bokmål eller nynorsk. Ja faktisk, glemmer en at en leser to ulike målformer - det er historien som bærer deg fram her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I likhet med de to første bøkene i trilogien ( "Bli hvis du kan. Reis hvis du må" og "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" ) var også denne tredje og siste boka en god og tankevekkende leseopplevelse. Ikke minst var det interessant å registrere hvor ulikt de etterlatte taklet tapet av tre unge menn i forbindelse med utenlandsoppdrag i Afghanistan. Forfatteren beskriver dessuten hvordan det var mulig at enkelte av de etterlatte ble litt sinte/bitre på de som omkom. Boka var i likhet med de to første - rike på detaljer, derfor var det bortimot umulig å skumlese, uten å gå glipp av viktig informasjon. Helga Flatland viste gjennom hele boka god evne til å skildre utfordrende mellommenneskelige relasjoner. Hun har åpenbart god menneskekunnskap.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Äntligen kommer Björn till tals och i den här boken finns det fler röster än det har funnits i de tidigare. Det gläder mig då några karaktärer som har kommit i skymundan nu kommer med sin berättelse. Ämnet kan fortsätta i fler böcker vilket jag hoppas att Flatland också anser så jag ser med stort intresse fram till en fjärde bok!
Jag har läst de tre böckerna i följd och det blir tomt nu när Ragnilds slutord "Ja! Selfölgeli var det värt det!" ringer i mina öron...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Det finnes ingen helhet", Helga Flatland
Då eg var FN- soldat, var det svært mange som valgte å tatovere seg for å ha eit minne for livet frå tjenesta. Og nesten alle gjorde som meg, som kjøpte meg ein gullring. Totovering har eg aldri vurdert - før no. Eg sit og vurderar om eg skal tatovere Helga Flatland ein stad.
I denne tredje boka om denne vesle bygda som mistar tre soldatar i Afghanistan, følger vi no mest perspektivet til legen og ein far som mista son sin. Like godt skrevet som dei to førre bøkene, der ho heile tida skiftar perspektiv, og malar ut den eine vinklinga etter den andre i dette sorgdramaet - som i denne boka følger nokre ut av tåka - andre inn i hildringstimen.
Fantastisk lesnad. Førr ei dame.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tre unge gutter verver seg til tjeneste i Afghanistan og blir drept. Dette er bakteppet for trilogien.

Og her er den siste setningen i Flatlands trilogi:

"selvfølgelig var det verdt det. "

Setningen refererer tilbake til en artikkel i Aftenposten som stiller spørsmålet om krigen er/var verdt det. Underforstått, er krigen verdt tusenvis av unge menneskeliv, for ikke å glemme alle de sivile.

Verdt det for hvem/hva? Slik at USA og andre vestlige land skal få lett og billig tilgang på naturressurser i Afghanistan? Det er den brutale sannheten som det ikke skrives om.

Innholdet i mobil- eller laptop-batteriet ditt stammer sannsynligvis fra en gruve i Afghanistan. I tillegg til alt som har med gass og olje å gjøre.

Er det bare jeg som reagerer eller er det noe jeg fullstendig har misforstått?

Jeg gir Flatland kredit for språket, men den siste setningen ødelegger resten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å lese de to første romanene i trilogien utgitt i 2010 og 2011 så tett opp mot hverandre var ikke noe sjakktrekk – å lese den andre romanen ble for mye sorg for denne leser. Derfor var jeg spent på den siste utgitt i 2013.Jeg synes det var en fin avslutning på historien. Link til bokbloggen med et innlegg om romanen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Likte denne veldig godt. De levende skildringene. Og stemmene fra to av karakterene man har fulgt i de to første bøkene. Nydelige skildringer. Skikkelig fin!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En sterk, nydelig og sår bok om sorg. Hvor forskjellig vi opplever den, hvordan vi kommer oss igjennom den og videre, og hvordan vi sakte forsoner oss.
Veldig bra kydbok-versjon! Jeg har akkurat hørt siste spor og er litt målløs. Full og tom på samme tid nå da alle tre bøkene er fullført. Dette er like før en 6er!! Det som trekker mest ned er den siste setningen som jeg ikke skjønner hva forfatteren mener med. Hvis hun mener det jeg tenker er jeg så absolutt uenig, men hele trilogien anbefales!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det viktigaste er jo kva ein er, her og nå, ikkje sant, det er verdas dummaste spørsmål, det - kva ein vil bli, sa han.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Eg har alltid vore glad i jula, irriterande glad i alle tradisjonar, som Karin seier, i bursdager, jul, påske, til og med pinse og jonsok. Sjølv om eg ikkje trur på så mykje av innhaldet i noko av det, gir det ei kjensle av at det finst noko viktigare, noko litt større, nokon dagar som betyr meir enn alle andre dagar.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg ser på ham når han snur seg og går mot huset, ser på bakhodet, ryggen, og tenker at jeg antagelig har sett mer til baksiden enn fremsiden av Hallvard i løpet av alle årene vi har kjent hverandre. Alltid på vei et sted, ut og bort. Aldri inn og hit, til meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er rart..., byrjar Hallvard og tar ein litne pause, Tarjei står ved sida av oss og er fem og femten år og smiler. Det er rart korleis han nesten tar større plass nå, i sinn og tankar og kanskje fysisk også, enn om han faktisk hadde vore her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Var blitt så vant til å være tilgjengelig hele tiden, være trengt hele tiden, å være viktig hele tiden. Godt å endelig ha en kveld i fred, tenkte jeg høyt de kveldene ingen ringte og ingen kom.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har brukt hele livet på å lese, på å finne en ro eller uro, i bøker, i ordene, i at noen andre har formulert det jeg tenker, det jeg vil si, men ikke får sagt. Det jeg føler, men ikke får kjent på. Men ingen har formulert noe jeg kan kjenne meg igjen i etter at Tarjei døde.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er rart at det er så ubehagelig å våkne når det er så behagelig å sovne, sa en av de mest deprimerte pasientene mine for noen år siden, før han tok en overdose piller, og jeg var så enig i det - og i foruroligende mange av resonnementene hans - at setningen har blitt en ren motivasjon for å komme seg opp av senga om morgenen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke tatt i en annen bok på to år, og det føles plutselig så fjernt at jeg har brukt et helt liv på å forsvinne i andre virkeligheter, på å rømme inn i verdener andre har skapt for meg, og jeg skjønner ikke hvordan jeg noen gang har klart å tro på dem, leve meg så inn i dem, finne en større mening der enn i virkeligheten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva gjør man egentlig på en grav, annet enn å se og tenke og savne, når det praktisk er unnagjort? Når blomstene er vannet, lyset tent?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er rart å kjøre den samme strekningen til jobb som jeg gjorde for to år siden, før Tarjei døde. Rart at jeg har kjørt her så mange ganger da han var i live uten at jeg tenkte over det, at Tarjei fantes i verden. Nå fylles hele de seks kilometerne med tanker om at han ikke gjør det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Leseutfordring 2016:

en bok basert på et eventyr
en bok som har vunnet National Book Award
en Young Adult bestselger
en bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
en bok med handling fra ditt hjemsted
en bok oversatt til engelsk
en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en bok hvor handlingen er i Europa
en bok på under 150 sider
en New York Times bestselger
en bok som blir til film dette året
en bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
en selvutviklingbok
en bok du leser ut på en dag
en bok skrevet av en kjendis
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok på mer enn 600 sider
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en bok anbefalt av et familiemedlem
en tegnet roman
en bok publisert i 2016
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok hvor handlingen er om sommeren
en bok og dens prequel
et mordmysterie
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok med blått omslag
en diktsamling
den første boken du ser i en bokhandel
en klassiker fra det 20 ende århundre
en bok fra biblioteket
en selvbiografi
en bok om en roadtrip
en bok om en kultur du er ukjent med
en satirisk bok
en bok hvor handlingen foregår på en øy
en bok som garantert vil gi deg glede

og
1 - Read a book with over 500 pages
2 - Read a book that has been translated to your language
3 - Read a book with a red cover
4 - Read a book you have wanted to read for a long time
5 - Read a book with under 200 pages
6 - Read a book you finish in one day
7 - Read a fantasy book
8 - Read a book that has been standing in your shelf for too long
9 - Re-read a book you read years ago
10 - Read a book you chose from the cover alone
11 - Read a book with a cover you didn't like
12 - Read a book you should have read in school
13 - Finnish a series you startet once
14 - Read a triology
15 - Read a prequel
16 - Read a novella
17 - Re-read a children/teenage book you used to love
18 - Read a book that has been translated to english
19 - Read a book by your favorite authour
20 - Re-read your favorite book

Ikke sikkert jeg klarer alle, men legger til bøker her etterhvert som jeg leser dem
Og jeg har bestemt meg for at de utfordringene som er like i de to listene kan dekkes av samme bok.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når en bok er lest kan den kun oppfylle et krav. Kriteriene er som følger:

X En bok på mer enn 500 sider
X En romantisk klassikker
X En bok som det har blitt laget film av
X En bok som ble publisert i år
X En bok med et nummer i tittelen
X En bok skrevet av noen under 30
X En bok med ikke-menneskelige karakterer
X En morsom bok
X En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
X Et mysterium eller en thriller
X En bok hvor tittelen kun er ett ord

X En novellesamling
X En bok hvor handlingen foregår i et annet land
X En bok som ikke er fiksjon

X En populær forfatters første bok
X En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
X En bok en venn har anbefalt deg
X En bok som har vunnet en pris
X En bok basert på en sann historie
X En bok fra bunnen av leselista di
X En bok moren din elsker
X En bok som skremmer deg
X En bok som er over 100 år gammel
X En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
X En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
X En memoir
X En bok som du fullfører på en dag
X En bok med antonymer i tittelen
X En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
X En bok som ble utgitt året du ble født
X En bok som har fått dårlig omtale
X En trilogi
X En bok fra barndommen din
X En bok med et trekantdrama
X En bok satt til fremtiden
X En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
X En bok med en farge i tittelen
X En bok som fikk deg til å gråte
X En bok med magi
X En "graphic novel" (Litt usikker på hvordan dette oversettes til norsk, men betydningen er i alle fall et lengre tegneserieverk. Et Donald-blad blir her for kort, mens en pocket er litt mer i riktig gate.)
X En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
X En bok du eier, men aldri har lest
X En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
X En bok med et annet originalspråk
X En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
X Et skuespill
X En bannlyst bok
X En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
X En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig


Godt sagt! (2) Varsle Svar
 • Listeinnslag

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som ansatt på bibliotek skriver jeg som regel en omtale av bøkene jeg leser. Her er titlene fra 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2015.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hiver meg på trenden og skal jobbe meg gjennom denne lista jeg også:-).

 • En bok på mer enn 500 sider
 • En romantisk klassiker
 • En bok som det har blitt laget film av
 • En bok som ble publisert i år
 • En bok med et nummer i tittelen
 • En bok skrevet av noen under 30
 • En bok med ikke-menneskelige karakterer
 • En morsom bok
 • En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
 • Et mysterium eller en thriller
 • En bok hvor tittelen kun er ett ord
 • En novellesamling
 • En bok hvor handlingen foregår i et annet land
 • En bok som ikke er fiksjon
  En populær forfatters første bok
  En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
 • En bok en venn har anbefalt deg
 • En bok som har vunnet en Pulitzer Prize
 • En bok basert på en sann historie
  En bok fra bunnen av leselista di
  En bok moren din elsker
  En bok som skremmer deg
 • En bok som er over 100 år gammel
 • En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
  En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
  En biografi
 • En bok som du fullfører på en dag
 • En bok med antonymer i tittelen
  En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
  En bok som ble utgitt året du ble født
  En bok som har fått dårlig omtale
 • En trilogi
 • En bok fra barndommen din
 • En bok med et trekantdrama
 • En bok satt til fremtiden
 • En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
 • En bok med en farge i tittelen
 • En bok som fikk deg til å gråte
 • En bok med magi
 • En tegnet roman
 • En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
 • En bok du eier, men aldri har lest
  En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
 • En bok med et annet originalspråk
 • En bok satt til juletider
  En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
  Et skuespill
 • En bannlyst bok
 • En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
  En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også i år er målet å lese 52 bøker.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i 2013.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake - roman" av Helga Flatland
 • "Vingebelastning" av Helga Flatland
 • "Anna og kjærligheten - roman" av Birger Emanuelsen
 • "Et liv forbi" av Helga Flatland
 • "Et godt liv - roman" av Jens M. Johansson
 • "Talte dager - roman" av Heidi Linde
 • "Marmor" av Toril Brekke
 • "Det hvite badehuset" av Thorvald Steen
 • "Bli hvis du kan. Reis hvis du må - roman" av Helga Flatland
 • "Yt etter evne, få etter behov - roman" av Olaug Nilssen
 • "Sju dagar i august - roman" av Brit Bildøen
 • "Der det finst fuglar - roman" av Maren Uthaug
Alle bokanbefalinger for dette verket