Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Planene om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul. Fyksens originale 60-talls-stasjon er utgått på dato, men han selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet - minnesmerket etter hun som riksveien tok. Boka er forfatterens debut.
Omtale fra forlaget
Norges første store bensinstasjonroman! Livet blant V8-motorene kunne fortsatt som før. Men planer om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul.Fyksens originale 60-talls-stasjon er utgått på designdato, utgått på konseptdato, utgått på vareutvalg .; utgått på alt annet enn kunnskap om biler og vedlikehold. Men 34-åringen selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet .; minnesmerket etter hun som riksveien tok.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2006
Format Innbundet
ISBN13 9788205346277
EAN 9788205346277
Språk Bokmål
Sider 271
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Hestekrefter er en roman som ga meg lyst til å vaske bilen og sjekke oljefilteret, og de som kjenner meg vet at slike lyster ikke er dagligdagse. Anbefales!
Hestekrefter. Lars Mytting.
Denne mannen. Denne mannen som "fører et tilbaketrukket liv i nærheten av Østerdalen med kone, to barn og tre engelske biler, en gammel 790 kubikks paralelltwin, en samling motorsager, jordfresere og annen redskap", slutter aldri å imponere meg.
Jeg begynte seint å lese denne svært produktive og populære forfatteren, for han har vært så omtalt at jeg har holdt litt avstand, og har lest bøkene i motsatt rekkefølge enn de er utgitt, (men hoppet over Hel ved).
Hestekrefter er hans første, og er blant tidenes mest solgte debutromaner fra Norge, og handler om Erik Fyksens kamp for å drive en nostalgisk bensinstasjon. Nostalgiske verdier står høyt og i veien for utvikling, men skaper desto mer innvikling i denne romanen. Innvikling og innfletting av samfunnsutvikling, folk og teknikk, er det som bærer denne dramatiske, men allikevel stillfarne romanen. Den er både sår, dramatisk, bygderomantisk og romantisk på samme tid. Det føles helt naturlig med tankestreif til ungdommsforelselsen i løpet av boka her.
Tydelig, og jeg liker det godt, at Mytting er opptatt av og har skrevet om musikk, for han legger inn noen viktige låter her og der. Han kunne godt lagt inn First cut is the deepest av Cat Steens ev Rod Steward også, men her var mye annet fint.
Erik Fyksen driver bensinstasjon av den virkelig gode, gamle sorten. Når bygdas innbyggere trenger filtre og andre utgåtte bildeler til de gamle bilene sine, er det ingen andre enn Fyksen som har det de trenger. Tiden er imidlertid i ferd med å løpe fra Erik, og kommunens planer om å legge om veien truer ikke bare med å ta fra ham levebrødet, men selve tilværelsen hans. Det er bil og motor han kan, og dette lever han ikke bare av, men i aller høyeste grad for.
Gamle rivaliseringer påvirker i stor grad det som skjer. Det store spørsmålet er uansett hvor lenge Erik Fyksen kan stå i mot kapitalkreftene. Har han i det hele tatt noen sjanse?
Det var litt tilfeldig at jeg begynte på denne boka, og temaet er ikke det som i utgangspunktet fenger meg mest. Like fullt likte jeg boka, som i bunn og grunn handler om å miste noe som er trygt og kjært, og hva økt modernisering egentlig gjør med samfunnet vårt.
Lars Myttings debutbok ga meg lyst til å vaske bilen og sjekke oljenivået, og det skjer aldri ellers. Herlig om sterke følelser, biler og prinsippfaste menn i Gudbrandsdalen.
Og lest 15 år etter utgivelsen opplevde jeg den som et frampek mot verden som skulle komme: By mot land, stordrift mot enkeltforhandlere.
Den svakeste delen av boka er når bensinstasjon-eier Erik drar fra dalen til Oslo for å være med på seminar, og hører på mye reklamesvada. Men en ting fra Eriks møte med ledelsen treffer som ei kule, når han blåser ut om språkets forflating og alt som skifter navn til noe meningsløst: "Hva blir det neste? At Kripos blir Indisia? At NSB blir NORAIL?"
13 år senere skiftet NSB navn. Ikke til NORAIL, men til Vy.
Det er ikke lett å stoppe tidens tannhjul. Selv med verktøy og fagkunnskap av god gammel sort. Erik Fyksen driver sin bensinstasjon i en liten bygd i Innlandet. Riksveien har tatt kjæresten, og nå kommer det ny vei og truer hele livsgrunnlaget hans. Det er lettere å stole på det man kan enn det man ikke kan. Men alt har en tendens til å gå ut på dato.
Myttings debut bok viser kjærlighet til den norske bygda. Det er troverdige karakterer, kniving, handler under bordet og lojalitetsbånd. Og amerikanske biler. Handlingen følger tempoet på bygda, litt tregt, men så smeller det til.
Til syvende og sist må man skru livet sitt i en vinkel som passer med tiden.
Klokka var fire. Tomt for kunder. Tid for borgertoget.
Av og til når han sto slik, alene her nede, og så de andre, der oppe, sammen, lurte han på om det var sunt. Om han burde hatt fri når andre hadde det. Og hvis ikke, hva som i så fall gjorde det verdt det. Han gikk for å rydde smørehallen. Av og til var plikten god å ha.
Gjør det noen forskjell om det som en gang var tapt for godt, blir borte for alltid?
En liste over sommerbøker som jeg trygt kan anbefale men som like gjerne kan leses i andre årstider.
Denne listen er en oversikt over klassesett som er tilgjengelige for lærere på Rælingen vgs.