En kriminalhistorie med mystiske sider, en kjærlighetshistorie med forviklinger, en vill skrøne fra dagens Tornedalen - kort sagt en ny roman av Mikael Niemi. Vi er tilbake i Pajala, i landskapet vi kjenner så godt fra "Populærmusikk fra Vittula". Den pensjonerte tolleren og folkeskolelæreren Martin Udde blir funnet drept på en meget spesiell måte, og det er ingen mangel på mistenkte. Byen er full av sterke følelser og minner som man forsøker å gjemme og glemme - og det meste kan knyttes til språk. Svensk og tornedalsfinsk summer i Pajala. Men kan man myrde på grunn av et språk? Det lokale politiet får forsterkninger fra Stockholm da Therese Fossnes fra Rikskrim sendes nordover for å lede etterforskningen. Det som kan se ut som en vanlig kriminalsak, forgrener seg raskt i mange retninger.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2006
Genre Politi og detektiver Krim
Mannen som døde som en laks. Mikael Niemi.
Denne mannen er et eventyr. Dagen før han kom til Litteraturhuset i Trondheim for å presentere Koke Bjørn, også ei fantastisk krimbok, måtte vi bare se filmen basert på boka Populærmusikk fra Vittula. Også fra miljøet i Pajala helt oppe i Nordsverige, ganske nært finske grensa. Les bøkene, se filmen. Opplev Niemi om han er i landet.
Han tok Trondheim med storm. Fullt hus, stort sett av lesende kulturkjærringer, hvor 75 prosent ble forelsket, 24 prosent ble stormforelsket.
Så til laksen. Dette er en litt uklassisk klassisk krim; ei bygd, et drap, lokalpolititet må ha bistand fra storbyen...
Her er mange flotte konflikter, miljøbeskrivelser i verdensklasse, fiendskap, lokalhistorie og noe kjærlighetsgreier.
Fin bok, for de som liker krim der etterforskningen brukes også for å vise frem/beskrive noe annet i tillegg til ugjærninga , offeret og gjerningsmannen.
Mikael er litt av en fyr, altså. Egentlig var han telemontør, men så kom han på bedre tanker. Det er jeg veldig glad for. Koser meg i bøkene hans.
Da vi kom hjem, kokte vi harrene, og mamma sa ikke noe spesielt om bedriften. Men så satte hun den lille fisken framfor meg med et par poteter. Og det var ment som ros, det var slik ros artet seg i Tornedalen.
Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.
Bøker jeg ikke finner på Bokelskere: