Bare fikk en ide. Hva med at alle bokelskere her inne, de av oss som elsker forfatterskapet til Haruki Murakami, om vi dannet en egen gruppe? Eller diskusjonstråd med tematikk, forfatterskapet og forfatteren, Haruki Murakami. Her inne i Bokelskere. Hvor vi kan diskutere bøkene til Murakami, anbefale bøker og utveksle nytt om bøkene, forfatterskapet og forfatteren Haruki Murakami. Det hadde vært artig og interessant:) Jeg følger gjerne de som er fan av denne forfatteren. Forøvrig må jeg si at det er stor skam at Murakami ennå ikke har fått Nobelprisen i litteratur!
Å beskrive menneskets opplevelser av skiller mellom drøm og virkelighet på en tilsynelatende konkret og enkel måte, gjør den begripelig og engasjerende gjennom alle sidene. Gjennom karakterenes mystiske handlinger og iscenesettelser vekkes det en forundring i leseren. Denne forundringen åpner opp for refleksjon over livets fenomener, og til slutt kanskje en form for lærdom. En lærdom som ikke forfatteren eksplisitt uttrykker i verket, men som enhver leser kan tolke og gi mening fra sin egen kontekst. Disse bugner det av i teksten som gjør at å lese den om igjen kan åpne opp nye veier som du ikke holdt fast ved første lesning.
Den mystiske reisen til «den andre siden/veien inn», og Kafka sitt ambivalente forhold til sin sterke tilknytning til Saeki beskriver menneskets evige begjær etter den evige kjærlighet, men som er umulig å ha i det virkelige liv. Forløsningen ligger i aksepten av at kjærligheten og roen finnes selv om den ikke er tilstede i den sansbare verden. Et tap av kjærlighet, enten det er til mennesker eller lidenskaper, betyr ikke at en har tapt den. Kjærligheten du mistet kan du vedlikeholde i minnene. Er den først opplevd vil den alltid være der, og et håp om at det kan komme tilbake (i det virkelige eller i det andre liv). Siste scene med Saeki og Kafka kommer dette tydelig frem da Saeki oppfordrer Kafka til å vende tilbake til den virkelige verden. I den virkelige verden skulle han aldri glemme henne, men minnes henne. Tolkningen her er at kjærligheten (til familie eller partner) kan bestå i minnet. Uansett hva som gjør at den du elsker ikke lenger er til stede i den virkelige sansbare verden, er kjærligheten alltid tilstede i minnene. I boken kalt «biblotek» som Saeki så fint kaller vår egen hukommelse.
Om noen fant denne boken interessant og stimulerende vil jeg anbefale Magikeren av John Fowles. Denne drar deg også inn i et fantastisk univers med mystiske og uforutsigbare hendelser. Kjærlighet, fortapelse og selvbevissthet er temaet i denne boken.
Litteraturvitaren Nina Wisløff får uventa høve til å prøve ut fagteorien sin på å løyse ei kriminalsak. Her vert både eventyret om riddar Blåskjegg og overføringsteoriane til Freud og Jung tekne i bruk i fullt alvor, men med høgst tvilsam nytteverdi. Mysteriet vert likevel løyst på dramatisk vis. Ravatn skriv sers godt.
Åå, Tatt av vinden er en av mine absolutte favoritter! Les og nyt!
Jeg plukket med meg en bok helt på impuls på biblioteket sist: Et kart av salt og stjerner. Synes omslaget så fengende ut, så dette blir spennende. Syria fikk jo også ny aktualitet denne uka med konflikten mellom Tyrkia og kurderne..
Nå blir det kanskje ikke veldig mye lesing i helga - det blir nok heller mer sosialt samvær. Men litt lesing innimellom må det bli.
God helg alle bokelskere :-)
Tatt av vinden er fin :-) Er på tur hjem til Norge igjen, og har begynt å lese Jo Nesbø 'Kniv'. Sidene fyker avgårde. God helg.
«Dagbok: 13. desember–13. februar» av Haddy Njie er definitivt en bok alle bør lese. Boken har fått hard medfart av mange fordi de mener hun behandler varslerne mot Trond Giske dårlig. Dette viser at mange fortsatt sitter fastlåst i den «blodtåka» som #metoo-bevegelsen satte i gang, der alt er svart eller hvitt, og alle forsøk på nyanser blir slått hardt ned på. Varslerne har fått fortelle sine historier, det er bare rett og rimelig at også Giskes versjon, formidlet via kona, bør høres. Vi lever tross alt i en rettsstat!
Det er lett å mislike Giske. Alle vet at han var mye på byen og sjekket damer, men jeg har aldri hørt noen beskylde ham for seksuelle overgrep. Når det gjelder varslene – som heller ikke dreier seg om overgrep – bestrider han alle, bortsett fra én hendelse. Giske var syk, og fikk aldri forsvart seg før Arbeiderpartiet fordømte han.
«Dagbok: 13. desember–13. februar» er en særdeles velskrevet bok som omhandler den fortvilte situasjonen Giske og familien havnet i. Hun beskriver godt det vanviddet de levde i, samtidig som hun på en god måte problematiserer varslene, og det faktum at de åpenbart – helt utvilsomt – ble benyttet som en del av en maktkamp i Arbeiderpartiet. Den enkelte varsler har sikkert hatt rent mel i posen, det er måten Arbeiderpartiet håndterte dette på som er sterkt kritikkverdig.
Uansett hva du mener om #metoo og Trond Giske, dette er en god og viktig bok du bør lese!
Terningkast 6!
Like god som de to forrige gangene, men forferdelig ubehagelig at den oppleves enda mer aktuell enn for 20 år siden!
Jeg skal gjøre noen intervjuer under Kapittelfestivalen i Stavanger i september 2019. Her er bøker jeg leser som forberedelse.
Hei. Det gikk til tider litt sakte og jeg er nok litt over gjennomsnitt glad i Japansk kultur og historie :) forfatteren kunne nok ha kortet ned noe. Når det er sagt så er det sjelden jeg gir 6-er på terningen, da skal jeg sitte igjen med en følelse av sterk tap når jeg legger fra meg boken.
Det høres ut som om hun spinner videre på et kåseri om Brecht som hun holdt på Det norske teatret i forbindelse med en oppføring av «Mutter Courage» for en tid tilbake.
Vigdis Hjorth skriver som vanlig godt, men jeg klarer ikke helt å få grep om personen hun tegner denne gangen, og blir ikke fanget av historien. Kanskje er det fordi det blir for mange referanser til Brecht, uten at jeg klarer å hekte referansene på resten av handlingen. Kan også hende jeg har vært for ufokusert i møtet med boka, men det ble uansett en OK minus leseropplevelse.
Leste denne igjen etter 20 år. Hadde glemt hvor nedpå og trist/livstrøtt den er i tonen, selv om handlingen svinger seg oppover etter hvert. Nostalgisk. Fra en tid hvor folk laget kassetter, identifiserte seg ut fra musikksmak og ikke klarte å få tak i hverandre. Fikk lyst å bo i en sjaber leilighet i London anno 1996 og jobbe i platebutikk.
Ved nyttår satte jeg meg et lesemål for 2019, for å sikre litt variasjon i lesingen:
- En bok fra de ulike verdensdeler
- To romaner skrevet før min fødsel
- To nobelprisvinnere
- To prisvinnende romaner (unntatt Nobelpris)
- To 2019-romaner
- En diktsamling
Herlig!!!! Nesbø tilbake i kjent stil, utrolig spennende og ikke et kjedelig øyeblikk, bare å glede seg hvis du ikke har lest den:-)
Dette er jo Stephen King, så man må skjønne hva man kan ende opp med. Likevel blir dette litt over sidelinja for min del. De første 200 sidene (eller noe sånt) er meget gode (terningkast 6), og så faller det litt utover, synes jeg.
Man kan for øvrig si noe på historien, men ikke på skrivinga og språket. Stephen King er rett og slett magisk når det gjelder måten han skriver på. Forfatter med stor F.
Else er en sjarmerende og klok dame. Jeg elsker måten hun tar opp viktige tema på en humoristisk måte og belyser at det å gå i terapi betyr ikke at man er gal. Jeg koste meg fra begynnelse til slutt.
Jeg liker alenetid bedre og bedre med årene, det tror jeg mange gjør, ihvertfall de som møter mye folk i jobben sin. Herr Fikrys litterære liv var en forlokkende boktittel. Minner meg om at jeg skal lese en annen bok av en litteraturanmelder.
Bare hyggelig, det er jo det som er fint med helgetråden! Jeg fikk er veldig misjoneringsbehov, når jeg snubler over slike perler.
Dette er en skatt av en bok. Anbefales.