God lørdagsmorgen:)
Jeg lytter for tiden til siste boka i 1Q84 serien (1Q84 #3). Som Marte sin innleser under, er også denne en fryd å høre på, Mai-The Duc er virkelig god. Jeg har kost meg skikkelig med denne serien, som er min første Murakami. Sprø verden for sikkert!
Jeg har også akkurat startet på Snø av Orhan Pamuk.
Men mest av alt nyter jeg den første rolige helga på lenge, etter at flytting har overtatt livet mitt de siste månedene. Deilig å endelig være sånn noenlunde på plass i ny bolig. Fortsatt masse som gjenstår, men eskene løper ingen steder.
God helg, bokelskere! :)
Koke bjørn. Mikael Niemi
Nord-Hålogaland bispedømmeråd tilbød Julie Schjøth ansettelse som sogneprest i Nordreisa sogn i Nord-Troms prosti i går 23.02.2019 - men hun tar betenkningdtid, for læstendianerne har meldt at de da trolig vil utebli fra preknene. Dette er altså i 2019, så Lars Levi er fortsatt blant oss.
Dette er ei helt spesiell krimbok, hvis handling lagt tilbake til 1852. Her tar forfatteren av Poppmusikk fra Vittula tak i legenden Lars Levi Læstadius på en skikkelig måte, og med stor respekt - for han leser seg skikkelig opp på denne sagnomsuste fyren fra hans hjemtrakter, og finner ut at han nok ikke var så fæl og konservativ som hans tilbedere vil ha han til, selv om han nok var både hard i ord og meninger. Men Levi var noe annet også; han var som proster flest på den tida langt mer belest og utdannet enn de andre. Han hadde i tillegg svært gode talegaver og en lidenskap for planteriket.
Forfatteren er sønn av en politimann, så han kan litt om etterforskningsteori, og bygger opp en fin krim, hvor prosten og hans unge hjelper etterforsker noen drap og utukt som foregår i bygda. Prester er en jo fantastisk fin skikkelse å bruke til hva man vil, når man vil, hvor man vil. De kan fremskives som usikre dilletanter, som har pugget seg til det de kan, og andre diktes til kloke maktsyke herskere med like stor troverdighet. Prester er som poteten, og det var faktisk på denne tida potenten kom til Norden - og det var selvsagt prester involvert.
Vel, boka er utrolig spennende, velskrevet, med god balanse mellom krimgåta og utmalinga av livet og karraktetene rundt sjølvaste Læstadius.
Den må dere få med dere.
Jeg prøver alltid å unngå bøker med den typen omslag. Det betyr nok at jeg kanskje går glipp av noen gode bøker, men til gjengjeld slipper jeg unna en hel del middelmådigheter. Denne serien har jeg ikke vært fristet til å begynne på, trass i overveldende opphaussing.
Utrolig at en forfatter kan klare å skrive noe jeg oppfatter som så dårlig, og at jeg allikevel leser boka. Dyktig gjort av Lucinda Riley, å lage et plott som trekker i langdrag, men som allikevel engasjerer meg såpass mye at jeg leser bok etter bok. Jeg angrer på at jeg startet, men må få med meg slutten. Nå håper jeg det kun er to bøker igjen, så skal jeg aldri mer lese noe av denne forfatteren.
Jeg gir boka terningkast 2, men kun for plottet, ellers hadde den fått 0.
Herlig umiskjennelig Murakami-kvalitet over denne romanen. Igjen et nytt interessant og fascinerene bekjentskap med en av Murakamis Lost Soul mannlige hovedpersoner. Jeg må si, sikkert fordi jeg selv er mann, kjenner jeg meg igjen i disse litt fortapte og ensomme mannlige karakterene Murakami skildrer med stø og sikker hånd. I say no more, bare les og kos dere med boka. Anbefales, varmt.
Ojojoj! Jeg liker generelt ikke romaner av noe slag hvor handlingen foregår i nåtid, altså i presens, vet ikke hvorfor, men jeg synes det blir vanskeligere å holde oversikten på den måten. Så da jeg oppdaget at denne også var sånn holdt jeg på å legge boka fra meg, men det var noe med den som gjorde at jeg fortsatte å lese og plutselig hadde jeg lest halve boka! Og jeg klarte nesten ikke å legge den fra meg så jeg brukte ikke lange tiden på denne - anbefales sterkt! Til å begynne med lurte jeg på hva som var en spenningsroman med dette, men den tok da virkelig av etterhvert!
Eg blir litt skremt når det står verdenssensasjon på framsida. Det plar bety "Gå forbi". Men denne blei eg lokka til å lese. Og eg innrømmer det, eg blei glad i Eleanor Oliphant ganske fort. Forfattaren får godt fram ei kvinne som har gjort sitt aller beste for å fungere i ei verd der ingen har lært henne kodene. Ho er pedantisk og manglar mykje når det gjeld sosial kompetanse.
Etter kvart kjem vi meir under huden på henne og skjønar at det er eit mørke der som ho fortrengjer med vodka. Så dukkar IT-Raymond opp, ein gamal mann fell om på gata og Eleanor må forholde seg til så mykje som ho ikkje kan kodene til.
Det største minuset er at boka er altfor lang og at vi ligg før forfattaren i å forstå kva som skjer. Dette kunne vore unngått med å strame opp boka. Litt meir i bloggen min
Fikk anbefalt denne bokserien og første bok skuffet ikke. Og jeg kaster meg nok fort over neste bok.
Då er fredagen komen og det kjennest bra
Så ein lesehelgtråd skal vi allerhelst ha
Eg tek sjansen på oppstart frå godstolen min
Og så nært som eg greier så blir det på rim
Her er snøfall som monnar på mark og i li
Så ein skitur med bikkja det må det vel bli
Og på bokfronten er eg i Steinbeck sin vold
Med Sweet Thursday kjem latteren ut av kontroll
Enn i januarmørkret i bygd og i by
Får de ro til å lese i varme og ly?
Eller sveittar de ute med måking av snø?
Ta det roleg, til våren så smeltar den sjølv.
Rett inn på ønskelista!
For ei nydelig bok!
Her ble jeg dratt inn i handlinga med en gang, ei handling skrevet med snert og humor, men også med mange slags undertoner, av samisk overtro, sorg og lengsel.
Naturbarnet Risten blir rykket opp fra livet sitt i Nord-Norge og omplantet som 7-åring på Sør-Jylland, sammen med sin norske far og nye danske mor, der Risten blir til Kirsten.
Oppveksten i Danmark er ikke lett for Kirsten, men hun finner stor og gjensidig trøst og glede sammen med sin eneste venn Niels, en foreldreløs gutt fra Vietnam.
Hun ser ikke sin samiske mor igjen før etter at hun er blitt voksen, bor i København, og selv har fått en liten sønn.
Så skal det vise seg at møtet med moren i Nord-Norge utvikler seg til å bli noe helt annet enn man skulle tro.
Å, for en herlig bok, tenkte jeg mange ganger underveis. Det eneste negative jeg har å si er at den godt kunne ha vart mye lenger og vært mye tykkere.
Maren Uthaug skriver som en gudinne.
Les den!
Ja, så ble det kanskje litt klisje, men er ikke det godt noen ganger? Jeg kosa meg med boka og syns det var en god historie.
Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.
Det gjekk feiande flott med nyttorsforsettet frå i fjor, det var kun målet om antalet bøker på portugisisk eg ikkje greidde. Det vart 2, ikkje 3. Eg ser ikkje nokon grunn til å endre særleg på målsetjingane for dette året:
Korleis er det rundt omkring, er det andre som tumlar med nyttårsforsett? Mange er jo med på diverse leseutfordringar, dette er jo forsett gode som gull.
Jeg har spikret 10 bøker allerede, og de jeg regner med å lese i Januar er:
12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden
Leste den om katter av samme forfatter i 2016. Leser denne og den neste først siden jeg har lånt dem på biblioteket.
23 'A book set in Scandinavia' - Alf Skjeseth - Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen
Har tidligere lest 2 bøker med samme tema av Tore Pryser tidligere, og som sagt er denne også en bibliotekslån.
36 'A ghost story' - Peter James - The House on Cold Hill
Så denne i en mail fra World of Books, og lånte den først på biblioteket for å lese på Halloween, men fant annet å lese da og kjøpte meg den på WofB nå rett før jul i steden. Hadde først valgt en annen bok for dette punktet, men flyttet den til punktet 'A book set in a school or university' på Goodreads RCh, 'The White Devil' av Justin Evans
6 'A book with a plant in the title or on the cover' - Amy Stewart - Wicked Plants - The A-Z of Plants that Kill, Maim, Intoxicate and Otherwise Offend
Har hatt denne boka en stund, har en til av samme forfatter som jeg også skal lese for et punkt på Goodreads RCh.
4 'A book you think should be turned into a movie' - Sarah J Waldock - The Redemption of Chauvelin
Denne boka startet som fanfiction, og jeg har lest den minst 3 ganger allerede. Her er det nok til en miniserie, men film er også OK. Den er en fortsettelse på Den røde pimpernells hevn - Sir Percy Hits Back som er en av mine favoritter.