2017
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Signhild forteller om sommeren da hun var sju. Den sommeren da morfaren prøvde å lokke henne ut av Berget det Blå med sine eventyr og fortellinger. Hun forteller om morfarens ekteskap med Signe, om et svik som aldri kan gjøres godt igjen og en reise til den andre siden av jorda. Om morens omgang med snille Hildermann, Lørrik og skrumle Skrakkle.
Omtale fra forlaget
En vakker og gripende bok (...) Den kommer til å sitte fast i tanken svært lenge.Sandefjords blad om Gulldronning, perledronning av Margaret Skjelbred. Voksne Signhild nøster opp trådene og forteller om sommeren da hun var sju. Den sommeren Nattbildet begynte å vise seg midt på dagen, da morfaren var alt hun visste og hun bare så vidt kunne ane alt hun hadde glemt. Den sommeren da morfaren forsøkte å lokke henne ut av Berget det Blå med sine eventyr og fortellinger. Om morfarens ekteskap med Signe, om et svik som aldri kan gjøres godt igjen og en reise til den andre siden av jorda. Om morens omgang med snille Hildermann, Lørrik og skumle Skrakle. Margaret Skjelbred har skrevet en urovekkende roman. Minnene og fortellingene berettes varsomt, varsomt, og avdekker en sterk historie om et forsømt barns tilbaketrekking fra verden og en voksens evne til å dra barnet ut igjen. En roman om å være barn og å være voksen, om hvordan minner og fortellinger som griper inn i hverandre og i hverdagen, og et finstemt og rørende portrett av forholdet mellom en gammel mann og hans datterdatter som leseren sjelden vil glemme.Gulldronning, perledronning er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i desember.Forfatteren blir bokbadet på Rockefeller tirsdag 23. november av bademester Anne Grosvold.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 2004
Format Innbundet
ISBN13 9788210048265
EAN 9788210048265
Språk Bokmål
Sider 207
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En helt fantastisk bok som alle bør lese;) Sitter fortsatt i hodet mitt mnd etter jeg har lest den...!
veldiig bra. krever noe av leseren og skaper refleksjoner. når du har lest den så har oppdaget en skatt
Svært vakkert om anerkjennelse og grenseløs kjærlighet.
En perle av en bok!! Jeg hadde denne i bunken min med sommerlesning, men skjøv den stadig bakover da den virket litt "vag" - desto større var overraskelsen da dette viste seg å være sommerens beste! Har virkelig fått øynene opp for M. Skjelbred!
Sterk og vakker om omsorgssvikt og reddende engler i form av en morfar med evig av tålmodighet og kjærlighet. Anbefales.
Etter å ha lest Andrea D og Du skal elske lyset, så ble dette en nedtur.
Synes boken var tung å lese, fin historie men for mye hverdagslige detaljer for min del
Forteljarstemma i boka er ei dame som fortel om sin eigen oppvekst saman med bestefaren. Både hendingar frå fortida og i notida er fortalt i første person notid. Samstundes får ein historia til bestefaren og mora, desse er fortalt i tredje person og både i notid og fortid. Flik for flik får ein avdekka eit lappeteppe av ein historie, ei familiesoge med tragedier, svik og overgrep, men også med eit rørande fint forhold mellom jenta og bestefaren.
Sentralt i forteljinga er sommaren før jenta skal byrje på skule. Bestefaren har fora henne med historier og eventyr i fleire år, men no nyttar han eventyra til å fortelje jenta noko om hennar eiga fortid, og kvifor ho bur på denne avsidesliggande garden saman med han. Eit veldig fint grep av forfattaren.
Det er mange som likar denne boka overmåte godt. Sjølv må eg nok ta bort «overmåte», eg nøyer meg med godt. Ein ting eg merkar meg er at forfattaren stadig vekk set fram eit utsagn, for så å motseie det i neste setning. Som på side 66:
«Det som jagde ham ut på den årelange, rastløse flukten fra seg selv, var tanken på alle disse hvis-ene. Nei ikke alle, bare dette ene hvis-et: Hvis jeg ikke hadde begynt å gå opp til Borgland»
Utover dette greier eg ikkje heilt å setje fingeren på kva som ikkje stemte for meg i forteljarstilen. Men uansett, boka er god, den, og den kjem nok til å sitje lenge i minnet.
Ja, det er en vakker bok, men hvorfor skal det nesten alltid dreie seg om grove og stygge overgrep? Jeg er glad for at overgrepene blir snakket om og skrevet om, men ikke bare det, nok er nok. Nesten hver gang jeg plukker opp en Norsk bok med god omtale så inneholder den overgrep… er dette virkeligheten eller er alt bare fiksjon for å selge boka? Er offerrollen blitt den gjennomgående rollen i Norsk fiksjon - og virkelighet? I så fall er jeg ferdig med denne formen for fiksjon.
Jeg har ofte tenkt at det å være barn er som å leve under ei osteklokke. Verden er aldri større enn det du ser i øyeblikket.
Begynnelsen på historien kan vi ikke gjøre noe med, og slutten vet vi ingenting om, men det som er vår del skal vi leve som skikkelige folk (...)
Du sa en gang at ord er det viktigste et menneske kan ha i ryggsekken sin. For uten ord kan vi ikke forme tanker, og uten tanker er vi ... er vi som dyra, kanskje. Du dro visst litt på det siste, dyrekjær som du var.
... mangt og mye forandres, men menneskenes hjerter forandres ikke, ikke i alle dager.
Han tenkte at mon tro om det er sant det? Hadde ikke hans hjerte forandret seg i alle disse dagene som var gått siden han vendte barnet sitt ryggen? Eller var det det universelle, det å være et menneske som ikke forandret seg? Var det derfor han var på vei hjem? Fordi han, over femti år gammel, endelig hadde skjønt at sorg ikke er noe en reiser fra. At både sorg og ansvar er noe en tar opp og bærer med seg uansett hvor tungt det kjennes.
– Men morfar, hva er en kommunist?
– Det er en som er så opptatt av rettferdighet at han av og til går litt av skaftet.
– Hvilket skaft?
– Riveskaftet, ditt nesegrev. Slutt å spørre, ellers forteller jeg ikke mer.
I hele barndommen og ungdommen hadde de holdt sammen. Det vil si, hun hadde holdt seg for seg selv og han hadde holdt seg til henne.
For det går an - og det var kanskje det viktigste jeg lærte denne sommeren, kanskje det viktigste jeg lærte i hele livet - det går an å være av skikkelig folk, selv om moren din sonet livstid på en lukket anstalt fordi hun har drept stefaren din med en kjøkkenkniv.
For å komme ut av berget må vi først gå langt, langt inn i det, for der er der utgangen er. Det hjelper ikke at det skrekkelige trollet ligger der inne og sover. Vi må finne det og vekke det og hogge alle de ni hodene av det så de triller til hver sin kant, sier han.
For hvordan skulle han kunne dele? Han hadde brent alle broer så grundig at han i lange perioder også greide å glemme elvene de var bygd over og landet de førte tilbake til, hvordan skulle han kunne dele?
Etter at jeg ble medlem her inne, har en helt ny litteraturverden åpenbart seg for meg. Dette er en liste over bøker jeg har lest som følge av påvirkning fra andre bokelskere. Noen bøker er bokelskere jeg følgers favoritter, enkelte bøker/forfattere har jeg fattet interesse for etter å ha lest bokomtaler, og atter andre er verker jeg fått konkrete tips om. Tusen takk til alle dere som skriver om bøkene dere har lest eller leser, det er nettopp dette som gjør denne siden helt unik og verdifull for alle oss som virkelig elsker bøker og det skrevne ord!
Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.
Bøker for å bli litt mer boksmart ;)
Har mange ganger tenkt at jeg har lest veldig mye uten å ha lest noen av de bøkene som "alle" kjenner til. Har ikke visst hvor jeg skal begynne, men etter en diskusjon her inne har jeg fått satt opp endel bøker, og flere legger jeg til etterhvert som jeg kommer på dem.
Endel av bøkene har jeg allerede ulest i hylla, og endel av forfatterene har flere aktuelle bøker jeg vil se på.
Dette er ingen liste som jeg har tenkt å haste meg igjennom, mest som en huskeliste for meg selv + at det er morsomt å se hvor mange av de som blir lest fremover :)
Bøker som sitter i kroppen lenge etter at de er utlest, og som får deg til å tenke. Og gråte. Og smile. Og nyte hvert ord. Og elske å lese!
I dag var jeg på Fretex og fant 10 gode bøker - 100 kr samlet. Å, hvor jeg elsker følelsen i magen når jeg finner en bok jeg har lett etter!
For ei tid tilbake startet jeg en tråd hvor jeg etterlyste bøker med den sympatiske farsfiguren. Dette var etter at jeg hadde lest flere bøker etter hverandre hvor faren var svært lite sympatisk, som Knausgårds "Ute av verden", Sofi Oksanens "Stalins kyr" og Harry Bernsteins "Den usynlige muren". Jeg greide ikke å komme på noen bøker som hadde kloke, sterke personligheter i farsrollen, og etterlyste tips på slike romaner. Heldigvis kom det inn mange gode forslag, og det er plass til flere :))
Både helt nye bøker som jeg leste for første gang i 2010 og ble tatt med storm av, og gamle favorittbøker som ble lest på nytt.
født 25. januar 1949 i Stokke i Vestfold
Nå akter jeg å ta hennes forfatterskap for meg (voksne)
For barn:
* Har du sett? av Margaret Skjelbred, 1991
* Tom og Andersen ved sjøen av Margaret Skjelbred, 1993
* Tom og Andersen feirer jul av Margaret Skjelbred, 1994
* Tom og Andersen drar til fjells av Margaret Skjelbred, 1995
* Hvor er Ida? av Margaret Skjelbred, 1996
* Tom og Andersen ved sjøen av Margaret Skjelbred, 1997
* Tom og Andersen i byen av Margaret Skjelbred, 1999
* Den hjerteløse risen av Margaret Skjelbred, 2000
Priser:
* Prøysenprisen 1989
* Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris i 1990
* Tønsberg kommunes kulturpris 1994
* Vestfolds Litteraturpris 2000
* Amalie Skram-prisen 2005