Drageløperen

av (forfatter) og Elisabet W. Middelthon (oversetter).

Schibsted forlagene 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (1961 terningkast.)

5953 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Heidis eksemplar av Drageløperen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ut i verden

Lesedato

2009

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Året er 1975, og tolv år gamle Amir fra Kabul ønsker å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Amirs venn Hassan lover å hjelpe til. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Amir misunner likevel hans naturlige mot, og ikke minst hans plass i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først etter mange år vender Amir tilbake til Afghanistan. Kanskje dette er hans sjanse til å gjøre opp for seg.

Omtale fra forlaget

Året er 1975, og tolv år gamle Amir fra Kabul ønsker å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Amirs venn Hassan lover å hjelpe til. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Amir misunner likevel hans naturlige mot, og ikke minst hans plass i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først etter mange år vender Amir tilbake til Afghanistan. Kanskje dette er hans sjanse til å gjøre opp for seg.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted forlagene

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788251621489

EAN 9788251621489

Omtalt tid 1980-1989 1970-1979 1990-1999

Omtalt sted USA Afghanistan

Språk Bokmål

Sider 382

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

695 896 282 64 20 4

Bokomtaler

Jeg hadde akkurat lest denne, og hadde lånt den til en ung assistent i bhg der jeg jobbet. Han og jeg kom ut omtrent samtidig i bhg's hage og synet som møtte oss der var vår unge nye vikar, opprinnelig fra Afghanistan, som hadde laget en drage av tynne hvite poser, blomsterpinner og hyssing. Han sto ute i solskinnet og seilte dragen, og både assistenten og jeg ble stående - jeg vil si helt fjetret. Jeg kan nok ikke helt beskrive følelsen det ga. Vikaren fortalte at da han kom til landet 8 år tidligere, og begynte i 6.klasse, hadde hans rektor bedt ham lage en slik drage til 17.mai toget. Han opplevde seg inkludert og forstått. Klokskap.

Jeg blir fortsatt rørt av det bildet, eller de bildene, dette ga og ville bare dele det litt.

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Den var helt fantastisk, og så rørende. Jeg gråt meg gjennom halve boken. En bok som får deg til å le og gråte på samme tid. Ikke til å gå glipp av.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En sterk og fantastisk bok. Den eneste boka, som jeg har lest til nå, som jeg faktisk har blitt ordentlig rørt og trist av. Godt skrevet, og en nydelig handling. Boka kan være brutal, sorgfull og gripende på samme tid. En bok man ikke vil gå glipp av.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En utrolig trist og rørende bok.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Utrolig bra bok:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Følelser og handlinger i boken beskrives på en rett frem og opprivende måte. Leseren blir tvunget til å selv tenke gjennom og kjenne på hva som egentlig blir fortalt og betydningen av dette. Forfatteren har gode personkarakteristikker, troverdig handling og levende skildringer fra Afghanistan skrevet på et historisk bakteppe. Han dveler med hendelser akkurat så lenge at jeg får tak på både stemning og lukter, men ikke så lenge at jeg blir lei og vil videre.

Boken var til tider så ubehagelig å lese at jeg måtte ta en pause og tenke på noe annet. Dette er en fantastisk bok som absolutt bør leses, og som beviser at ikke alle bestselgere strever med å leve opp til forventningene. Grunnen til at den ikke får 6 er at den karakteren får kun bøker jeg vil lese igjen. Jeg kommer nok ikke til å lese denne igjen, men jeg skal definitivt lese andre bøker av samme forfatter.

Hele omtalen finnes i bokbloggen min.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ikke annet å si enn: WOW! For en fantastisk fin, trist og rørende bok. Jeg er så lei meg for at den e slutt..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boken gjør vondt langt inn i sjelen, men forteller likevel noe viktig om en samtid vi helst ønsker å lukke øynene for. Anbefales på det sterkeste.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig gripende bok. Den gir et innblikk i en kultur jeg kjenner altfor lite, med en spennende historie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg havnet på en femmer. Egentlig hadde jeg tenkt å gi en firer, men den tok seg opp på slutten. Midtpartiet opplevde jeg som tregt og litt kjedelig, egentlig. Slutten derimot er nydelig og spennende. Anbefaler boken. Gir et nytt bilde av et land som kanskje aldri kommer tilbake dit det en gang var.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Skal jeg løpe å hente den dragen til deg?" Adamseplet steg og sank når han svelget. Vinden blåste i håret hans. Jeg syntes jeg så ham nikke. "For deg, tusen ganger til," hørte jeg meg selv si. Så snudde jeg meg og løp.

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Children aren't coloring books. You don't get to fill them with your favorite colors.- Rahim Khan

Godt sagt! (13) Varsle Svar

There are a lot of children in Afghanistan, but little childhood.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

"Når du dreper en mann, stjeler du et liv", sa Baba. " Du stjeler en kvinnes rett til en ektemann, du tar faren fra hans barn, , Når du forteller en løgn, stjeler du retten til sannhet fra noen. Når du fusker, stjeler du retten til rettferdighet. Skjønner du ?"

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Children aren't books. You don't get to fill them with your favourite colors

Godt sagt! (10) Varsle Svar

For you, a thousand times over. -Hassan

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Det er bedre å bli såret av sannheten enn trøstet av løgn.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Når du forteller en løgn, stjeler du retten til sannhet fra noen. Når du fusker, stjeler du retten til rettferdighet".

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Perspektiv er luksus når en sverm av demoner summer rundt i hodet ditt hele tiden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men jeg tar imot det. Jeg tar imot det med åpne armer. For når våren kommer, smelter snøen ett fnugg om gangen, og kanskje hadde jeg nettopp sett det første snøfnugget smelte.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Har i det siste oppdaget at det har blitt mange bøker som har bokomslag der det er bilder av personer bakfra. Noen er tildels ganske like eller har fellestrekk "med eller uten paraply".

Det ser ut som det er en forholdsmessig ny trend.
Jeg har tatt en titt i min og andres bokhyller og her er noen av de jeg fant.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.

Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)

Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:

 • Afghanistan
 • Bahrain
 • Egypt
 • Forente arabiske emirater
 • Iran
 • Irak
 • Israel
 • Jemen
 • Jordan
 • Kuwait
 • Kypros
 • Libanon
 • Oman
 • Palestina
 • Pakistan
 • Qatar
 • Syria
 • Saudi-Arabia
 • Tyrkia

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Bøker som på en eller annen måte beveget meg.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Her har jeg samlet alle lydbøkene som er blitt anbefalt i en diskusjon om lydbøker.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

En enkel måte å bedømme et menneskes karakter på, er å forestille seg hvordan det ville være å dra på hyttetur med vedkommende. Jeg er overbevist om at samme sympati-antipati-akse kan være fruktbar for å analysere romanpersoners karaktertrekk.

Blir det liv og moro, eller krangling og helvete? Tar hun oppvasken? Snakker han bare om seg selv? Spiller hun gitar hele natten? Legger han an på feil folk? Slåss han mot naboens vindmølle? Prøver hun å myrde de andre gjestene? Slike ting.

Noen romanfigurerer er så gode, snille og hjelpsomme at det ville vært en drøm å ta dem med på hytta. Andre er minst like godt skrevet … men bør definitivt holde seg mellom to permer!

Her er noen romanfigurer jeg gjerne ville reist på på hyttetur med.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker for å bli litt mer boksmart ;)
Har mange ganger tenkt at jeg har lest veldig mye uten å ha lest noen av de bøkene som "alle" kjenner til. Har ikke visst hvor jeg skal begynne, men etter en diskusjon her inne har jeg fått satt opp endel bøker, og flere legger jeg til etterhvert som jeg kommer på dem.
Endel av bøkene har jeg allerede ulest i hylla, og endel av forfatterene har flere aktuelle bøker jeg vil se på.
Dette er ingen liste som jeg har tenkt å haste meg igjennom, mest som en huskeliste for meg selv + at det er morsomt å se hvor mange av de som blir lest fremover :)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Og fjellene ga gjenlyd" av Khaled Hosseini
 • "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini
 • "Vindens skygge - reiseguide" av Sabine Burger
 • "Havfruestolen" av Sue Monk Kidd
 • "Little Bee" av Chris Cleave
 • "Huset ved moskeen" av Kader Abdolah
 • "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith
 • "Vinter i Madrid" av C.J. Sansom
 • "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa
 • "Arsenikktårnet" av Anne B. Ragde
 • "Løvekvinnen - roman" av Erik Fosnes Hansen
 • "Folket på Innhaug - roman" av Anne Karin Elstad
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver