Huset ved moskeen

av (forfatter) og Guro Dimmen (oversetter).

Gyldendal 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (550 terningkast.)

1817 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Grethet87s eksemplar av Huset ved moskeen

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En ytterst aktuell og innsiktsgivende roman av den iranskfødte forfatteren Kader Abdolah.I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen.Terningkast 6. VGTerningkast 6. Haugesunds avisTerningkast 6. Fredriksstad Blad«Jeg liker veldig godt bøker fra andre kulturer. Da oppdager du gjerne at mennesker har mer til felles enn det vi tror. Man får revet ned noen fordommer og vrangforestillinger.»Petter Nome anbefaler Huset ved moskeen i Dagbladet« Romanen er strålende velfortalt, også i norsk versjon, om en dramatisk periode i en uendelig lang tradisjon.»Svein Johs Ottesen, Aftenposten«Spennende som en thriller, lærerik som en historiebok.»Anne Cathrine Straume, NRK P2"Jeg elsker å lese bøker og reiser aldri uten, legger meg aldri uten. «Huset ved moskeen» av Kader Abdolah rørte meg enormt. Den ga meg innblikk i et land jeg ikke kunne noe om." Line Andersen, NRK- sporten

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788205386594

EAN 9788205386594

Serie Gyldendal pocket

Språk Bokmål

Sider 367

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

90 262 152 38 8 0

Bokomtaler

Boka er forteljinga om ei betydningsfull storfamilie i den fiktive iranske byen Sandjān. Familien bor vegg i vegg med ein viktig moske, og har også styringa av denne. Gjennom små og store hendingar i familien får lesaren eit lite gløtt av iransk samfunnsliv, og korleis dette endra seg frå sjahen sitt styre via dramatiske hendingar under den iranske revolusjonen og i tida etter. Undervegs i boka blir perspektivet i forteljinga utvida frå huslege scener til internasjonal politikk, og forfattaren skildrar mellom anna ayatollah Khomeini og kretsen rundt han (eg lurer stendig på kor mykje som er fiksjon i denne delen av forteljinga) i tida rundt revolusjonen. Frå min ståstad verkar det ganske tydeleg at det er ein dårleg ide å la ein fanatisk geistlig take over styringa i eit land.

Familieoverhovudet Āqa Djān er ein rettvis og mild mann som har høg status i byen. Men ettersom tidene endrar seg mister han gradvis statusen, og ettersom den religiøse fanatismen breier om seg i landet (og der det einaste som dyrkast like intenst som religionen er Amerika-hatet) mister han også innflytelsen over moskeen. Ulike familiemedlemmer vel, eller trekkast inn i, ulike sider eller roller under revolusjonen, og dette gjer at familien rivast i stykker. Klimaet betrar seg heldigvis litt mot slutten av boka.

Eg lurer på om sjølve huset og moskeen kan lesast som eit bilete på det iranske samfunnet, der huset (det sekulære) og moskeen (religionen) var ei eining før revolusjonen, men der religionen tok så stor plass etter revolusjonen at den nærmast utsletta alle andre aspekt av samfunnslivet.

Alt i alt likte eg boka godt, nesten godt nok til å trille ein 5’er men berre nesten.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det tok litt tid før denne boka "tok av", men det er vel verdt å lese videre! Etter hvert presenteres vi for mange spennende og fascinerende menneskesjebner, som flettes inn i hverandre - alt sentrert rundt huset ved moskeen og hovedpersonen Aga Djan.

Et samfunn i dramatisk endring utgjør rammen for romanen. Vi får innblikk i Irans nyere historie, som starter med sjah-veldet og ender med fremveksten av et fundamentalistisk samfunn styrt av ayatollaer. Under sjahen var ingen i tvil om hvem som betydde noe i samfunnet og hvem som hadde makt. Etter at Khomeni overtok makten, spredte frykten og angiveriet seg, og folk ble fengslet og drept uten lov og dom. Man kunne ikke stole på noen - selv ikke medlemmer av nærmeste familie. Alt ondt kom fra Vesten og Amerika i særdeleshet ... Aga Djan må innse at hans posisjon som en betydningsfull mann tilhører en tilbakelagt epoke.

Det som gjorde boka spennende for meg var at jeg fikk innblikk i en historie jeg fra før av bare kjente fra utsiden. Slike bøker bidrar også til å tegne et mangfoldig og nyansert bilde av et folk som man grunnet manglende kunnskaper gjerne har veldig stereotype oppfatninger om.

Når jeg likevel ikke vil rangere denne boka høyere, er det fordi jeg synes det glipper litt på slutten i romanen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka får uten tvil en femmer av meg, var en utrolig lærerik tur for meg.Forfatteren har skrevet boka på en ganske nøytral måte, han viser oss et land både under Sjahen sitt styresett, som vel kalles et autokratisk vestlig orientert monarki. Sjahen ledet et veldig strengt regime, han hadde sikkerhetspoliti og spioner, så befolkningen var aldri trygg, det vises tydelig i familien han lar oss bli kjent med. En familie som representerer den største del av befolkningen av Iran. Det var nok bare den rike eliten som dro nytte av Sjahens storforbruk av penger, og USA. Han ble tvunget til å flykte landet i 1979. Noen få måneder etter kom Khomeini til makten, han ble utnevnt til den ledende Ayatollaen. Som Sjahen var også Khomeini sin tilhengerskare ikke så stor, han ledet med et mer brutalt regime, som var veldig synliggjort. Befolkningen ble tvunget til å følge han sitt styresett, hvis ikke så ble de straffet med den verste tortur og døden. Han oppnevnte egne dommer som fikk i oppdrag til å henrette uskyldig folk. Khomeini tok også raskt avstand til USA:

Jeg kunne fortsatt og fortsatt, for meg som selvfølgelig hadde hørt om alle disse fryktelige hendelsene, var denne boka en skikkelig oppvekker. Forfatteren har nok med hensikt og en utrolig effektfull måte fremstilt Irans grusomme historie!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vel.. ferdig med Huset ved Moskeen.. Hadde hørt så mye om denne boken, så den lå i "ventestablene" mine.. På en måte syns jeg det var en fin bok, som belyste det historiske rundt kuppet av Sjahen og Khomenis komme og virke etter det.. Og som det står på permen av boken, når vi leser historiske bøker så oppdager vi gjerne at vi har mere til felles enn vi tror..!! Og det er mange fine og gode personer her som bare ønsker godt. Men som nesten alle andre bøker fra denne delen av verden så beskriver denne boken virkelig hvor utrolig mye skade og ødeleggelser religion gjør i verden. Så mye tid som brukes på Allah.. Så mye død og fordervelse.. Bakstrebersk, diskriminerende osv osv.. Ellers syns jeg boken til tider hadde et slett språk. Men det er vel en av de bøkene jeg kommer til å huske en stund.. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en hyggelig overraskelse. Boken foregår i et muslimsk land og vi møter en familie på godt og vondt. Det er en forfatter bosatt i Nederland som har skrevet den, men man merker godt hvor glad han er i kulturen, familien og hele måten å leve på i en muslimsk storfamilie. Noen er dypt troende, mens andre i familien tar det med religion som en privatsak, selv om de må ha på hijab når de skal ut i det offentlige rom. På mange måter kan boken minne om den grafiske romanen "Persepolis", hvor man ser mange av de samme kontrastene. Vi skjønner at det er land som er i en omveltningsfase hvor de beveger seg mot det religiøse og man har moralpoliti, og innfører sharia.
Boken anbefales på det varmeste

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hørte boka som lydbok. Veldig bra oppleser - Morten Røhrt. En glede å høre på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er min omtale av Huset ved moskeen. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende og god bok. Anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken gir et interessant blikk inn i iransk kultur, herunder hvordan ulike mennesker forholder seg motsetningene mellom det sekulære samfunnet og fundamentalismen. Min oppfatning er at Kader Abdolah formidler pragmatisme. Dette kommer til uttrykk gjennom hele boken i forhold til de vurderinger og valg som gjøres av hovedpersonen Aqa Djan. Det kommer også sterkt til uttrykk gjennom beskrivelsen av moskeens imam. Imamen er en fremragende boklærd og utmerket formidler som trekker folk til moskeen. Samtidig er han avhengig av opium og kvinner. Boken er godt skrevet, fremstår som realistisk og enkel og leve seg inn i. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir ikke helt revet med av denne boken. Det er for lange scener om dagliglivet. Når først den muslimske revolusjonen kommer, så blir det alt for mye faktaformidling i stedet for å lage enda mer spenning rundt den situasjonen som hovedpersonene kommer opp i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Elven tok i mot tåren, bar den stille med seg i møreket og sa det ikke til noen.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

... håret hennes var mørkere og lengre enn den natten man venter på en kjæreste som ikke kommer.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"Hva skal vi med disse militære kjøretøyene?" spurte Āqa Djān.
"De gir festen mer stil," sa viseborgermesteren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tidligere hadde hun følt seg som en ballong med en snor som hadde viklet seg inn i en grein, nå følte hun seg plutselig befridd fra greinen, og hun steg høyt opp i luften. Det var en god følelse, samtidig gjorde den henne redd.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fjernsynet er amerikanernes maktmiddel. De bekjemper vår kultur og vår tro med de apparatene! Jeg har hørt så mye rart om fjernsynet, om skitne programmer som gjør ånden syk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da huset ble bygd, åtte hundre år tidligere, hadde arkitekten utformet dette værelset spesielt med tanke på moskeens imam. Her lekte solen alltid så vakkert med skyggene, helt til mørket falt på. Først falt bare skyggen fra kuppelen over veggen, litt senere dukket minaretenes silhuett opp, deretter forsvant kuppelen og bare minaretene stod igjen. I det fargerike kveldslyset kunne skyggen av en due, den gamle kråka eller kattene dukke opp på veggene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ifølge persisk skikk skulle hun gråte nå, slå seg hylende i hodet og rive det grå håret ut av hodet. Kvinnene skulle komme løpende bort til henne og holde henne i hånden og gråte sammen med henne. Men alt dette var forbudt, de fikk ikke vise sin sorg for noen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Du må ikke la kvinnene venne seg til armene dine. La henne sove alene en natt, det er godt for henne," sa Khan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.

Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)

Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:

  • Afghanistan
  • Bahrain
  • Egypt
  • Forente arabiske emirater
  • Iran
  • Irak
  • Israel
  • Jemen
  • Jordan
  • Kuwait
  • Kypros
  • Libanon
  • Oman
  • Palestina
  • Pakistan
  • Qatar
  • Syria
  • Saudi-Arabia
  • Tyrkia

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Jeg har virkelig håvet inn masse forskjellig på loppis i år, gleder meg til mye lesetid i påsken, og håper jeg har funnet noen skatter her...


Godt sagt! (5) Varsle Svar

For ei tid tilbake startet jeg en tråd hvor jeg etterlyste bøker med den sympatiske farsfiguren. Dette var etter at jeg hadde lest flere bøker etter hverandre hvor faren var svært lite sympatisk, som Knausgårds "Ute av verden", Sofi Oksanens "Stalins kyr" og Harry Bernsteins "Den usynlige muren". Jeg greide ikke å komme på noen bøker som hadde kloke, sterke personligheter i farsrollen, og etterlyste tips på slike romaner. Heldigvis kom det inn mange gode forslag, og det er plass til flere :))


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har du hørt om flyttnøkler? En helt vanlig gjennstand som er kamuflasje for et transportmiddel som frakter den som er i berøringen med den over store avstander? Disse gjenstandene kan være hva som helst. Som gamle støvler, blikk bokser, gummi dekk eller bøker. Skjønner du hvor jeg vil henne? For uavhenig av magiske egenskaper og inflytelse fra Harry Potter kan bøker gjør nettopp dette; nemmelig transportere deg til fjerne steder. Helt til verden utenfor... Og verden utenfor er faktisk ikke så veldig liten. Den omhandler vel, for min del, omtrent alt som strekker seg utenfor Bergens bys usynlige grenser. Men jeg forholder meg da mest til bøker som strekker seg litt lenger enn det. Bøker som griper tak i verden utenfor livet slik vi kjenner det og berører nye mennesker, ukjente kulturer, fremmede samfunn og ulike religioner. Bøkene på denne listen gir et innblikk i andre menneskers dagligliv i deres hjemland, eller i livet som en fremmed og flyktning i den verden som vi kjenner så godt og tar så forgitt.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er bøker som alle må lese, synes jeg!!!De beste jeg har lest


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg frykter det vil ta mange år.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er bøker som jeg har lært av og gjerne forandret oppfatningene mine etter at jeg har lest dem. De er kanskje fine å lese om du vil ha et annet innblikk enn det stereotypiske du får servert til daglig.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

--En bok basert på et eventyr
--En bok som har vunnet National book award
--En Young Adult bestselger
--En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
--En bok med handling fra ditt hjemsted
--En bok oversatt til engelsk
--En kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
--En bok hvor handlingen er i Europa
--En bok på under 150 sider
--En New York Times bestselger
--En bok som blir til film dette året
--En bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
--En selvutviklingsbok
--En bok du leser ut på en dag
--En bok skrevet av en kjendis
--En politisk memoar
--En bok som er minst 100 år eldre enn deg
--En bok på mer enn 600 sider
--En bok fra Oprah's bokklubb
--En science- fiction roman
--En bok anbefalt av et familiemedlem
--En tegnet roman
--En bok publisert i 2016
--En bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
--En bok hvor handlingen er om sommeren
--En bok og dens prequel
--Et mordmysterium
--En bok skrevet av en komiker
--En dystopi
--En bok med blått omslag
--En diktsamling
--Den første boken du ser i en bokhandel
--En klassiker fra det 20 ende århundre
--En bok fra biblioteket
--En selvbiografi
--En bok om en roadtrip
--En bok om en kultur du er ukjent med
--En satirisk bok
--En bok hvor handlingen foregår på en øy
--En bok som garantert vil gi deg glede


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Der Gud gråter - en afghansk kvinnes mot og livskamp i en brennende region" av Siba Shakib
  • "Brente skygger" av Kamila Shamsie
  • "Vinter i Madrid" av C.J. Sansom
  • "En passende ung mann" av Vikram Seth
  • "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie
  • "Tett inntil dagene - fortellingen om min mor" av Mustafa Can
  • "Snø" av Orhan Pamuk
  • "Fatimas hånd" av Ildefonso Falcones
  • "Eva Luna forteller" av Isabel Allende
  • "Maleren fra Shanghai" av Jennifer Cody Epstein
  • "Ville svaner - tre døtre av Kina" av Jung Chang
  • "Summen av dagene" av Isabel Allende
Alle bokanbefalinger for dette verket