Egalias døtre

en roman

av (forfatter).

Aschehoug 2003 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.87 (149 terningkast.)

589 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ann-Charlott Christensens eksemplar av Egalias døtre - en roman

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Kvinner/feminister

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En satire om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten og undertrykker menn.Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko.

Omtale fra forlaget

En satire om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten og undertrykker menn.Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2003

Format Heftet

ISBN13 9788203186431

EAN 9788203186431

Serie Aschehoug moderne

Genre Fantastisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 275

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

40 62 39 5 1 2

Bokomtaler

I Egalia er alt snudd på hodet. Det er kvinnene som rår, mens mennene steller hus og barn. Døtre foretrekkes framfor sønner, mennene går på p-piller, og kler seg i dameklær. De fleste menn innretter seg, men direktør Brams sønn, Petronius og hans kamerater, nekter. De starter maskulinistbevegelsen og gjør opprør mot kvinnesamfunnet.

Det er hysterisk morsomt, og også tankevekkende hvordan kvinnene ser på sine menn. Boka kom opprinnelig ut på slutten av 70-tallet, og er oversatt til 13 språk. Vedder på at den skapte furore!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En av få bøker som har fått meg til å le høyt, selv om temaet er alvorlig nok. Dette handler om kvinneundertrykkelse. Jeg kunne livlig forestille meg disse beretningene hvor kjønnsmønsteret er snudd på hodet og kvinner har definert språket. Jeg kjente meg igjen i flere av situasjonene i boken. Blant annet var det vanlig, da jeg var ung, og kanskje er det sånn ennå, at hvem som helst kunne finne på å kommentere det når jeg begynte å få pupper. I boken går dette ut over guttene, som får hentydninger om å måtte begynne med PH (pung holder). Omgjøringen av «maskuline» ord er gjennomført til fingerspissene. Det heter for eksempel ikke menneske, men kvinneske. En mannlig lærer kalles herken, altså den mannlige frøken. Morsom og kreativ måte å formidle det patriarkalske samfunnet, som godt kan danne grunnlag for en debatt, en samtale eller betraktninger rundt tema. Jeg oppfatter ikke boken nedlatende eller angripende ovenfor noen av kjønnene, men den får en til å tenke over hvor begrensende fordommer, ord, tanker og holdninger kan være.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fasinerende fantasi med utgangspunkt i en realisme som desverre er godt kjent selv 40 år etter at romanen ble skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

-Du? Jeg tror jeg vil bli mannesaksmann når jeg blir stor.
-Det er det ikke noe å tjene på.
-Jo. Jeg kunne blitt språkforsker. Det er viktig å befrue språket. Så kunne jeg konsekvent gå inn for å utrydde alle ordene som viste at kvinnene hadde fruedømmet i samfunnet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kjærlighet betyr forventning. Har du ingen forventninger, blir du ikke skuffet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hvorfor var det slik, og hvordan hadde det begynt? Hvorfor sto de der og skalv ved tanken på å putte et frø i jorden? Hvorfor godtok de bare at kvinner kunne dyrke jorden i kraft av sin natur? Hvorfor skulle de stå der i voksen alder å lære seg det kvinner lærte når de var barn? Hvorfor var menstruasjonen en kraftkilde, når sæden var en kilde til skam? Hvorfor var det slik? Hvordan var det blitt slik?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei Petronius. Du forstår...menn mangler all virkelig kontakt med livet. De har ingen fysisk kontakt med avkommet. De er derfor heller ikke i stand til å tenke på hvordan det går med jordens folk etter at de selv er døde. I et samfunn hvor mennene fikk lov til å bestemme ville alt liv på jorden dø ut. Hvis menn ikke holdes nede, hvis menn ikke stagges, hvis menn ikke siviliseres, hvis menn ikke holdes på plass, vil livet forgå...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mannen er et kvinneske kun i kraft av to ting; sitt avlsredskap og sin muskelstyrke

Godt sagt! (2) Varsle Svar

At menn ikke tok del i det alminnelige samfunnslivet var den gang en selvfølge. De var først og fremst bruksskapninger på linje med husdyra våre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg fikk lyst til å lage en liste over bøker med varm og god humor. Forslagene har rent inn, og jeg håper at jeg får med meg alle etter hvert.


Godt sagt! (35) Varsle Svar

Godt sagt! (19) Varsle Svar

Bøker som handler om feminisme,kan være faglitteratur og skjønnlitteratur.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Dette er en liste over bøker som bekrefter at vi fortsatt må markere 8. mars og ta dagen på alvor.
(Blir stadig oppdatert.)

8.Mars #Kvinnedagen #Feminisme


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bloggernes og bokelskernes kvinnekanon
- listen over bøker av og om kvinner alle menn burde lese.

Hos Karen


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Alle disse bøker som kom inn i mit hjem, lite visste jeg at de skulle forbli uleste... Men i år, dere. I år skal jeg komme meg igjennom en liten brøkdel!

Ingen umulighet, langt i fra, samtlige bøker ØNSKER jeg å lese. Det er et bra utgangspunkt!

Vel. Utenom Silmarillion. Den gir meg akutt angst.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Morsomme bøker for voksne


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange finner lesergleden først på ungdomsskolen, og når de skal videre til videregående skole, får jeg ikke lenger fortalt dem om alle de fine bøkene der ute som de bør prøve å få lest i årene som kommer. Få av bøkene på denne listen vil overraske, men det bør være noe for en hver her. Det er litt tilfeldig hva som er lagt inn av norske og engelske utgaver, og bøkene er så pass ulike at de slettes ikke vil passe alle. Beskrivelser vil bli lagt til etter hvert, sammen med flere bøker. Rekkefølgen er nokså tilfeldig.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er kanskje ikke de aller beste bøkene jeg har lest; den listen ville sett litt annerledes ut. Men noe må det være med bøker man leser mange ganger!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg leste mens jeg kjedet meg på jobb sommeren 2011.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "St. Croix-trilogien" av Gerd Brantenberg
 • "Røyksopp" av Fay Weldon
 • "Århundrets kjærlighetssaga" av Märta Tikkanen
 • "Kvinner" av Marilyn French
 • "Gobi - barndommens måne" av Tor Åge Bringsværd
 • "Det blødende hjerte" av Marilyn French
 • "Musikk fra en blå brønn" av Torborg Nedreaas
 • "Sort messe ; Stemmen som hvisket ; Heksesabbat" av John Dickson Carr
 • "Kranes konditori" av Cora Sandel
 • "Alberte og Jakob" av Cora Sandel
 • "Små nøkler store rom - roman" av Bjørg Vik
 • "Uår - roman" av Knut Faldbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver