Øya

av (forfatter) og Jan Schei (oversetter).

Schibsted 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.79 (1680 terningkast.)

4651 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Hanne Cathrine Aas' eksemplar av Øya

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Historisk roman

Lesedato

2013

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Alexis Fieldings mor, Sofia, har aldri fortalt noe om bakgrunnen sin. Alt hun vil si er at hun vokste opp i en landsby på Kreta før hun flyttet til London. Da Alexis bestemmer seg for å dra til Kreta, gir imidlertid Sofia henne et brev som hun ber henne overlevere til ei gammel venninne. Da hun ankommer landsbyen Pláka, oppdager Alexis at den ligger et steinkast fra den forlatte øya Spinalonga, ei øy som tidligere var bebodd av spedalske. Når hun møter Sofias venninne, Fortini, får hun høre historia om oldemora Eleni og døtrene hennes, og en familie som var hjemsøkt av tragedier, kriger og lidenskap. Dette er forfatterens debut.

Omtale fra forlaget

Alexis Fieldings mor, Sofia, har aldri fortalt noe om bakgrunnen sin. Alt hun vil si er at hun vokste opp i en landsby på Kreta før hun flyttet til London. Da Alexis bestemmer seg for å dra til Kreta, gir imidlertid Sofia henne et brev som hun ber henne overlevere til ei gammel venninne. Da hun ankommer landsbyen Pláka, oppdager Alexis at den ligger et steinkast fra den forlatte øya Spinalonga, ei øy som tidligere var bebodd av spedalske. Når hun møter Sofias venninne, Fortini, får hun høre historia om oldemora Eleni og døtrene hennes, og en familie som var hjemsøkt av tragedier, kriger og lidenskap. Dette er forfatterens debut.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788251625579

EAN 9788251625579

Serie Spinalonga (1)

Genre Romantikk Historisk litteratur

Omtalt tid 1900-1945 Etterkrigstiden

Omtalt sted Kreta

Språk Bokmål

Sider 452

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

474 686 309 138 51 22

Bokomtaler

Alexis har ingen anelse om hvilke hemmeligheter moren Sofia har holdt skjult for henne gjennom hele oppveksen, da hun tilkjennegir overfor moren at hun ønsker å reise til Kreta sammen med kjæresten Ed. Moren vokste opp på Kreta før hun giftet seg og flyttet til London, og hun skjønner nå at hun er nødt til å innvie datteren i forholdene hun kommer fra. Hun utstyrer Alexis med et brev som hun skal levere til hennes gamle venn Fortini, og i dette brevet ber hun Fortini fortelle alt.

Alexis ankommer Kreta og oppsøker Fortini. Hun får da høre historien som knytter familien hennes til øya Spinalonga, en tidligere koloni for spedalske. Hennes innsikt i familieforholdene gjør noe med henne. Der moren så svik, ser hun lidenskap og kjærlighet. Dette får avgjørende betydning for hennes egne valg.

Dette er en hjerteskjærende historie om en tid da det var knyttet mange fordommer til spedalskhet og faren for smittsomhet, om kjærlighet og svik, om livet på øya Spinalonga på godt og vondt og ikke minst om samhold i et gresk lokalsamfunn. Spinalonga eksisterer i virkeligheten, selv om det er noen år siden spedalske ble isolert fra samfunnet. Denne historien rørte meg dypt. Jeg opplevde boka er godt skrevet og Gisken Armand leste den med stor innlevelse.

I ettertid har mange kritisert denne boka som en typisk lettvekter innenfor bestselgergenren. Jeg ønsker imidlertid å understreke at Victoria Hislop var den første som brukte fortellergrepet med en rammefortelling og en roman i romanen - en oppskrift mange har kopiert i ettertid. Og selv om boka ikke kommer til å bli stående som en mesterlig roman for ettertiden, var det ingen som hadde fortalt den fascinerende historien om Spinalonga, de spedalskes øy, før henne. Historien som sådan er både spennende, trist og opprørende.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dette er en bok som fester seg i hjertet! Gode figurer, god skildring av Hellas, godt historisk innblikk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Anbefales virkelig! En fantastisk historie om et vakkert og spennende land. Jeg er veldig glad i Kreta og jeg mistet ikke interessen av Kreta ved å lese boka, men fikk desto større trang til å dra nedover igjen. En utrolig spennende historie som gjør at man vil granske dypere og kanskje besøke øya som er så godt beskrevet her. Jeg har selv besøkt Spinalonga som følge av denne boken, men jeg anbefaler å dra FØR du leser boken, da får du et enda større innblikk og vet hvor alle bygningene er.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ganske interessant historie, men middels dårlig skrevet etter min mening. Hadde store forventninger til den, men endte opp med å legge den fra meg da jeg var halvveis, da hadde jeg totalt mistet lysten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg var på øya Spinalonga noen år før denne boken kom ut, og det var helt spesielt å lese den når jeg hadde vandret mellom husruinene og på stiene. Å ha faktiske bilder i hodet under lesingen...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

God bok med en fantastisk historie bak ! :) Personlig slet jeg litt med å komme i gang med boka. Begynte å lese den mange ganger men falt av. Til slutt når jeg smurte meg med tolmodighet og leste hele boka var jeg veldig glad for at jeg gjorde det !

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er mest på krimmen, men må innrømme at denne er veldig god. Det er alltid kjærlighet og sjalusi i slike bøker hvor man kan gjette seg til hva som skjer, men denne likte jeg godt. Mye av dette er pga. all historien som er med i boka. Det var veldig interessant å lese om hvordan de spedalske hadde det på øya og hvordan andre så på dem. Å få innblikk i hvordan den syke opplever hvordan andre, "friske", ser på en er godt skildret. Anbefales til alle, denne må leses!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Synes dette var en veldig god bok :-) Selv om den går under kategorien lettlest sommerlektyre, så har den virkelig alvorlige temaer som spedalskhet eller lepra, og var virkelig informativ i så måte... Romanen er jo i en viss grad basert på fakta, da øya Spinalonga faktisk var en leprakoloni som beskrevet i boka. Forfatteren har i tillegg skapt et spennende "plott" i boka, som gjør at man bare må finne ut hva som skjer. For meg var historien om de spedalske og hva som skjedde på Spinalonga det mest interessante, de dramatiske kjærlighetshistoriene kunne jeg vært foruten, men alt i alt en veldig god bok, som anbefales lest på varme sommerdager.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig fin bok med en god historie! Synes at forfatteren har klart å flette inn gresk historie på en god måte. Lærte masse om Hellas og spedalskhet som jeg finner veldig interessant. Denne fikk meg til å ville reise til Hellas igjen og ikke minst Spinalonga! Anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Han ser ut som en baby, og jeg aner ikke hvor mye han veier. Omtrent det samme som en stor pose mel, antar jeg.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Det som virkelig avgjør hva som skjer med oss, er handlingene til folk rundt oss og dem som var her før oss.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

De siste meterne til bryggen lente hun seg tungt til faren, lik en gammel kvinne som følte smerte ved hvert skritt hun tok. Men smertene var ikke fysiske.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alt lot til å være det samme, men ingenting var slik det hadde vært.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Bokomslag har vært omtalt her inne før. Muligens har det også vært laget lister over "trendy" bokomslag fra de siste ti- tolv åra. Hvordan skapes slike trender, montro? Denne lista inneholder et flertall oversatte bøker, mange svært populære, som alle har omslag som viser en eller flere personer i kontrast mot en bakgrunn; ofte er de på veg ut av bildet. Har noen pønsket ut at slike omslag fremmer salget?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Bøker som på en eller annen måte beveget meg.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Titler jeg føler hører sammen på en eller annen måte jeg ikke helt klarer på beskrive, men som jeg føler det har kommet mange av i det siste. Skjulte historier, hemmeligheter, fra eksotiske steder eller eldre tider, helst med kvinner i hovedrollene. Gjerne også en eller annen slags likhet i omslagene som gjør at jeg tenker 'åja, der er en sånn bok'.

Må få tillegge at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, derfor kan jeg ikke uttale meg om de er gode eller ikke! Men det vet kanskje dere?


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker for å bli litt mer boksmart ;)
Har mange ganger tenkt at jeg har lest veldig mye uten å ha lest noen av de bøkene som "alle" kjenner til. Har ikke visst hvor jeg skal begynne, men etter en diskusjon her inne har jeg fått satt opp endel bøker, og flere legger jeg til etterhvert som jeg kommer på dem.
Endel av bøkene har jeg allerede ulest i hylla, og endel av forfatterene har flere aktuelle bøker jeg vil se på.
Dette er ingen liste som jeg har tenkt å haste meg igjennom, mest som en huskeliste for meg selv + at det er morsomt å se hvor mange av de som blir lest fremover :)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker som får meg til å le, gråte, føle sinne..ja rett og slett få kjenne på hele følelsesregisteret!! Noen er basert på historier fra virkeligheten, noen ikke. Men for meg er kjernen i en god bok at den vekker sterke følelser i meg, og er så god at det er vanskelig å legge den fra seg.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har laget en liten liste over sommerbøker. Hvis du har tips til flere romaner så fører jeg det opp her.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har du hørt om flyttnøkler? En helt vanlig gjennstand som er kamuflasje for et transportmiddel som frakter den som er i berøringen med den over store avstander? Disse gjenstandene kan være hva som helst. Som gamle støvler, blikk bokser, gummi dekk eller bøker. Skjønner du hvor jeg vil henne? For uavhenig av magiske egenskaper og inflytelse fra Harry Potter kan bøker gjør nettopp dette; nemmelig transportere deg til fjerne steder. Helt til verden utenfor... Og verden utenfor er faktisk ikke så veldig liten. Den omhandler vel, for min del, omtrent alt som strekker seg utenfor Bergens bys usynlige grenser. Men jeg forholder meg da mest til bøker som strekker seg litt lenger enn det. Bøker som griper tak i verden utenfor livet slik vi kjenner det og berører nye mennesker, ukjente kulturer, fremmede samfunn og ulike religioner. Bøkene på denne listen gir et innblikk i andre menneskers dagligliv i deres hjemland, eller i livet som en fremmed og flyktning i den verden som vi kjenner så godt og tar så forgitt.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hjemkomsten" av Victoria Hislop
 • "Tråden" av Victoria Hislop
 • "Lesesirkelen" av Elizabeth Noble
 • "Bumerang" av Tatiana de Rosnay
 • "Salvadoreña - roman" av Cecilia Samartin
 • "Glassblåseren fra Murano" av Marina Fiorato
 • "Havfruestolen" av Sue Monk Kidd
 • "Tirsdagsdamene - reisen til Lourdes" av Monika Peetz
 • "La Peregrina - roman" av Cecilia Samartin
 • "Reisen hjem - roman" av Lori Lansens
 • "Arven" av Katherine Webb
 • "Taushetens konsekvenser" av Linda Olsson
Alle bokanbefalinger for dette verket