Ingen hylle
2012
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Franske Michel Houellebecq har vakt internasjonal oppsikt med sin skarpe sivilisasjonskritikk. Nå kommer endelig også hans debutroman fra 1994 på norsk.
Her møter vi en ensom mann med et grått og kjedelig liv. Det er lite som opptar ham, foruten å reflektere over hva som har gått galt med vår sivilisasjon. Da hans kollega Raphaël Tisserand blir valgt ut til å følge ham på en salgsreise, får fortelleren rikelig anledning til å filosofere over kjærlighetens og seksualitetens kår i vår tid. Den sjarmløse Tisserand mislykkes nemlig alltid i sine initiativ overfor kvinner, men gir likevel ikke opp.
Med sin særegne fortellermåte får Houellebecq leseren til å kjenne brutaliteten i de samfunnsmekanismene som skildres. Han presenterer ingen klare løsninger, men vekker leserens engasjement ved å skildre menneskeskjebner som berører.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2005
Format Heftet
ISBN13 9788202254773
EAN 9788202254773
Serie Cappelens utvalgte billigbøker
Språk Bokmål
Sider 142
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En kort, men kompleks fortelling som raskt går fra hovedpersonens opplevelse av arbeidslivets og seksuallivets fortredeligheter til krisen på individplan. Det er en sørgelig historie, men Houellebecqs ironi og og frekke betraktninger holder leseren fanget. Parodien av IT-bransjen og dens konsulenter treffer rett på minnebrikken, selv i dag 21 år etter at boka først kom ut. Fortellerens syn på kvinner og hva som er stygt og pent hos folk er derimot langt fra moderne, men kanskje ikke så langt fra virkeligheten som vi kunne ønske oss?
Ikke min favoritt av Michel. Mulig jeg ikke forstod boka. For meg handlet det om en depressiv og livstrøtt mann på 30 år som forteller om sin uinteresserte livsglede.
Ubehagelig menneskesyn, men i all misantropien er det selvfølgelig et snev av sannhet.
En bok om konsekvensene av 68'ernes seksuelle frigjøring og dets logiske konsekvens at markedsliberalismen gjør sitt inntog også på dette feltet. Teamet ser ut til å være en gjenganger i forfatterens forfatterskap.
Du har levd. Det har vært øyeblikk da du har levd. Du husker det selvfølgelig ikke særlig godt, men det finnes fotografier som kan dokumentere det.
Søndag morgen gikk jeg en liten tur i strøket; jeg kjøpte en rosinbolle. Det var en mild og fin dag, men også litt trist, slik søndagene gjerne er i Paris, særlig når man ikke tror på Gud.
Vi har behov for eventyr og erotikk fordi vi har et vedvarende behov for å fortelle oss selv at livet er fantastisk og spennende, hvilket vi selvfølgelig tviler litt på.
Ikke det at jeg kjenner meg så langt nede; det er heller det [at] jeg synes alle rundt meg virker så høyt oppe.
Hun hadde et sterkt behov for å bli pult. Hullet hun hadde i underlivet måtte virke totalt meningsløst på henne. En pikk kan man alltids kappe av seg, men hvordan kan man glemme tomheten i en vagina?
Jeg beklager å måtte si det, men jeg har alltid synes at denne oppramsingen av realistiske detaljer, som liksom skal bidra til å skape levende romanskikkelser, er noe stort tull.
Vanligvis møter jeg aldri noen i helgene. Jeg holder meg hjemme, rydder litt og depper i ro og fred.
Jeg har opplevd så lite at jeg ofte tror jeg ikke skal dø; jeg synes det virker usannsynlig at et menneskeliv skal kunne romme så lite.
«Man vet bare så altfor godt at senger i gjennomsnitt varer mye lenger enn ekteskap.»
Jeg bestemmer meg for at jeg skal gi støtte til innleggene hans så ofte jeg kan, med et fårete, beundrende ansiktsuttrykk, som om han hadde åpnet uante, vidtrekkende perspektiver for meg, fulle av visdom.
Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?
Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.