Et liv forbi

av (forfatter).

Aschehoug 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.81 (196 terningkast.)

421 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Helenes eksemplar av Et liv forbi

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788203268601

EAN 9788203268601

Språk Bokmål

Sider 263

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

26 117 42 11 0 0

Bokomtaler

Jeg ble så glad i kvinnene i denne boken. 3 generasjoner damer som alle har noe uforløst i seg og noe de ikke får fortalt. Også Aslak, da: en herlig mann som forsøker å være en klippe for alle, men usikker på om han lykkes. Jeg leste ferdig i kveld, og vil bare høre mer om disse menneskene. Helga Flatland er ekspert på å skrive om mellommenneskelige relasjoner slik at jeg kommer under huden på personene, og ser for meg miljøene. En favorittforfatter!

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boken beskriver på svært godt vis alle tankene som ligger bak det vi som mennesker sier, og hvordan det som blir sagt kan bli misforstått av andre. Historien blir fortalt av en dødssyk mor, og hennes datter, og viser hvor vanskelig det kan være å si de riktige tingene, spesielt når man har en bakenforliggende konflikt. Selv om hovedpersonene kanskje har urealistisk lange tankerekker og dyptgående refleksjoner rundt seg selv og andre, er de samtidig gjenkjennbare hos, jeg vil anta, de fleste av oss.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt skrevet, men litt for langsom med litt for mange uinteressante detaljer. Karakterene er troverdige, kanskje bortsett fra Sigrid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sigrids far Gustav, fikk det første av etterhvert mange slag, da hun var sju år. Fra åtte års alder, måtte hun og storebroren Magnus, klare seg mer eller mindre selv. Moren, Anne, beholdt faren hjemme, og pleiet ham selv. Det var en heltidsjobb, og dermed manglet det til stadighet matpakker, gymtøy, og regnklær når Sigrid og Magnus skulle på skolen.
Nå er Sigrid voksen og er mor til Mia og Viljar. Hun har flyttet fra vestlandsbygda, der både hun og Aslak har vokst opp. De har bosatt seg i Oslo, der Sigrid jobber som lege. Da moren ringer og forteller at hun er alvorlig syk, endres rollene. Gustav er på sykehjem, men Anne må ivaretas. Sigrid og broren bytter på å være i barndomshjemmet, noe de sliter med på hver sin måte.

Som alltid, godt språk, og interessant fortelling. Lettlest med dybde og menneskelig forståelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utrolig pent skrevet! Elsker Helga Flatland. Boka er vond og fin på samme tid. Historien fortelles slik at man føler med karakterene og ofte sitter med litt vondt i magen på vegne av de ulike. Tar opp ulike aspekter av liver som er tunge og vonde, samtidig som det reflekteres rundt de ulike perspektivene av hovedpersonenes liv. Jeg likte denne skikkelig godt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en bok jeg virkelig raste gjennom. Den har et tiltrekkende og nøyaktig språk, gode og effektive fortellervinkler. Selve fortellingen, og hvordan Flatland beskriver den anspente familiesituasjonen, likte jeg, det minnet meg litt om Carl Frode Tillers bøker. Det var skrevet mye mellom linjene. Dog savnet jeg spisskompetansen om hvordan helsevesenet (medisiner og regelverk) fungerer. Kjipt når en bok ikke er nøyaktig, og en forfatter ser ut til å ha søkt seg rundt i felleskatalogen uten å spørre virkelige helsepersonell.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjente på en kontinuerlig irritasjon over den ufyselige Sigrid. I tillegg var forfatter i overkant ivrig etter å la personene analysere og tolke hvert eneste uttalte ord, ansiktstrekk og kroppsholdninger til hverandre. Tok seg allikevel bittelitt opp mot slutten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helga Flatland har ennå ikke fylt førti år, men har allerede rukket å skrive syv bøker, bare det er imponerende. Jeg har hørt mye om bøkene hennes de siste ti årene. Så tenkte det var på tide å lese noe av henne.

Tung tematikk som mange kjenner seg igjen
Boka beskriver et tungt tema som fleste familier dessverre rammes av, nemlig kreft. Det er like vanskelig og uvirkelig uansett hvilken krefttype det er snakk om. Det er nettopp det Et liv forbi handler om. Anne får vite at hun har tykktarmkreft. De voksne barna hennes, Sigrid og Magnus bytter på å være hjemme hos henne, og legger planer fremover. Sigrid har alltid hatt et anstrengt forhold til sin mor og alltid følt seg oversett. Faren hennes ble tidlig avlorlig syk og pleietrengende, noe hennes mor brukte mye tid på. Sigrid syntes at Magnus var mer ansvarfull for henne enn hennes egen mor. Magnus var den som så mest til henne, og satte noen regler for henne under oppveksten. Nå som moren hennes er alvorlig syk, er deres forhold fremdeles anstrengt, om ikke mer. En slags oppgjørets samtale venter i lufta, men det blir utsatt mest mulig. Vil de i denne sårbare tiden finne tilbake til hverandre, og få et sterkere bånd enn det de har hatt tidligere?

Noe av boka minner meg litt om Full spredning av Nina Lykke. Det er ikke store likheter, men Sigrid er også lege, som hovedpersonen i Full spredning, og hun også lar oss vite litt om hennes hverdag på jobb og noen av pasientene hennes, spesielt en. Men ellers er det to ulike bøker. Hjemmelivet er alt annet enn enkelt. Ikke får hun bare vite at moren hennes har kreft, men samtidig prøver hun å holde sin egen familie samlet. Hun har eldstedatteren Mia med Jens, og hennes yngste, Viljar, med Aslak. Familien går stort sett overens, men de har også sine drakamper. Sigrid er sint på Jens som bare dro, og hun har fremdeles følelser for ham. Så hun har mye å holde styr på for tiden.

Det morsomme med denne boka er at det også minner litt om en film som heter Two Weeks (2006) med Sally Field, som venter på det verste etter å ha blitt alvorlig syk. Hun har fire voksne barn som er der for henne. Selv om Et liv forbi har litt likheter med andre ting, er det også en historie som står på egne ben, og familiedrama fortelles på mange forskjellige måter. Et liv forbi er også et familiedrama. Det er ikke bare et problem som opptar handlingen, men flere som etter hvert baller seg på, og boka er et eksempel på at folk har forskjellige måter å reagere og løse ting på. Det er ingenting som er rett eller galt når det gjelder følelser.

Påvirker også pårørende
Et liv forbi er en realistisk beskrivelse over redselen i å miste en av sine nærmeste, se egne foreldre bli eldre, og usikkerheten en alvorlig sykdom kan gi. Ikke bare den det gjelder, men også de i familie. Hvordan skal man leve en hverdag uten å frykte det verste, når en av de nærmeste er alvorlig syk? Et interessent og skremmende spørsmål som de fleste unngår å tenke på. Noe Flatland beskriver godt i denne romanen.

Romanen oppleves som veldig mørk og kaotisk. Det blir kanskje litt vel mange gjentakende intriger, spesielt når det gjelder Sigrid, hennes samboer og barna. For jeg ville gjerne lese mer om Sigrids bakgrunn som yngre og hennes bånd til moren. Derfor ble Et liv forbi noe seig for min del. I enkelte partier virket romanen som den hadde mer enn sine 263 sider. Men Flatland skal ha skryt for sine troverdige beskrivelser av anstrengte relasjoner og det å bære på en sårbarhet uten å overdrive.

Jeg nevner i denne anmeldelsen at Flatland har skrevet syv bøker, for hun har ikke bare skrevet romaner, men også en barnebok.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Empati er et overskuddsfenomen forbeholdt de friske...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg lurer på hva han ville sagt til at jeg nå kunne finne fram til en låt eller en bok med et tastetrykk, klikke den hjem, om han ville omfavna mulighetene som lå i det, eller om noe ville gått tapt for ham - at den fysiske leitinga, det å tråle Apollon eller Bokgarasjen, var noe av målet i seg selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Herfra kan samtalen gå to veier, jeg anstrenger meg for å velge den ene, den åpenbart riktige, men klarer det ikke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vil du lese bøkene som nomineres til bokbloggerprisen

Samlesingsplanen

bilde


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseliste


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samme mål som i fjor, å lese 52 bøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lister over bøker over bokgruppa i Stavanger


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nominert til Bokhandlerprisen 2020

I alfabetisk rekkefølge etter forfatter:

Erika Fatland, Høyt: En reise i Himalaya, Kagge
Helga Flatland, Et liv forbi, Aschehoug
Karl Ove Knausgård, Morgenstjernen, Oktober
Maja Lunde / Lisa Aisato, Solvokteren, Kagge
Lars Mytting, Hekneveven, Gyldendal
Olaug Nilssen, Yt etter evne, få etter behov, Samlaget
Siri Pettersen, Jernulven, Gyldendal
Tore Renberg, Tollak til Ingeborg, Cappelen Damm
Zeshan Shakar, Gul bok, Gyldendal
Gulraiz Sharif, Hør her'a!, Cappelen Damm


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Uønska åtferd - roman" av Olaug Nilssen
 • "Egne barn - roman" av Trude Marstein
 • "Mitt menneske - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "De små jentene - roman" av Monica Isakstuen
 • "Etterklang - roman" av Helga Flatland
 • "Den eneste broren - roman" av Tove Nilsen
 • "Så dro jeg hjem" av Karin Smirnoff
 • "Katalog over mine menn - roman" av Helene Uri
 • "Pappa var nesten på Woodstock - roman" av Ane Barmen
 • "Kobrahjerte - roman" av Toril Brekke
 • "Jeg plystrer i den mørke vinden - roman" av Maria Navarro Skaranger
 • "Strak arm - roman" av Heidi Linde
Alle bokanbefalinger for dette verket