Gutten i den stripete pyjamasen

av (forfatter) og Tore Aurstad (oversetter).

Cappelen Damm 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.16 (450 terningkast.)

1409 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Frøydis Tiltnes' eksemplar av Gutten i den stripete pyjamasen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

ABC

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Vi er kommet til 1942 og Bruno bor sammen med familien sin i Berlin. En dag må de flytte, faren til Bruno blir beordret til Polen. På det nye stedet møter Bruno Shmuel. Shmuel er jøde og bor bak et høyt gjerde. De to blir venner og vennskapet får fatale konsekvenser.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788202294762

EAN 9788202294762

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Tyskland Polen

Språk Bokmål

Sider 172

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

161 218 57 10 3 1

Bokomtaler

En vakker og uendelig trist bok, hvor noe av det grusomste som har skjedd i historien tolkes gjennom øynene til den lille gutten Bruno. Dette er en bok som kommer til å sitte lenge i kroppen. Jeg har lyst til å samle familien min rundt meg til høytlesning ...

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Gutten i den stripete pyjamasen syntes jeg var veldig bra. Den er skrevet av forfatteren John Boyne. Hostorien kommer fra 2. verdenskrig, og da levde også gutten Bruno som er hovedpersonen i boken. Han kommer fra en rik familie og har mange venner. En dag må han flytte hjemmefra fordi faren må drive en konsentrasjonsleir. Der folk går rundt i pyjamas hele dagen, og det er her Bruno møter Smhuel. Smhuel er en jøde og må jobbe hardt. Bruno skjønner nesten ingenting, men likevel blir de venner. Bruno vil hjelpe Smhuel med å finne faren sin inne i konsentrasjonsleiren, men det går ikke helt bra... Boken endte kanskje litt trist, men den er verdt å lese. Den er i sjangeren historie, litt spenning og drama.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet meg. Det er en lettlest bok, muligens beregnet på ungdom. Den er skrevet i barneperspektiv, noe som gjenspeiler seg i språket. Den bruker også en god del gjentakelser for å fremheve det naive. Bruno forstår ikke alt, men gjennom det han beskriver forstår leseren mer og mer. Jeg klarte bokstavelig talt ikke å legge boken fra meg, og leste den ut samme kveld jeg hentet den fra reservert-hylla på biblioteket.

Les hele omtalen i bloggen min;

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gutten i den stripete pysjamasen handler om Bruno på 8 år og hans familie som lever under andre verdenskrig.faren til Bruno er leder til en konsentrasjonsleir som gjør at Bruno må flytte,det vil han ikke.han synes at det nye stedet både er kjedelig og tomt. Men en dag drar han på utforsknig,og der møter han en som heter Shmul som også er 8 år. Men hvorfor er de på hver sin side av gjerde og hvorfor har han på seg en pysjamas? De blir gode venner, men en dag planlegger og gjør de noe de aldri skulle ha gjort

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boken handler om en tysk gutt med navn Bruno, han bor i tyskland under andres verdenskrig. Familien hans har god råd og han har det bra. Men en dag må han flytte ut på landet fordi faren hans har fått en ny jobb. Her møter han Shmuel som er en jødisk gutt. Han bor i en konsentrasjonleir og må jobbe hardt vær dag. Boken er en av de mest triste bøkene jeg har lest og forfatteren skriver bra. Alt i alt en bra bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gutten i den stripete pysjamasen.
Anmeldt av Rasmus Langeland Rørvik.

Gutten i den stripete pysjamasen handler om en gutt fra Berlin, med navn Bruno. Familien til Bruno må flytte til en konsentrasjonsleir i Polen, fordi faren er nazist og leder for leieren. En dag drar bruno hjemmefra og treffer på en gutt som heter Shmuel. Shmuel og Bruno føler seg helt like, bare at Shmuel har på seg en stripete pysjamas og bor på andre siden av et stort gjerde. Både Bruno og Shmuel er veldig naive og kjønner hva som egentlig skjer rundt om i verden.
Jeg syntes det er en sterk og fin bok, hvor man kjønner at krigen var ekstremt uretferdig og at alle mennesker er like uansett hvem de er og hvor de kommer fra.
Det jeg syntes var trist var måten Bruno og Shmuel, to helt helt uskyldige gutter dør på.
Jeg likte denne boken veldig godt, fordi den var godt skrevet og lærte meg veldig mye om krigen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne burde alle lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fin til barn og tidlig ungdom om 2.vk

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka leste vi faktisk på skolen. Det var derfor det tok ganske lang tid å lese den, siden det var felleslesing. Men den var ikke den største boka, så da gikk det vel fint.
Først må jeg også nevne at jeg visste hva som kom til å skje på slutten. Jeg vet ikke hvor jeg fikk vite det, hvem jeg fikk vite det av eller når. Men jeg visste det.

Jeg har ikke lest mange Historisk Fiksjon bøker, Bare Drageløperen av Khaled Hosseini. Hvis du lurer på hva Historisk Fiksjon er, så er det bøker som tar plass ved en viktig historisk hendelse, men fortsatt er fiksjon.

Det var veldig interessant å lese om 2. verdenskrig, spesielt gjennom en 9-åring sine øyne. Det er en god måte å lære på, og jeg burde lese flere sånne bøker. Dessverre vet jeg ikke om så mange, så gjerne kom med anbefalinger:)

Det er småting jeg irriterer meg over, f.eks da "Bruno formet munnen til en o". Den setningen gikk litt igjen i boka, og jeg synes rett og slett at det er en dårlig beskrivelse. Kanskje det bare er meg, men det syne jeg. Lurer på hvordan setningen var på engelsk?
Men ellers synes jeg at John Boyne er veldig flink til å beskrive atmosfæren og karakterene i boka. Well done!

Slutten var veldig trist, men jeg føler at det gikk litt fort. Plutselig var det over. Jeg hadde kanskje foretrukket litt til, men det var en veldig bra avslutning på boka. Anbefales!
Se også her!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En trist bok om krigens grusomheter sett med en 9-årings naive øyne. Jeg begynte på boka og reiste meg ikke før jeg var ferdig med den. Den er muligens beregnet på et yngre publikum, men den traff meg og blir nok sittende en stund.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Heil Hitler" sa han. Han trodde det betydde noe sånt som: "Vel, takk for nå, ha en fin ettermiddag".

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mor sa at flyttingen hadde vært mye enklere, hvis bare enkelte hadde hjulpet til mer. Bruno visste at enkelte var et voksenord for Far, som bare mor fikk bruke

Godt sagt! (5) Varsle Svar

“Faktisk,” sa han og så ned på Shmuel, “så spiller det ingen rolle om jeg gjør det eller ikke. De er ikke bestevennene mine lenger.” Han så ned og gjorde noe som ikke liknet ham; han grep Shmuels hånd og klemte den hardt. “Du er den beste vennen jeg har her i verden, Shmuel,” sa han. “Du er den aller beste vennen min.”

Godt sagt! (4) Varsle Svar

'Heil Hitler,' he said, which, he presumed, was another way of saying, 'Well, goodbye for now, have a pleasant afternoon.'

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Hva er det som feiler deg i kveld?" spurte han mens Pavel trakk opp en ny vinflaske. "Dette er fjerde gang jeg må be om mer vin." Bruno så på ham og håpte at det gikk bra med ham, og Pavel klarte å trekke opp korken uten flere uhell. Men da han hadde skjenket i fars glass og snudde seg for å skjenke i Kotlers, mistet han grepet om flasken og den falt og spyttet innholdet blup-blup-bluppende ut, rett ut i fanget på den unge mannen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

'The people I see from my window. In the huts, in the distance. They're all dressed the same.' 'Ah, those people,' said Father, nodding his head and smiling slightly. 'Those people...well, they're not people at all, Bruno.' Bruno frowned. 'They're not?' he asked, unsure what Father meant by that.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg leste utrolig mye da jeg var yngre. Jeg leser fortsatt bøker som kanskje vil bli kategorisert som ungdomsbøker. Det finnes så himla mye fint. Det er også fint for voksne å lese ungdomsbøker tror jeg, så, ta en kikk.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

I det siste har jeg begynt å lese mange av bøkene bak filmer. mer eller mindre bevisst. Noen av bøkene leste jeg før jeg så filmen, andre etter. Noen visste jeg ikke at fantes som film en gang.

Her er de "bøkene bak filmen" jeg har lest/leser til nå. Har du andre tips til bøker bak filmer? Hva likte du best - bok eller film?


Godt sagt! (7) Varsle Svar

--En bok basert på et eventyr
--En bok som har vunnet National book award
--En Young Adult bestselger
--En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
--En bok med handling fra ditt hjemsted
--En bok oversatt til engelsk
--En kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
--En bok hvor handlingen er i Europa
--En bok på under 150 sider
--En New York Times bestselger
--En bok som blir til film dette året
--En bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
--En selvutviklingsbok
--En bok du leser ut på en dag
--En bok skrevet av en kjendis
--En politisk memoar
--En bok som er minst 100 år eldre enn deg
--En bok på mer enn 600 sider
--En bok fra Oprah's bokklubb
--En science- fiction roman
--En bok anbefalt av et familiemedlem
--En tegnet roman
--En bok publisert i 2016
--En bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
--En bok hvor handlingen er om sommeren
--En bok og dens prequel
--Et mordmysterium
--En bok skrevet av en komiker
--En dystopi
--En bok med blått omslag
--En diktsamling
--Den første boken du ser i en bokhandel
--En klassiker fra det 20 ende århundre
--En bok fra biblioteket
--En selvbiografi
--En bok om en roadtrip
--En bok om en kultur du er ukjent med
--En satirisk bok
--En bok hvor handlingen foregår på en øy
--En bok som garantert vil gi deg glede


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leseutfordring 2016:

en bok basert på et eventyr
en bok som har vunnet National Book Award
en Young Adult bestselger
en bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
en bok med handling fra ditt hjemsted
en bok oversatt til engelsk
en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en bok hvor handlingen er i Europa
en bok på under 150 sider
en New York Times bestselger
en bok som blir til film dette året
en bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
en selvutviklingbok
en bok du leser ut på en dag
en bok skrevet av en kjendis
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok på mer enn 600 sider
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en bok anbefalt av et familiemedlem
en tegnet roman
en bok publisert i 2016
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok hvor handlingen er om sommeren
en bok og dens prequel
et mordmysterie
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok med blått omslag
en diktsamling
den første boken du ser i en bokhandel
en klassiker fra det 20 ende århundre
en bok fra biblioteket
en selvbiografi
en bok om en roadtrip
en bok om en kultur du er ukjent med
en satirisk bok
en bok hvor handlingen foregår på en øy
en bok som garantert vil gi deg glede

og
1 - Read a book with over 500 pages
2 - Read a book that has been translated to your language
3 - Read a book with a red cover
4 - Read a book you have wanted to read for a long time
5 - Read a book with under 200 pages
6 - Read a book you finish in one day
7 - Read a fantasy book
8 - Read a book that has been standing in your shelf for too long
9 - Re-read a book you read years ago
10 - Read a book you chose from the cover alone
11 - Read a book with a cover you didn't like
12 - Read a book you should have read in school
13 - Finnish a series you startet once
14 - Read a triology
15 - Read a prequel
16 - Read a novella
17 - Re-read a children/teenage book you used to love
18 - Read a book that has been translated to english
19 - Read a book by your favorite authour
20 - Re-read your favorite book

Ikke sikkert jeg klarer alle, men legger til bøker her etterhvert som jeg leser dem
Og jeg har bestemt meg for at de utfordringene som er like i de to listene kan dekkes av samme bok.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker som hadde en historie jeg sent vil glemme. Tilfeldig rekkefølge.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er min oversikt over bøker jeg har lest i 2010. Listen lages mest for min egen del. Jeg liker å kunne se tilbake på hvilke bøker jeg har likt/ikke likt i jakten på nye leseopplevelser.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg har lyst å lese fordi filmen var god og omvendt :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bursdagsgaven" av Sue Monk Kidd
 • "Hele livet på en dag" av Alyson Richman
 • "Heidis lære- og vandreår - roman" av Johanna Spyri
 • "Darlah - 172 timer på månen" av Johan Harstad
 • "Little Bee" av Chris Cleave
 • "3096 dager" av Natascha Kampusch
 • "Krystallslottet - en selvbiografisk roman" av Jeannette Walls
 • "Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl
 • "Høytleseren - roman" av Bernhard Schlink
 • "Snøbarnet - en roman" av Eowyn Ivey
 • "Den usynlige broen" av Julie Orringer
 • "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver