To søstre

av (forfatter).

Kagge 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.05 (402 terningkast.)

934 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Beate Ekrems eksemplar av To søstre

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Kåret blant Skandinavias ti beste sakprosabøker etter år 2000!

Historien om to ungjenter fra Bærum som reiser til Syria og en desperat far som forsøker å finne dem.

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS).

Dette er bare starten. I "To søstre" går Åsne Seierstad, den bestselgende og kritikerroste forfatteren av "Bokhandleren i Kabul" og "En av oss", løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila?

Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. "To søstre" er både historien om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788248916826

EAN 9788248916826

Omtalt sted Norge Syria

Språk Bokmål

Sider 490

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Brageprisen Sakprosa 2016 Bokbloggerprisen. Åpen klasse 2016

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

100 236 53 12 1 0

Bokomtaler

En velskrevet og innholdsrik dokumentar og sakprosabok fra Åsne Seierstad.
Hun veksler mellom å fortelle om de to norsksomaliske søstrene som plutselig og tilsynelatende uten forvarsel reiste til Syria for å leve i kalifatet til IS, - og om hvordan resten av familien og en del venner og miljøet rundt dem reagerte på dette. Så fletter hun inn dokumentariske faktaopplysninger om utviklingen i Syria.
Åsne har gjort god research. Hun har et dokumentarisk overblikk som er imponerende.

Vi får følge både broren, moren og faren i bestrebelsene for å få søstrene hjem igjen. Særlig farens mange forsøk blir utførlig beskrevet. Han reiser flere ganger til Tyrkia, og tar seg noen ganger inn i Syria for å prøve å redde døtrene.
Beskrivelsene om hvordan søstrene ble radikalisert, med koranundervisning og koranbesøk, med etterfølgende reaksjoner som å bli svært strengt religiøse og begynne å gå tildekket i niqab burde jo fått noen til å reagere, men ingen tenkte seg tankene om at de skulle finne på å reise fra Norge for å leve ut drømmen om et shariastyrt kalifat.
Søstrene vil ikke hjem igjen til Norge. De har reist for å dø i jihad. De mener at de "redder" alle i familien sin hvis de dør som martyrer i Syria.

Boka er spennende som en thriller.
Anbefales.

Godt sagt! (27) Varsle Svar

Denne boken burde være obligatorisk lesning for alle. Den er usedvanlig lærerik på så mange nivåer.
En av tingene som overrasket meg mest, var hvor ofte radikaliseringen har en ingrediens av godt gammeldags tenåringsopprør. Det hadde aldri slått meg at niquab-bruk, og et liv under strenge religiøse normer, kan være et uttrykk for opprør (mot foreldre og familie) snarere enn undertrykkelse. Noe av retorikken til disse tenåringsjentene som dro til Syria for å delta i jihad, var rett og slett gjenkjennelig.
For hvem husker ikke hvor lett det er å romantisere en eller annen person eller ide når man er tenåring?
Boken er også utrolig spennende, og den hadde noen sånne sjeldne partier som får meg til å glemme at jeg sitter og leser. Det gjaldt spesielt chattesamtalene mellom søstrene i kalifatet i Syria og deres bror her hjemme i Norge, som var blitt ateist av alle ting! Hinsides fascinerende!
Anbefales til absolutt alle!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Et mildest talt imponerende verk av Åsne.
Med stramme tøyler forteller hun den dramatiske historien om de medieomtalte to søstrene som beveget seg fra å være relativt godt integrerte og moderate muslimer til å bli bokstavtro religiøse fanatikere og til sist Syria farere. En fortvilet og modig far ser familien sin nærmest gå i oppløsning og gjør desperate forsøk på å bringe jentene sine hjem igjen.

Boka gir et glimrende blikk inn i innvandrermiljøet, her med mest fokus på det Somaliske, og viser hvor lett det er å havne litt på utsiden av den vestlige kulturen og hvordan da religion fort kan bli "redningen", for både tapere og vinnere. "Bygde dyret" er såvisst tilstede i disse miljøene også og det mangler heller ikke på karismatiske personer som vet å gripe fatt i situasjonen og lirke den rot løse ungdom inn i den "rette" tro. Så kan man jo bare spørre seg hva som er deres egentlige agenda...

Boka er spennende, nesten som en krim og en fornøyelse å lese, rent sproglig. Den er bygget opp med lette sprang mellom "nå-tid" og da tid, noe som i dette tilfelle fungerer utmerket og gir leseren en skjerpet fokus.

For egen del må jeg si det er nesten helt utrolig hvor mye forferdelig vi mennesker er istand til å gjøre mot hverandre i religionens tegn, bare man er sterk nok i troa og forestillingen om at paradis venter om man kjemper for "Ham". Her kappes det hoder til almen jubel fra de rett-troende. Jeg alene vite!
Totalt hjernevasket er de alle sammen, og tilsynelatende blottet for empati overfor andre enn likesinnede.
Boka er, som nevnt nøkternt fortalt og alle viktige hendelser og fakta godt dokumentert.
Denne burde bli et pensum i skolen og leses av enhver som er opptatt av innvandring, for eller imot.
Gratulerer Åsne!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

To søstre, Åsne Seierstad
Boka burde heller hete En fantastisk far.
For ei bok, for et møysommelig bakgrunnsarbeid, for en forfatter Åsne er - og for en flott far Sadiq er.
Åsne tar grundig for seg radikaliseringsprosessen til noen jenter i Oslo. Følger de elektroniske sporene deres, samt finleser brev, skolearbeide osv, i sin søken for å fortelle om jentenes vei til sin tjeneste i Syria. Hun følger også søsken, mor og far, mest far, for han dro etter jentene for å prøve å få de ut av den religionståka de befant seg i, med et mål om å få de med seg hjem til Norge.
Boka er vel både sakprosa, thriller og mere til. Fantastisk å lese den akkurat nå. Den er temmelig fersk, så det var som å lese omtrent i samtid med det nyhetsbildet vi får inn i stuene vår, fra det helvetet som det rapporteres fra.
Jeg er glad for at jeg ikke tror på et utenomjordslig helvete, i en annen dimensjon. Helvete er noe vi skaper, ev lever oss inn i, her og nå.
Mitt inntrykk er at de er de som er redde for et liv etter døden som lar seg skremme til roller ingen bør spille.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg ble sterkt fanget av historien. Seierstad skriver så fengende og levende. Det er en underlig bok fordi jeg som leser hele tiden blir sittende og undre meg og stille meg selv spørsmålet: "Hvordan kunne dette skje?" Boka er et mesterverk i fortellekunst samtidig som forfatteren balanserer på en knivsegg i forhold til å framstille ren fakta, men samtidig legge inn tanker og følelser til personene vi møter i boka som en umulig kan verifisere eller ha 100% lit til. Men akkurat det skaper en rivende god dokumentar som i alle fall jeg leser ivrig fra perm til perm uten tanke på tid og stund. Dette er rystende lesning, og kanskje jeg vil stille meg selv nye spørsmål om hvorfor radikalisering skjer i samfunnet. Så når mange leser boka, kanskje vil vi møtes til en slags fornyet innsikt i hvor vanskelig det er å kjempe for et samfunn uten diskriminering og med toleranse for alles rett til å være den de er.
"To søstre" fortjener mange lesere!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Utrolig sterkt! Spennende som en thriller, grusomt, sterkt, velskrevet og levende om to søstre som radikaliseres og reiser til Syria og en far på fortvilt jakt etter dem. Les gjerne mer i bloggen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Et godt journalistisk håndverk, og et resultat av et foreldrepar som vil fortelle der andre tier. Et omfattende kildegrunnlag gir levende skildringer fra scener forfatteren naturlig nok ikke har opplevd selv, og boken blir med dét en thriller fra virkeligheten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fortsatt brennende aktuell.

Mye er snudd på hodet siden denne boka kom ut 2016. IS-kalifatet er borte; de to søstrene sitter med barna sine i en kurdisk-kontrollert fangeleir; og norske myndigheter (PST og UD) viser ikke lenger interesse for å bringe dem tilbake til hjemlandet. Likevel, To søstre borer fortsatt dypt i sakens opprivende forhistorie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Imponerende sammenskrudd historie, vel verdt Brageprisen. Les!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rystende! En bok alle som har med barn og ungdom å gjøre
bør lese snarest mulig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

For de minste er det den lille verden som betyr noe. De første leveårene kan bli gode i et hus i kalifatet om de får omsorg, nærhet og oppmerksomhet. Barn kan føle seg trygge selv under ekstreme forhold dersom rutiner blir opprettholdt; dersom de voksne ikke blir satt ut av spill.
Samtidig er barnehjernen sårbar. Dramatiske hendelser og frykt vil lagres i hjernen som fragmenterte bilder, skremmende biter, som kommer tilbake som mareritt og traumer. Erfaringene påvirker den delen av hjernen der tanker og trossystemer formes, der den menneskelige forstand skal bygges.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ekstremismen kom senere, jihadismen kom senere, våpnene kom senere. Først var drømmen om frihet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Russland ville at verden skulle stå igjen med ett valg: Assad eller IS.
Vesten hadde det langt vanskeligere. De så etter noen som kunne ta over etter Den Islamske staten om man bombet den vekk. De fant ingen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Han hadde tordnet mot den norske stat som krevde skatt av muslimer samtidig som de drev krig mot islam. Problemet var bare at han selv levde på den staten som andre betalte skatt til, han mottok drøye 19 000 kroner i måneden i NAV-støtte etter at han hadde sagt opp jobben.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fryktens rike, ble landet kalt. For mange syrere var redselen blitt en del av kroppen, umulig å skille ut eller bli kvitt. Den var en del av åndedrettet, av hjerteslagene, den hadde satt seg i hodet, i magen, i blikket. Den lå i dypet av sjelen din. Og jo eldre du ble, desto reddere var du.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Barn er født mennesker. Først og fremst søker de mennesker. Barnehjernen er sosial fra begynnelsen. Allerede de første leveukene begynner den å lagre forventninger, mens mødrene skiller ut hormoner som styrker evnen til å gi omsorg, nærhet og oppmerksomhet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Somalierne i Oslo håndhevet en streng æreskodeks. Folk fulgte med på hverandre. Selv om Sadiq hadde studert et par år i Saudi-Arabia, var flytende i klassisk arabisk, og dermed høyere utdannet enn de fleste av sine landsmenn, ble han sett på som en som ikke holdt islam høyt nok i hevd. «Han tror han er norsk,» sa de bak ryggen hans. Mange unge var mer praktiserende og tolket Koranen strengere enn generasjonen før.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Religion var historier mennesker hadde funnet på for å forsøke å finne årsaker til helt naturlige fenomener.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når Sadiq snakket med vanlige syrere, oppfattet han at de var drittlei jihadister som kom for å føre sin krig hos dem. Brutale, arrogante og ubehøvlede kom de med vaner fra europeiske storbyer eller fra en overklassekultur i Gulfen for å skape sin egen stat, en Guds stat på jord. Hos dem.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Abdullah Azzam var den moderne jihadismens far. Han ble kjent med Osama bin Laden mens han underviste i Saudi-Arabia på begynnelsen av 80-tallet, og var en pådriver for at den saudiske forretningsmannen skulle finansiere mujahedin - de hellige krigerne i kampen mot sovjeterne. Mens han utdypet vennskapet med bin Laden i Afghanistan, førte han i pennen en fatwa om reglene for når jihad var en individuell plikt - fard ayn - og når man kunne la andre kjempe for seg - fard kifaya.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg vil lese


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leseutfordring 2017

En bok anbefalt av bibliotek/biblotekar
En bok som har stått på "skal lese listen" i lang tid
En bok basert på brev
En lydbok
En bok av en farget person
En bok med en av de fire årstid i tittelen
En bok som er en fortelling i en fortelling.
En bok skrevet av flere forfattere
En thriller om spionasje
En bok som har bilde av en katt på fremsiden
En bok hvor forfatteren bruker pseudonym
En bestselger fra en sjanger du sjeldent leser."
En bok som omhandler/skrevet av en person med uførhet
En bok om reiser
En bok med undertittel
En bok publisert i 2017
En bok som handler om monster/mystiske skapninger
En bok du har lest før og som garantert får deg til å smile
En bok om mat
En bok om karriereveiledning
En bok som har et "ikke mennesklig perspektiv"
En bok som har en rød rygg
En bok med handling i villmarken
En bok du likte da du var barn
En bok skrevet av en forfatter som er fra et land du aldri har besøkt
En bok som har karakterens navn i tittelen
En novelle fra krigstid
En "steampunk novel"
En bok skrevet av en upålitelig person/forfatter
En billedbok
En bok hvor karakteren har en annen etnisk bakgrunn enn deg
En bok som omhandler interresanne kvinner
En bok som går over to ulike tidsepoker
En bok som har en måned eller ukedag i tittelen
En bok som har et hotell som tema/ramme for fortellingen
En bok som handler om eller har "hotell" i tittelen.
En bok skrevet av en forfatter du beundrer
En bok som blir film 2017
En bok som handler om andre ferier/høytider, enn jul
En bok som er nr 1 i en serie du aldri har lest før
En bok du har kjøpt på reise
En bok anbefalt av en forfatter du liker
En bestselger fra 2016
En bok om flyktninger og/eller immigranter
En bok som har et familiemedlem/begrep i tittelen
En bok som handler om en eksentrisk karakter
En bok du har kjøpt på bruktbokmarked
En bok på 800 sider
En bok som er nevnt i en annen bok
En bok som handler om vanskelige temaer
En bok basert på mytologi
En bok fra en sjanger/undersjanger du aldri har hørt om før


Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste over bøker lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Saknar ein funksjon på bokelskere der ein kan markere når ein anskaffa seg dei enkelte bøkene. Lagar derfor eigne lister fom 2018 for å bøte på dette.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Dette livet eller det neste - roman" av Demian Vitanza
 • "Pust for meg - roman" av Cecilie Enger
 • "Det blå mellom himmel og hav" av Susan Abulhawa
 • "304 dager - roman" av Simon Stranger
 • "En av oss - en fortelling om Norge" av Åsne Seierstad
 • "Dødevaskeren" av Sara Omar
 • "Talte dager - roman" av Heidi Linde
 • "Fri vilje - roman" av Helga Hjorth
 • "Abida Raja - frihetens øyeblikk" av Håkon F. Høydal
 • "Jeg foreslår at vi våkner - roman" av Beate Grimsrud
 • "Mor om natten - roman" av Niels Fredrik Dahl
 • "Hålke - roman" av Helene Uri
Alle bokanbefalinger for dette verket