Du er menneske nå

dikt

av (forfatter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.94 (17 terningkast.)

48 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

En vei ut av sorgen

Du er menneske nå er en diktsamling om tapet av en far, om sorgen og stillheten og oppløsningen som følger etter dødsfallet. Diktene handler om å finne et annet menneske og klamre seg fast, om å prøve å lete etter mening og sammenhenger, om å komme seg ut av ensomheten. Om å forsøke å se andre enn seg selv.
Og de handler om dagene som ufortrødent fortsetter, om jeg-personens lengsel etter kontinuitet og livsfylde. Lengselen fører ut i en poetisk undersøkelse av liv på ulike steder i verden, i avkroker, utkanter, i groper under havet. Diktene jakter på en slags rød tråd - fra urtid til nåtid til fremtid. På en vei ut av sorgen, så man klarere kan se verden. Og se seg selv i verden.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205487710

EAN 9788205487710

Språk Bokmål

Sider 62

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 10 2 0 1 0

Bokomtaler

«jeg tenker meg mennesket som et mellomrom, en glipe i verden,
som alt kan strømme gjennom, øyeblikk, steder, spektre av lys,
av og til mennesker med mørke sjøer i seg
og ansiktene til dem de savner, drivende et sted mellom bunn og overflate.»

Jeg husker at jeg skrev i blogginnlegg at jeg skulle lese flere nye diktsamlinger. Dessverre ble det bare med tanken. Jeg, og flere med meg, har nok en tendens til å referere til dikt skrevet av kjente forfattere. Det ser jeg også forlagene gjør. Som bokblogger tenker jeg av og til at jeg burde være flinkere til å løfte blikket og «se» nye forfattere. Selv om jeg liker papirbøker best, gir eBokBib gir nye muligheter - diktsamlinger er blitt lettere tilgjengelig.

En av de sist tillagte diktsamlingene på nettstedet er Du er menneske nå av Eirin Gundersen. Det er forfatterens debut som forfatter. Diktsamlingen ble utgitt i 2015. I 2017 utga hun en ny samling: Alt som ikke har blitt tjoret fast.

Du er menneske nå innledes med diktet:

«langsomt og plutselig la døden seg over møblene, over klærne, over maten i kjøleskapet, familiefotografiene i hylla, utsikten fra kjøkkenvinduet. den dekket veggene med kjedsomhet som ikke er kjedsomhet, men stillhet, og nå er stillheten festet i kroppene våre. nå manifesterer stillheten seg i måten vi møter hverandres blikk på. stillheten sitter i stolen min far alltid satt i, den rugger fram og tilbake gjennom formiddagene, ettermiddagene, kveldene og nettene, og det finnes ikke noe annet enn fraværet av alt som pleide å være.»

Formen forfatteren har valgt er uvant for meg. Forfatteren begynner hver setning der foregående setning slutter med punktum uten stor bokstav. For meg gir dette en ro som står i stil med diktsamlingens lavmælte budskap. Ingen overskrifter og samlingen er delt i tre deler.

Det var gjenkjennelsen med det første diktet som gjorde at jeg valgte å lese diktsamlingen og skrive et innlegg om den. «stillheten sitter i stolen min far alltid satt i...» Det setter ord på sorgen jeg kjente da jeg faren min var død – den tomme stolen jeg møtte da jeg kom hjem. Fortsatt har jeg dette bildet i hodet og å lese diktet forsterket minnet.

Forlaget Gyldendal innleder her sin omtale med at diktsamlingen er «En vei ut av sorgen». Underveis er det fokusskift. Her er en tekst med henvisning til biologi:

 • «liv kan bare oppstå av liv hver celle stammer fra en annen celle
  huden strammer, hylstrer inn bevisstheten de tynne strimene i blodet
  dette veit du vi arver forfedrene våre, lynnet, måter å gå på,
  fysiske trekk vi vokser med relasjoner skåret inn»

For de som ønsker å vite mer om diktsamlingen, er det en podcast fra et NRK program tilgjengelig her der forfatteren selv leser fra samlingen. Her forteller hun blant annet at tekstene er en del av sorgarbeidet etter at faren døde.

Omtalen er kopiert fra et innlegg fra bloggen min - link

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

hver dag vissheten om andre menneskers historier, utallige livshendelser, flere generasjoners minner, tusenvis av slektsledd, kriger utkjempet før jeg ble født, vi vikler oss inn i hverandre, fortsetter i andre epoker, og det finnes en tanke som vandrer,  mellom oss, i oss, som ikke ender her. sekel etter sekel med eskapisme.  jeg må tenke noe som ikke alle som tenker har tenkt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Aude så rørsle kan synast - dikt" av Juliane Rui
 • "Dette er et stille sted - dikt 1995-2017" av Niels Fredrik Dahl
 • "Du bestemmer deg for at dette er et minne" av Marianne Teie
 • "Blomsterfraktaler - dikt" av Kristian Bergquist
 • "Armane mine handlingar - dikt" av Hildegunn Dale
 • "Alt som ikke har blitt tjoret fast - dikt" av Eirin Gundersen
 • "Den engelske hagen - dikt" av Henning H. Bergsvåg
 • "Mørket er et mirakel - dikt" av Sonja Nyegaard
 • "Superlangsom - dikt" av Kristian Bergquist
 • "Fire dager i Berlin" av Audun Mortensen
 • "Dagene er som gress" av Casper André Lugg
 • "Mjølketannmuseet - forteljingar" av Marit O. Kaldhol
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver