Ingen lesedato
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken er en selvbiografisk barndomskildring som omhandler forfatterens oppvekst i Västerås, med en alkoholisert far. Hun beskriver forholdet til faren og aktualiserer temaer som alkoholisme og klassetilhørighet. Dette er forfatterens debutbok.
Omtale fra forlaget
Åsas pappa arbeider som herder på metallverket i Västerås. Han har de fineste blomstene på balkongen, men starter dagen med å kaste opp gårsdagens øl. Han setter av Åsa i mørket utenfor barnehagen, så hun kan vente der til de åpner. Og hun synes han er verdens beste pappa. Meg eier ingen er Åsa Linderborgs fortelling om dyp kjærlighet til en alenepappa som hun samtidig skammet seg over, om klassetilhørighet og alkoholens makt. Boken er en roman, men er basert på Åsas egne erfaringer og hun forteller også om sin egen klassereise.
Forlag Versal
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788281880405
EAN 9788281880405
Genre Biografisk litteratur
Omtalt tid 1970-1979
Omtalt sted Sverige
Omtalt person Åsa Linderborg
Språk Bokmål
Sider 274
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Å..det er ein av dei finaste bøkene eg har lest på lenge! Morsom,trist ,glad,vemodig,sår og vakker.Om ein uendelig kjærleik til ein pappa som var det beste han kunne.
en av de mest gripende bøker jeg har lest. anbefales på det sterkeste!
Denne boken var ikke helt som jeg hadde trodd. Jeg så for meg at dette var fortellingen til Åsa, men det er mer "historien om min far". En flott bok men litt for upersonlig skrevet. Det pleier å være en fordel at ting er litt usentimeltalt skrevet men her føler jeg at det med hell kunne vært mer følelser inne i bildet, jeg kom liksom ikke helt inn i livet til Åsa og faren, og klarte derfor ikke helt å engasjere meg i det. Litt mye politisk/historisk ble det også. Jeg savnet det litt mer nære i det hele. Men likevel er dette en god bok som fortjener en femmer. Tror nok også jeg må se filmatiseringen de setter i gang med nå, jeg kan virkelig se for meg Michael Pärsbrandt i rollen som faren!
Boken er nydelig skrevet og får meg til å tenke mitt eget forhold til min far. Romanen observerer og stilen minner meg om Hemingway eller Knausgård, det er lite følelser som beskrives og til en slik roman trenger man heller ikke å få de beskrevet. Jeg trenger ikke å få side opp og ned om hvordan det føles for barnet å komme før barnehagen åpner, eller om splittelsen da faren er trygdemottaker og moren er sjef i institusjonen, eller skammen og lettelsen da faren ikke inviteres til disputas. En sterk og ærlig historie - som også rettes mot forfatteren selv. Ingen unnskyldninger for at hun ikke spurte faren om hvordan det var da han fikk sparken, ingen unnskyldninger for å ha dyttet tanten i arveopprøret.
Bare nakent, ærlig, vondt og godt på samme tid.
Selv om jeg hørte denne som lydbok til og fra jobb i travel kollektivtrafikk og morgenrush husket jeg nøyaktig hva det siste avsnittet handlet om da jeg satte meg på toget igjen etter endt arbeidsdag. Jeg tenkte mye på boka mens jeg holdt på med andre ting og jeg kommer til å tenke en del på den i dagene som kommer. Godt og varmt skrevet om en spesiell barndom fylt med politikk,humor, glede, bekymring og redsel. Heldigvis hørte jeg de siste kapitlene hjemme (alene), for jeg kunne ikke holde tårene tilbake.
En rørende, tankevekkende og kjærlighetsfylt bok.
Synes denne boken er veldig spesiell, da den minner meg personlig om mitt eget forhold til min far. Min far har vært psykisk syk hele mitt liv, vanskelig å forstå seg på, med mange av de samme holdningene som bokens «Leffe». Det er første gang jeg har lest noe så treffende om følelsen av å skamme seg over den man er glad i.
Leffe blir fanget i en storm av problemer, som er vanskelig for både han og dem nær ham. Boken forteller om hvor viktig det er å følge med på dem rundt deg og strekke ut en hjelpende hånd, samtidig som den vitner om at det er mulig og skape et nytt og rikt liv selv med en tvilsom barndom.
Denne selvbiografiske boken av og om Åsa Linderborg er en fantastisk skildring av hennes liv med en far som sliter med sitt og en mor som er revet mellom to verdener. Linderborg beskriver så fantastisk godt det kompliserte rundt denne typen forhold hva gjelder følelser og erfaringer. Alle personene har så mange lag og sider og det er det som er så interessant.
Jeg har sett filmen og for den som lurer; filmen står LANGT tilbake for boken etter min mening.
Den får en femmer og ikke en sekser for jeg synes noe av ordbruken mot slutten blir noe sentimental og klisjéaktig, men på en annen side; dette er slik det ble opplevd av forfatteren selv.
Tung historie, men skrevet slik at jeg velger å skumme meg gjennom.
Åsa bor i Västerås sammen med pappa Leif. Åsas pappa er herder på metallverket, og både hender og føtter er delvis ødelagt. Leif starter gjerne dagen med å kaste opp gårsdagens øl. Han må tidlig på jobb, så Åsa blir plassert utenfor barnehagen for å vente til den åpner. Alt er annerledes hos Åsa og Leif. De har ikke håndklær og sjampo på badet, og sengetøy bruker de ikke. Men stuevinduet og balkongen er uklanderlig, så alle tror nok at det bor et grepa kvinnfolk i leiligheten. Åsa synes at hun har verdens beste pappa.
Selvbiografisk bok som er vel verdt å få med seg. Er også filmatisert.
Jeg leste boken i 2009, og blogget den:
http://trausken.blogspot.no/2009/03/en-feministisk-handling.html
Han sa han var glad han ikke skjønte at han nettop hadde opplevd sitt livs lykkeligste øyeblikk, for hvis han hadde forstått det, hadde han ikke fått oppleve det.
Man vet hva man har, men ikke hva man kan miste.
Livet, sa han, var det vanskeligste han hadde vært med på
Jeg spurte mamma hvorfor jeg ikke fikk bli med henne den kvelden. Ikke fordi jeg hadde ønsket det, men fordi jeg ville vite hvorfor. Hun svarte alltid det samme. Hun syntes så synd på pappa at hun ga ham det fineste hun hadde.
Den kommunismen pappa snakket om, hadde visse likheter med forestillingene han hadde om Cuba. Han tenkte at under kommunismen ville folk ordne det slik at vinteren ikke var en årstid lenger. Kommunisme betydde cubansk sol og varme, ikke snø, kulde og drivis.
Fattigdom, sa han, var en forbrytelse som hadde som straff et helt liv med arbeid.
Det var Maiken som vasket. Vi leverte skittentøyet i en papirpose og fikk det rent og nystrøket tilbake. Maiken maste om å få mer til å vaske, hun mente sengetøy og håndklær også burde vaskes, men de klærne vi eide, hadde vi stort sett på oss, og sengetøy brukte vi ikke.
Men jeg spurte mamma hvorfor jeg ikke fikk bli med henne den kvelden. Ikke fordi jeg hadde ønsket det, men fordi jeg ville vite hvorfor. Hun svarte alltid det samme. Hun syntes så synd på pappa at hun ga ham det fineste hun hadde.
Livet til pappa ville vært mye lettere hvis han ikke hadde ventet seg de umuligste ting.
Jag skulle lägga mitt huvud intill hans och viska att utopin om en herrelös värld utan klasser, nationer, pengar, krig och konkurrens forfarande är den vackraste dröm jag hört.
Jag vet vad han skulle svara. Han skulle säga att det inte riktigt blev som han velat. Varken livet eller åren med mig. Och att jag varit duktig. Då skulle jag säga som det var, att visst fanns det sådant under min uppväxt jag saknade men att jag också fick mycket andra inte fick. Att vi varit duktiga båda två.
Jag önskade att jag kunde tala om för honom och hela världen hur stolt jag var över min pappa. Att jag skulle sakna honom. Sakna honom så förbannat.
Av de 105 tekstene jeg leste i fjor er disse som skilte seg ut fra mengden.
I dag tok jeg en tur til Fretex igjen, og gjorde noen skikkelige kupp. Åtte bøker til tilsammen 95 kroner (sju pocket til 10 kr stk., samt én hardback til 25 kr). Å, hvor glad jeg er for å bo nærme en Fretex med bøker!
I denne listen finner du bøker som ble foreslått til en leser som likte "40 postkort" av Ingeborg Arvola og "Elefanten i rommet" av Kari Saanum. Hun likte at bøkene var lette å lese, hadde god driv, og at de beveget henne.
Her er min oversikt over bøker jeg har lest i 2010. Listen lages mest for min egen del. Jeg liker å kunne se tilbake på hvilke bøker jeg har likt/ikke likt i jakten på nye leseopplevelser.
Må innrømme at jeg har en forkjærlighet for svenske forfattere, og her er en del utgivelser som jeg ønsker at flere kommer til å lese. Kanskje ingen litterære klassikere, men mye her som er bra! (Bøkene er ikke rangert, bare tilfeldig lagt inn.)