Elefanten i rommet

roman

av (forfatter).

Omnipax 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (16 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Kaia skammer seg. Hun skammer seg over seg selv. Hun skammer seg over familien. De er ikke som alle de andre. Men det er hemmelig. Heldigvis har Kaia fått en venn. Hadde ikke Isabell vært der, hadde Kaia vært helt alene.

Bokdetaljer

Forlag Omnipax

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788253036151

EAN 9788253036151

Språk Bokmål

Sider 96

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 9 0 0 0

Bokomtaler

Noen ting må man holde tett om, selv om skammen omtrent ikke er til å bære. For hva vil skje dersom familiens hemmelighet kommer ut?

Kaia er ensom, bestevenninnen har fått seg kjæreste og har ikke tid til andre mennesker i sitt liv akkurat nå. Isabell kommer trampende inn i Kaias liv, og hun er tilsynelatende ikke redd for noe. Vil Kaia være vennen hennes? Problemet er den store, grå elefanten. Den havner ofte kommer i veien for vennskapet deres.

Hvor kommer mitt eksemplar av boken fra?
Boken ble lånt på mitt lokale bibliotek ved en ren . Jeg tenkte jeg skulle raske med meg en, for meg, helt ukjent bok, og lese den. Valget falt på denne 96 sider lange korte romanen på vers av Saanum.

Lettlest bok, vanskelig tema
Kari Saanum har allerede med overskriften implisert at hovedpersonen Kaia er preget av noe som ikke skal snakkes om. Elefanten er et hinder i mange situasjoner, både i Kaias forhold til sine foreldre, og hennes nærmiljø. En må trå varsomt skal man klare å snike seg forbi den digre elefanten.

Temaet boken tar for seg er alkoholisme i hjemmet, det vonde og hemmelige som ties ihjel. Hva vil skje den dagen noen ikke lenger orker å bære på familiens hemmelighet? Som en motvekt til hovedpersonen Kaia, som er ensom, stille og usikker, introduseres leseren for Isabell. Isabell er uredd og sosial av seg, hun ser Kaia og bryr seg om henne. Saanum viser med Isabell hvor viktig det er å se andre mennesker. For å bli kjent med andre må man vie tid til dem, er det en som kanskje oppfører seg litt noe underlig kan det være at man med tid ser at det finnes en bakenforliggende årsak.

Budskapet om å gi andre tid og støtte slik at de kanskje åpner seg og forteller om sine problemer er godt og viktig. Saanum lykkes med å belyse hvordan et ungt menneske kan ha det i et alkoholisert hjem, og hvilke byrder personen bærer med seg, et ungt menneske med en gammel sjel.

Sammen, men intet samhold
Kaia vokser opp hos sine foreldre, men de voksne befinner seg på en annen planet. Den ene har tatt rollen som barn, den andre som beskytter. Det er vanskelig å ikke bli berørt av måten Kaia avvises på av hensyn til den i familien som til enhver pris må skånes for omgivelsene, som må beskyttes mot seg selv og andre. Her er en smakebit fra en episode hvor Kaia finner moren gråtende på kjøkkenet:

"Hvorfor gråter du da?" sier Kaia.
"Kan du ikke si det?"
"Det er ingenting," sier mamma igjen.
"Er det pappa?" spør Kaia.
"Ikke bry deg!" roper mamma.

Det er som om hun har kastet kaldt vann
i ansiktet på Kaia.
Alt inni Kaia fryser til is.
Hun føler ingenting.
Munnen er zippa.

Alkoholisme
Sykdommen blir aldri unnskyldt eller forklart med en episode i boken. Det kan være lett å falle for fristelsen for å gi leseren sympati for hvordan den syke har havnet i en ond sirkel. Man kan ane at det er noe som ulmer i fortiden, men det er mer en antydning. Det er viktig at sykdommen står på egne ben, personen som er syk bør få hjelp, ikke syes puter under armene på fordi det er synd på vedkomne. Hjelp, og hjelp til selvinnsikt, er ikke å skåne den syke fra omverdenen eller å tie ihjel det som er skamfullt. Hovedfokus i fortellingen på Kaias oppvekst, slik den bør gjøre.

Korte vers
Som kan kan se ut i fra smakebiten er det korte avsnitt i denne boken, som små vers og språket er ganske enkelt. Det enkle språket er kanskje ikke så spennende, men noen ganger kan faktisk tekster med enkelt språk slå kraftig fra seg. Bokens siste sider, hvor fortellingen har sin dramatiske topp, forsterker språket alvoret i situasjonen.

Slutten var ganske åpen. Kaia har vokst seg noe tryggere på sine omgivelser og man kan ane konturen av hvordan fremtiden kanskje kan fortone seg for henne. Allikevel jeg tok meg selv i å ønske at forfatteren skriver en bok til om Kaia og Isabell.

Anbefales til de som vil ha, eller kjenner noen som har behov for, en lettlest ungdomsroman med mening og til den som liker bøker som tar for seg ungdommer som har en vanskelig oppvekst. Man kan også håpe at boken finner frem til lesere som kan finne støtte i teksten.

Boken er gitt ut med støtte fra foreningen "Leser søker bok", en forening som arbeider for at alle skal ha tilgang på gode bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som tittelen antyder, handler Elefanten i rommet om noe man ikke tør å snakke om, et tabu. Kaias pappa er drikker hver kveld hjemme i stua, men ingen snakker om det. Hun føler seg annerledes; at familien hennes er annerledes. Hun føler seg alene; bestevenninna har fått seg kjæreste og har øyne kun for ham. Heldigvis kommer klassevenninna Isabell til henne som en reddende engel – hun vil gjerne være venn med Kaia. Men tør kaia fortelle om elefanten i rommet?

Kari Saanums bok er en lettlest bok for ungdom som tar opp et ømtåelig tema, der teksten er oppført slim at det gir ser ut som et langt dikt på vers; dette for å bryte opp tekste og lette lesingen. Boka er utgitt i samarbeid med foreningen Leser søker bok, som jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker og har som mål å styrke leseevnen til dem som sliter med å få med eg innholdet i en tekst. Selv om boken er lettlest med enklet språk, klarer forfatteren likevel å skrive på en måte som gjøre den spennende å lese; historien er viktig og interessant og belyser en vanskelig oppvekst hos et barn. Kanskje boka finner veien til en leser som kjenner seg igjen i Kaia og på den måten kan denne ungdomsboka fungere som en slags støtte og hjelp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En veldig lettlest bok om et viktig tema!
Denne skulle jeg veldig gjerne ha lest som 10-11-12-åring...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

I denne listen finner du bøker som ble foreslått til en leser som likte "40 postkort" av Ingeborg Arvola og "Elefanten i rommet" av Kari Saanum. Hun likte at bøkene var lette å lese, hadde god driv, og at de beveget henne.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Barne og ungdomsbøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ved Mjøsa" av Fam Ekman
 • "Ingen er ei øy - roman" av Kari Saanum
 • "Måneskinnsdragen" av Cornelia Funke
 • "Gråt, baby - roman" av Kari Saanum
 • "Eremitt" av Martin Ernstsen
 • "Gjemsel" av Xueting Yang
 • "Jentelus" av Mariangela Di Fiore
 • "Låst" av Gro Røsth
 • "Playback - fortellinger" av Liv Eirill Evensen
 • "Ting vi gjør for LOVE" av Torbjørn Moen
 • "Vi flyr sørover" av Max Estes
 • "Bertil bestemmer selv!" av Reidar Kjelsen
Alle bokanbefalinger for dette verket