Byens spor

skyggeboken

av (forfatter).

Cappelen Damm 2020 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.10 (181 terningkast.)

409 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Tore Halsas eksemplar av Byens spor - skyggeboken

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norske romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer? Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg. Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden - og hvem vi vil være? Medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2020

Format Heftet

ISBN13 9788202662196

EAN 9788202662196

Omtalt tid 1970-1979 1960-1969

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 542

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

65 78 31 6 1 0

Bokomtaler

Den beste boka i trilogien, etter min mening. En fantastisk blanding av fiksjon og fakta, roman og selvbiografi.

En soleklar 6-er!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Min favorittforfatter! Jeg mister tid og sted, jeg er blank i øya da jeg leser. Jeg håper inderlig at dette ikke er hans siste verk, men hvis det er det, er det en verdig og mektig avslutning.
Hvis du skal begynne å lese bøkene til LSC, så ikke begynn med trilogien «Byens spor». Du får så mye mer ut av denne siste boka om du har lest det andre først. Spesielt «Beatles».

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Var nok mer begeistret for de to første, men for all del - mannen kan skrive og dette er høy kvalitet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Endelig har jeg lest siste Byens spor, og muligens forfatterens siste punktum. Jeg er ikke sikkert på hva jeg mener om skyggehistorien, den skjøv til tider historien om Jesper, Stine, Maj og alle de andre til side. Men på et eller annet vis passet det godt sammen og en ting er sikkert, Saabye Christensen er en stor forfatter og god på miljøskildring.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Siste bok i trilogien om Maj, Jesper, og Stine.

Slutten av 60-tallet nå.
Jesper har vært utenlands i 11 år, Stine skal begynne å studere medisin, og Maj prøver å holde ut i jobben, i forholdet til Stine, og med savnet etter Jesper.
Forfatteren har skrevet inn seg selv i denne boken, som han påstår blir hans siste.

Godt driv og interessant om en voksende by og menneskene som bor der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en fantastisk avslutning på denne trilogien.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En fiktiv person som bare lever i en bok, kan bli like tilstedeværende i noens liv som et virkelig menneske.»

Sitatet over fra denne artikkelen: Kan en bok endre livet ditt?

Jeg skal ikke påstå at bøkene til Lars Saabye Christensen har endret livet mitt. Men han skriver slik at personene i bøkene er så til de grader til stede i livet mitt under lesingen og etterpå. Det var de også i den siste romanen Skyggeboken i trilogien Byens spor.

I Skyggeboken følger vi Maj, Stine og Jesper og naboer og bekjente videre. I tillegg har forfatteren flettet eget liv inn i romanen. Nesten umerkelig vandrer han mellom fiksjon og eget liv. Det mellommenneskelige, tids- og miljøskildringene; det er få forfattere som jeg synes skriver så godt om de nære ting som Lars Saabye Christensen. Høsten er kommet inn i livet til forfatteren og sykdom preger livet hans, og tvinger han til å reflektere over mye. Tankevekkende å lese. Jeg er glad han avsluttet romanen slik han gjorde. Nå kan jeg legge historien fra meg uten at det er for trist å forlate personene. Så har du ikke lest trilogien, er den å anbefale.

Omtale fra denne bloggen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siste boka i trilogien - eller kanskje ikke? Forfatterens sluttord blir tvetydige for meg: "Og jeg slukker lyset og forlater arbeidsrommet hvor det siste arbeidet er gjort for første gang." Hva mener han med det? Flere andre steder i boka hintes det om at dette kan være forfatterens "svanesang". I det hele tatt skriver han seg sjøl inn i handlingen på en måte som forstyrrer meg i lesinga. Det hele er elegant gjort, med "sømløse" overganger fra sine egne (ofte langdryge) bemerkninger og tilbake til handlingen, men jeg forstyrres av det likevel.

At Saabye Christensen ser tilbake på forfatterskapet sitt og vever tidligere hovedpersoner inn i handlingen, er fikst og kreativt. At han vever så mye av seg sjøl og sitt inn i skrivinga, synes jeg blir et fremmedelement.

Likevel: Fortellingen om Maj, Margrete, Jostein, og ikke minst Jesper og Stine og deres skjebne, berørte meg i så stor grad at jeg ikke nøler med å gi terningkast 5.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke den beste boka i trilogien. Jeg likte bedre de to første bøkene som fortalte en historie om unike mennesker på 50 og 60 tallet. I denne boka blander forfatteren seg for mye inn. Tanken er sikkert at den skal gi romanen en ny dimensjon. For meg blir det mest forstyrrende og jeg finner meg sjøl i å glede meg til forfatteren igjen trer til side og jeg får møte Stine, Jesper, Maj og Jostein og de andre igjen!
Forfatterskapet er det likevel ingen tvil om: en av de aller beste norske i vår tid!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hvorfor er det ingen som klipper livet? Hvorfor kan vi ikke sette oss ned en gang i året, se gjennom opptakene og klippe bort det smertefulle, det pinlige, alle de dårlige scenene? Svaret er enkelt: Fordi livet ikke blir vist om igjen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hun må rekke alt hun skal legge bak seg

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hvorfor har ikke Stine bestemt seg ennå, hun som kan velge på øverste hylle? Når man kan velge på øverste hylle har man ikke noe valg. Man velger der.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når det omsider er fastslått at det var terror, kalles handlingen meningsløs. Statsministere, kanslere, ledere, imamer, presidenter og prester sier på rekke og rad at det var meningsløst . Men terror er ikke det. Terror er mettet av mening, og når det ikke er plass til mer mening må man ty til vold. Det er ulykker som er meningsløse, for det var ikke meningen . Terror er meningen. Meningen er å gjøre skade. Det er meningen :mest mulig skade. Det er målrettet. Det er ikke tilfeldig. Skaden skal påføres de andre . Terror er apartheidens vold. Det er terroristens omvendte logikk, psykopatens poesi, at offeret har skylden. Skylden er at offeret er *den andre *

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er religion bare den høyeste form for angst forkledd som fromhet?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

De har har til takke, brent inne med mye og sluppet lite løs, men når det først glapp, ga det også gjenlyd. Ellers klager de aldri, bare når de er sammen, for lykken har de lagt bak seg, den kommer kun som blaff, en forbigående tilstand

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun er bare blant menneskene som er innstilt på å komme for sent, enten det er kino, teater, selskaper eller bisettelser. Det er ikke vondt ment. Det er bare en klokke som går feil i dem

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg pleide å sitte på det lave gjerdet utenfor Gabels gate 19, og skrive bilnumre i en gul, linjert notisbok

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet ikke om det er en trøst, men jeg har uansett kommet til: Alt som ikke er min skyld kan jeg leve med. Verre er denne tanken: Er det jeg skriver nå bare rester som ble igjen etter Beatles? Er det overflødige avsnitt fra Herman, Bly eller Bernhard Hvals fornsakkelser?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tanken slår meg igjen: at det jeg skriver bare er rester som jeg varmer opp. Tanken er ikke god. Jeg har ikke godt av den: at jeg sitter her med skygger mellom hendene. Jeg er altså i tvil om jeg skriver eller avskriver.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vær med å stemme på Tiårets beste norske roman


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg har lest og vil lese i 2019.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lest i 2020


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her legger jeg med en liste av noen av mine favorittbøker gjennom tidene, noen har jeg lest om igjen og noen ikke. :)

Har du noen anbefalinger? Del disse gjerne med meg. :)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker som er lest i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene jeg kan huske å ha lest i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Byens spor - Jesper og Trude" av Lars Saabye Christensen
 • "Byens spor - Maj" av Lars Saabye Christensen
 • "Min kinesiske farmor" av Lars Saabye Christensen
 • "De uverdige" av Roy Jacobsen
 • "En tilfeldig nordmann - den hele og fulle sannheten om Gordon Mo" av Lars Saabye Christensen
 • "Kobrahjerte - roman" av Toril Brekke
 • "Verden som var min - Bind 6" av Ketil Bjørnstad
 • "Byens spor - Ewald og Maj" av Lars Saabye Christensen
 • "Den eneste broren - roman" av Tove Nilsen
 • "Verden som var min - Bind 5" av Ketil Bjørnstad
 • "Det hvite kartet - roman" av Cecilie Enger
 • "Assalamu alaikum - roman" av Tore Renberg
Alle bokanbefalinger for dette verket