2020
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hør her'a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie. Gulraiz Sharifs debutroman fikk strålende anmeldelser da den kom ut. Den vant Debutantprisen for barne- og ungdomslitteratur Kulturdepartementet 2021 og ble nominert til Brageprisen 2020, Bokhandlerprisen 2020, Uprisen 2021, Bokbloggerprisen 2021.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788202648121
EAN 9788202648121
Språk Bokmål
Sider 173
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Debutantprisen 2020 LOs litteraturpris 2022
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er morsomt! Mahmood, 15, bruker sommerferien på å vise onkelen fra Pakistan rundt i Oslo. Det gir grunnlag for kulturkollisjoner, misforståelser, gode samtaler og mye humor. Samtidig er det spenninger hjemme hvor far er sliten av å kjøre drosje og lillebror Ali sliter med å finne ut hvem han er. Det er en varm hverdagsskildring fra et miljø på sida av det erkenorske.
Jeg har lest bøker i samme type språkdrakt før og kommet greit inn i det, men denne gangen ble det lydbok. Og det var en opplevelse! Jeg brøt ut i hikstelatter flere ganger og begynte å kalle alle rundt meg "brur". Herlig!
Eit himoristisk og varmt innblikk i livet til ein pakistansk-norsk tenåring i Oslo i 2020. Men ein muntlig stream of consciousness forteljarstemme og stort glimt i auget skildrast kulturmøte i ein fleirkulturell og fargerik familie. Boka tek i tillegg eit oppgjer med mange stereotypiar og fordommar i dagens Noreg. Eg vil kalle dette ein veldig god debut og gler meg til å lese meir av Gulraiz Sharif.
Lydbok med Nahom Feshatzion som innleser. Denne likte jeg veldig godt. Mye energi og humor, men også alvor og visdom. Feshatzion briljerer i alle rollene, særlig fly forbanna mamma. Jeg lo høyt flere ganger.
Denne kan anbefales. Det merkes godt at forfatteren er lærer og at han har et budskap, men boka er samtidig morsom, lærerik og "to the point".
Få karakterer. Et hendelsesforløp. Liten skriftstørrelse, men korte kapitler og noen linjeskift fjerner følelse av altfor lavt tempo. Fremdriften ligger i tanker og noen dialoger, altså er varm stemning og tone beskrivende. Men boken skal opplyse og skape ettertanke. Tid, sted og miljø er gjenkjennbart for alle nordmenn – men at de beskrives fra en minoritetsungdoms synsvinkel gjør at de kanskje ikke er så gjenkjennbare likevel?
Klar read alike til Tante Ulrikkes vei
I denne historien følger vi 15 år gamle Mahmoud fra østkanten i Oslo og hans familie. Familien skal tilbringe sommeren i Oslo som vanlig, men onkelen kommer på besøk fra Pakistan. Onkelen er bakgrunnen for flere morsomme scener i boken, han mener at Norge er drømmelandet etter at han har sett lettkledde jenter i parken. Lillebroren til Mahmoud Ali har helt tydelig en drøm om å være jente, og Mahmoud tar på seg rollen som forsvarer av Ali, og det er han som forteller det til foreldrene.
Dette er en fantastisk morsom og oppmuntrende historie om fordommer, kjønnsskifte og kultur. Ikke minst tar forfatteren for seg forskjellen på Pakistan og Norge, og ulikhetene mellom pakistanske og norske foreldre.
«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif er en ungdomsroman fra 2020. Språkdrakten er preget av «kebabnorsk». Her utfordrer Sharif holdninger ved hjelp av humor. Et tema som utpeker seg er kulturforskjeller. Romanen handler om 15-årige Mahmoud som er født i Norge av pakistanske foreldre. Han er en gutt som har det i kjeften. Mahmoud skal vise Oslo til onkelen sin som er på sommerferie i Norge. Og så er det lillebroren som helst ville vært jente. Hvordan skal det gå?
Jeg ser et underliggende budskap som handler om likeverd. Og om muligheten til å være den man vil. En artig bok som nok vil treffe målgruppen (ungdommer), men fikk også en "gammel" norsklærer som meg til å humre.
Bæsj, baller og romper. Om igjen og om igjen. Et viktig tema tas opp, men drukner i alt annet. Dessverre.
Mahmoud er 15 år, og foran ham ligger en lang sommerferie. Den pleier han å tilbringe utenfor blokka med kompisen, Arif.
I år blir det annerledes, for familien får besøk fra Pakistan. Onkel ji, farens bror, som aldri har vært i Norge før. Majmoud blir onkelens guide, for faren må jobbe. Mahmoud tar med onkel ji rundt i Oslo, og det han ser faller i smak. Alt er jo så annerledes der, og han synes at to måneders turistvisum egentlig er for lite.
Mahmouds lillebror på 10, Ali, blir også med av og til, men det er noe som plager ham. Oppførselen hans er rar, og da Mahmoud får vite brorens hemmelighet, føler han seg i en uløselig klemme. Det stilles visse forventninger til pakistanske gutter, og nå går det på æren løs.
Utrolig god ungdomsbok, skrevet på «kebabnorsk». Den er både humoristisk, alvorlig, og ikke minst viktig.
Samlesing med Bokbloggerprisen.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEn i parallellklassen min på ungdomsskolen, faren hadde kalt han Halim Ul Hassan Bin Talib Bin Khawaja Bin Kayyum Ul Khusri Al Daroori husne Kitaaba. Bror, da jeg tror det blir vanskelig å få jobb!
Saken er, etter en sommerferie i Pakistan du føler deg som jævla Marvel-helt. Du har overlevd alt, jeg kødder ikke! Firfisler, frosker,slanger, øgler, kakerlakker, svære jævler av noen edderkopper, alt! Pluss alle slags sykdommer, tyfoid, tuberkulose, herpes, hele alfabetet! Du overlever dødelig diaré så du har flydd på do førti ganger om dagen og ikke har noe vann igjen i kroppen, brur. Og gatebikkjer! I Norge bikkjene spiser sånn sånn Pedigree pal og tygger på leker, de sitter og ser på Nytt på nytt med eierne sine, blir oppdatert på verden. Lykkelige bikkjer som smiler med fin rosa tunge og fine tenner
En gang pappa kom hjem fra Pakistan med fake Gucci-belte for meg, hvor g-en så ut som en sekser, og så han henta en t-skjorte med Nike foran og Adidas bak, og i den jævla lappen innafor stod det Puma!
Siv Jensen vil ikke ha for mange av oss, for da det er ikke så koselig lenger. Og hvis noe er ukoselig, da norske nordmenn gir sånn strengt blikk, ansiktet deres blir sånn furten eller hva det heter. De viser med øynene at: «Dette her, dette er ukoselig. Nå liker ikke Gunnar og Karin situasjonen.»
Han sitter i kjellerleiligheten foran lysende skjerm og skriver drittsnakk om oss utlendinger mens han får masse likes fra andre nordmenn som også sitter i kjellerleiligheter foran lysende dataskjermer i mørket.
Det er mye fattigdom her, mange vanner ut linsesuppa eller hvilken suppe de spiser, dag ut og dag inn. Jeg har sett det selv his kompiser fra barndommen. De var alltid flaue når de skulle spise middag, så de sa alltid jeg måtte gå. Men jeg visste, fordi vanligvis utenlandske muslimske familier spesielt, de lar deg ikke gå når det er middag, as, fordi gjester er Guds gave, mann. Men jeg pleide å gå rolig til min egen leilighet, for jeg visste. Jeg forsto
De kommer i rekke og rad i perfekt linje. Mora had sikkert bra kaktus på den eller hva man kaller det når du har bra kontroll på barna dine!
Bilturen går som den går, as, litt dårlig stemning, men vi overlever. Det som starta med smil og latter, slutter med litt seriøse ansikter og kjeft og krangel og diskusjon, som mamma sikkert skal svare på i rommet på sin måte. Kanskje vi ikke er den koselige familien likevel, noen familier klarer ikke å lage kos, du vet. De bare lager kaos.
Vil du lese bøkene som nomineres til bokbloggerprisen